Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Οι ρίζες μας (Τσοχανταρίδης)


Τα στοιχεία προέρχονται από την πρώτη επίσημη απογραφή του ελληνικού κράτους, για τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές περιοχές. Αυτή η απογραφή του 1928, καταγράφει τους αρχηγούς οικογενειών και έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί τα στοιχεία τους τα δίνουν οι ίδιοι, όπως τα γνωρίζουν αυτοί.

Τσοχανταρίδης Λάζαρος του Σάββα. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης Ευστάθιος του Ευθυμίου. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης Σάββας του Κωνσταντίνου. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης ή Σεραφίδης Γεώργιος του Ευθυμίου. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης Κωνσταντίνος του Γεωργίου. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης Χρήστος του Αναστασίου. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης Στέφανος του Δαμιανού. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης ή Τσοχαντάρογλου Χρυσόστομος του Φιλίππου. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης ή Τσοχαντάρογλου Φίλιππος του Χρυσοστόμου. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης Χρήστος του Χρυσοστόμου. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (πρώην Μπαντέμ Τσιφλίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδης Κυριάκος του Σάββα. Δήλωση καταγωγής από Κατωχώρι Κολωνίας. Εγκατάσταση στις Κρηνίδες Καβάλας (πρώην Ραχτσά). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Τσοχανταρίδου Κυριακούλα, σύζυγος Κυριάκου, το γένος Μελέκογλου Ιωσήφ. Δήλωση καταγωγής από Οβατζούκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στις Κρηνίδες Καβάλας (πρώην Ραχτσά). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

6 σχόλια:

 1. Στην Καβάλα, στον Αμυγδαλεώνα έχει Τσοχαταρίδηδες. Δεν είναι από εκεί αυτοί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ολοι οι Τσοχαταριδαιοι ηρθαν απο το Καταχωρι στον Αμυγδαλεωνα αλλα δεν ηταν συγγενεις μεταξυ τους γιατι αλλαξαν τα επιθετα τους πριν την ανταλλαγη,οι μονοι γνησιοι Τσοχαταριδαιοι ηταν ο Χρυσοστομος του Φιλιππα και ο Χρηστος του Αναστασιου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάντως είναι ενδιαφέρον οτι όλοι δηλώνουν ως επίθετο κατά την απογραφή το ΤσοχαΝταρίδης και όχι Τσοχαταρίδης. Η αλήθεια είναι το το τσοχατάρ στα τούρκικα δε σημαίνει κάτι. Αντίθετα το τσοχαντάρ υπάρχει και ως όνομα και ως ιδιότητα. Για παράδειγμα Τσοχαντάρης - Cuhadar ήταν τίτλος αξιωματούχου του Σουλτάνου, ως υπεύθυνος για τα ρούχα του. Το τσοχαντάρ λοιπόν χρησιμοποιείται στην τουρκική γλώσσα για κάποιον που έχει σχέση με ρούχα, ενδυμασίες.
  Οι δικοί μας πρόσφυγες, στα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα (και στην απογραφή του 1928) δήλωναν το όνομά τους κανονικά με Ν - ΤσοχαΝταρίδης. Στη συνέχεια, χάριν ευφωνίας, το απέβαλλαν και τώρα χρησιμοποιούν το Τσοχαταρίδης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εσυ εχεις δικιο για το ν και πρεπει να τα γραφεις οπως ειναι στα αρχεια αλλα πρεπει να σημειωνετε οτι τωρα ειμαστε ολοι τσοχαταριδης εκτος απο εναν τον κωνσταντινο του μωηση.τσοχανταρης ηταν επισης ο βοηθος του αντιπροσωπου που ειχε ο καθε αρχιμεταλλουργος στα μεταλλεια της στυψης(αρχειο απο το βιβλιο που εκδωσε η λαογραφικη και συντακτικη επιτροπη εκκλησιαστικης επαρχιας νικοπολεως ποντου το 1964)απο εκει ειναι το πιθανωτερο να προερχετε το επιθετο μας γιατι ο προπαπους μου χρυσοστομος του φιλιππου ηταν ιδιοκτητης μεταλλειου το οποιο οπως και των υπολοιπων τα κατεσχεσαν οι τουρκοι το 1914 ανευ οικονομικης αποζημειωσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ο παππους τσοχαταριδης στα χαρτια τα αδερφια του τσοχανταριδης.γεννηθηκε στο φερτεκι της τουρκιας.οπατερας του απο την σαμψουντα τον ειχαν πιασει οι τουρκοι και τον ειχαν στα ταγματα εργασιασ απο εκει ξεφυγε.το 1924 με την ανταλλαγη ηρθαν στη θεσσαλονικη.μου ειπε οτι υπαρχουν συγγενεις στις Σερρες,Δραμα και Καβαλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. τσοχαταριδεοι ειναι απο νικοπολη,αλλα πιθανων να υπαρχουν και σε αλλες περιοχες αλλα θα προκειτε για συνονυμια οπως και με τον παπου σου που γεννηθηκε σαμψουντα

  ΑπάντησηΔιαγραφή