Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Αναστάσιος Κυλιντήρ – Από τη Γαράσαρη στην Αμερική   Η μετανάστευση Νικοπολιτών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισε στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και συνεχίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Μετά τους πρώτους διωγμούς ο αριθμός όσων έφυγαν για την Αμερική αυξήθηκε ραγδαία και από το 1916 μέχρι και την ανταλλαγή συνεχώς έφευγαν Γαρασαρέτες για να καταφύγουν σε φίλους και συγγενείς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μέσα από τα αρχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των Η.Π.Α., έχουμε ήδη εντοπίσει αρκετούς Νικοπολίτες μετανάστες και συνεχίζουμε την έρευνα για να μοιραστούμε μαζί όσα στοιχεία συλλέγουμε.

   Ο Αναστάσιος Κυλιντήρ (Κυλιντηρίδης – Κυλιντήρογλου) είχε καταγωγή από τη Λίτσασα και έφυγε 21 ετών και παντρεμένος για την Αμερική, με το πλοίο Μαντόνα και λιμάνι αναχώρησης τη Νάπολη της Ιταλίας. 
   Έφτασε στις ΗΠΑ  στις 4 Φεβρουαρίου 1911 και δήλωσε ότι θα φιλοξενηθεί από τον ξάδερφό του Ιωάννη Κεβενίδη από την Τρουπτσή (μάλλον συγγενής του βουλευτή Νικοπόλεως στην Οθωμανική Βουλή εκείνη την εποχή, Ιωάννη Κεβενίδη) στη Νέα Υόρκη. 
   Συγγενείς του Αναστάσιου Κυλιντηρίδη-Κυλιντήρογλου ήρθαν στην Ελλάδα στα Κασσιτερά Σαπών και συγγενείς του Ιωάννη Κεβενίδη στο Ζυγό Καβάλας και στα Ασώματα Βέροιας. 


2 σχόλια: