Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Πληροφορίες για τη Γαράσαρη και τα χωριά της, από επίσημα οθωμανικά έγγραφα του 1520 και του 1569   Χρειάστηκε αρκετός καιρός για τη μελέτη των στοιχείων από δύο επίσημα οθωμανικά κιτάπια, που αφορούν την περιοχή της Νικόπολης.
   Πρόκειται για δύο επίσημες καταγραφές, η πρώτη του 1520 και η δεύτερη του 1569, δηλαδή την περίοδο των 50-100 χρόνων μετά την επικράτηση των Οθωμανών και την απόλυτη κυριαρχία τους στην περιοχή.
   Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή που γεννήθηκαν και έζησαν οι πρόγονοί μας και γι’ αυτό κάθε νέο δεδομένο που ανακαλύπτουμε, αποτελεί για μας πρόκληση μελέτης και εξαγωγής συμπερασμάτων.
   Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι μετά την επικράτηση των Οθωμανών, οι χριστιανοί στην περιοχή της Νικόπολης αποδεκατίστηκαν και όσοι έμειναν εξισλαμίστηκαν.
   Επίσης πολλοί υποστηρίζουν ότι τα χωριά της Νικόπολης εποικίστηκαν πολύ αργότερα, κατά το δέκατο όγδοο και δέκατο ένατο αιώνα, από χριστιανούς της περιοχής Αργυρούπολης κυρίως.
   Από την προφορική παράδοση όμως των προγόνων μας, ξέραμε ότι πολλά χωριά της Νικόπολης και η ίδια η πόλη, είχαν πληθυσμό χριστιανικό που παρέμεινε εκεί και μετά την επικράτηση των Οθωμανών (παρά το μεγάλο αριθμό φονευθέντων και εξισλαμισθέντων).


   Το έγγραφο οθωμανικής καταγραφής του 1569, το επιβεβαιώνει, αφού αναφέρει ότι η Νικόπολη είχε δύο μουσουλμανικές συνοικίες (Haci Halim και Bülbül) και πέντε χριστιανικές (Suva με 65 άγαμους και 58 νοικοκυριά, Miyane με 63 νοικοκυριά, Güngörmez με 30 άγαμους και 73 νοικοκυριά, Kilisa με 27 άγαμους και 62 νοικοκυριά, Deve με 122 νοικοκυριά).
   Η καταγραφή γίνεται μ’ αυτόν τον τρόπο, διότι την οθωμανική διοίκηση ενδιαφέρουν οι μονάδες που φορολογούνται (είτε είναι άγαμοι είτε νοικοκυριά-οικογένειες).

   Έτσι, υπολογίζοντας κατά μέσο όρο πέντε άτομα σε κάθε οικογένεια, μπορούμε κατά προσέγγιση να πούμε ότι ο πληθυσμός της Νικόπολης το 1520 ήταν 1.513 μουσουλμάνοι και 1.099 χριστιανοί, σύνολο 2.612 άτομα και το 1569 ήταν 1.365 μουσουλμάνοι και 2.052 χριστιανοί, σύνολο 3.417 άτομα.
   Η δυσαναλογία που προκύπτει στην αύξηση του χριστιανικού πληθυσμού με τη μείωση του μουσουλμανικού μέσα σε 50 χρόνια, πρέπει να οφείλεται στο ότι στην καταγραφή του 1520 συμπεριλαμβάνονται οι κρατικοί αξιωματούχοι και η φρουρά του κάστρου (που ήταν περίπου 250-300 άτομα), ενώ σ’ αυτήν του 1569 δεν συμπεριλαμβάνονται.

   Σίγουρα πάντως στα 50-100 χρόνια μετά την οθωμανική επικράτηση, οι χριστιανοί ήταν κατά πολύ περισσότεροι των μουσουλμάνων στη Νικόπολη. Άρα, η εντελώς αντίστροφη εικόνα που δημιουργείται κατά το δέκατο ένατο και αρχές του εικοστού αιώνα και έχει φτάσει μέχρι εμάς, μάλλον οφείλεται σε μετέπειτα εξισλαμισμούς.

   Ας δούμε τώρα τι αναφέρουν τα οθωμανικά έγγραφα του 1520 και του 1569 για τα χωριά της Νικόπολης (τα ονόματα είναι όπως τα αναφέρουν τα έγγραφα του 1520 και του 1569) που ενδιαφέρουν εμάς. Κάτω από κάθε χωριό, σχολιάζουμε τα οθωμανικά στοιχεία, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε κυρίως από την έκδοση της Λαογραφικής και Συντακτικής Επιτροπής το 1964:

Peravel
Όλοι μουσουλμάνοι. Το 1520 οικογένειες 39 – άγαμοι 10 και το 1569 οικογένειες 59 – άγαμοι 39.
(Το Πιρογούλ που ξέραμε ότι ήταν μουσουλμανικό).

Könit
Όλοι χριστιανοί. Το 1569 καταγράφονται 98 στρατεύσιμοι χριστιανοί. Σιτάρι, κριθάρι, 24 αμπέλια και περιβόλια, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και 5 μύλοι.
(Δυστυχώς δε μπόρεσα ακόμα να ταυτοποιήσω αυτό το μεγάλο χριστιανικό χωριό. Αν ήταν ρωμέικος οικισμός θα τον ξέραμε σίγουρα. Άρα μάλλον πρόκειται για αρμένικο, που στο μέλλον μπορεί να ερημώθηκε. Πάντως για να έχει πέντε μύλους, οπωσδήποτε θα ήταν πάνω στο ρου του Λύκου).

Avutmuş
Όλοι μουσουλμάνοι. Το 1520 οικογένειες 12 – άγαμοι 4 και το 1569 οικογένειες 12 – άγαμοι 15. Κριθάρι, σιτάρι, αμπέλια, οπωροφόρα, κηπευτικά, μελισσοκομία  και ένας μύλος.
(Το Αγουτμούς, με τα μουσουλμανικά ιερά και τα κονάκια των αξιωματούχων).

Tamzara
Όλοι χριστιανοί. Το 1520 οικογένειες 128 – άγαμοι 53 και το 1569 οικογένειες 428 – άγαμοι 35. Κριθάρι, σιτάρι, αμπέλια, οπωροφόρα, κηπευτικά, μελισσοκομία  και οκτώ μύλοι.
(Η Τάμζαρα ήταν κατά 75% αρμένικο χωριό. Οι υπόλοιποι ήταν μουσουλμάνοι και λιγότεροι Ρωμηοί που εγκαταστάθηκαν εκεί τα τελευταία χρόνια).

Ziberi και Hanul
Όλοι χριστιανοί. Το 1520 οικογένειες 85 – άγαμοι 23 και 108 χριστιανοί στρατεύσιμοι και το 1569 230 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, αμπέλια, οπωροφόρα, κηπευτικά, μελισσοκομία και κτηνοτροφία.
(Το Τζίπερι ήταν αρμένικο χωριό. Το Hanul δε μπορώ να το ταυτοποιήσω. Ίσως να καταστράφηκε).

Maden Göreze
Το 1520 όλοι χριστιανοί, 45 οικογένειες – 28 άγαμοι – 73 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Το 1569 η συντριπτική πλειοψηφία χριστιανοί που δίνουν 423 χριστιανούς στρατεύσιμους και οι μουσουλμάνοι είναι 10 οικογένειες – 9 άγαμοι, που δίνουν 19 μουσουλμάνους στρατεύσιμους. Κριθάρι, σιτάρι, οπωροφόρα, κηπευτικά, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Είναι η Κόρατζα που όντως πρόκειται για πολύ παλιό ρωμέϊκο χωριό της Γαράσαρης. Μέχρι και την ανταλλαγή το 10% των κατοίκων ήταν μουσουλμάνοι, που μιλούσαν όμως ποντιακά).

Kara Gevezid
Το 1520 όλοι χριστιανοί, 18 οικογένειες – 10 άγαμοι – 28 στρατεύσιμοι. Το 1569 όλοι μουσουλμάνοι, 9 οικογένειες – 9 μουσουλμάνοι στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, λινάρι, κηπευτικά, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Το 1520 όλοι χριστιανοί, το 1569 δραματική μείωση πληθυσμού και όλοι μουσουλμάνοι. Αν λάβουμε υπόψη την παράδοση που λέει ότι στο δάσος Αρταλάς, πάνω από το Καρακεβεζίτ, είχαν καταφύγει χριστιανοί, μπορούμε να καταλάβουμε πως προέκυψε αυτή η αλλαγή. Τουλάχιστον μέχρι να έρθουν Ρωμηοί από άλλες περιοχές στους επόμενους αιώνες).

İstirefi
Το 1569 26 οικογένειες, όλοι μουσουλμάνοι. Κριθάρι, λινάρι, σιτάρι, οπωροφόρα, κηπευτικά, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Είναι η Στρεφή, αλλά για τους Ρωμηούς κατοίκους της δεν έχουμε πληροφορίες για την προέλευσή τους. Πάντως και στα χρόνια πριν την ανταλλαγή, οι οικογένειες ήταν γύρω στις 25, όσες και πριν από τρεισήμιση αιώνες).

Hozne
Το 1569 8 οικογένειες, όλοι μουσουλμάνοι. Το 1520 καλλιεργούνταν κριθάρι, σιτάρι, λινάρι, κηπευτικά και υπήρχε μελισσοκομία, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Λογικά είναι η Χόζανα, ο νοτιώτερος μαχαλάς του Καρακεβεζήτ. Η παράδοση λέει ότι εδώ εγκαταστάθηκαν πρώτα οι Ρωμηοί, πριν ανηφορίσουν στο Καρακεβεζίτ, λόγω συνεχών ενοχλήσεων και πιέσεων από μουσουλμάνους).

Balcana-i Büzürk
Το 1569 29 οικογένειες, όλοι μουσουλμάνοι. Κριθάρι, σιτάρι, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και δύο μύλοι.
(Πρέπει να είναι η παλιά Μπάλτζανα, κάτω στη μονή της Παναγίας, γιατί εκεί μπορούσαν να λειτουργήσουν οι δύο μύλοι που καταγράφονται. Για το ότι καταγράφονται μόνο μουσουλμάνοι, δε μπορώ να το εξηγήσω, παρά μόνο αν δεχθούμε ότι οι Ρωμηοί ήρθαν αργότερα από άλλες περιοχές).

Balcana-i Küçük
Το 1569 10 οικογένειες, όλοι μουσουλμάνοι. Κριθάρι, σιτάρι, μελισσοκομία και κτηνοτροφία.
(Πρέπει να είναι η πάνω Μπάλτζανα. Για τους κατοίκους ισχύουν τα ίδια με την παλιά Μπάλτζανα).

Maden Kelcese
Όλοι χριστιανοί. Το 1520 58 οικογένειες – 24 άγαμοι – 82 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Το 1569 84 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και δύο μύλοι. Άλλοι δύο οικισμοί Tarasi και Asara.
(Είναι η Κάλτζασα, από τα πιο παλιά ρωμέϊκα χωριά, αν και μια παράδοση λέει ότι οι κάτοικοι ήρθαν, άγνωστο πότε, από τη Δέσμενα της Αργυρούπολης, καθώς και από το Καταχώρ και τη Λίτσασα. Οι καταγραφές πάντως στα κιτάπια που εξετάζουμε, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την ιστορία του χωριού και τη σύσταση του πληθυσμού, όπως και η εμφάνισή του στο χάρτη του 1530 με το όνομα Gelcese. Μέχρι την ανταλλαγή στο χωριό ζούσαν και μερικές οικογένειες μουσουλμάνων, οι οποίοι όμως μιλούσαν ποντιακά).

Maden Eğnir
Το 1520 όλοι χριστιανοί, 65 οικογένειες – 6 άγαμοι – 71 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Το 1569 4 οικογένειες και 2 άγαμοι δίνουν 6 μουσουλμάνους στρατεύσιμους και υπάρχουν άλλοι 91 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Σιτάρι, κριθάρι, μελισσοκομία,  κτηνοτροφία και ένας μύλος. Άλλοι τέσσερις οικισμοί Tancasa, Seküdözi, Saru Hakcid και Almaağacı.
(Τόσο μεγάλο χριστιανικό χωριό και δυστυχώς δε μπόρεσα να το ταυτοποιήσω).

Konik
Όλοι χριστιανοί. Το 1569 17 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, λινάρι, κηπευτικά, μελισσοκομία και κτηνοτροφία.
(Πρέπει να είναι το Κοϊνίκι/Κιογνιούκ που αποδεικνύεται κι αυτό ως ένα από τα παλαιότερα αμιγώς ρωμέϊκα χωριά της Γαράσαρης)

Kürene
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Το 1569 8 οικογένειες με 9 μουσουλμάνους στρατεύσιμους και 14 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, μελισσοκομία και κτηνοτροφία.
(Πιθανόν να είναι το Görene, για το οποίο όμως δεν είχαμε πληροφορίες ότι είχε και χριστιανούς τόσο παλιά).

Hisarcık
Όλοι χριστιανοί. Το 1569 23 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Το πασίγνωστο Ασαρτζούχ, αμιγώς ρωμέϊκο χωριό μέχρι και την ανταλλαγή, από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Στο χάρτη του 1530 υπάρχει με το όνομα Hisarcuk. Η ονομασία αυτή που σημαίνει «μικρό κάστρο», παραπέμπει σε αιώνες πιο πίσω, όταν αναφέρεται η ύπαρξη του οικισμού Καστέλλον, με μικρό κάστρο στα βόρεια της Νικόπολης για να προφυλάσσει την πόλη από τη μεριά του Εγρή-μπελ, της οροσειράς του Παρυάδρη).

Maden Keylük
Το 1520 όλοι χριστιανοί, 83 οικογένειες – 8 άγαμοι – 81 στρατεύσιμοι χριστιανοί. Το 1569 1 οικογένεια με 1 μουσουλμάνο στρατεύσιμο και 206 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, λινάρι, μελισσοκομία και κτηνοτροφία. Άλλοι 4 οικισμοί Başkarca, Hacı, Alucı και Karkıt.
(Η Καϊλούκα, μεγάλο και πλούσιο ρωμέϊκο χωριό και, όπως αποδεικνύεται, από τα παλαιότερα με γηγενείς κατοίκους, παρά τις διάφορες προφορικές παραδόσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο οικισμούς που μπορούμε να ταυτοποιήσουμε, δηλαδή το χωριό Αλούτζε – Aluci και το Χατζήκιοϊ – Haci. Ο ένας από τους άλλους δύο οικισμούς που αναφέρονται, ίσως να είναι το Αγού-τερε, αλλά δυστυχώς τίποτα δε μας το επιβεβαιώνει).

Hahavla
Όλοι χριστιανοί. Το 1520 29 οικογένειες – 2 άγαμοι. Το 1569 73 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Η Χάχαβλα ξέραμε ότι ήταν από πολύ παλιά ντόπιο ρωμέϊκο χωριό)

Esküne
Το 1520 όλοι χριστιανοί, με 46 οικογένειες – 9 άγαμους – 55 στρατεύσιμους. Το 1569 3 οικογένειες με 3 μουσουλμάνους στρατεύσιμους και 94 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, κηπευτικά, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Και το Έσκιονε αποδεικνύεται παμπάλαιο ρωμέϊκο χωριό της Γαράσαρης).

Kösnice
Όλοι χριστιανοί. Το 1520 3 οικογένειες και 1 άγαμος. Κριθάρι και σιτάρι.
(Ούτε αυτό το χωριό κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί).

Subak
Όλοι χριστιανοί. Το 1520 35 οικογένειες – 5 άγαμοι – 40 στρατεύσιμοι. Το 1569 67 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και ένας μύλος. Άλλοι επτά οικισμοί Koycuk, Karaağaç, Hasa, Sumari, Hisarcık, Meralar και Kumlu.
(Επαληθεύεται η παράδοση ότι το Σουπάχ ήταν από τα παλαιότερα ρωμέϊκα χωριά της περιοχής. Δυστυχώς δε μπορούμε να ταυτίσουμε τους οικισμούς που αναφέρονται παραπάνω με αυτούς που γνωρίζουμε εμείς, δηλαδή το Αλάγι, το Γαραγόλ, το Μούρατλι και το Ταφέρ).

Arslanşah
Το 1520 όλοι μουσουλμάνοι, 3 οικογένειες – 1 άγαμος – 1 σπαχής. Το 1569 όλοι χριστιανοί, με 42 στρατεύσιμους. Κριθάρι, σιτάρι, λινάρι, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και τρεις μύλοι.
(Είναι η Άσλασα που μας εκπλήσσει εμφανιζόμενη να έχει μόνο χριστιανούς το 1569).

Anastos
Όλοι χριστιανοί και το 1569 είχε 12 στρατεύσιμους. Κριθάρι, σιτάρι, λινάρι, κηπευτικά και μελισσοκομία.
(Να που και το αμιγώς ρωμέϊκο Αναστός, είναι τελικά πολύ παλιό).

Kalacık
Η μόνη πληροφορία είναι ότι ασχολούνται μόνο με τη γεωργία, λόγω απώλειας των ζώων από αφθώδη πυρετό.
(Είναι σίγουρα το Γαλατζούχ/Καλετζίκ. Η παράδοση λέει ότι κατοικήθηκε από Ρωμηούς μετά το 1700, όμως εμφανίζεται στα οθωμανικά κιτάπια, καθώς και στο χάρτη του 1530 με το όνομα Kalacik. Οι δικοί μας έλεγαν ότι πριν από αυτούς κατοικούνταν από Αρμένιους. Ίσως να είναι έτσι).

Alisir
Όλοι μουσουλμάνοι. Το 1569 6 οικογένειες και ένας άγαμος. Κριθάρι, σιτάρι, λινάρι, κηπευτικά, μελισσοκομία και δύο μύλοι.
(Πρέπει να είναι το Αλησάρ. Ξέρουμε ότι η παράδοση λέει πως ήταν ρωμέικο χωριό από το 1200, ίσως και παλαιότερα. Τα έγγραφα όμως αναφέρουν μόνο μουσουλμάνους. Η ταυτοποίηση ενισχύεται από το εξής γεγονός: Οι παλαιότεροι έλεγαν ότι πήρε το όνομά του από τον Αλισίρ, έναν Οθωμανό αξιωματούχο που πήρε μέρος στην κατάληψη της Νικόπολης το 1473 και ότι πρώτα βρισκόταν απέναντι από τη σημερινή του θέση, αλλά κάηκε από άγνωστη αιτία και το έχτισαν στα δυτικά του ποταμού. Όντως, σε οθωμανικό χάρτη του 1530, το Alisir είναι τοποθετημένο στα ανατολικά του ποταμού, ακριβώς απέναντι από τη σημερινή θέση. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι σωστή αυτή η ταυτοποίηση. Η εξήγηση για την εμφάνιση μόνο μουσουλμάνων στο κιτάπι του 1569, μπορεί να είναι η εξής: Τελικά το Αλησάρ δεν είναι τόσο παλιό χωριό, όσο λέει η προφορική παράδοση. Πιθανό να κατοικήθηκε από Ρωμηούς την ίδια εποχή με το Ισπαχή-μαχαλεσί, από όσους έφυγαν από το κοντινό στη Νικόπολη Αγουτμούς, λόγω εξισλαμισμών και πιέσεων).

Lapa
Όλοι μουσουλμάνοι. Το 1569 πέντε οικογένειες και πέντε άγαμοι. Κριθάρι, σιτάρι, μελισσοκομία και ένας μύλος. Άλλοι δύο οικισμοί, Bulındı και Dedevirane, καθώς και ένα τσιφλίκι, το Çal.
(Η παράδοση ήθελε τη Λάπα ως ένα από τα παλαιότερα ρωμέϊκα χωριά. Δυστυχώς τα οθωμανικά κιτάπια δεν επαληθεύουν κάτι τέτοιο).

Aşağı Gügercinlik
Το 1520 τρεις οικογένειες μουσουλμάνοι και το 1569 τρεις οικογένειες μουσουλμάνοι και 15 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, καπνός, κηπευτικά, μελισσοκομία και ένας μύλος.
(Το Κιοβερτσίν που είχε 2/3 Ρωμηούς και 1/3 Τούρκους. Η παράδοση λέει ότι πρώτα έμεναν μόνο μουσουλμάνοι και το 1840 ήρθαν χριστιανοί από το Έσκιονε, το Χατζήκιοϊ και την Καϊλούκα. Εμείς όμως βλέπουμε ότι ήδη από το 1569 οι χριστιανοί ήταν πλειοψηφία).

Ovacık
Η πλειοψηφία χριστιανοί. Το 1520 τρεις μουσουλμάνοι στρατεύσιμοι, το 1569 οκτώ οικογένειες μουσουλμάνων και 13 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, κηπευτικά, μέλι και καπνός. Άλλος ένας οικισμός, Samagar.
(Καταρρίπτεται ο μύθος που λέει ότι το Όβατζουχ είναι από τα νεώτερα ρωμέϊκα χωριά της Γαράσαρης. Μπορεί το 1520 να υπάρχουν μόνο λίγοι μουσουλμάνοι, το 1569 όμως οι χριστιανοί εμφανίζονται περισσότεροι. Τον οικισμό Samagar, δε μπόρεσα ακόμα να τον ταυτοποιήσω. Το Ovacik του καταλόγου είναι το Κάτω Όβατζουχ - Düz Ovacik).

Atir
Το 1569 οκτώ οικογένειες, όλοι μουσουλμάνοι. Κριθάρι, σιτάρι και μέλι.
(Αυτό λογικά πρέπει να είναι το Etir, δηλαδή το Τσουχούρ Όβατζουχ - Çukur Ovacik).

Gedehorin
Όλοι χριστιανοί. Το 1520, 14 οικογένειες – 4 άγαμοι – 18 στρατεύσιμοι. Το 1569 43 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, λινάρι, σιτάρι, αμπέλια, κηπευτικά, μέλι, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Το Καταχώρ που ήταν όντως ρωμέϊκο χωριό από παλιά, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η χρονική περίοδος. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι ήταν φυγάδες από το Εσκήκιοϊ μετά την επικράτηση των Οθωμανών, που ήθελαν να γλιτώσουν τις πιέσεις των μουσουλμάνων).

Andranas
Όλοι χριστιανοί. Το 1520 16 οικογένειες – 7 άγαμοι – 23 στρατεύσιμοι. Το 1569 174 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, κηπευτικά, οπωροφόρα, βαμβάκι, αμπέλια, μέλι, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Eίναι το Σούσεχρη/Enderes/Andrias. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Αρμένιοι. Μόνο τα τελευταία χρόνια πριν την ανταλλαγή εγκαταστάθηκαν μερικές ρωμέϊκες οικογένειες).

Çokrak
Το χωριό «μετατράπηκε» σε μουσουλμανικό. Το 1520 δύο μουσουλμάνοι στρατεύσιμοι, το 1569 11 οικογένειες – 8 άγαμοι – 19 μουσουλμάνοι στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, κηπευτικά και μέλι.
(Ίσως είναι το Τσοράχ. Η παράδοση λέει ότι παλιά ήταν χριστιανικό, μετά είχε κυρίως Αρμένιους και τα τελευταία χρόνια πριν την ανταλλαγή αγοράστηκε η περιοχή από Ρωμηούς του Καταχώρ).

Gözköy
Το 1520 16 οικογένειες – 7 άγαμοι, όλοι χριστιανοί. Το 1569 9 οικογένειες – 8 άγαμοι – 17 μουσουλμάνοι στρατεύσιμοι και 26 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, μέλι, κηπευτικά και κτηνοτροφία.
(Είναι το Κιόσκιοϊ που τα τελυταία χρόνια είχε 600 Ρωμηούς και 100 Τούρκους. Η παράδοση λέει ότι οι χριστιανοί πήγαν στο Κιόσκιοϊ το 1750, αλλά τα οθωμανικά κιτάπια μας δείχνουν ότι είναι από τα παλαιότερα χριστιανικά χωριά).

Bulak
Όλοι χριστιανοί. Το 1520 12 οικογένειες – 4 άγαμοι – 16 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Το 1569 27 χριστιανοί στρατεύσιμοι. Κριθάρι, σιτάρι, οπωροφόρα, κηπευτικά, μέλι, κτηνοτροφία και ένας μύλος.
(Και στην περίπτωση του Πουλάχ διαψεύδεται η προφορική παράδοση που λέει ότι το χωριό ιδρύθηκε μετά το 1800 από Ρωμηούς που ήρθαν από το Τσαγράκ της Αργυρούπολης. Τα κιτάπια δείχνουν ότι ήταν αμιγώς χριστιανικό, τουλάχιστον τρεις αιώνες νωρίτερα).

Kuzuluk
Όλοι μουσουλμάνοι. Το 1569 4 οικογένειες και 4 άγαμοι. Κριθάρι, σιτάρι, λινάρι, καπνός και μέλι.
(Το χωριό Γούζουλου. Κατά την παράδοση ιδρύθηκε το 1780, από Ρωμηούς που ήρθαν από τη Βαϊβούρτη, τη Χερίανα και το Τορούλ).

Ağıl
Όλοι μουσουλμάνοι. Το 1569 3 οικογένειες και 3 άγαμοι. Κριθάρι, σιτάρι, καπνός και μέλι.
(Πρέπει να είναι το χωριό Αγούλια ή Αγίλε, για το οποίο ξέραμε ότι Ρωμηοί εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό σχετικά αργά).

Seküdbile
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, παρά μόνο το σύνολο των φόρων για το 1520 και το 1569.
(Λογικά είναι το Σιογιούτ-μπελή ή Σεϊτ-μπελή, Η παράδοση λέει ότι σ’ αυτό εγκαταστάθηκαν Ρωμηοί από τη Χερίανα και την Αργυρούπολη, όχι πολύ παλιά).Τα ρωμέϊκα χωριά της Γαράσαρης που δεν υπάρχουν στον κατάλογο

Καγιά-τιπη
Το χωριό δημιουργήθηκε μετά το 1750 από Ρωμηούς που ήρθαν από τη Σάρπισκα της Αργυρούπολης. Το μοναστήρι ξαναφτιάχτηκε μετά το 1880.

Ισπαχή-μαχαλεσί
Για τη δημιουργία του χωριού υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη ότι ιδρύθηκε από Ρωμηούς που κατοικούσαν στην περιοχή του Αγουτμούς και μετά από εξισλαμισμούς και πιέσεις, όσοι παρέμειναν χριστιανοί κατέφυγαν σ’ αυτή την περιοχή. Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι ιδρύθηκε από χριστιανούς σπαχήδες που πολέμησαν με τον Μουράτ τον Δ’ κατά των Περσών το 1635 και μετά εγκαταστάθηκαν εδώ. Και στις δύο περιπτώσεις, κατά την εποχή των εγγράφων που εξετάζουμε, δεν υπήρχε.

Τρουπτζή
Η παράδοση λέει ότι το χωριό δημιουργήθηκε μετά το 1470, από τρία αδέρφια που ήλθαν από την Αργυρούπολη και από Ρωμηούς κατοίκους του παλαιότερου χωριού Τζεπετζή που βρισκόταν νοτιότερα και εγκαταλήφθηκε. Για να μην υπάρχει στα κιτάπια που εξετάζουμε, μάλλον αυτή η ιστορία (αν αληθεύει) διαδραματίστηκε πολύ αργότερα, τουλάχιστον εκατό χρόνια μετά το 1470.

Φέϊλερε
Το χωριό, κατά την παράδοση, δημιουργήθηκε από κρυπτοχριστιανούς που ζούσαν στα δάση του Τσαλ-νταγ, όταν δόθηκε η σχετική ελευθερία. Άρα μιλάμε για τρεις αιώνες μετά τα κιτάπια που εξετάζουμε.

Έσολα
Η παράδοση λέει ότι το χωριό ιδρύθηκε από Ρωμηούς που ήρθαν από το Κιουρτίν της Αργυρούπολης. Ενώ όμως δεν υπάρχει στα κιτάπια του 1520 και 1569, εμφανίζεται στο χάρτη του 1530 με το όνομα Is-olan. Δεν ξέρω τι να υποθέσω, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κάτοικοι ήταν χριστιανοί πάντα.

Εσκήκιοϊ
Σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοι του παμπάλαιου αυτού ρωμέϊκου χωριού, μετά την επικράτηση των Οθωμανών υπέστησαν τα πάνδεινα. Έτσι εγκατέλειψαν το χωριό και δημιούργησαν τις πρώτες συνοικίες του Καταχώρ και της Λίτσασας. Μετά το 1700 το χωριό κατοικήθηκε πάλι από χριστιανούς που ήρθαν από τη Λίτσασα και το Καταχώρ, καθώς και από μουσουλμάνους που είχαν έρθει πιο νωρίς από το Αγουτμούς.

Λίτσασα
Το πολύ γνωστό ρωμέϊκο χωριό της Γαράσαρης, δεν υπάρχει στα οθωμανικά κιτάπια του 1520 και του 1569. Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι ιδρύθηκε αργότερα από κατοίκους των διπλανών χωριών.

Αγού-τερε
Καθαρά ρωμέϊκο χωριό, αλλά δε μπορούμε να το ταυτοποιήσουμε στα κιτάπια. Ίσως να είναι ένα από τα δύο χωριά Başkarca  και Karkıt που αναφέρονται ως ρωμέϊκα και ανήκουν στην Καϊλούκα.

Τεπέλτζε
Μικρό χωριό που πριν την ανταλλαγή είχε 25 Τούρκους και 15 Ρωμηούς κατοίκους. Δεν έχουμε πληροφορίες για την προέλευσή τους και τα κιτάπια δε μας βοήθησαν καθόλου.

Σουτζάκ
Η μη αναγραφή του στα κιτάπια, επιβεβαιώνει την παράδοση που θέλει Ρωμηούς από το Όβατζουχ να αγοράζουν το χωριό από μουσουλμάνους και να εγκαθίστανται σ’ αυτό σχετικά αργά.


   Κλείνουμε εδώ αυτή την πρώτη επαφή με τα οθωμανικά κιτάπια του 1520 και 1569. 
   Νομίζω ότι τηρείται η υπόσχεση για συνεχή έρευνα, επεξεργασία και δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν την πατρίδα μας τη Νικόπολη. 
   Ελπίζω τα στοιχεία αυτά να προσθέτουν λιθαράκια στο βωμό της γνώσης που πρέπει να υψώσουμε, για να τιμήσουμε τη γη που γέννησε τους προγόνους μας. 
   Εύχομαι η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων να ανοίξει εκ νέου ένα διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φίλων του garasari.blogspot.

72 σχόλια:

 1. για την μεσσαρεα ξερεται κατι????
  ο πατερας μου γεννηθηκε εκει..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγνωμη ξεχασα το επιθετο Μαβιδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα Μεσαρέας ή η Μεσαρέα, βρίσκεται λίγο έξω από την Τραπεζούντα, πάνω στο δρόμο (δεξιά) που οδηγεί στη Ματσούκα και την Αργυρούπολη. Σήμερα ονομάζεται Kutlugun.

   Διαγραφή
 3. το χωριο κορνιζα κολωνιας; Κατσικας ο προπαππος μου κ πρεπει ν ηταν απο εκει. παρακαλω πληροφοριες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τέτοιο χωριό στη Νικόπολη και Κολωνία δεν υπάρχει. Πιθανότατα ο προπάππους σου ήταν από την Κόρατζα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νικόπολης, αριστερά πάνω από το δρόμο που οδηγεί στην Αλούτζαρα. Αν έχω δίκιο, λογικά οι πρόγονοί σου πρέπει να εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Καβάλας. Αν θέλεις γράψε μας που εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί σου ως πρόσφυγες, για να βεβαιωθούμε.

   Διαγραφή
 4. Χωριο Πλαταμωνας Καβαλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. o paterasmou legotane ioannis karipoglou genidike stin tourkia to 1911 stin perioxi tou siwas tourkias ton pateratou ton legane Lefteri kai itane ktistis oikodomos.o paterasmou otan irde sti ellada itan 11 xronon kai kadise sto xorgio pou to kanan aftoi i opioi irdane apo to siwas tis tourkias ke to onomasane Nea Sewastia Tessalonikis.ti gnorizete eseis gia afti tin perioxi ge pxia onomata epiteta sas timizoun kati.

   Διαγραφή
  2. Οι Καρίπογλου που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σεβάστεια ήταν όλοι από το χωριό Λεγκέν, το οποίο βρίσκεται λίγο νοτιοδυτικά της Νεοκαισάρειας, κατεβαίνοντας προς την Τοκάτη.
   Η συλλογική μνήμη για τη Σεβάστεια (η οποία βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στα νοτιοανατολικά) οφείλεται στο ότι ήταν το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και εκεί ανήκαν και η Τοκάτη και η Νεοκαισάρεια και η Νικόπολη κλπ κλπ.

   Το Λεγκέν σήμερα ονομάζεται Τεκνέαλαν και η παλιά του ονομασία σήμαινε «λεκάνη».
   Το όνομα είναι ρεαλιστικό αφού μπροστά στο Λεγκέν ανοίγεται μια μεγάλη εδαφική λεκάνη που μαζεύει τα νερά που κατεβαίνουν από το Κασάμπασι και το Ουζούντσιμεν, όπου βρίσκονται οι γιαϊλάδες/παρχάρια της περιοχής.

   Σήμερα η επαρχία της Νεοκαισάρειας, όπως και η επαρχία Έρπαα, ανήκουν στο νομό Τοκάτης.

   Για την ιστορία αναφέρω και τις οικογένειες των συγγενών σου Λεγκενλήδων που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σεβάστεια Λαγκαδά.
   Καρίπογλου Ιωάννης του Ελευθερίου
   Καρίπογλου Ιωάννης του Χαράλαμπου
   Καρίπογλου Σταύρος του Ιωάννη
   Καρίπογλου Δέσποινα του Παναγιώτη
   Καρίπογλου Νικόλαος του Κυριάκου

   Κρίμα που αυτό το πανέμορφο χωριό, η Νέα Σεβάστεια, τελικά έμεινε έρημο…

   Διαγραφή
  3. Εφχαριστο δια τιν απαντισι που μου στιλατε δια τιν Νεα Σεβαστια.το προτο ονομα εινε του πατερα μου το τριτο ονομα πρεβει να ινε ο νουνοσμου. αλλα δια τα υπολιπα δεν γνοριζω και δεν μου ειναι γνωστα. Αλλα και κατι αλλο θα ειθελα να με ενιμεροσετε ι μαναμου και αφτι γενιθικε στι τουρκια τις ιδιας περιοχις το 1913 και οταν ειρθε στιν ελλαδα 9 χρωνον το γενος παναγιοτι Γεορογλου ο λεγομενος σαριπανικ αφτος 2 χρονια αργοτερα ειρθε στιν ελαδα διοτι ειταν στα βουνα και πολεμουσε και μετα σιναντιθικαν στιν νεα σεβαστια.μιπος γνοριζεται απο που προερχετε και πχιους αλους ειχε.Σας ευχαριστο

   Διαγραφή
  4. Αγαπητέ μου και το άλλο σας σόι των Γιοράντων, ήταν από το Λεγκέν της Νεοκαισάρειας. Στη Νέα Σεβάστεια με το επώνυμο Γιόρογλου, εγκαταστάθηκαν οι εξής:

   Γιόρογλου Παναγιώτης του Λαζάρου (αυτός πρέπει να είναι ο πάππος σας)
   Γιόρογλου Αναστάσιος του Παύλου
   Γιόρογλου Λεόντης και η γυναίκα του Σεβαστή
   Γιόρογλου Δημήτριος του Γεωργίου ή Λεοντίου
   Γιόρογλου Αναστασία του Δημητρίου
   Γιόρογλου Ελευθέριος του Δημητρίου
   Γιόρογλου Αναστασία του Παναγιώτη (αυτή πρέπει να είναι η καλομάνα σας)
   Γιόρογλου Βασίλειος του Σάββα και η γυναίκα του Παρασκευή
   και με το επώνυμο Γεωργιάδης, ο Λάζαρος του Γεωργίου (αν όντως ο Παναγιώτης του Λαζάρου είναι ο πάππος σας, τότε αυτός ο Λάζαρος του Γεωργίου ίσως είναι ο λυκοπάππος σας).

   Πάντως και από τα δύο σας τα σόγια, Γαριπάντων και Γιοράντων, είστε Λεγγενλής-Τοκατλής μέχρι το μεδούλι!!!

   Διαγραφή
 5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗς ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γεια σας, ονομάζομαι Παπαδοπούλου Αγγελική και η καταγωγή των παππούδων μου είναι από το χωριό Κοϊνίκι της Γαράσαρης. Ο προπαπούς μου ήταν ο τελευταίος ιερέας του χωριού Παπαδόπουλος Γεώργιος - Μέγας Οικονόμος (Τίτλος του Πατριαρχείου). Αυτός οργάνωσε τη μετακίνηση όλου του χωριού στον Ελλαδικό χώρο (τότε η Μακεδονία ήταν ακόμη Τουρκική) το 1914, λόγω των αυξημένων κρουσμάστων βίας από του Τσέτες. Οι δύο γιαγιάδες μου και ο ένας παππούς μου γεννήθηκαν στο Κοϊνίκι, ο άλλος μου παππούς είναι από Καράκαβαζ, για το οποίο δεν έχω καμία πληροφορία. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω αν γνωρίσετε κάτι για αυτήν την περιοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι προφανές οτι εννοείτε το κοντινό χωριό Καρακεβεζήτ, για το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ
   http://garasari.blogspot.gr/2010/11/blog-post_8877.html

   Για το Κοϊνίκ μπορείτε να δείτε εδώ
   http://garasari.blogspot.gr/2010/11/blog-post_19.html όπου αναφέρεται και ο ιερέας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ως εγκατασταθείς στην Ηλιοκώμη.

   Διαγραφή
  2. Αγγελική. Είμαι ο Νίκος Παπαδόπουλος με καταγωγή απο Πλατανότοπο. Εγγονός της Πελαγίας Θεοδοσίου,ξαδέλφης του Παπαδόπουλου Χρήστου (δικηγόρου) γιού του Παπαγιώργη (η παπαδιά ήταν αδελφή της μάνας της πελαγίας) Έτσι όπως τα λές εσύ πρέπει νά είσαι εγγονή μιας απο τις πέντε αδελφές (Βαρβάρα,Μέλπω, Αννούλα, Πελαγία, Παρασκευή αν θυμάμαι καλά) του χρήστου (αφού ο γιός του Γιώργος έχει μία κόρη Κατερίνα ). Καθώς φαίνεται συμβαίνει και ο πατέρας σου να΄ναι Παπαδόπουλος. Αν θες επικοινώνησε.

   Διαγραφή
 7. Καλημερα οι παππουδες ειχαν ερθει απο την περιοχη της Γαρασαρης.Το χωριο τον ελεγαν ΣΟΥΠΑΤΑΧ αν δεν κανω λαθος.Το επιθετο ειναι ΜΑΥΡΙΔΗΣ.Γνωριζουμε κατι.Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Σουμπατάκ (Σουπαταχ) βρίσκεται στη Βιθυνία και ανήκε στη Μητρόπολη Νικομηδείας. Είναι ένα από τα αρκετά χωριά της περιοχής του Σαγγαρίου, όπου μετανάστευσαν πολλοί Πόντιοι κυρίως στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο Σουμπατάκ είχαν μεταναστεύσει και πολλοί Γαρασαρότες. Εάν οι δικοί σου ή συγγενείς τους εγκαταστάθηκαν στο Μελισσοκομείο Καβάλας, τότε σίγουρα είσαι απόγονος Νικοπολιτών που μετανάστευσαν στο Σουμπατάκ. Οι Γαρασαρότες Καρατζάντ' (Μαυριδαίοι) του Σουμπατάκ, είχαν και το παρωνύμιο Καραγκιόζ (Καραγκιοζίδης, Καραγκιοζόπουλος).

   Διαγραφή
 8. Σας ευχαριστω πολυ οντως εγκατασταθηκαν στο Μελισσοκομειο Καβαλας και στο Χρυσοκαστρο και παλι ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Παρακαλω αν καποιος γνωρίζει για οικογεν. Γεωργούση-Γαργάσογλου-Γαργαέσωφ από Εσκίονε.
  Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημερα,Ο παππους μου ονομαζοταν Γιαννης Κατσεας και μετα τον ξεριζωμο ηρθε στο χωριο Προχωμα Θεσσαλονικης σε ηλικια περιπου 14 χρονων και ηταν ορφανος, γι`αυτο και δεν ξερουμε πολλα για την οικογενεια μας.Η καταγωγη του ηταν απο το χωριο Ινταλα η Γιουν Αλαν .Η δε καταγωγη της γιαγιας μου Ανατολης ηταν μαλλον απο το χωριο Σεμεν .Και τα δυο αυτα χωρια ανηκουν στην περιφερεια του Τσαμπασι.Αν μπορειτε βρειτε περισοτερες πληροφοριες σας παρακαλω.
  Ευχαριστω
  Γιαννης Κατσεας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως οι Κατσάντ` ήταν από το Ίνταλα (ή Γιούν-αλαν) της περιοχής Γιαϊλά-γιουζιού, που ανήκε εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Στο Πρόχωμα πήγαν αρκετές οικογένειες από το Ίνταλα, όπως οι Πασματζάντ`, Τσεσμετζάντ`, Μανουσαράντ`, Σαρηγιαννάντ`, Μωυσάντ` κλπ. Κατσέα δεν είχα κάποιον σημειωμένο, ίσως γιατί ήταν ανήλικος ο παππούς σου όπως έγραψες. Ίσως όμως να εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ακροποταμιά ή στην Κρύα Βρύση, μαζί με άλλους Κατσάντ`, Ορφανάντ`, Λυμεράντ`, Τσολεράντ`, Σταφυλάντ` Τσακτουράντ` κλπ, όλες οικογένειες από το Ίνταλα, όπως και από το διπλανό Σεμέν, όπου λίγο πολύ κατοικούσαν τα ίδια σόγια.
   Για τη γιαγιά σου πρέπει να μου πεις το πατρικό της επίθετο. Λογικά είναι ένα από τα παραπάνω.

   Διαγραφή
  2. Οντως τα επιθετα που αναφερεις υπαρχουν στα χωρια μας,και το επιθετο της γιαγιας μου ηταν Μανουσαριδου και νομιζω οτι η καταγωγη της ηταν απο το Σεμεν.Αν μπορεις σε παρακαλω πες μου οτι υπαρχει σαν αρχειο και για τους δυο .
   Ευχαριστω πολυ για την προσφορα σου και ευχομαι οτι το καλυτερο για το εργο σου.
   Γιαννης Κατσεας

   Διαγραφή
  3. Μανουσαράντ` υπήρχαν και στο Σεμέν και στο Ίνταλα και στο Σινανλί, στο Κιαβούρ-πιουκιού και στο Πέγιαλαν. Όλοι ήταν από το ίδιο σόι και είχαν μοιραστεί με τα χρόνια σ` αυτά τα διπλανά χωριά.
   Οι περισσότεροι πάντως έμεναν στο Κιαβιούρ-πιουκιού και μάλλον αυτό πρέπει να ήταν το αρχικό χωριό όλης της οικογένειας και μετά να εξαπλώθηκαν στους άλλους κοντινούς οικισμούς. Μάλιστα οι Μανουσαράντ` του Κιαβούρ-πιουκιού εγκαταστάθηκαν μαζικά στο Πρόχωμα.
   Όσον αφορά τη γιαγιά σου, εντόπισα μία Μανουσαρίδου Ανατολή από το Κιαβούρ-πιουκιού που ήρθε ως πρόσφυγας στο Πρόχωμα. Πατέρας της ήταν ο Παύλος Μανουσαρίδης και άντρας της ο Μανουσαρίδης Χαράλαμπος του Ευσταθίου. Δηλαδή το ζευγάρι ήταν μέλη της ίδιας μεγάλης οικογένειας των Μανουσαράντων, προφανώς όμως μακρινού βαθμού συγγενείς, αλλιώς δεν θα τους πάντρευε ο παπάς του χωριού, αφού όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους :) Η σύμπτωση του ονόματος Ανατολή, ίσως μας παραπέμπει στη γιαγιά της δικής σου γιαγιάς. Αυτό πρέπει να το ψάξεις εσύ.
   Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά τους Μανουσαράντ`, αλλά και τις περισσότερες οικογένειες της περιοχής Γιαϊλά-γιουζιού (με κέντρο το χωριό Σεμέν) ήταν το ζήτημα της θρησκείας. Σχεδόν όλα τα σόγια είχαν μέλη που έγιναν προτεστάντες, λόγω της εκστρατείας προσηλυτισμού που είχαν αναπτύξει Αμερικάνοι ιεραπόστολοι ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Έτσι υπήρχαν πολλοί καυγάδες και οι οικογένειες χωρίστηκαν, αφού η πλειοψηφία παρέμειναν ορθόδοξοι.

   Διαγραφή
 11. ΚΑΛΗΜΕΡΑ..ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ...ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1902 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥΝΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ...ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΣΑ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΗΤΟ JIOPAIZ H ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ ΓΙΟΠΑΙΖ...ΕΖΗΣΕ ΕΔΨ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ ΛΑΓΚΑΔΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΤΟ 1977...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάππος σου πρέπει να ήταν ο Σωτηριάδης Δημήτριος του Γεωργίου, με αρχική εγκατάσταση στον Εξάλοφο. Άλλοι συγγενείς του από τη Μούντα ήταν ο Χριστόφορος του Ηλία και ο Σάββας του Δημητρίου στο Κολχικό, ο Ηλίας του Γεωργίου στη Μαυροράχη, ο Δημήτριος του Σάββα στο Πεδινό Κιλκίς και ο Χαράλαμπος του Ηλία στο Εύμοιρο Ξάνθης. Πιθανοί συγγενείς ο Δημήτριος του Ιωάννη στον Άγιο Βασίλειο, ο Δημήτριος του Γεωργίου από τη διπλανή Μεσαρέα και ο Γεώργιος του Δημητρίου από τη διπλανή Ζιλμερά στο Λαγκαδά. Δυστυχώς μόνο αυτά τα στοιχεία από εμάς.

   Διαγραφή
 12. Ονομαζομαι Σισμανιδης Βασίλης. Από την πλευρά του πατέρα μου είναι ο προπάππους μου Τελιανίδης Παντελής. ο παππούς μου Θεόδωρος Σισμανίδης μου είπε πως όταν ήρθαν από τον Πόντο ήρθαν με το επώνυμο της προγιαγιάς μου Σισμανίδου. Από την πλευρά της μάνας μου ο ένας παππούς της ήταν ο Περτσινίδης Ιωάννης που από όσο μου έχουν πει ήταν μάγειρας στη σχολή της Χάλκης. Ένα παιδί που είχε αποκτήσει το άφησαν σε ορφανοτροφείο και έμεινε στην Πόλη και έχασαν τα ίχνη του. Ο άλλος παππους της μάνας μου ονομάζοταν Τακίδης Γιώργος και ήρθαν από την Ανδριανούπολη. Αν μπορείτε να μαε βοηθήσετε από ποια χωριά ακριβώς και με κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες. Σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το επίθετο Τελιανίδης (ή Δεληγιαννίδης - Τεληγιαννίδης) στη δική μας περιοχή παραπέμπει στο Κιζίκ του Απές, στο Γιατμούς του Γουρούχ και στο Σεμέν του Γιαϊλά-γιουζιού.
   Το επίθετο Περτσινίδης (πάλι στη δική μας περιοχή) παραπέμπει στο Χαβζούλ και στο Μαδέν της περιοχής Μεσουτιέ.
   Θα μας βοηθούσε αν μας έλεγες σε ποιά χωριά της Ελλάδας εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες.

   Διαγραφή
 13. Ο παπούς μου και η γιαγιά μου καταγόταν από την Νικομήδεια αλλά από πιο χωριό δεν γνωρίζω . Πάντος η ταυτότητα και των δύο έγραφε Νικομήδεια ως τόπο γέννησης . Ηρθαν από εκεί και η πρώτη αποβίβασή τους ήταν στον Μόλυβο . Μετά με τα αδέλφια του εγκαταστάθηκαν στην Νεα Νικομήδεια Ημαθείας και από εκεί πήγαν σ΄εναν οικισμό του Ν. Καβάλας το Ισιρλι το μετονόμαζόμενο αργότερα Πλατανότοπος . Το αρχικό επίθετο ήταν Φωτογλου και μετά Φωτιάδης . Αυτό που θυμάμαι έίναι ότι ανέφεραν συχνά το όνομα Σουπαταχ , τη ράτσα Καινικότες , Γαρασαρότες και επίσης μια τοποθεσία Γιάλοβα . Ο παπούς μου ονομαζόταν Ιωάννης ο αδελφός του Θεόδωρος οι αδελφές του Ησαϊα Ευδοξία και Μαρία . Τον πατέρα τους τον έλεγαν Παναγιώτη άλλα είχαν και Βαγγέλη .Θα ήθελα να ήξερα πιο τελικά ήταν το χωριό τους . Επίσης άκουγα συχνά για καπιους Κετογλου [ Κετογλαντ] . Είδα έναν ανδριαντα στο Μεσημέρη Θεσσαλονικης με το όνομα ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ αν γνωρίζετε τι σχέση μπορεί να είχε με τον παπού μου σας ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πρόγονοί σου είχαν καταγωγή από το χωριό Κοϊνίκ της Νικοπόλεως και είχαν μεταναστεύσει, με πολλούς ακόμα Γαρασαρώτες, στην περιοχή του Ατά-παζαρ (Νικομήδεια) και ειδικά λίγο βορειοανατολικά αυτού, όπου υπήρχε μια μεγάλη ομάδα χωριών με Πόντιους μετανάστες. Οι Φώτογλου ζούσαν σε τρία διπλανά χωριά. Στο Σουμπατάκ, στο Κουρού-δερέ και στο Παραλή. Η οικογένειά σου εγκαταστάθηκε στο Μικροχώρι (Αχατλάρ) με πολλούς ακόμα Κοϊνικότες και τελικά κατέβηκαν στον Πλατανότοπο με την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

   Διαγραφή
  2. για τη Δήμητρα
   Τα ονοματα που αναφέρεις ως αδελφούς και αδελφές του παπού σου έζησαν πράγματι στον Πλατανότοπο. Ο Φωτιάδης Θόδωρος είχε σύζυγο τη Γεωργία (γιωριτσα) και απέκτησε τους Παναγιωτη, Δημήτριο και Βαγγέλη. Η Ησαια (Σαγια) παντρευτηκε τον Αλεπίδη Παντελή (Παντέλας) και απέκτησε τους Νίκο (νονός μου) τον Μιλτιάδη ,τον Θόδωρο κια δε θυμαμαι αν είχαν και αδελφή ή και άλλο αδελφό. Η Ευδοξια παντρευτηκε τον Βερβερίδη Δημητριο και απεκτησαν τους Νικο, Χρηστο (σκοτωθηκε) (εδω υπάρχει και τριτος γιος που δε θυμαμαι το όνομά του) Γιωργο, Κυριακο και δυο κορες νομιζω. Τη μια την λενε χρυσούλα την άλλη δε θυμαμαι. Φυσικα Φωτιαδης Θόδωρος ,Βερβεριδης Δημητριος και Αλεπιδης Παντελής έχουν πεθάνει, όπως και κάποια απο τα παιδιά τους. Σημειωτέον και οι τρείς ανωτέρω είχαν τα τρία καφενεία στο Κέντρο του Πλατανότοπου. Εξακολουθεί να λειτουργεί το καφενείο του Φωτιάδη με ιδιοκτητη τον Βαγγέλη. Ευκολα μπορείς να βρείς το τηλέφωνό του.
   Ίσως σε βοήθησα. Παπαδόπουλος Νίκος

   Διαγραφή
 14. σας ευχαριστω πολυ για τις πληροφορίες αν εχετε και κατι για τον καπεταν Βαγγελη θα το εκτιμουσα και παλι ευχαριστω επιτελειται λειτουργιμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για καπετάν Βαγγέλη δε γνωρίζω. Ωστόσο ο Φωτιάδης Θεόδωρος στον εμφύλιο είχε συμμετοχή ως αρχηγός ομάδας και η ταφή του κατα πως λένε έγινε με απόδοση στρατιωτικών τιμών.

   Διαγραφή
 15. καλησπερα σας ονομαζομαι δαμιανιδης νικος το χωριο του παππου λεγοταν αορτ νεοκαισαρειας υπαρχουν πληροφοριες για το χωριο αυτο.ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από το Αόρτ στη Μηλιά Αριδαίας έχουμε το Νικόλαο Δαμιανίδη του Κυριάκου και τον αδερφό του Κοσμά. Η γυναίκα του Νικολάου ήταν η Σύρμα, κόρη του Νικολάου Μπαλέση από το Ελμαλή της Νικομήδειας. Δυστυχώς για το Αόρτ δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη πληροφορία.

   Διαγραφή
 16. Καλημέρα σας,

  Λέγομαι Ευκαρπίδης Νικόλαος και σκοπεύω να επισκεφθώ τον Πόντο το ερχόμενο Πάσχα. Ψάχνω να βρω το χωριο του προπάππου μου στον Πόντο αλλά δεν έχω βρει κάτι μέχρι τώρα. Μου έχουν πει ότι το χωριό λέγεται Κατσέα και βρίσκεται στην περιοχή της Τραπεζούντας. Γνωρίζετε κάτι παραπάνω ;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λαμβάνοντας υπόψη και τα επιπλέον στοιχεία που μας στείλατε, βρίσκουμε τα εξής:
   Οι Ευκαρπιδαίοι κατοικούσαν κυρίως στα χωριά Τιβάν και Τσαούλ, λίγο νότια της Κερασούντας. Ο προπάππος Ευκαρπίδης Κυριάκος του Ιωάννη, κατοικούσε στο Τιβαν και στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στην Κάτω Βροντού Δράμας.
   Το άλλο σου σόι των Περσάντων, κατάγονταν από το χωριό Καρτσέα, λίγο δυτικότερα από τα Πλάτανα Τραπεζούντας. Ο προπάππος Ευστάθιος Περσίδης και ο αδερφός του Θεόδωρος, ήταν γιοί του Κωνσταντίνου Περσίδη από την Καρτσέα και εγκαταστάθηκαν στο Μαυροκορδάτο Δράμας. Προ-προγιαγιά σου (γυναίκα του Κωνσταντίνου) ήταν η Σωτήρα, θυγατέρα του Νικολάου Τσιχλακίδη. Η προγιαγιά σου (γυναίκα του Ευστάθιου Περσίδη) ήταν θυγατέρα του Πέτρου Ταξόπουλου και της Αθηνάς Ταξοπούλου (θυγατέρας του Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη).

   Διαγραφή
 17. Καλησπέρα. Ο παππούς μου λεγόταν Καπουρτίδης Χαράλαμπος και σε έγγραφο από την τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου Ημαθίας, αναγράφεται οτι γεννήθηκε στο Κουπάν.
  Όταν ζούσε μου έλεγε οτι τους ονόμαζαν Απεσλήδες ή Επεσλήδες.
  Παρακαλώ από καρδιάς, θέλω να μάθω αν μπορείτε, πριν μετοικήσουν στη Νότια Ρωσία, πού έμεναν στον Πόντο.
  Ονόματα που ίσως βοηθήσουν Ευστάθιος ή Παναγιώτης ή Χαράλαμπος Καπουρτίδης.
  Επίσης ο άλλος μου παππούς ονομάζεται Σπυρίδης Σαμψών και ζει στην Κρύα Βρύση Πέλλας, αλλά μετοίκησε από την Καλαμιά Κοζάνης. Ο πατέρας του ονομαζόταν Παντελής Σπυρίδης.
  Ευχαριστώ από καρδιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τη μεριά των Καπουρτάντων είσαι Επεσλής (περιοχή Απές ή Επές) και από τη μεριά των Σπυράντων είσαι Μελετλής (περιοχή Μεσουτιέ). Και οι δύο περιοχές ανήκαν στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Για να προσανατολιστείς μπορείς να δεις και την παρακάτω ανάρτησή μας "Ποιά είναι η Γαράσαρη":
   http://garasari.blogspot.gr/2011/03/blog-post_25.html

   Οι Σπυράντ` ήταν από το χωριό Μουσελί ή Μουσουρλού, λίγο νοτιοανατολικά από το Μεσουτιέ. Προ-προπάππος σου (πατέρας του προπάππου σου Παντελή) ήταν ο Θεόδωρος Σπυράντης ή Ισπύρογλου. Προ-προγιαγιά σου (χήρα του Θεόδωρου και μητέρα του Παντελή) ήταν η Μαρία, θυγατέρα του Ισαάκ Καραβασίλη, επίσης από το Μουσουρλού. Και οι Ισπύρογλου και οι Καραβασίλογλου, εγκαταστάθηκαν στην Καλαμιά Κοζάνης.

   Οι Καπουρτάντ` ήρθαν από το Κουπάν, από τα χωριά Χινάκια (Gunayka) και Παπορότνι) Paporotnyi (νοτιοανατολικά του Κρασνοντάρ, μεταξύ Μαϊκόπ και Τουαψέ). Αρχικά εγκαταστάθηκαν στη Νέα Κερασούντα της Πρέβεζας, τα δυό αδέλφια Ισαάκ και Συμεών Καπουρτσίδης (γιοί του Χαράλαμπου Καπουρτίδη). Ένας από αυτούς είναι ο προπάππους σου και ο πατέρας τους Χαράλαμπος είναι ο προ-προπάππος σου.
   Δυστυχώς δε μπορώ να εντοπίσω ακριβώς το αρχικό σόι, γιατί πρέπει να έφυγαν όλοι οι άρρενες στο Κουπάν και έτσι δεν έμεινε κανένας πίσω στο Απές με το όνομα Καπουρτίδης. Είμαι όμως 99% σίγουρος οτι προέρχονται από το χωριό Αρμούτ-τσαΐρ του Απές, αφού στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας εγκαταστάθηκαν μαζικά Αρμουτ-τσαϊρήδες (Ορφανιδαίοι, Παπαδόπουλοι, Δημητριάδηδες, Παναγιωτίδηδες κλπ).

   Πίσω στη Ρωσία έμειναν οι υπόλοιποι Καπουρτάντες και τους βρίσκω να κατοικούν στο Παπαρότνι την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1938 συλλαμβάνονται οι πρώτοι με τις σταλινικές διώξεις και το 1942 οι υπόλοιποι. Ολόκληρες οι οικογένειες εξορίστηκαν στο Μάνσκι του Κρασνογιάρ (μιλάμε για την ..άκρη της γης, ακόμα πιο μακριά από το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν, λίγο πάνω από τη Μογγολία). Δυστυχώς δε γνωρίζω εάν έμειναν εκεί ή γύρισαν στο Κουμπάν ή αν ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1990.

   Αυτά έχουμε για σένα και ελπίζουμε να έμεινες ικανοποιημένος.

   Διαγραφή
 18. Ονομάζομαι Γεώργιος Δουλκερίδης και έχω καταγωγή απο τα Σεββαστειανά Πέλλας. Ο προπαππούς μου Παύλος Δουλκερίδης ηταν Επεσλης, είχε το παρωνύμι "Τσετές" και συμφωνα με οσα έλεγε ηταν αντάρτης στην ομάδα του Βασιλ Ουστα. Απο ποιο χωριό της περιοχής καταγομαστε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ φίλε, προ-προπάππος σου ήταν ο Παναγιώτης Δουλκερίδης από το Παζάρ-Πελέν της περιοχής Επές (της Μητροπόλεως Κολωνίας και Νικοπόλεως). Ο προπάππος σου Παύλος είχε και δύο αδερφές, την Αναστασία και τη Σωτήρα, οι οποίες εγκαταστάθηκαν επίσης στα Σεβαστιανά. Το Παζάρ-Πελέν είναι ακριβώς δίπλα στο Κιζίκ, το χωριό του Βασιλείου Ανθόπουλου και όντως από αυτά τα δύο χωριά ήταν οι πρώτοι αντάρτες που συγκρότησαν αρχικά την ομάδα του Βασίλ-Ουστά.

   Διαγραφή
 19. Η γιαγιά μου Τσεχελιδου Ευρώπη ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 12-14 ετών, με μια θεια και εναν ξαδερφο ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Αριδαία Πέλλας. Τί πληροφορίες έχουμε; Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Τζεχελάντ` κατάγονται από το χωριό Δεϊρμέν-τας (στα ελληνικά Μυλόπετρα) στην επαρχία Κοϊλά-χισάρ της Νικοπόλεως. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στο Άλωρο Αριδαίας και στο Μεσόβουνο Εορδαίας.
   Η Ευρώπη ήταν ξαδέρφη του Δημητρίου Τζεχελίδη που εγκαταστάθηκε στο Άλωρο. Αν δεν κάνω λάθος παντρεύτηκε τον Παύλο Τιλκερίδη (Τουλκερίδη) από το κοντινό χωριό Παζάρ-πελέν του Επές (το αρχικό χωριό τους ήταν η Καϊλη-καγιά, πάλι στο Επές).

   Διαγραφή
 20. Γεια σας.Προπαππος μου ηταν ο Αμπεριαδης Χρηστος του Παυλου και της Παρθενας απο την Τριπολη Τραπεζουντας γενν.10-3-1896.Πρεπει να εφυγε απο την Τριπολη σχετικα μικρος (μονος?) για την Σαμψουντα.Πολεμησε στο ανταρτικο αλλα δεν γνωριζω που.Πιθανον στη Σαμψουντα με τον Χασερη που ηταν και κουμπαρος του.Στην Ελλαδα εγκατασταθηκε στην Καλλιφυτο Δραμας.Εχετε καθολου στοιχεια γι αυτον η τους γονεις η τους παππουδες του?Ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Το Αμπεριαδης το αλλαξε σε Παυλιδης στην Ελλαδα.Γνωριζεται γιατι αλλαζαν τα επιθετα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Χρήστος Παυλίδης / Αμπεριάδης ήρθε στο Καλλίφυτο από το χωριό Κιουρεκτζή (συνοικισμός του Κοζλούκιοϊ), το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια της Αμισού. Στην ευρύτερη περιοχή της Τριπόλεως πάντως, Αμπεριάδηδες υπήρχαν μόνο στο χωριό (μεταλλείο) Εσελή Ματέν, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά των Κοράλλων. Θεωρώ οτι εκεί πρέπει να είναι η κοιτίδα της οικογένειας.
   Η αλλαγή του επιθέτου έχει πολύ απλή εξήγηση. Πήρε το Παυλίδης από το όνομα του πατέρα του (Παυλίδης = γόνος του Παύλου).

   Διαγραφή
 22. Γεια σας. Άμα έχετε κάποιες άλλες πληροφορίες και στοιχειά εκτός από αυτά πού ακολουθούν θα το εκτιμούσα πολύ αν μπορούσατε να τα μοιραστείτε με μένα. Ο πάππους μου λεγόταν Μιχαηλ Ιορδανιδης (εγκαταστάθηκε στο Θρυλοριο Κομοτηνης) και ο προπάππους μου, ο πατερας του Μιχαηλ, λεγοταν Ιορδάνης Ιορδανιδης. Είχανε φύγει απο το Πόντο και μετακομισανε στο Απουλπάτ/Απουλβάτ του Καρς. Έχω βρει κάποια στοιχειά που λένε ότι ήρθανε απο την περιοχή της Νικοπολέως στο Ποπντο αλλα δεν ξέρω απο ποιο χωρίο και ποτε. Πριν σουζαν στην Νικόπολη μπορεί να είχαν έρθει απο την Αργυρούπολη αλλα απο ποιο χωρίο και ποτε δεν ξέρω. Επίσης έχουνε πει αρκετοί στην οικογένεια ότι το όνομα Ιορδανιδης είχε αλλαχτεί απο Κερκελιδης. Το γιατί και πότε είναι αλλο μυστήριο. Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι ρίζες σας βρίσκονται στο χωριό Γιατμίς της επαρχίας Κιρικίου (Γουρούχ), που ανήκε στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Η οικογένεια των Κιρκενάντων ήταν μεγάλη και οι παραλλαγές του ονόματος είναι Κιρκενίδης, Κερκενίδης, Κιρκιανίδης, Κιαρκουνίδης, Κιουρκινίδης, Κυργιαννίδης, Κουργιαννίδης. Το αρχικό όνομα προέρχεται προφανώς από κάποιον πρόγονο Ιωάννη (κυρ-Γιάννης > Κυργιαννίδης κλπ).
   Από το Γιατμίς όντως πολλοί μετανάστευσαν στο Απουλπάρτ του Καυκάσου. Πληροφορίες και εκτιμήσεις από την πρώτη γενιά, αναφέρουν οτι οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών του Κιρικίου, προέρχονται από την περιοχή του Κιουρτιούν (μεταξύ Νικόπολης και Αργυρούπολης) οι οποίοι μετανάστευσαν στο Γουρούχ κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε σαφείς ιστορικές αποδείξεις επ` αυτού.
   Το επίθετο Ιορδανίδης είναι βέβαιο οτι το πήρατε λόγω του προπάππου Ιορδάνη, κάτι πολύ συνηθισμένο για την εποχή και την περιοχή.

   Διαγραφή
 23. Καλημερα ,το ονομα μου ειναι Συμεωνιδου Συμελα του Κυριακου, απο Νκοπολι ,Προσπαθω να βρω συγγενεις ..Ο παπους μου Λαζαρος και η γιαγια μου Συμελα, τα παιδια τους Ηλιας,Γιαννης,Μελπω , Κυριακος. Ο παπους μου ηταν αλουμινας,( σκευη ) και η γιαγια μου εφτιαχνε και πουλαγε γλυκα,και ουζο απο μουρα. Δεν γνωριζω τιποτα για την οικογενεια της δεν μιλουσε καθολου για την πατριδα. Μιλουσαν τουρκικα ελληνικα εμαθαν εδω,τους εφεραν στην Αθηνα στη Καλλιθεα και Ν. Σμυρνη... Σας ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Λάζαρος Συμεωνίδης ήταν γιός του Χατζη-Κυριάκου Συμεωνίδη ή Συμεώνογλου και όντως ήταν φανοποιός (μεταλλικές κατασκευές). Είχε και μια αδερφή, τη Δέσποινα, η οποία είχε παντρευτεί το Νικόλαο Κοτασίδη και ζούσε επίσης μέσα στη Νικόπολη (οι Κοτασάντες είχαν καταγωγή από το χωριό Λίτζασα, λίγο βόρεια της Νικόπολης, στο δρόμο προς Κερασούντα).
   Ο Λάζαρος είχε από τον πατέρα του ένα διώροφο σπίτι στην ενορία των Ταξιαρχών (Εσκή-Ρουμ μαχαλεσί), δηλαδή στην παλιά ελληνική συνοικία, ακριβώς κάτω από το κάστρο. Το σπίτι αυτό κάηκε το 1915, κατά την εξέγερση των Αρμενίων και τη σφαγή τους στο κάστρο.
   Η απώτερη καταγωγή των Συμεωνάντων ήταν από το χωριό Αρμούτ-Αλάν, στα ορεινά βόρεια της Νικόπολης.
   Η Συμέλα ήταν κόρη του Γεωργίου Κιετσέ (Κετσετζίδης). Ο πατέρας της είχε δύο διώροφα σπίτια στην ενορία των Ταξιαρχών (κάηκαν κι αυτά το 1915) και κήπο ενάμιση στρέμμα με καρποφόρα δέντρα.
   Η Συμέλα είχε και έναν αδερφό Χαράλαμπο, ο οποίος πέθανε και άφησε τέσσερα παιδιά (Θεόδωρο, Ελισάβετ, Σοφία και Ελένη).
   Η απώτερη καταγωγή των Κιετσάντων ήταν από το χωριό Κιρκ-Χαρμάν, δίπλα στο Αρμούτ-Αλάν των Συμεωνάντων.

   Διαγραφή
 24. Καλησπέρα.Η προγιαγιά μου καταγόταν από το Αντρέκ ή Εντερέκ της Νεοκαισάρειας και ονομαζόταν Μυροφόρα Τσολακίδου, τον αδερφό της τον έλεγαν Θεόφιλο.Ο προπαππούς τους ήταν παπας στο χωριό αν βοηθάει.Παρακαλώ αν γνωρίζεται κάτι να το μοιραστείτε μαζί μου.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το χωριό Εντερέκ ή Αντερέκ (από παραφθορά του ελληνικού ονόματος Ανδρεάντων), βρίσκεται στη μέση της διαδρομής που ενώνει Τάσοβα και Έρπαα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την εθνική οδό.
   Προ-προπάππος σου ήταν ο Κυριάκος Τσολακίδης ή Παπαδόπουλος (Παπάζογλου). Και ο Θεόφιλος (αδερφός της προγιαγιάς σου) ονομαζόταν επίσης Τσολακίδης ή Παπαδόπουλος (Παπάζογλου).
   Δυστυχώς άλλες πληροφορίες δεν έχω.

   Διαγραφή
 25. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Έκανα λάθος ο παπάς ήταν ο παππούς της προγιαγιάς μου.Όντως το όνομα του πατέρα της Μυροφόρας Τσολακίδου ήταν Κυριάκος και την μητέρα της την έλεγαν Ευθυμία Σαρογιαννίδου του Κωνσταντίνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Καλησπέρα, Ξερει κανεις που ειναι το χωριο Γινταγου στο Αταπαζαρ? πως ειναι το νεο ονομα του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς αναφέρεστε στο χωριό Γενί-νταγ της επαρχίας Καρασού του Ατάπαζαρ, στο οποίο εγκαταστάθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα μετανάστες από τον Πόντο.
   Το χωριό είχε δύο οικισμούς / μαχαλάδες, το Άνω Γενί-νταγ (που σήμερα ονομάζεται Yenidogan) και τα Λάχανα ή Κάτω Γενί-νταγ (που σήμερα ονομάζεται Ortakoy).
   Νίκος Πετρίδης

   Διαγραφή
  2. ΦΙλε εισαι απλα υπέροχος, ημουν στο Kirazli προχθες και ηθελα να παω , απο εκει ειναι οι Ορτουλιδης και Πουτογλιδης που μενουν Ακρινη και Ν Νικομηδεια

   Διαγραφή
 27. Ονομαζομαι Ιγνατιαδης Χρηστος, και ηθελα να μαθω απο πιο χωριο μαλλον της Κερασουντας ηταν ο παππους μου,Ιγνατιαδης Παναγιωτης.Αλλα ονοματα που ισως βοηθησουν,Γεωργιος Ιγνατιαδης,αδερφος του παππου μου.ευχαριστω πολζ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς μιλάμε για την οικογένεια των Ιγνατάντων, που εγκαταστάθηκαν στη Βασιλειάδα Καστοριάς.
   Η καταγωγή σας είναι από το χωριό Χατουπλού, το οποίο βρίσκεται στα νότια ορεινά της Κερασούντας, στο δρόμο που συνδέει Κερασούντα και Νικόπολη.
   Στην περιοχή αυτή (μεταξύ του Ντέρελι και του Γουρούχ) υπήρχαν δεκάδες ρωμαίικα χωριά, με μεγάλο πληθυσμό και οικονομική ανάπτυξη.
   Δίπλα στο Χατουπλού βρισκόταν τα πολύ γνωστά χωριά Κοτύλια, Αγιαμή, Τσαλ κλπ.
   Ο παππούς Παναγιώτης ήταν γιός του Χρύσανθου Γονάτ` και το επίθετο Ιγνατιάδης προήλθε από το οικογενειακό Γονατάντ` (Γονάτογλου).
   Γυναίκα του Παναγιώτη ήταν η Σοφία, κόρη του Μιχαήλ Ευκαρπίδη (ή Κοπακαρόγλου), επίσης από το Χατουπλού.

   Στη Βασιλειάδα εγκαταστάθηκε και άλλη οικογένεια προσφύγων με το επίθετο Ιγνατιάδης, αλλά αυτοί προέρχονται από την Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα από την περιοχή της Σηλυβρίας.

   Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστω παρα πολύ.ο παππους μου Ιγνατιαδης Μιχαηλ ειναι γιος του Παναγιωτη και της Σοφιας.

   Διαγραφή
 28. Θα ήθελα να μαθω απο πιο χωριο της περιοχης Ατάπαζαρ ηρθε η γιαγιά μου Άννα Ευτηριάδου γεννημενη το 1914.Ο πατερας της Παυλος ειχε καφενειο στο χωριο.Μητερα της ηταν η Ελπιδα το γενος Ελευθεριαδη.Στην Ελλαδα εγκατασταθηκαν στην πρανιατα, Νεα Νικομηδεια.Επισης αν γνωριζεις απο που εγκατασταθηκαν στο Αταπαζαρ γυρω στο 1880. Ευχαριστω εκ των προτερον.Εχεις και στοιχεια για Αιβαλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Παύλος Ευτηριάδης, γιος του Γεωργίου Ευτήρ`, ήρθε από το χωριό Σουμπατάκ, της επαρχίας Καρασού (του Ατά-παζαρ).
   Οι Ευτηράντ` προέρχονται από το Πολεμώνιο της Φάτσας, απ` όπου μετανάστευσαν περίπου το 1880 στο Ατά-παζαρ. Αρχική τους κοιτίδα όμως ήταν η Κορόνιξα της Αργυρούπολης, απ` όπου είχαν μεταναστεύσει περίπου το 1840 στην περιοχή της Φάτσας (Πολεμώνιο).
   Το Σούμπατακ ήταν αμιγώς ποντιακό χωριό (μαζί με άλλα 14 της περιοχής) και οι κάτοικοί του ήταν Αργυρουπολίτες (όπως αναφέραμε παραπάνω) και Νικοπολίτες.
   Οι Ελευθεράντ` που ήρθαν στη Νέα Νικομήδεια, κατοικούσαν επίσης στο Σουμπατάκ, αλλά και στο διπλανό Γιασί-γκετσίτ.

   Διαγραφή
  2. ευχαριστω πολυ για τις κατατοπιστικες πληροφοριες

   Διαγραφή
 29. Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Κωτίδης Νικόλαος του Χρήστου. Επειδή έχασα πολύ μικρός τους γονείς μου όταν ήμουν 5 και 10 χρονών αντίστοιχα, πρώτα την μητέρα μου και στην συνέχεια τον πατέρα μου, δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα για την καταγωγή του πατέρα μου και του παππού μου. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο παππούς λεγόταν Νικόλαος, το γένος της γιαγιάς από την μεριά του πατέρα μου ήταν Φωτιάδου και το όνομα της Αφροδίτη. Ο πατέρας είχε αν θυμάμαι καλά άλλα 5 αδέρφια την Ερωφίλη,την Πηνελόπη, την Μαρίκα, τον Πέτρο (επαγγελματία οδηγό, ότι και ο πατέρας μου Χρήστος), τον Κωνσταντίνο (δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγο,και πολιτευτή νομίζω του Αγροτικού Κόμματος), και τον Ανέστη (γεωπόνο στην διεύθυνση γεωργίας Νομαρχίας Κοζάνης). Μάλλον η καταγωγή από τον Πόντο ήταν από την Σαμψούντα, αλλά μπορεί και την Κερασούντα. Αρχικά η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα στην Μακεδονία και την Πτολεμαΐδα όπου και τα δύο αδέρφια ο Πέτρος και ο Χρήστος δραστηριοποιήθηκαν σαν επαγγελματίες οδηγοί). Η υπόλοιπη οικογένεια οι αδερφές και η μητέρα βρέθηκαν στον Πειραιά, ενώ ο Κωνσταντίνος στην Αθήνα. Θα σας παρακαλέσω θερμά αν βρείτε κάτι και μπορείτε να βοηθήσετε θα σας είμαι ευγνώμων. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Νικόλαος Χρ. Κωτίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είστε σίγουρος οτι ήρθαν αρχικά μέσα στην Πτολεμαΐδα; Μήπως σε κάποιο άλλο χωριό ή άλλα περιοχή; Θα μας βοηθούσε αν γνωρίζαμε να υπάρχουν αλλού συγγενείς με το ίδιο επίθετο. Δηλαδή σε άλλο χωριό ή περιοχή.

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Ενδεχομένως να πήγαν πρώτα στην Άρδασσα (χωριό 6 χιλ. έξω από την Πτολεμαΐδα). Ο Πέτρος πέθανε στην Πτολεμαΐδα χωρίς να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε δύο φορές και τις δύο στην Αθήνα, χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Η τελευταία του γυναίκα είναι και δωρήτρια στον Ωρωπό (μετά θάνατον). Ο Ανέστης παντρεύτηκε στην Κοζάνη με την Μπινιούλα Πάπιστα και απέκτησε δύο παιδιά την Αφροδίτη και τον Πέτρο. Η Αφροδίτη παντρεύτηκε και κατοικεί στη Αθήνα, και ο Πέτρος παντρεύτηκε και κατοικεί στις ΗΠΑ όπου διαπρέπει ως επιστήμονας καθηγητής πανεπιστημίου και επιχειρηματίας. Ο πατέρας μου Χρήστος παντρεύτηκε με την Φανή Αποστολίδου και απέκτησε δύο παιδιά την Αφροδίτη και εμένα (Νικόλαο).

   Διαγραφή
  3. Το επίθετο Κωτίδης αρχικά παραπέμπει στην περιοχή Τραπεζούντας και ειδικά στην Άνω Ματσούκα (Ζαβερά, Φαργανάντων κλπ). Μήπως πήγαν αρχικά οι δικοί σας ή συγγενείς στους στην Ξηρολίμνη Κοζάνης; Γιατί μέσα στην Πτολεμαΐδα δε μπορούμε να τους εντοπίσουμε.
   Από την Άρδασσα μήπως ήταν η οικογένεια της μητέρας σας; Οι Αποστολιδαίοι της Άρδασσας ήταν από το Κιουρτιούν της Αργυρούπολης.

   Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας, Αυτούς τους Κωτιδαίους της Ξηρολίμνης, που γράφετε είναι το σόι του πεθερού μου (σύμπτωση και συνωνυμία, ο πεθερός μου και εγώ το ίδιο όνομα και επίθετο). Όσο για τους Αποστολιδαίους της Άρδασσας δεν έχουν καμιά σχέση με το σόι της μητέρας μου. Μεριά της μητέρας μου αρχικά βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια ο παππούς Δημήτριος Αποστολίδης έφερε την οικογένεια στην Πτολεμαΐδα.

   Διαγραφή
  5. ΚαλησπεραΕιμαι ο ΝΙΚΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ ο παπους μου Παναγιωτης ηταν δασκαλος στο ΤΙΒΑΝ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ και εζησε στην Καλλιθεα.Ειχε 4 αδελφια τον Χατση τον Γιωργο Γιαννη και Ευθυμια.Ο πατερας τους και προπαπους μου ηταν ο Πολυχρονης Ευκαρπιδης που εγκατασταθηκε στην σφηνα λεπενουσ στο Αγρινιο Η κυψελη οπως σημερα λεγεται.Ο αδελφος του ηταν ο θεοδωροσ που ηταν στην Αθηνα και αν δεν κανω λαθος δουλευε στο υπουργειο Γεωργιας.Αυτο που με ενδιαφερει ειναι να βρω συγγενεις,να μαθω ποιο πισω ονοματα προπαπουδων καθως και αν γινονται οργανομενες εκδρομες στην Κερασουντα για να συμετεχω.Καλη Σαρακοστη σε ολους και πολλες ευχες για τα καλυτερα!!!!

   Διαγραφή
  6. Ο προπάππος Πολυχρόνης ήταν όντως από το Τιβάν και εγκαταστάθηκε στη Σφήνα. Η γυναίκα του Αναστασία ήταν κόρη του Γεωργίου Σοϊλεμέζ, επίσης από το Τιβάν.
   Πατέρας του Πολυχρόνη ήταν ο Χαράλαμπος (προ-προπάππος σας) και παππούς του ο Θεόδωρος (προ-προ-προπάππος σας).
   Οι Ευκαρπιδαίοι ήταν μεγάλο σόι, με κοιτίδα στο Τσαούλ και στο Τιβάν και μερικοί ήταν στο Τσιφλίκ του Χατουπλού.
   Στην Ελλάδα ήρθαν επίσης στους Φιλίππους Καβάλας, στην Κάτω Βροντού Δράμας, στο Αξιοχώρι Κιλκίς, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, στην Κατερίνη και στην Πηγαδίτσα Γρεβενών.

   Διαγραφή
  7. ευχαριστω πολυ για την βοηθεια γιατι δεν ξερω αν θα μπορουσα να βρω αυτες τις συμαντικες για μενα πληροφοριες!!!δεν ξερω αν υπαρχουν χρονολογιες που εζησαν ο πολυχρονης ο πατερασ του χαραλαμπος και ο παπους του θεοδωρος καθως και τα αδελφια του χαραλαμπου αν ειχε???καληνυχτα και χιλια ευχαριστω και παλι

   Διαγραφή
 30. Καλημερα σας, θα ηθελα σας παρακαλω να μου πειτε για την καταγωγη του παππου μου, Χαρτοματσιδης Χρηστος,γεννηθηκε στο Κουρουτερε το 1914,αλλα επειδη εχασε τον πατερα του υιοθετηθηκε καιπηρε το επωνυμο του πατριου του.Το επωνυμο του πρεπει να ηταν τεκιδης και ο πατερας του λεγοταν Γεωργιος και η μητερα του νομιζω Δεσποινα.θα ηθελα να μαθω ποτε και πως φτασαν στην περιοχη Κουρουτερε και απο πιο σημειο του Ποντου ηρθαν.Ευχαριστω πολυ.Στην Ελλαδα εγκατασταθηκαν αρχικα στην Λακκια Αμυνταιου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και οι Χαρτοματζιδαίοι και οι Τεκιδαίοι, ζούσαν στο Κουρού-τερε της περιοχής Καρασού, στο Ατά-παζαρ Νικομηδείας. Προέρχονται από μεταναστεύσεις Ποντίων στην τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα και μετά.
   Δε μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την αρχική κοιτίδα, αλλά οι Χαρτοματζάντ` προέρχονται από τη Φάτσα (και το μεγαλύτερο μέρος αυτών εγκαταστάθηκε πιό ανατολικά από το Κουρού-ντερε, στο χωριό Καρακαβούζ της Ποντοηράκλειας) ενώ οι Τεκάντ` προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα, από την περιοχή της Έρπαας Νεοκαισάρειας. Μέλη και των δύο οικογενειών ήρθαν όντως στη Λεβαία Φλώρινας (πρώην Λακκιά).

   Διαγραφή