Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Οι ρίζες μας (Γιαμουρίδης, Γιαγμουρίδης, Γιαμούρογλου)


Τα στοιχεία προέρχονται από την πρώτη επίσημη απογραφή του ελληνικού κράτους, για τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές περιοχές. Αυτή η απογραφή του 1928, καταγράφει τους αρχηγούς οικογενειών και έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί τα στοιχεία τους τα δίνουν οι ίδιοι, όπως τα γνωρίζουν αυτοί.

Γιαμουρίδης ή Γιαγμουρίδης Ηλίας του Νικολάου. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στη Συκορράχη Αλεξανδρούπολης. Γραφείο Εποικισμού Αλεξανδρούπολης.

Γιαμουρίδης Παύλος του Ηλία. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στη Συκορράχη Αλεξανδρούπολης. Γραφείο Εποικισμού Αλεξανδρούπολης.

Γιαμουρίδης ή Γιουμουρίδης Ευστάθιος του Αντωνίου. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στη Συκορράχη Αλεξανδρούπολης. Γραφείο Εποικισμού Αλεξανδρούπολης.

Γιαμουρίδης ή Γιαγμουρίδης Ευθύμιος του Ευθυμίου. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στη Συκορράχη Αλεξανδρούπολης. Γραφείο Εποικισμού Αλεξανδρούπολης.

Γιαμουρίδης ή Γιαγμουρίδης Ξενοφών του Νικολάου. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στη Συκορράχη Αλεξανδρούπολης. Γραφείο Εποικισμού Αλεξανδρούπολης.

Γιαμουρίδου Κυριακή του Νικολάου. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στη Συκορράχη Αλεξανδρούπολης. Γραφείο Εποικισμού Αλεξανδρούπολης.

Γιαμουρίδης Πρόδρομος του Αντωνίου. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στην Αχλαδινή Καβάλας (πρώην Αλχανλή). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαμουρίδης Χαράλαμπος του Ηλία. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στα Δωμάτια Καβάλας (πρώην Σαμάκοβο). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαμουρίδου Αναστασία του Χαραλάμπους (κληρονόμοι). Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στα Δωμάτια Καβάλας (πρώην Σαμάκοβο). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαμουρίδης Γεώργιος του Χαραλάμπους. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στα Δωμάτια Καβάλας (πρώην Σαμάκοβο). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαμουρίδης Ιωακείμ (ιερέας) του Χαραλάμπους. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στα Δωμάτια Καβάλας (πρώην Σαμάκοβο). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαμουράδης ή Γιαμουρίδης Δημοσθένης του Νικ. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Πυργίσκο Καβάλας (πρώην Κουλατζίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαμουρίδης ή Γιαμούρογλου Κυριάκος του Αντωνίου. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Πυργίσκο Καβάλας (πρώην Κουλατζίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαγμούρογλου ή Γιαμουρίδης Σταύρος του Ανανία. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Πυργίσκο Καβάλας (πρώην Κουλατζίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαμουρίδου Ευμορφία του Σταύρου, το γένος Μελετίου Λαγόσογλου. Δήλωση καταγωγής από Χατζήκιοϊ Κολωνίας. Εγκατάσταση στον Πυργίσκο Καβάλας (πρώην Κουλατζίκ). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαμουρίδης Αναστάσιος του Θεόφιλου. Δήλωση καταγωγής από Σουπάχ Κολωνίας. Εγκατάσταση στο νομό Καβάλας (όποιος γνωρίζει λεπτομέρειες, ας μας ενημερώσει). Γραφείο Εποικισμού Καβάλας.

Γιαμούρογλου Ευστάθιος του Ιορδάνη. Δήλωση καταγωγής από Σουπάχ Κολωνίας. Εγκατάσταση στο Λιβαδάκι Δράμας (πρώην Λιβάδιστα). Γραφείο Εποικισμού Δράμας.

Γιαμούρογλου Κεράσα του Κυριάκου. Δήλωση καταγωγής από Σουπάχ Κολωνίας. Εγκατάσταση στο Λιβαδάκι Δράμας (πρώην Λιβάδιστα). Γραφείο Εποικισμού Δράμας. (Βρέθηκε απούσα κατά την απογραφή. Ίσως να μετοίκησε).

Γιαμούρογλου Δέσποινα του Ευσταθίου. Δήλωση καταγωγής από Χατζήκιοϊ Κολωνίας. Εγκατάσταση στο Λιβαδάκι Δράμας (πρώην Λιβάδιστα). Γραφείο Εποικισμού Δράμας.

Γιαμουρίδης Ιωάννης του Σάββα. Δήλωση καταγωγής από Σουπάχ Κολωνίας. Εγκατάσταση στο Λιβαδάκι Δράμας (πρώην Λιβάδιστα). Γραφείο Εποικισμού Δράμας.

Γιαμουρίδης Αναστάσιος του Κυρ. Δήλωση καταγωγής από Νικόπολη Κολωνίας. Εγκατάσταση στην Προσοτσάνη Δράμας (πρώην Πυρσούπολη). Γραφείο Εποικισμού Δράμας. (Βρέθηκε απών κατά την απογραφή. Ίσως να μετοίκησε).

Γιαμουρίδης Λάζαρος του Κυριάκου. Δήλωση καταγωγής από Σουπάχ Κολωνίας. Εγκατάσταση στην Προσοτσάνη Δράμας (πρώην Πυρσούπολη). Γραφείο Εποικισμού Δράμας.

Γιαμουρίδης Θεόφιλος του Γεωργίου. Δήλωση καταγωγής από Σουπάχ Κολωνίας. Εγκατάσταση στην Προσοτσάνη Δράμας (πρώην Πυρσούπολη). Γραφείο Εποικισμού Δράμας.

Γιαμούρογλου Χαράλαμπος του Θωμά (κληρονόμοι). Δήλωση καταγωγής από Οβατζούκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στη Νικόπολη Λαγκαδά (πρώην Ζάροβα). Γραφείο Εποικισμού Λαγκαδά.

Γιαγμουρίδης Λεωνίδας του Γεωργίου. Δήλωση καταγωγής από Όβατζουκ Κολωνίας. Εγκατάσταση στη Γοργόπη Κιλκίς. Γραφείο Εποικισμού Αξιουπόλεως.

Γιαγμουρίδης Χαράλαμπος. Δήλωση καταγωγής από Μοσουλού (? – Γουζουλού ή Μουρασούλ - ?. Όποιος γνωρίζει ας μας ενημερώσει) Κολωνίας. Εγκατάσταση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (πρώην Κάραγατς). Γραφείο Εποικισμού Πτολεμαϊδας.

18 σχόλια:

 1. Υπάρχουν και αλλου Γιαμουριδαίοι που ήρθαν απο περιοχές του Πόντου, γύρω απο το σοχούμι και εγκαταστάθηκαν σε χωρια της Θεσσαλονίκης και συγγενείς αυτών στη περιοχή της ΚοΖάνης. Σιγουρα θα υπάρχουν και αλλού...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κι όμως φίλε μου, οι Γιαμουριδαίοι έχουν ρίζα από τις περιοχές της Μητρόπολης Κολωνίας και Νικοπόλεως και η μεγάλη τους πλειοψηφία από το Όβατζουχ. Όπως και άλλα σόγια εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές, μεταξύ αυτών και το Σοχούμι στα τελευταία χρόνια πριν την ανταλλαγή. Σαν καταγωγή όμως δηλώνουν, εννιά στους δέκα, την ευρύτερη περιοχή της Γαράσαρης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Προσπαθώ εδώ και αρκετούς μήνες να γράψω την ιστορία του χωριού μου (καθαρά προσφυγικό, η εγκατάσταση έγινε το 1926 έπειτα απο περιπλάνηση 4 σχεδόν ετών) αλλα δεν υπάρχουν στη ζωή πλέον οι προπαππούδες μου, οπότε και δεν μπορώ να γνωρίζω ούτε και εγώ το ακριβή τόπο καταγωγής. Οι Γιαμουριδαίοι συγγενείς μου 80 χρονών και πλέον, δεν γνωρίζουν συγκεκριμένη περιοχή καθώς όπως λένε, οι γονείς τους δεν τους μιλούσαν για τον Πόντο και τον ξεριζωμο...
  Το μόνο που γνωρίζουν είναι οτι το χωριό από όπου φύγανε ήταν κοντά στη περιοχή του Σοχούμι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γράψε μου όσο το δυνατόν περισσότερα βαφτιστικά ονόματα από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, καθώς και τα πατρώνυμά τους. Επίσης τα χωριά που πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Νομίζω οτι θα βρούμε κάποια άκρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μπορώ να στείλω mail;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Περιμένω το μήνυμα στο houperin@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλησπέρα, ονομάζομαι Αγγελική Γιαμουρίδου. Περιμένατε mail μου για να σας δώσω κάποια ονόματα προκειμένου να με βοηθήσετε ώστε να βγάλω κάποια άκρη για την ιστορία των προγόνων μου και ειδικότερα απο τον τόπο καταγωγής μου.
  Πριν από όλα όμως, πρέπει να σας πω οτι το χωριό μου, αυτό στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι προππαπούδες μου, λέγεται Βαμβακιά Θεσσαλονίκης, βρίσκεται δίπλα από τη Ρεντίνα και τη λίμνη Βόλβη. Είναι καθαρά προσφυγικό χωριό, δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες το 1926. Εκτός από τους Γιαμουριδαίους, υπάρχουν Παναγιωτιδαίοι, Σεμερτζιδαίαοι, Ασλανιδαίοι. Αυτές ήταν οι οικογένειες που πρωτοεγκαταστάθηκαν.
  Δυστυχώς, μέσα από τις συνεντεύξεις που ήδη έχω πάρει από τους γηραιότερους του χωριού, δεν μπόρεσα να μάθω για το πώς και από πού ήρθαν οι πρόγονοί μας….
  Αναφέρονται σε περιοχές γύρω από το Σοχούμι, αλλα τίποτα συγκεκριμένο… Επίσης, δεν γνωρίζουν ούτε εαν και πότε έφυγαν οι γονείς τους από Τουρκία με τους διωγμούς…
  Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα καθ’ ότι συγκλίνουν όλα τα δεδομένα, είναι ότι το καράβι που τους έφερε στην Ελλάδα, που όπως λένε το πήραν από τη Ρωσία, το 1923, προσάραξε στη Θεσσαλονίκη. Στην αρχή πήγαν στη Τούμπα, Καλαμαριά, έφυγαν από εκεί και πήγαν στην Ασπροβάλτα, μετά στα Βρασνά, στο Σταυρό και μετά από προσωπική αναζήτηση κατάλληλου μέρους που να έμοιαζε με το δικό τους που είχαν στην πατρίδα, εγκαταστάθηκαν στη περιοχή που σήμερα ονομάζεται Βαμβακιά.
  Τα στοιχεία που μπορώ να σας δώσω για τους Γιαμουριδαίους συγγενείς μου είναι αυτά:


  ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  Σύζυγος: ΧΗΡΟΣ
  Τέκνα: 1 (Σοφία)

  ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  Σύζυγος: Ευθυμία (Τέκνο Ευθυμίας: 1 Πολυξένη)
  Τέκνα κοινά: 4 (Νίκος - Ασημένια – Χρήστος - Αγάπη)

  ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  Σύζυγος: Ευδοκία
  Τέκνα: 4 (Θεόδωρος – Ευθαλία –Τασούλα - Χρυσούλα)

  ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ
  Σύζυγος: Μαρία
  Τέκνα: 5 (Κώστας – Ελένη – Εύα - Ιορδάνης – Κατίνα)

  Θα περιμένω νέα σας το συντομότερο
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Αγγελική Σ. Γιαμουρίδου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητή φίλη, οι Γιαμουράντ έχουν ως αφετηρία το Όβατζικ (Όβατζουχ στη δική μας προφορά) της Γαράσαρης. Από εκεί το μεγάλο σόϊ των Γιαμουράντων εξαπλώθηκε στις γύρω περιοχές, όπως στο Σουπάχ, στο Χατζήκιοϊ, στο Μουσελί, στη Νικόπολη, αλλά και πιο μακριά στη Σαμψούντα, στο Ελμαλή της Νικομήδειας και στο Καράτεπε της Ραιδεστού (Ανατολική Θράκη).

  Οι δικοί σου συγγενείς ήρθαν στην Ελλάδα πρόσφυγες (μέσω Ρωσίας, όπως λες, αλλά εγώ δεν έχω πληροφορίες επ’αυτού) και η ιδιαίτερη πατρίδα τους ήταν η κωμόπολη Μεσουδιέ της Μητρόπολης Κολωνίας και Νικοπόλεως. Tο σημερινόMesudiye βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής Νικόπολη – Νεοκαισάρεια (Sebinkarahisar – Niksar) πάνω στον κεντρικό δρόμο και βόρεια του ποταμού Λύκου.

  Στη Βαμβακιά λοιπόν, εγκαταστάθηκαν οι εξής Μεσουτλήδες Γιαγμουράντ: Απόστολος του Αναστασίου, Ιωάννης του Νικολάου, Ισαάκ του Παρασκευά και Σταύρος του Παρασκευά.

  Ελπίζω να βοήθησα.

  ΥΓ: Επειδή στόχος του μπλογκ είναι να μοιραζόμαστε τις πληροφορίες για την πατρίδα των προγόνων μας, σου ζητώ την άδεια να αναρτήσω τα μηνύματά μας στα σχόλια της ανάρτησης για τους Γιαμουρίδηδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Μου έκανε εντύπωση που ανακαλύψατε τα πατρώνυμα τα οποία διασταυρώθηκαν από τους συγγενείς μου και όντως αληθεύουν! Θα μπορούσα να μάθω την πηγή; Έχετε την άδειά μου να αναρτήσετε ό,τι πιστεύετε οτι θα μπορούσε να βοηθήσει προκειμένου να βρούμε κάποια άκρη. Να υπενθυμίσω απλά οτι πέρα από το δικό μου χωριό, συγγενείς υπάρχουν και στη Κοζάνη..
  Σας ευχαριστώ εκ βάθους και θα σας ζητούσα την άδεια να σας ενοχλήσω εάν προκύψει κάτι για περαιτέρω πληροφορίες
  Με εκτίμηση
  Αγγελική Σ. Γιαμουρίδου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χαίρομαι που επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και βρήκατε τη ρίζα σας στο περίφημο Μεσουτιγιέ της Μητρόπολης Κολωνίας και Νικοπόλεως. Για κάθε βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στους συμπατριώτες μας, οι σελίδες μας είναι ανοιχτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. γεια χαρά σε όλους... ονομάζομαι Γιαμουρίδης Πλούταρχος και είμαι απο το χωριό Καλαμιά Κοζάνης. τον παπού μου τον ονομάζαν Πλούσιο. στο χωριό μου υπάρχουν Παναγιωτιδαίοι, Σεμερτζιδαίαοι, Ασλανιδαίοι! Εχω κανενα 6 μηνο που ψάχνω τις ρίζες μου. χαίρομαι που επιτέλους βρίκα μια ακρη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθες στην παρέα μας Πλούταρχε.
   Το χωριό των προγόνων σου είναι το Μουσελί ή Μουσουρλού, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Μεσουτιγιέ και ανήκε στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Σήμερα ονομάζεται Musali, ανήκει στην επαρχία Μεσουτιγιέ, στο νομό της Ορντούς/Κοτυώρων. Μπορείς να το βρεις στο google στις συντεταγμένες 40.25.59 – 37.50.13. Όλοι οι καταγόμενοι από την περιοχή του Μεσουτιγιέ/Μελέτ, δηλαδή της αρχαίας Μελανθίας, ονομάζονταν Μελετλήδες.

   Στην Καλαμιά/Καλιόμπασι Κοζάνης εγκαταστάθηκαν όλοι οι Γιαμουράντ από το Μουσελί. Ο Θεόδωρος του Παναγιώτη, η Μαρία χήρα του Νικολάου και ο γιός της Θεόδωρος, η Σοφία χήρα του Ιορδάνη, ο Μακάριος του Λαζάρου, ο Μύρων του Γρηγορίου και ο Ιερόθεος του Παναγιώτη. Μόνο ο γιός του Ιερόθεου, Ιωάννης, εγκαταστάθηκε στη Μυρσίνα/Μερσίνα Γρεβενών.
   Στην Καλαμιά εγκαταστάθηκαν πατριώτες και από άλλα διπλανά χωριά του Μεσουτιγιέ, όπως από το Ματέν/Μεταλλείο, το Τσοράχ, το Κιοπετέν και το Γιαβσάν. Από το Ματέν ήταν ο πρώτος ιερέας της Καλαμιάς, ο παπα-Παναγιώτης Αμοιρίδης.

   Πάντα χαίρομαι όταν ένας συμπατριώτης μαθαίνει τις ρίζες του στον Πόντο μέσω του garasari.blogspot.com και πολύ περισσότερο όταν είναι δικός μας, από τη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Ελπίζω να έμεινες κι εσύ ευχαριστημένος.

   Houperin

   Διαγραφή
  2. ευχαριστώ παρα πολύ!!!! ναι ειμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους γνωρίζω τις ρίζες μου..... συγχαριτήρια για ολοι την προσπάθεια σας!!!!

   μπορω να επικοινωνήσω με κάποιο email με εσας;
   Γιαμουρίδης Πλούταρχος

   Διαγραφή
 12. Καλησπερα Πλουταρχε! Ειμαι η Αγγελικη που καταγομαι απο τη Βαμβακιά Θεσσαλονικης.Με μεγάλη μου χαρα μολις ανακαλυψα οτι ειμαστε συγγενεις! Η προγιαγιά σου, η Μαρια Γιαμουριδου ηταν αδερφη του δικου μου προππαπου Αριστειδη Παναγιωτιδη.
  Γνωριζουμε πολυ καλα και εχουμε σχεσεις και με τον Ιεροθεο (Θούλη)Γιαμουριδη απο το χωριο σου. Η γιαγια σου ειναι η Δημοκλη; Ποιανου παιδι εισαι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αργησα να απαντήσω στο μηνυμά σου λίγο ε;;;; χίλια συγνώμη!!!!!!!1 δεν ξέρω αν πάρεις ποτε το μηνυμα αυτό... είμαι του Παναγιώτη παιδι! ο πατέρας μου μου έχει πεί οτι υπάρχει σοι στην βαμβακια... αν θέλει μπορείς μου στείλεις email pgiamou@gmail.com
   ελπίζω να πάρεις την απαντηση μου και να μου απαντήσεις!

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα. Διάβασα τα σχόλιά σας και έχω να αναφέρω ότι ο προ παππούς μου λεγόταν Γιαμουρίδης Δημοσθένης και εγκαταστάθηκε στην Καλαμιά της Κοζάνης. Η γιαγιά μου είναι η κόρη του Γιαμουρίδου Μαρία η οποί ζει στην Καβάλα. Επίσης την προ γιαγιά και σύζυγο του παππού Δημοσθένη την έλεγαν Σεμερτζίδου Ελένη και τα αδέρφια της ζούσαν στην Βαμβακιά. Οπότε μπορεί να είμαστε και συγγενείς...

   Διαγραφή
 13. Καλησπέρα και από μένα.

  Έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο ένα group στο οποίο συλλέγουμε και δημοσιεύουμε παλιές φωτογραφίες του προσφυγικού οικισμού Καλαμιάς του νομού Κοζάνης (https://www.facebook.com/groups/806992276075723/).

  Πρωταρχικός σκοπός της ομάδας αυτής είναι η διατήρηση των αναμνήσεων των κατοίκων του οικισμού αλλά και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης του τόπους μας .

  Τέλος αποτελεί βήμα έκφρασης και διαλόγου στα άτομα που ενδιαφέρονται για την ιστορία της περιοχής μας.

  Φιλικά,
  Ζ. Σεμερτζίδης


  ΑπάντησηΔιαγραφή