Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Αναστάσιος Ασίκης – Από τη Γαράσαρη στην Αμερική   Η μετανάστευση Νικοπολιτών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισε στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και συνεχίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Μετά τους πρώτους διωγμούς ο αριθμός όσων έφυγαν για την Αμερική αυξήθηκε ραγδαία και από το 1916 μέχρι και την ανταλλαγή συνεχώς έφευγαν Γαρασαρέτες για να καταφύγουν σε φίλους και συγγενείς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μέσα από τα αρχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των Η.Π.Α., έχουμε ήδη εντοπίσει αρκετούς Νικοπολίτες μετανάστες και συνεχίζουμε την έρευνα για να μοιραστούμε μαζί όσα στοιχεία συλλέγουμε.

   Ο Αναστάσιος Ασίκης (Ασίχ – Ασιχίδης – Ασίκογλου) είχε καταγωγή από το Καταχώρ και το Κηράτς και έφυγε 26 ετών και παντρεμένος για την Αμερική, με το πλοίο Αρτζεντίνα και λιμάνι αναχώρησης την Πάτρα. 
   Έφτασε στις ΗΠΑ στις 25 Μαρτίου 1911 και δήλωσε ότι θα φιλοξενηθεί από το φίλο του Περικλή Βασιλειάδη (που είχε έρθει το 1909 από την Κεϊλίκα) στη Νέα Υόρκη. 
   Συγγενείς του Αναστάσιου Ασίχ/Ασιχίδη/Ασίχογλου ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας, στην Ευκαρπία Κιλκίς, στο Καλό Λιβάδι Κιλκίς, στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας και στον Άγιο Ανδρέα Καβάλας. 
   Συγγενείς του Περικλή Βασιλειάδη ήρθαν στα Κασσιτερά Ροδόπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου