Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Ιχνηλατώντας…


   Δυστυχώς τα τελευταίο χρονικό διάστημα, οι πιεστικές ανάγκες της καθημερινότητας δεν μας επέτρεψαν να μοιραστούμε μαζί σας νέες αναρτήσεις για την κοινή μας πατρίδα, τη Νικόπολη. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε και πάλι άνεση λίγου χρόνου και καλύτερη διάθεση, ώστε να δημοσιεύσουμε κι άλλα στοιχεία για την αγαπημένη μας Γαράσαρη. 
   Παρά ταύτα, εξακολουθούμε να απαντούμε στα σχόλια και τις ερωτήσεις που μας κάνετε, προσπαθώντας να βοηθήσουμε στις προσωπικές σας αναζητήσεις. Όταν μάλιστα υπάρχει αποτέλεσμα, μας δίνει μεγάλη χαρά.
   Στη σημερινή ανάρτηση, συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις αυτής της κοινής προσπάθειας και τις ξαναθυμόμαστε μαζί σας.= = = = =

Ανώνυμος
Μήπως γνωρίζετε αν στο Ασαρτζούχ Νικοπόλεως κατοικούσαν άτομα οικογένειας Ερμείδη (τους αποκαλούσαν Γαρασάντ`ς ή Γαραζάντ`ς). Με πατέρα Θεόδωρο Ερμείδη και παιδιά Παύλο, Μιχαήλ, Νικόλαο, Ειρήνη, Γεώργιο.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Πραγματικά μας αιφνιδιάζετε. Εξ όσων γνωρίζουμε (και είναι 99% σίγουρο, αν όχι 100%), τέτοια οικογένεια ούτε υπήρχε στο Ασαρτζούχ, ούτε είχε καταγωγή από το Ασαρτζούχ. Δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτή η πληροφορία και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν είστε σίγουρη επ΄αυτού.
Η οικογένεια των Εριμέζ - Ερμιδαίων που ζούσε μέσα στη Νικόπολη, είχε καταγωγή από το χωριό Αγούλια και το πιθανότερο είναι πως ήρθαν από τη Γάραλη της Κερασούντας, χωρίς όμως να μπορούμε να το αποδείξουμε. Τα βαφτιστικά ονόματα που γράφετε, δεν μας προκύπτουν από καμία διασταύρωση. Θα μας βοηθούσατε αν μας γράφατε πού εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα απόγονοι της οικογένειας ως πρόσφυγες.
Αναμένουμε, για να ξαναψάξουμε.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Επανέρχομαι και ξεκινώ με τις ευχαριστίες μου, διότι το ερώτημά σας με έκανε να ψάξω αρκετά και να βρω μία ακόμη άκρη με τις μετακινήσεις των προγόνων μας στον Πόντο.
Οι πρόσφυγες με το όνομα Ερμείδης ή Ερμίδης, προέρχονται όλοι από την περιοχή μεταξύ Κερασούντας και Νικοπόλεως, λίγο ανατολικά από το περίφημο παρχάρι Κιουμπέτ και την ομώνυμη κορυφή. Εκεί βρίσκεται το βουνό Εριμίζ ή Εριμίγ όπως το έλεγαν οι δικοί μας, 2.500 μέτρα ύψος, μία από τις κορυφές της οροσειράς του Παρυάδρη (Εγρή-πελ). Στις βόρειες πλαγιές του Εριμίζ-τεπέ, βρίσκονταν δύο ονομαστά ρωμαίικα χωριά, το Κιρκ-Χαρμάν και το πιό γνωστό Τσακράκ. Εκεί είναι η ρίζα όλων των Ερμειδαίων, που βέβαια πήραν το όνομά τους από το βουνό τους, το Εριμίζ. Μάλιστα στις πρώτες καταγραφές συναντάμε το όνομα ως Εριμέζ ή Ερεμέζογλου, ακόμη και "Ερμής". Αυτά τα δύο χωριά ήταν όντως αρκετά απομονωμένα και έτσι αρκετοί κάτοικοι άρχισαν να μεταναστεύουν. Πρώτα πήγαν προς τα βόρεια και κατοίκησαν στις ήδη υπάρχουσες κωμοπόλεις Πράσαρη και Γάραλη. Ένα άλλο παρακλάδι κατέβηκε νότια στη Νικόπολη και στα Αγούλια. Ακόμη πιό μετά αυτοί από τη Γάραλη κατέβηκαν πιό χαμηλά στα βόρεια, στην περιοχή του Κεσάπ και κατοίκησαν στο χωριό Σαραϊτζούχ. Άλλοι συγγενείς από το Τσακράκ κατέβηκαν ακριβώς πάνω από το Σαραϊτζούχ, στο παραθαλάσσιο χωριό Γιόλ-αγούζ. Οι δικοί σας πρόγονοι είναι το παρακλάδι που έφυγε από το Τσακράκ, πήγε στη Γάραλη της Πράσαρης και κατέληξε στο Σαραϊτζούχ. Στην Ελλάδα ήρθαν πρόσφυγες κυρίως στο Οχυρό της Δράμας (από τη Γάραλη), στο Προάστειο Καβάλας (από το Γιόλ-αγούζ), στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας (από την Πράσαρη και τη Γάραλη), στην Κάτω Βροντού Δράμας (από το Κιρκ-Χαρμάν), στη Γερακαρού Λαγκαδά (από το Σαραϊτζούχ), στα Κομνηνά Ξάνθης (από το Σαραϊτζούχ), στη Θέρμη Θεσσαλονίκης (από το Τσακράκ και τη Νικόπολη) και στο Μοναστηράκι Αριδαίας (από το Τσακράκ και το Γιόλ-αγούζ). Μεμονωμένες οικογένειες εγκαταστάθηκαν και σε τρία τέσσερα σημεία ακόμη στην Ελλάδα.
Χαιρετίας.

= = = = =

Ανέστης Θ. Κετσετζίδης
Τα συγχαρητήρια μου για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας χαρίζετε.
Παρακάτω στο θέμα που αναφέρω ψάχνω να βρώ την άκρη με τους Πόντιους κατοίκους της Μεσαίας Σερρών.
Τι ξέρετε για τη Μεσαία Σερρών? 

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ μου στον Ορτά Μαχαλά (Μεσαίο) εγκαταστάθηκαν Παφραλήδες. Νομίζω μάλιστα οτι πρέπει να ήταν από το χωριό Ασάρ της Πάφρας. Μήπως ο παππούς σου λεγόταν Ανέστης και ο προπάππος σου Λεωνίδας; Αν ναι, τότε πιστοποιούμε το Ασάρκιοϊ.
Κρατούμε επιφυλάξεις γιατί εμείς "ειδικευόμαστε" στα της Γαράσαρης :)

Ανέστης Θ. Κετσετζίδης
Καλημέρα σας.
Ναί τα ονόματα είναι αυτά. Το χωριό δεν το ξέρω.
Σας ευχαριστώ πολύ και περιμένω.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Το Ασάρκιοϊ της Πάφρας βρίσκεται στις συντεταγμένες 41.22.56 - 35.47.23.

= = = = =

Ανώνυμος
Ο παππούς Λάζαρος Παπαδόπουλος επάγγελμα λιθοξόος από την Τρουπζή, το 1919 παντρεύει την κόρη του Θεοδώρα με τον έμπορο Χρήστο Δημητριάδη στην Αλούτζερα. Τι μπορούμε να μάθουμε για τους Δημητριαδαίους;

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Έχω καταγεγραμμένους τρεις Δημητριάδηδες από την Αλούτζαρα, αδέλφια και γιοί του Δημητρίου. Ο Χρήστος, ο Γεώργιος και ο Ιωάννης, όλοι εγκαταστάθηκαν στην Άρδασσα Πτολεμαΐδας. Μαζί τους και η γυναίκα του Γεωργίου, Σουμέλα, κόρη του Νικολάου Παπαδόπουλου επίσης από την Αλούτζαρα. Τη Θεοδώρα του Λαζάρου δε μπορώ να τη βρω ακόμα. Θα ξαναψάξω. Αλήθεια, ο παππούς σου Λάζαρος Παπαδόπουλος, μήπως εγκαταστάθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας; Κάνε διασταυρώσεις και με άλλα ονόματα για να δούμε αν θα μάθουμε κάτι περισσότερο.

Ανώνυμος
Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος εγκαταστάθηκε με την γυναίκα του Σεβαστιανή στο Μακροχώρι Βέροιας, δεν γνωρίζουμε όμως τίποτα για τον πατέρα του και αν είχε αδέλφια.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Τώρα μάλιστα. Λοιπόν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος δεν ήταν από την Τρουπζή, αλλά από το κοντινό χωριό Φέϊλερε. Γεννήθηκε το 1869 και πέθανε το 1944, πατέρας του ήταν ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και γυναίκα του η Σεβαστή ή Σεβαστιανή που γεννήθηκε το 1880 και πέθανε το 1960.
Το οτι έχει μείνει σ` εσάς να λέτε πως ήταν από την Τρουπζή, το δικαιολογώ, διότι η Τρουπζή ήταν το πιό κοντινό μεγάλο χωριό και διότι στο Μακροχώρι ήρθαν πολλοί πρόσφυγες από την Τρουπζή. Νομίζω επίσης οτι η Σεβαστή ήταν από την Τρουπζή, αλλά δεν έχω βεβαιωθεί, ούτε έχω βρει την οικογένεια από την οποία προέρχεται.
Υπάρχει τώρα και κάτι άλλο. Μία ονόματι Κυριακή Παπαδοπούλου του Χαραλάμπους (κόρη του Νικολάου Παπαδόπουλου) εγκαταστάθηκε στον Κεχρόκαμπο Καβάλας μαζί με κάποιον Χρήστο Παπαδόπουλο του Νικολάου. Και οι δύο ήταν από το Φέϊλερε. Μήπως αυτή ήταν η χήρα του προπάππου Χαράλαμπου (δηλαδή μητέρα του Λάζαρου) και σε μεγάλη ηλικία πήγε να μείνει μαζί με τον αδερφό της στον Κεχρόκαμπο;;;;
Υπάρχει και ένας Ανέστης Παπαδόπουλος, γιός του ιερέα Παύλου, επίσης από το Φέϊλερε, που εγκαταστάθηκε στο Λυκόστομο Καβάλας.
Αν βρεις κάτι καινούργιο, ενημέρωσέ μας.

Ανώνυμος
Αγαπητέ πατριώτη σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου, αλλά η δουλεία όσον πάει και ταράεται, που έλεεν η γιάγια`μ . Η γιαγιά η Σεβαστιανή η Ναζλού,  ήταν Ορφανίδου και ο αδελφός της ονομαζόταν Νικόλας ή Γιούρας και ζούσε στον Άγιο Ανδρέα Καβάλας.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Τη βρήκαμε κι αυτή την άκρη. Οι Ορφανάντ ήταν μεγάλο σόι από την Κόρατζα και εξαπλώθηκαν σε όλα τα κοντινά χωριά, δηλαδή στην Τρουπζή, στη Στρεφή, στο Καρεκεβεζήτ (ίσως και στη Μπάλτζανα, αλλά αυτό δεν το έχω διασταυρώσει απόλυτα). Το παρακλάδι του Καρακεβεζήτ εγκαταστάθηκε στο Ελαιοχώρι Καβάλας. Οι οικογένειες από την Κόρατζα και τη Στρεφή εγκαταστάθηκαν στο Ορφάνι Καβάλας.
Ο αδελφός της γιαγιάς Σεβαστής, Νικόλαος Ορφανίδης, ήταν δάσκαλος και στην Κόρατζα αλλά και στην Τρουπζή. Ίσως γι’ αυτό έμεινε στη μνήμη της οικογένειας η Τρουπζή, ενώ η πατρίδα των Ορφανάντων είναι η Κόρατζα.
Ο δάσκαλος Νικόλαος Ορφανίδης λοιπόν, πρώτα εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στο Ορφάνι, μαζί με την πλειοψηφία των Ορφανάντων, αλλά πέθανε πριν το 1928 και οι απόγονοί του (ίσως και αυτός ο ίδιος πριν πεθάνει) μετακινήθηκαν στον Άγιο Ανδρέα Καβάλας. Εκεί υπήρχαν ήδη άλλες δύο οικογένειες Ορφανάντων, του Παναγιώτη και του Χαράλαμπου. Ο Χαράλαμπος πρέπει να ήταν αδελφός της Σεβαστής και του Νικολάου και ο πατέρας τους ονομαζόταν Γεώργιος (γι’ αυτό και το παρωνύμιο Γιούρας).

= = = = =

Ανώνυμος
Καλησπέρα φίλε Χουπέριν !!! θα ήθελα αν ξέρεις να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες για κάποια ονόματα που έχουν καταγωγή από Γαράσαρη. Είναι οι οικογένειες: Τσιριόπουλου, Μυστακίδη, Ιωαννίδη (από το χωριό μου Τριανταφυλλιά Σερρών) και αν ξέρεις το "Χατζηκαλλινικίδη" από Γιαννιτσά.
Ευχαριστώ!

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Γειά σου Βασίλη,
Τσιριόπουλοι ήρθαν από την Τρουπτσή της Γαράσαρης στη Μεσάδα (δίπλα στην Τριανταφυλλιά). Επίσης Τσιριόπουλοι ήρθαν στους Επτάμυλους από την περιοχή του Σόχουμ. Ίσως προέρχονται κι αυτοί από τη Γαράσαρη (επειδή το όνομα είναι σπάνιο και δεν συναντάται σε άλλη περιοχή), αλλά δεν το έχω διασταυρώσει.
Οι Μυστακιδαίοι της Μεσάδας είναι από την Ορτού/Κοτύωρα. Επίσης δεν ξέρω αν προέρχονται από τη Γαράσαρη ή από τα ορεινά του Γιαϊλά-γιουζιού που ανήκε εκκλησιαστικά στη Νικόπολη και διοικητικά στα Κοτύωρα.
Ιωαννίδηδες υπάρχουν σε όλη την Κολωνία και Νικόπολη, αλλά στην περιοχή Σερρών δεν εγκαταστάθηκαν οικογένειες μ' αυτό το όνομα. Μόνο στο Λευκώνα εγκαταστάθηκε μια οικογένεια από το Πιρί-τετέ (το πιο νότιο και απομακρυσμένο χωριό της Μητρόπολης, στην περιοχή Ίμρανλι της Ζάρας, βόρεια της Σεβάστειας). Αν μου στείλεις ονόματα πρώτης γενιάς, μπορώ να το ξαναδώ.
Οι Χ"Καλλινικιδαίοι ήταν από το Μοναστήρι (Alisir ή Meryemana) του Απές Κολωνίας και εγκαταστάθηκαν στο Γυψοχώρι Γιαννιτσών.
Σε χαιρετώ.

Ανώνυμος
Τι να πω φίλε μου! Είσαι πραγματική εγκυκλοπαίδεια της Γαράσαρης!!! Ευχαριστώ πολύ!
Στο χωριό μας πάντως τους Μυστακιδαίους τους θεωρούν Γαρασαρώτες...
Επίσης, έχουμε και έναν Μαυρίδη, Γαρασαρώτα

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αν το λένε οι ίδιοι, κάτι θα ξέρουν. Πάντως οι πρώτοι που έφτασαν στη Μεσάδα δήλωσαν ως καταγωγή τα Κοτύωρα (γι' αυτό υποθέτω πως ήρθαν από το Γιαϊλά-γουζιού ή είχαν μετοικήσει στην πόλη των Κοτυώρων). Γενικά πάντως το επώνυμο Μυστακίδης δεν συναντάται στη Γαράσαρη.
Ο Μαυρίδης πρέπει να είναι από το μεγάλο σόι των Μαυράντων/Καρατζάντων από το Χατζήκιοϊ και το Έσκιουνε της Γαράσαρης. Γενικά στην περιοχή των Σερρών ήρθαν οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των δύο χωριών (κυρίως στο Νέο Πετρίτσι).
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, οι κάτοικοι της περιοχής Γιαϊλά-γουζιού εγκαταστάθηκαν κυρίως στις Σέρρες (Άνω και Κάτω Πορρόϊα, Πλατανάκια, Χείμαρος, Βυρώνεια, Αετοβούνι, Χαροπό κλπ). Ίσως λοιπόν να ενισχύεται η υπόθεσή μου για τους Μυστακίδηδες.

= = = = =

Νίκος Ορφανίδης
Καλησπέρα, ο παππούς μου ήρθε από το χωριό Πιρί-τετέ και λέγεται Ορφανίδης Δαμιανός!!! Ξέρετε κάποια πληροφορία?

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ μου, ως ενήλικες πρόσφυγες Ορφανάντ που ήρθαν στα Θεοδόσια Λαγκαδά από το Περίτετε, καταγράφονται οι εξής: Κυριάκος του Νικολάου (μήπως είναι ο λυκοπάππος σου?), Λάζαρος του Γεωργίου, Αμανάτιος του Στέφανου, και τα αδέρφια Παναγιώτης και Κωνσταντίνος του Γρηγορίου.
Επίσης στα Θεοδόσια εγκαταστάθηκαν οι εξής Ορφανιδαίοι από το Μεσουδιέ (βρίσκεται πιό βόρεια, αλλά ανήκε κι αυτό στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως): Κωνσταντίνος του Ευθυμίου, Ιωάννης του Στυλιανού, Στυλιανός του Χαράλαμπου και Σωκράτης του Ανδρέα. Δυστυχώς δεν ξέρω αν ήταν συγγενείς με τους δικούς σου και αν όντως προέρχονταν από το Περίτετε και μετανάστευσαν στο Μεσουδιέ. Ίσως να πρόκειται για συνωνυμία - σύμπτωση. Τα ονόματα πάντως δεν ταιριάζουν, αλλά ίσως εσύ με μια έρευνα στο χωριό πιστοποιήσεις αν ήταν συγγενείς ή απλά συνεπώνυμοι.
Το σίγουρο είναι οτι οι Ορφανάντ του Περίτετε εγκαταστάθηκαν αρχικά όλοι στα Θεοδόσια.

= = = = =

Ανώνυμος
Είμαι ο Iωάννης (Κορκοτάς) Γαβριηλίδης από το Κονάκ Γαράσαρης.  Προπαππούδες Ηλίας Γαβριηλίδης, Σοφία Παραστατίδου. Θα ήθελα να μάθω για την πορεία της οικογενείας μου πριν από το Κονάκ και αν υπάρχει σχέση με το χωριό Κορκοτάς και την παλιά οικογένεια των Κουρκουάδων. Ο παππούς μου ήταν ο Ιωάννης Γαβριηλίδης.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ φίλε και πατριώτη,
Οι Κορκοτάντ ονομάστηκαν Γαβριηλίδηδες γιατί ο πρό-προπάππους σου λεγόταν Γαβριήλ. Παιδιά του ήταν ο Ηλίας, ο Ευστάθιος και ο Αντώνιος που εγκαταστάθηκαν στο Ριζάρι Έδεσσας και μάλλον και ο Γεώργιος που εγκαταστάθηκε στο Μεσόβουνο Πτολεμαΐδας. Για άλλα παιδιά του Γαβριήλ δυστυχώς δεν έχω πληροφορίες.
Όσον αφορά το Κεμίν Κονάκ (όπως είναι η κανονική του ονομασία) ιδρύθηκε το 1889, όταν κάτοικοι του χωριού Ασαρτζούχ της Γαράσαρης, αγόρασαν την περιοχή από έναν Κούρδο τσιφλικά. Οι πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν ήταν οι Κορκοτάντ (σήμερα Γαβριηλίδης), οι Ζανταράντ (σήμερα Ζανταρίδης) και οι Τζαχηράντ (σήμερα Τσακιρίδης), όλες από το Ασαρτζούχ. Ακολούθησαν κι άλλοι Ασαρτζουγότες όπως οι Τεμιρτζάντ-Σιδηράτοι, οι Γαρατζάντ-Μαυριδαίοι, οι Γιχάντ-Κικιδαίοι και οι Πομπανάντ.
Πρόγονοί σου ήταν και ο Γεώργιος Κορκοτάς, πρόεδρος του χωριού και ο ανιψιός του Νικόλαος Κορκοτάς. Και οι δύο σκοτώθηκαν από Τούρκους, το 1916 ο Γεώργιος και το 1921 ο Νικόλαος.
Η λυκογιάγια σου Σοφία ήταν από το μεγάλο σόι των Παραστατιδαίων, που ζούσαν στο διπλανό χωριό Κεμή-Πελ ή Σάρ-γερη και οι περισσότεροι απόγονοί τους βρίσκονται στο Μεσόβουνο. Λαμβάνοντας υπόψη οτι οι κάτοικοι του Ασαρτζούχ ήταν γηγενείς από αιώνες, θεωρώ απίθανο οι πρόγονοί σου να έχουν σχέση με άλλη περιοχή, αλλά δεν αποκλείω τίποτα. Η έρευνα συνεχίζεται...
ΥΓ: Η γιαγιά μου Ευδοκία ήταν από το σόι των Τεμιρτζάντων-Σιδηράτων και γεννήθηκε στο Κονάκ το 1915. Ο πατέρας της Ηλίας Σιδηράτος ήταν ο δάσκαλος του Κονάκ. Για τις υπόλοιπες οικογένειες του Ασαρτζούχ, όπως του παππού μου Νικόλα Τζανού-Πετρίδη, το Κεμίν Κονάκ ήταν η γιαϊλέν του καλοκαιριού.

= = = = =

Ανώνυμος
Καλημέρα, ελπίζω να είστε καλά. Ψάχνω να βρω πού ακριβώς βρισκόταν το χωριό Μεντέμελι (ή Μέντεμε), που από οτι γνωρίζω βρισκόταν στην περιοχή της Νικόπολης.
Μήπως έχετε ακούσει κάτι για αυτό;
Ευχαριστώ,
Γ. Ταμπάκης

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ φίλε, το Μέντεμε βρίσκεται στην περιοχή της Ρεφαγιάς, στα ΒΔ της επαρχίας. Σήμερα ονομάζεται Mendemeçukuru, επαρχίας Refahiye, νομού Erzincan, με συντεταγμένες 39°59'9.02"Β - 38°54'37.15"Α.

= = = = =

Ανώνυμος
Παρακαλώ αν κάποιος γνωρίζει κάτι για τον Παυλίδη Σταύρο του Γεωργίου από το Έσκιονε. Έμενε στη Ζάροβα, αδέρφια του ήταν ο παππούς μου Ιορδάνης, ο Γιάναγας, η Κεράσα και η Σοφία. Ήταν παντρεμένος με τη Σοφία, η οποία όταν ήρθε στην Ελλάδα Ευκαρπία, δεν τον δέχτηκε, έτσι έφυγε στη Ζάροβα και χάθηκαν τα ίχνη του. Ευχαριστώ.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Οι Παυλιδαίοι στο Έσκιονε λέγονταν Παυλόσογλου. Ο Ανδρέας Παυλίδης που εγκαταστάθηκε στην Επισκοπή Νάουσας, ήταν γιός του Παυλόσογλου Ιωάννη του Γεωργίου. Ο Παυλόσογλου Γεώργιος (που πέθανε στο Έσκιονε) είχε γιούς τον ανωτέρω Ιωάννη και το Σταύρο (ο οποίος μάλλον εγκαταστάθηκε στη Ζάροβα-Νικόπολη).

= = = = =

Ανώνυμος
Ονομάζομαι Πολυχρονίδης Πέτρος. Γεννήθηκα Πτολεμαΐδα. Η καταγωγή μου είναι όμως από το Μεσόβουνο. Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας μου. Πολυχρονίδης Ηλίας του Πέτρου. Ρωτώντας κάποιους χωριανούς μας (ο πατέρας μου) μας αναφέρθηκε ότι η καταγωγή των δικών μας ήταν από το Σαργίερη της Νικόπολης.
Σου στέλνω λοιπόν αυτό το email με την ελπίδα για το εάν πράγματι ισχύει αυτό?
Σου στέλνω πληροφορίες για τους δικούς μου που συνέλλεξα :
Προπαππούς μου ήταν ο Πολυχρονίδης Κων/νος παντρεμένος με την Ακριτίδου Δέσποινα (Ποινή).
Τα παιδιά τους ήταν ο Πέτρος, η Μάρθα, η Κυριακή, η Κασσιανή (Κανή) και ο Χρήστος, πέντε τον αριθμό.
Ο δικός μου παππούς ήταν ο Πέτρος απ' όπου πήρα και το όνομα του.....και δεν γνώρισα ποτέ.
Εν ζωή είναι η θεία`μ η Κανή και ζει στην Χίο.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ φίλε, προ-προπάππος σου ήταν ο Ιωάννης Πολυχρονίδης από το Σάργερι. Η μόνη πληροφορία που μπορώ να σου δώσω είναι οτι είχε τρεις γιούς, το Γεώργιο, τον Κωνσταντίνο (ο προπάππος σου) και τον Κοσμά. Πιθανόν να είχε κι άλλα παιδιά (θυγατέρες), αλλά δεν έχω στοιχεία γι' αυτό. Ο Γεώργιος πρέπει να πέθανε στην πατρίδα και στο Μεσόβουνο εγκαταστάθηκε ο γιός του Ιωάννης (πρώτος ξάδερφος του πάππου σου Πέτρου).
Επίσης στο Μεσόβουνο εγκαταστάθηκε και ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης του Θεοδώρου, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το βαθμό συγγένειας με τους δικούς σου. Πάντως είναι ενδιαφέρον οτι αυτός είχε το όνομα του προγόνου σας που προφανώς έδωσε το επίθετο Πολυχρονίδης σε όλο το σόι.
Υποθέτω οτι ο Θεόδωρος Πολυχρονίδης ήταν αδερφός του προ-προπάππου σου Ιωάννη και ο Πολυχρόνης πρώτος ξάδερφος με τον προπάππου σου Κωνσταντίνο. Αν βρεις νέα στοιχεία ενημέρωσέ μας για αν συμπληρώσουμε τα αρχεία μας.
Χουπερήν

Ανώνυμος
Φίλε Χουπερίν ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που βρήκες
Να'σαι πάντα καλά.....Καλή συνέχεια στην πολύ καλή προσπάθεια που κάνεις....!!!!!

= = = = =

Αλογόμυγα
Συγχαρητήρια για το μπλογκ πραγματικά πολύ ωραίο.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο site ώστε να βρω πληροφορίες για την καταγωγή της συζύγου μου, της οποίας ο προπάππους είχε έλθει από την περιοχή Κάρς και μάλλον από το χωριό Μετζικέρτ;

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ φίλε, στο Μετζικέρτ του Καρς η τεράστια πλειοψηφία των κατοίκων ήταν μετανάστες από τη Γαράσαρη/Νικόπολη, οπότε θα το βρούμε σίγουρα. Πες μας μόνο το επίθετο, βαφτιστικά ονόματα της πρώτης γενιάς προσφύγων και σε ποιό μέρος της Ελλάδας εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες.

Αλογόμυγα
Αλεξανδρίδης Ελευθέριος και η σύζυγος του Δέσποινα Τσουβελακίδη
Εγκαταστάθηκαν στην Ελασσόνα Λαρίσης μαζί με τα παιδιά τους.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ο Ελευθέριος Αλεξανδρίδης του Παντελή, καταγόταν από τη Λίτσασα της Νικόπολης, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού Μετζικέρτ του Καρς.
Στην Ελλάδα ως πρόσφυγας εγκαταστάθηκε στην Ελασσόνα (ο μοναδικός από το σόι του), μάλλον ακολουθώντας τα πεθερικά του.
Οι υπόλοιποι Αλεξανδράντ από το Μετζικέρτ εγκαταστάθηκαν στην Κατερίνη και οι συγγενείς τους από τη Λίτσασα εγκαταστάθηκαν στην Άλωρο Αριδαίας, στο Ριζάρι Έδεσσας και στη Φιλαδέλφεια Λαγκαδά.
Όσο για τους Τσουβελαχάντ, ήρθαν 6-7 οικογένειες από το Μετζικέρτ και εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι στην Ελασσόνα και από μία οικογένεια στην Ολυμπιάδα και στο Ομορφοχώρι.
Πάντως το όνομα Τσουβελακίδης ή Τσουβελεκίδης δεν υπάρχει σε άλλους πρόσφυγες από τη Γαράσαρη. Οπότε μπορούμε να υποθέσουμε τα εξής:
Ή μετοίκησαν όλοι μαζικά στο Μετζικέρτ και δεν έμεινε κανένας στη Γαράσαρη (σχεδόν απίθανο) ή άλλαξαν όνομα στην πορεία των χρόνων (επίσης σχεδόν απίθανο, γιατί δε θα γινόταν μαζικά για όλες τις οικογένειες του ίδιου σογιού που ήρθαν από το Μετζικέρτ) ή κατάγονταν από άλλη περιοχή του Πόντου (το πιο πιθανό).
Ψάχνοντας λοιπόν, βρήκα το όνομα Τσουβελεκίδης ή Τσουβελακίδης σε μια οικογένεια που κατάγεται από την Κομερά Τραπεζούντας και από το χωριό Βαρβάρα του Αρσίν (λίγο ανατολικότερα της Κομεράς). Αυτοί εγκαταστάθηκαν στο Μεσόλοφο Σιδηροκάστρου και μάλλον σήμερα ονομάζονται Αθανασιάδηδες.
Αυτά και ελπίζω να βοηθήσαμε. Αν κάνετε επαληθεύσεις ή έχετε άλλα στοιχεία, παρακαλώ να μας ενημερώσετε.

= = = = =

Ανώνυμος
Γεια σας και συγχαρητήρια για το site σας, το οποίο μας βοηθάει πραγματικά. Ο παππούς μου ονομαζόταν Ισαάκ Λαζαρίδης, κάτοικος Στεφανόβουνου Ελασσόνας με καταγωγή από την περιοχή του Μεσουδιέ. Πιθανότατα και από μαρτυρίες συγχωριανών μου, το χωριό του λέγεται Ασκεντίρ ή Εσκιτίρ (ακούγονται και άλλες ονομασίες, όπως Ισταβρί και Παβρέν), αν και δεν έχω συναντήσει παρόμοιες ονομασίες στο διαδίκτυο και στα σχετικά sites. Κάποιοι άλλοι επίσης αναφέρουν οτι ο πατέρας του Γιάννης (Γιαννίτσης όπως τον αποκαλούσαν) είχε καταγωγή από το Μουρασίλ του Απές. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γνωρίζετε για το θέμα, καθώς και αν υπήρξε αλλαγή στο επίθετο, πράγμα το οποίο γνωρίζω πως συνέβαινε αρκετές φορές. Ευχαριστώ προκαταβολικά και εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Το Εσκιτίρ ήταν και είναι μαχαλάς του Ισταυρί. Ήταν ρωμαίικα χωριά και βρίσκονται λίγο βόρεια του Μεσουτιέ. Γύρω τους υπήρχαν και άλλοι ρωμαίικοι οικισμοί, όπως το Μπαϊρακλί, Φιάζ, Κατράν, Αρμουτλού, Φάλτσατα και λίγο πιο μακριά το Μιχάλ-τσορούμ, Γιαβσάν, Σιναλού, Μέζερε κλπ. Μεταξύ του Ισταυρί και του Εσκιτίρ υπάρχει και σήμερα άλλος ένας μικρός μαχαλάς με αρκετά ερείπια, που μου είπαν οτι ήταν ρωμαίικος κι αυτός, αλλά δεν γνωρίζω το παλιό του όνομα. Ίσως να είναι το Παβρέν που αναφέρεις εσύ, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω.
Το Ισταυρί σήμερα ονομάζεται Doğançam (το βρίσκεις στις συντεταγμένες 40.30.39 - 37.51.50) και το Εσκιτίρ ονομάζεται Darica (συντεταγμένες 40.29.55 - 37.50.30).
Δυστυχώς με το πρώτο ψάξιμο που έκανα δε βρήκα κάτι για τον παππού σου. Μάλιστα δεν βρίσκω καθόλου να έχει εγκατασταθεί κάποιος με το όνομα Λαζαρίδης στα Αραδοσίβια. Μήπως ήταν πρώτα αλλού και μετά ήρθαν στο Στεφανόβουνο;
Όσον αφορά το Μουρασούλ ή Μερβασίλ, όντως βρίσκεται στο Επές-Χαπές, στα νότια του Μεσουτιέ και από εκεί κατάγονται αρκετοί πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Αετορράχη. Ίσως έτσι να προκύπτει και αυτό που σου είπαν για την καταγωγή του λυκοπάππου σου.
Πάντως το Εσκιτίρ και το Ισταυρί, αν και βρίσκονται πολύ κοντά στο Μεσουτιέ και ανήκαν διοικητικά σε αυτό, εκκλησιαστικά ανήκαν στη Μητρόπολη Νεοκαισάρειας και όχι στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως όπως το Μεσουτιέ, τα υπόλοιπα χωριά του Μελέτ, τα χωριά του Επές κλπ.
Αν βρεις κι άλλες πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν (ονόματα συγγενών, εγκατάσταση σε άλλες περιοχές κλπ) ευχαρίστως να ξαναψάξουμε.

Ανώνυμος
Στο θέμα της εγκατάστασης έχεις δίκιο και ζητώ συγνώμη που δεν το διευκρίνισα από την αρχή. Αρχικός τόπος εγκατάστασης ήταν ο Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης. Από εκεί ήρθε στην συνέχεια με την μητέρα του, Δέσποινα Ιωαννίδου, στο Στεφανόβουνο όπου διέμεναν τα ξαδέρφια του οι Ιωαννιδαίοι και αν δεν κάνω λάθος στην αρχή έμεινε στο σπίτι κάποιου Καραγιαννίδη. Η αδερφή του, Ευρώπη Λαζαρίδου, εγκαταστάθηκε στην Τριανταφυλλιά Σερρών. Όσον αφορά την καταγωγή από το Μουρασούλ, όντως έχει αναφερθεί συγγένεια με κάποιον Συμεωνίδη από την Αετορράχη όπως είπες και εσύ. Ακόμα, σε κάποιες ιστορίες ασήν πατρίδαν, ακούγεται οτι παππούς του Ισαάκ ήταν κάποιος Μουράτ από το Μουρασούλ (πράγμα το οποίο στην αρχή με τρόμαξε)και πως υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή επίθετο Λαζαρκινι ή κάτι τέτοιο, το οποίο άλλοι άλλαζαν σε Λαζαρίδης και άλλοι σε Λαζίδης.

Ανώνυμος
Αδερφέ τη βρήκαμε την άκρη. Στο Εσκιτίρ όντως υπήρχε μεγάλο σόι Λαζάντων. Ο παππούς σου εγκαταστάθηκε στο Στεφανόβουνο με το όνομα Λαζίδης Ισαάκ του Ιωάννη. Στο Στεφανόβουνο πρέπει να εγκαταστάθηκε κι άλλος Μεσουτλής με το όνομα Λαζίδης Ισαάκ του Ιωάννη, προφανώς συγγενής ή πρόκειται για διπλοεγγραφή. Στο ίδιο χωριό ήρθαν ο Λαζίδης Σωκράτης του Σεραφείμ και η Λαζίδου Μαρία (χήρα ή κόρη;) του Σεραφείμ.
Βρήκα μία μόνο Λαζαρίδου Ευρώπη του Ιωάννη, η οποία εγκαταστάθηκε στο Σιδηρόνερο Δράμας. Αποκλείεται να είναι τόσο μεγάλη σύμπτωση. Ίσως να πήγε νωρίτερα ή αργότερα στην Τριανταφυλλιά Σερρών, όπως μου γράφεις.
Στο Λαγκαδά είχαν εγκατασταθεί αρκετές συγγενικές σας οικογένειες από το Εσκιτίρ, με το όνομα Λαζαρίδης και συγκεκριμένα στα χωριά Αρετή και Λαχανά. Άρα από εκεί προκύπτει η πρώτη εγκατάσταση των δικών σου.
Επίσης Λαζαρίδηδες ή Λαζίδηδες από το Εσκιτίρ, εγκαταστάθηκαν στο Κοκκινόχωμα Καβάλας.
Λαζαρίδηδες από το διπλανό χωριό Φάλτσατα (πιθανότατα συγγενείς σας) εγκαταστάθηκαν στο Μαυροδένδρι Κοζάνης.
Οι Ιωαννίδηδες ήταν επίσης μεγάλο σόι από το διπλανό χωριό Φάλτσατα. Πέντε-έξι οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο Στεφανόβουνο με το όνομα Ιωαννίδης ή Γιοβάνογλου και πολύ περισσότερες οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο Μαυροδένδρι και σε άλλα χωριά της Κοζάνης. (Έτσι, μέσω της Φάλτσατας, δένει και η πληροφορία σου για συγγένεια Ιωαννίδηδων και Λαζαρίδηδων).
Όσον αφορά το Μερβασίλ/Μουρασούλ, όντως υπήρχε πολύ μεγάλο σόι Λαζαρίδηδων (κυρίως με το όνομα Δεμιρτζόγλου), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μαζικά στην Ακρολίμνη Γιαννιτσών. Πιθανότατα λοιπόν έχουν βάση οι πληροφορίες σου για προγονική σχέση με το Μερβασίλ.
Στο Μερβασίλ υπήρχε και μεγάλο σόι Συμεωνίδηδων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μαζικά στην Αετορράχη. Ακόμη μια ένδειξη σχέσης με το συγκεκριμένο χωριό.
Όσον αφορά το όνομα Μουράτ, μην …ανησυχείς καθόλου. Ήταν πολύ κοινό και συνηθισμένο βαφτιστικό στον Πόντο, ως Μουράτ/Μουράτιος/Μουράτης και έχει περάσει μέχρι σήμερα ως επώνυμο Μουράτης/Μουρατίδης/Μουράτογλου. Έχει αραβική ρίζα και σημαίνει «αυτός που είναι η εκπλήρωση μιας ευχής, μιας επιθυμίας». Ο Ευδόκιμος.
Ελπίζω να έμεινες ευχαριστημένος από τις απαντήσεις και αν προκύψουν κι άλλες απορίες, εδώ είμαστε…

Ανώνυμος
Είμαι απόλυτα καλυμμένος από τις απαντήσεις και ειλικρινά ευχαριστώ μίαν κ'αλλο. Χαιρετίας..

= = = = =

Ανώνυμος
Ο πατέρας μου λεγότανε Ιωάννης Καρίπογλου, γεννήθηκε στην Τουρκία το 1911 στην περιοχή του Σίβας. Τον πατέρα του τον λέγανε Λευτέρη και ήτανε κτίστης οικοδόμος. Ο πατέρας μου όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν 11 χρονών και κάθισε στο χωριό που το κάναν αυτοί οι οποίοι ήρθανε από το Σίβας της Τουρκίας και το ονομάσανε Νέα Σεβάστεια Θεσσαλονίκης. Τι γνωρίζετε εσείς για αυτή την περιοχή και ποια ονόματα επίθετα σας θυμίζουν κάτι.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Οι Καρίπογλου που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σεβάστεια ήταν όλοι από το χωριό Λεγκέν, το οποίο βρίσκεται λίγο νοτιοδυτικά της Νεοκαισάρειας, κατεβαίνοντας προς την Τοκάτη.
Η συλλογική μνήμη για τη Σεβάστεια (η οποία βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στα νοτιοανατολικά) οφείλεται στο ότι ήταν το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και εκεί ανήκαν και η Τοκάτη και η Νεοκαισάρεια και η Νικόπολη κλπ κλπ.
Το Λεγκέν σήμερα ονομάζεται Τεκνέαλαν και η παλιά του ονομασία σήμαινε «λεκάνη».
Το όνομα είναι ρεαλιστικό αφού μπροστά στο Λεγκέν ανοίγεται μια μεγάλη εδαφική λεκάνη που μαζεύει τα νερά που κατεβαίνουν από το Κασάμπασι και το Ουζούντσιμεν, όπου βρίσκονται οι γιαϊλάδες/παρχάρια της περιοχής.
Σήμερα η επαρχία της Νεοκαισάρειας, όπως και η επαρχία Έρπαα, ανήκουν στο νομό Τοκάτης.
Για την ιστορία αναφέρω και τις οικογένειες των συγγενών σου Λεγκενλήδων που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σεβάστεια Λαγκαδά.
Καρίπογλου Ιωάννης του Ελευθερίου
Καρίπογλου Ιωάννης του Χαράλαμπου
Καρίπογλου Σταύρος του Ιωάννη
Καρίπογλου Δέσποινα του Παναγιώτη
Καρίπογλου Νικόλαος του Κυριάκου
Κρίμα που αυτό το πανέμορφο χωριό, η Νέα Σεβάστεια, τελικά έμεινε έρημο…

Ανώνυμος
Ευχαριστώ δια την απάντηση που μου στείλατε δια τη Νέα Σεβάστεια. Το πρώτο όνομα είναι του πατέρα μου, το τρίτο όνομα πρέπει να είναι ο νουνός μου, αλλά δια τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω και δεν μου είναι γνωστά. Αλλά και κάτι άλλο θα ήθελα να με ενημερώσετε. Η μάνα μου και αυτή γεννήθηκε στην Τουρκία της ίδιας περιοχής το 1913 και όταν ήρθε στην Ελλάδα 9 χρονών, το γένος Παναγιώτη Γεώρογλου, ο λεγόμενος Σαρηπανίκ. Αυτός 2 χρόνια αργότερα ήρθε στην Ελλάδα διότι ήταν στα βουνά και πολεμούσε και μετά συναντήθηκαν στη Νέα Σεβάστεια. Μήπως γνωρίζετε από πού προέρχεται και ποιους άλλους είχε; Σας ευχαριστώ.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ μου και το άλλο σας σόι των Γιοράντων, ήταν από το Λεγκέν της Νεοκαισάρειας. Στη Νέα Σεβάστεια με το επώνυμο Γιόρογλου, εγκαταστάθηκαν οι εξής:
Γιόρογλου Παναγιώτης του Λαζάρου (αυτός πρέπει να είναι ο πάππος σας)
Γιόρογλου Αναστάσιος του Παύλου
Γιόρογλου Λεόντης και η γυναίκα του Σεβαστή
Γιόρογλου Δημήτριος του Γεωργίου ή Λεοντίου
Γιόρογλου Αναστασία του Δημητρίου
Γιόρογλου Ελευθέριος του Δημητρίου
Γιόρογλου Αναστασία του Παναγιώτη (αυτή πρέπει να είναι η καλομάνα σας)
Γιόρογλου Βασίλειος του Σάββα και η γυναίκα του Παρασκευή
και με το επώνυμο Γεωργιάδης, ο Λάζαρος του Γεωργίου (αν όντως ο Παναγιώτης του Λαζάρου είναι ο πάππος σας, τότε αυτός ο Λάζαρος του Γεωργίου ίσως είναι ο λυκοπάππος σας).
Πάντως και από τα δύο σας τα σόγια, Γαριπάντων και Γιοράντων, είστε Λεγγενλής-Τοκατλής μέχρι το μεδούλι!!!

= = = = =

Ανώνυμος
Καλημέρα. Οι παππούδες είχαν έρθει από την περιοχή της Γαράσαρης. Το χωριό τον έλεγαν ΣΟΥΠΑΤΑΧ αν δεν κάνω λάθος. Το επίθετο είναι ΜΑΥΡΙΔΗΣ. Γνωρίζουμε κάτι; Ευχαριστώ.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Το Σουμπατάκ (Σουπατάχ) βρίσκεται στη Βιθυνία και ανήκε στη Μητρόπολη Νικομηδείας. Είναι ένα από τα αρκετά χωριά της περιοχής του Σαγγαρίου, όπου μετανάστευσαν πολλοί Πόντιοι κυρίως στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο Σουμπατάκ είχαν μεταναστεύσει και πολλοί Γαρασαρότες. Εάν οι δικοί σου ή συγγενείς τους εγκαταστάθηκαν στο Μελισσοκομείο Καβάλας, τότε σίγουρα είσαι απόγονος Νικοπολιτών που μετανάστευσαν στο Σουμπατάκ. Οι Γαρασαρότες Καρατζάντ' (Μαυριδαίοι) του Σουμπατάκ, είχαν και το παρωνύμιο Καραγκιόζ (Καραγκιοζίδης, Καραγκιοζόπουλος).

Ανώνυμος
Σας ευχαριστώ πολύ. Όντως εγκαταστάθηκαν στο Μελισσοκομείο Καβάλας και στο Χρυσόκαστρο. Και πάλι ευχαριστώ.

= = = = =

Ανώνυμος
Χαίρετε! Λέγομαι Κατερίνα Παυλίδου, το γένος Πορφυρίδου. Ο παππούς μου είναι ο Ηλίας Πορφυρίδης που αναφέρει το άρθρο. Από όσο γνωρίζω από τη Γαράσαρη είναι και ο άλλος μου παππούς ο Ραφαήλ Παυλίδης του Αβραάμ, ο οποίος κατοικούσε επίσης στην Ευκαρπία Κιλκίς. Μήπως έχετε κάποια πληροφορία;

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητή Κατερίνα, ο προπάππους σου λεγόταν Αβραάμ Παυλίδης του Ραφαήλ (γι' αυτό και ο παππούς σου έχει το ίδιο όνομα) και ήρθε πρόσφυγας στην Ευκαρπία από το χωριό Έσκιονε της Γαράσαρης. Η προγιαγιά σου (σύζυγος του Αβραάμ και μητέρα του παππού σου Ραφαήλ) λεγόταν Κυριακή, ήταν από το διπλανό χωριό Χατζήκιοϊ και κατά πάσα πιθανότητα το πατρικό της ήταν Τυρικόγλου. Στην πατρίδα η οικογένειά σου χρησιμοποιούσε το επίθετο Παυλόσογλου.
Παυλίδηδες από το Έσκιονε εγκαταστάθηκαν στην Ευκαρπία Κιλκίς, στη Νικόπολη Λαγκαδά, στο Χείμαρο Σερρών, στην Αγία Μαρίνα Βέροιας και στην Επισκοπή Νάουσας.

Ανώνυμος
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Είναι πολύ πιθανό γιατί η θεια μου λέγεται Κυριακή. Το Παυλόσογλου το έχω ακούσει αλλά επειδή ο παππούς μου πέθανε το 1959 δεν ξέραμε καθόλου καταγωγή. Ξέρω ότι έχουμε συγγενείς στην Αρχιεπισκοπή της Βέροιας και κάπου στην Καβάλα.
Από το άλλο μου το σόι ξέρω οτι η γιαγιά μου είναι μέσα από τη Νικόπολη (?) Γεωργιάδου Ελευθερία του Νικολάου και της Αναστασίας (σύζυγος του Ηλία). Ο Νικόλαος πέθανε στην Τουρκία (ο πατέρας του ήταν Δημήτρης) και η Αναστασία ήρθε αρχικά στο Σιδηρόκαστρο μετά στο Πετρίτσι.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Η προγιαγιά σου Αναστασία Γεωργιάδου, όντως ήρθε χήρα στην Ελλάδα από τη Νικόπολη και το 1928 απογράφηκε ως κάτοικος Νέου Πετριτσίου Σερρών. Ήταν κόρη του Αρκάδιου Τσαγγαλίδη (πιθανότατα από τη Λίτζασα). Οι περισσότεροι Τσαγγαλάντ έφυγαν στο Ματζικέρτ του Καρς και από εκεί ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας Τσαγγαλίδης Χαρίτων του Αρκαδίου (πολύ πιθανό να είναι αδερφός της προγιαγιάς σου) που απογράφηκε αρχικά στους Αγίους Θεοδώρους Κομοτηνής, αλλά έφυγε από εκεί με άγνωστο προορισμό. Ίσως να κατέληξε στην Πυλαία Έβρου, όπου υπήρχαν κι άλλοι Τσαγγαλάντ.
(Όσο πάμε βρίσκουμε και περισσότερα, έτσι;)

= = = = =

Ζωγραφία
Καλημέρα. Ονομάζομαι Μακρίδου Ζωγραφία, ο παππούς μου Περπερίδης Χρήστος, η γιαγιά μου Πελαγία, το γένος Ραφαηλίδη. Ο πατέρας της γιαγιάς μου ήταν παπάς στο Λιβαδάκι Δράμας. Και οι δυο ξέρω ότι ήρθαν από την περιοχή της Γαράσαρης Σεμπί Χισάρ, έζησαν και πέθαναν στην Πετρούσα Δράμας.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Φίλη Ζωγραφία, προπάππους σου πρέπει να ήταν ο παπα-Σπύρος Ραφαηλίδης του Θεοδώρου, από την Άσλασα της Νικόπολης. Γενικά στο Λιβαδάκι (πρώην Λιβάδιστα) εγκαταστάθηκαν πολλοί Ραφαηλάντ από την Άσλασα.
Οι Περπεριδαίοι δεν πρέπει να ήταν από τη Γαράσαρη. Γενικά όσοι Περπεριδαίοι εγκαταστάθηκαν σε χωριά της Δράμας, ήταν Πουλατζακλήδες. Αν μπορείς, μάθε σε ποιό χωριό εγκαταστάθηκαν οι Περπεριδαίοι και πώς έλεγαν τον προπάππου σου.

Ζωγραφία
Ναι σωστά κι ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία περί Ασλασας.
Ο Περπερίδης Χρήστος παππούς μου εγκαταστάθηκε στην Πετρουσα Δράμας με την μητέρα του. Ο πατέρας του πέθανε στον Πόντο.
Κι επειδή βλέπω ότι οι πληροφορίες που δίνετε δεν αφορούν μόνο Γαρασαριώτες, θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω και για την πλευρά του πατέρα μου
Ο  παππούς μου Μακρίδης (Ουζουνίδης)Νικόλαος, οι γονείς του Ουζουνίδης Κωνσταντίνος και Ζωγραφία. Αν δεν κάνω λάθος πέθαναν στην Κοζάνη. Εκεί ο παππούς είχε αδέρφια, άλλαξε το επώνυμο σε Μακρίδης, όλοι οι άλλοι κράτησαν το Ουζουνίδης.
Ο παππούς μου εγκαταστάθηκε στο Βουνοχώρι Σιδηρονερίου. Παπαδόπουλος Θεόφιλος και Άννα κι αυτοί προπαππούδες μου, περιοχή Τοκάτης, η κόρη τους Κυριακή δηλ η γιαγιά μου.
χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ουζουνίδης Κωνσταντίνος του Δημητρίου, από το Εβτζί του Ακ-νταγ Μαντέν, πρόσφυγας στο Πλατανόρευμα Κοζάνης.
Παπαδόπουλος Θεόφιλος του Μελετίου, από το Σαλτούχ της Τοκάτης, πρόσφυγας στο Βουνοχώρι της Δράμας.
Προς το παρόν αυτά...
Είπαμε οτι ειδικεύομαστε στα θέματα της Γαράσαρης. Για τα υπόλοιπα απλά προσπαθούμε :)

Ζωγραφία
Ευχαριστώ πολύ :)

= = = = =

Ανώνυμος
Νικόλαος Σ. Ποτουρίδης
Θείος μου... Ανατρίχιασα....
Αδελφός του Παππού μου δηλαδή...
Γαβριήλ Σταύρου Ποτουρίδης ο Παππούς μου.
Εάν κάποιος ξέρει κάτι παρακαλώ

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ο Σταύρος Ποτουρίδης του Παύλου, είχε άλλα δύο αδέρφια, τον Ιωάννη και το Θεόδωρο. Ο Θεόδωρος είχε γιούς τον Ηλία και τον Παναγιώτη.
Το σπίτι του Παύλου (δηλαδή το πατρικό του Σταύρου, του Ιωάννη και του Θεόδωρου) βρισκόταν στο κέντρο της Λίτσασας.
Το σπίτι του Σταύρου βρισκόταν κοντά στο ποταμάκι της Λίτσασας και ο ίδιος είχε αποκτήσει αρκετά μεγάλη περιουσία, με ζώα, κήπους, αγρούς, λιβάδια και δάση. Οι περισσότεροι αγροί και τα λιβάδια του βρίσκονταν στην περιοχή Γατίρ-αλάγιν, στο λόφο προς τη μεριά του Ασαρτζούχ.

= = = = =

Tsimtsos
Καλησπέρα. Ονομάζομαι Τσιμτσιρίδης Γιώργος και η καταγωγή μου είναι από το ΣΟΥΠΑΧ. Ο παππούς μου λεγόταν Τσιμτσιρίδης Θόθωρος και η γιαγιά μου Άννα το γένος Τεκηρίδου. Αναζητώ πληροφορίες

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ο Τσιμτσίρ ο Θόδωρον (ή Κιράζογλου) του Παναγιώτη, ήταν ο πάππος σου πατριώτη. Όντως ήταν από το Σουπάχ, όπου υπήρχε και ο Τσιμτσιρίδης Χαράλαμπος του Παύλου. Επίσης στο Άλωρο ήρθε και ο Τσιμτσιρίδης (ή Πασαχίδης) Ιωάννης του Βασιλείου, από το Καταχώρ, που είναι συγγενής σας.
Από τη γιαγιά σου έχω Τεκηρίδου Φωτεινή του Ηλία, από το διπλανό στο Σουπάχ, χωριό Έσκιονε, που ήρθε στον Εύρωπο.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

Tsimtsos
Πολλά ευχαριστώ σε.
Ο πάππο μ΄ έτονε τρανός κεμεντσετζής.
Είμαι υπερήφανος Σουπαχλής Γαρασαρέτες... Η Μάνα μ΄ εν΄ Απεσλού, τη κυρού νατς το ΄νεμαν έτον Παναγιώτης Χατζηγιαννίδης και τη μανα νατς έτον Σοφία το γένος Καμπουρίδου. Ενέσπαλα να λέγω κι ατό... το χωρίον ελέγνατο Τερμέντασλι ( ή Δεγιρμέντας - degirmentas)

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Τσίμτσο ρίζαμ, οι Χατζηγιαννάντ ήταν από το Όβατζικ του Χαπές (διοίκηση Νικοπόλεως) και λέγονταν επίσης Σεμερτζόγλου. Εγκαταστάθηκαν στην Ακρανιά και στα Σεβαστιανά Πέλλας.
Οι Καμπουράντ της Ακρανιάς είναι από το Κιόβ-τεπε του Χαπές.
Το Δεϊρμέν-τας δε μου κολλάει πουθενά. Θα το ξαναψάξουμε στο μέλλον. Τα παραπάνω πάντως, είναι σίγουρα.

= = = = =

Κοροσίδης Δημήτριος
Καλησπέρα αγαπητοί μου συμπατριώτες.
Ονομάζομαι Κοροσίδης Δημήτριος. Το χωριό μας στην πατρίδα ονομαζόταν «Χασάνταμι».
Ψάχνω να μάθω την ιστορία του χωριού μας και γενικά για τους Κοροσιδαίους…
Σας ευχαριστώ θερμά και χίλια μπράβο για την προσπάθειά σας.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Κοροσάντ ήταν οι περισσότεροι κάτοικοι του Χασάν-ταμι (σήμερα λέγεται Candir). Ανήκει στην υποδιοίκηση Κοϊλά Χισάρ, αλλά βρίσκεται βόρεια, μεταξύ Νικόπολης και Μεσουτιγιέ.
Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί υπήρχε το παράπηγμα ενός Τούρκου, του Χασάν. Από αυτόν αγόρασε την έκταση μια χήρα από την περιοχή της Αργυρούπολης, η Χατζή Αναστασίου Κοροσίδου. Πρώτα εγκαταστάθηκε αυτή με τα τέσσερα παιδιά της, Χαράλαμπο, Κυριάκο, Ηλία, Ιωάννη και μετά ήρθαν κι άλλοι Αργυρουπολίτες και έγινε το Χασάν-ταμι. Υπήρχε και δάσκαλος Σταύρος Κοροσίδης στο χωριό.
Εσύ πρέπει να είσαι απόγονος του Ευσταθίου Κοροσίδη από το Άλωρο ή κάνω λάθος;
Περισσότερα για το χωριό όταν ανεβάσουμε το σχετικό ποστ.

Κοροσίδης Δημήτριος
Σωστά, από το Άλωρο είμαι. Ο παππούς μου λεγόταν Θεοχάρης.
Έχουμε κάποιον Ευστάθιο στο σόι μας. Ήταν πατέρας ενός θείου μου.
Περιμένω το ποστ για να μάθω περισσότερα για το χωριό μου.

= = = = =

Κοροσίδης Δημήτριος
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, θέλω να μάθω για την καταγωγή του παππού μου, τον πατέρα της μητέρας μου. Ονομαζόταν Αρτουτσίδης Δημήτριος. Περισσότερα δεν μπορώ να σας πω.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Οι Αρτουτσάντ ήταν από το Όβατζουκ και τη Λάπα της Γαράσαρης. Κάποιοι είχαν πάει μετανάστες και στο Καράτεπε της Νικομήδειας. Από αυτούς τους τελευταίους πρέπει να είσαι εσύ, αφού εγκαταστάθηκαν στο Άλωρο Έδεσσας. Λογικά στο σόι σου πρέπει να έχετε τα ονόματα Γεώργιος, Δαμιανός, Χρήστος, Αντώνιος, Παρασκευή. Στην Ελλάδα οι Αρτουτσάντ δήλωσαν ως επίθετο το Αρτουτζίδης, Αρτουτσίδης, Αρτούτσογλου, Αρτιτσίδης και εγκαταστάθηκαν στο Άλωρο, στο Λαγκαδά, στην Καβάλα, στην Πετρούσα και στα Λευκόγεια της Δράμας, στα Δωμάτια Καβάλας και στη Νίψα Αλεξανδρούπολης. Ελπίζω να βοήθησα.

Κοροσίδης Δημήτριος
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Με βοηθήσατε πάρα πολύ. Τα ονόματα που είπατε τα τρία υπάρχουν σίγουρα.
Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.

= = = = =

Ιορδάνης
Καλησπέρα πατριώτες,
Πρόσφατα ανακάλυψα αυτήν την υπέροχη «γωνιά» και είδα τόσα πράγματα που δεν γνώριζα και πάντα ήθελα να ανακαλύψω.
Λέγομαι Γαριπίδης Ιορδάνης (όπως ακριβώς το γράφω) και είμαι από τη Νικόπολη Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν πεθάνει ο παππούς μου το 1992 μου είχε πει κάποια πράγματα για την καταγωγή μας. Ο παππούς του Σάββας ήταν από το χωρίο Έσκουνε (έτσι το κατέγραψα τότε) ενώ η μάνα του η Ευγενία Μαυρίδου από ένα διπλανό χωριό το Χατζηκιουι? (από τις σημειώσεις μου). Ο πατέρας του παππού μου Θεόδωρος, πέθανε στην πατρίδα και το 1924 ο παππούς Γαριπίδης Ιορδάνης με τη μάνα του Ευγενία Μαυρίδου και τη γιαγιά μου Άννα Τονονίδου ήρθαν στη Νικόπολη της Θεσσαλονίκης. Τα αδέρφια της γιαγιάς μου Άννας πήγαν στη Γαληψό.
Μήπως υπάρχει κάποια πληροφορία για τις ρίζες μου? Ευχαριστώ πολύ.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ιορδάνη, στη Ζάροβα-Νικόπολη Λαγκαδά, απογράφηκε ως πρόσφυγας ο Γαρεπίδης Θεόδωρος του Σάββα, από το Έσκιουνε της Γαράσαρης. Το –ε αντί για –ι, μη σε μπερδεύει, μπορεί έτσι να το είπε ο προπάππους σου ή έτσι να το άκουσε ο γραφιάς-απογραφέας. Πάντως επίσημα απογράφηκε το 1928 ως Γαρεπίδης. Άρα δεν μπορεί να πέθανε στην πατρίδα, όπως λες, αλλά στη Νικόπολη του Λαγκαδά.
Επίσης θεωρώ βέβαιο ότι είστε ίδιο σόι με τους Καριπίδηδες και Καρίπογλου που κατάγονται κι αυτοί από το Έσκιουνε και εγκαταστάθηκαν στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, στη Βέροια, στην Επισκοπή Νάουσας και στο Άλωρο Αριδαίας.
Οι Μαυρίδηδες του Χατζήκιοϊ ονομάζονταν στην πατρίδα και Καράτζογλου και κατοικούσαν στο Χατζήκιοϊ και στα Αλούτζε. Ως πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Ευκαρπία Κιλκίς, στα Κασσιτερά Ροδόπης, στην Επισκοπή Νάουσας, στο Νέο Πετρίτσι και ο Καρατζόγλου – Μαυρίδης Πρόδρομος του Σάββα στη Νικόπολη Λαγκαδά.
Οι Τονονίδηδες ήταν όλοι από τη διπλανή Άσλασα και στην πατρίδα ονομάζονταν επίσης Τόνογλου και Τονόνογλου. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν όλοι στο Λιβαδάκι Δράμας και μόνο ένας (Τονόνογλου ή Αναστασιάδης Κυριάκος του Αναστασίου) πήγε στο Καμίνι Θεσπρωτίας. Άρα στη Γαληψό πρέπει να πήγαν μετά το Λιβαδάκι.
Μου έκανε εντύπωση ότι το όνομα Ιορδάνης το βρήκα και στους Καριπίδηδες και στους Τονονίδηδες και στους Μαυρίδηδες. Άρα ήταν πολύ κοινό σ’ αυτά τα διπλανά χωριά Άσλασα, Έσκιονε, Χατζήκιοϊ και Αλούτζε. Σύντομα θα ανεβάσουμε πληροφορίες και γι’ αυτά τα χωριά. Περιληπτικά σου λέω ότι βρίσκονταν δυτικά της Νικόπολης, πάνω από το δημόσιο δρόμο για Κοϊλά-Χισάρ. Πηγαίνοντας λοιπόν δυτικά, 10-15 χιλιόμετρα από τη Νικόπολη, στα δεξιά σου μέσα σε μια χαράδρα ήταν τα Αλούτζε και ψηλότερα (και πιο κοντά στο δρόμο) το Χατζήκιοϊ. Σήμερα είναι ερείπια και λίγες στάνες. Στο νοτιότερο ύψωμα (πάλι δεξιά σου) είναι το Έσκιουνε, η σημερινή Ugurca και πέντε χλμ πιο κάτω η Άσλασα (σήμερα Arslansah).
Καλώς ήρθες στο κονάκι μας. Ελπίζω να σε βοήθησα.

Ιορδάνης
Αγαπητέ Houperin ομολογώ ότι μένω έκπληκτος. Παρακαλώ αν θέλεις μου λες από πού αντλείς όλες αυτές τις πληροφορίες. Πάντως επειδή εγώ ξέρω ότι ο παππούς μου ήρθε στην Ελλάδα με τη μάνα του τη γυναίκα του και τον θείο μου και ότι ο πατέρας του Θεόδωρος πέθανε στην πατρίδα, θα ρωτήσω τον θείο μου, ο οποίος ήρθε εδώ σε ηλικία 1 ή 2 ετών και θα επιβεβαιώσω τα λεγόμενά μου. Ίσως ο παππούς μου, στην απογραφή να έδωσε το όνομα του πατέρα του όταν ήρθε. Όσο για τον Πρόδρομο Μαυρίδη πράγματι έζησε στη Ζάροβα και με τα παιδία των παιδιών του ( μακρινά ξαδέρφια) έχουμε επαφή. Ευχαριστώ και πάλι.

= = = = =

Ανώνυμος
Καλησπέρα μπορείτε να μου πείτε που είναι το μέρος ΚΟΒ-ΤΕΠΕ

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Το Κιόβ-τεπέ βρίσκεται στο Επές της Μητρόπολης Κολωνίας και Νικοπόλεως. Ήταν καθαρά ρωμαίικο χωριό και βρισκόταν μεταξύ των επίσης ρωμαίικων Αρμούτ-τσαΐρ, Τερέκιοϊ, Μοναστήρ και Κούλαλη. Οι κάτοικοι ήρθαν το 1922-1923 στην Ελλάδα (μέσω Συρίας) και εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Ημαθία (Κάτω Κοπανός-Χαρίεσσα), στην Κοζάνη (Κλείτος, Ποντοκώμη, Πύργοι), στα Γιαννιτσά και αλλού. Σήμερα ονομάζεται Göktepe, κατοικείται από Αλεβίτες και ανήκει στην επαρχία Ζάρας, στο νομό Σεβάστειας. Μπορείς να το βρεις στις συντεταγμένες 40.05.46 - 37.46.32.

= = = = =

Hatzigiannidis-s
Χαιρετώ όλα τα μέλη και τους αναγνώστες αυτού του υπέροχου blog. Θα ήθελα να με ενημερώσει αν γνωρίζει κάποιος για το χωριό Βατσούχ η Όβατσικ στην περιοχή Επέσιον (Απές), αν σήμερα σώζεται το χωριό.
Με βάση της συντεταγμένες έκανα χρήση δορυφορικού χάρτη και στο ακριβές σημείο υπόδειξης δεν υπάρχει το παραμικρό που να συνδέεται με έστω και κατεστραμμένο οικισμό. Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει ;

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ φίλε, το Οβατζούχ ή Κοβατζούχ βρίσκεται στα βόρεια του Απές, ήταν αμιγώς ρωμαίικο χωριό με περίπου σαράντα οικογένειες, σχολείο και εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Εσύ είσαι απόγονος της μεγάλης οκογένειας των Σεμερτζάντων (Σεμερτζόγλου) οι οποίοι περίπου στα 1850 πήραν το όνομα Χατζηγιαννάντ' από έναν πρόγονο Ιωάννη που προσκύνησε στους Αγίους Τόπους (δηλαδή έγινε Χατζής). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σόι των Χατζηγιαννάντων/Σεμερτζάντων υπερίσχυαν τα βαφτιστικά που είχαν άμεση σχέση με τους Αγίους Τόπους (Ιορδάνης, Σταύρος, Ιωάννης, Φώτιος), μαζί με το Γεώργιος από την εκκλησία του χωριού.
Ο δικός σου ο πάππος έτον ο Σταύρος που έρθε μουχατζίρης σην Ακρανέαν και ο λυκοπάππος σου έτον ο Ιορδάνης.
Το χωριό σας σήμερα ονομάζεται Κάτω Κοβατζίκ και το βρίσκεις με τις συντεταγμένες 40.11.16 - 37.40.42
Χαιρετίας
Χουπερήν

Hatzigiannidis-s
Μένω έκπληκτος από το πλούσιο και ακριβέστατο εύρος γνώσης σας! Έχω καλέσει και τον πατέρα μου ο οποίος βούρκωσε στην ανάγνωση της απάντηση σας.... Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας (διότι τόση ακριβής γνώση είναι αποτέλεσμα μεγάλης αναζήτησης) και ένα πολύ εγκάρδιο ευχαριστώ!

= = = = =

Βέρα Παρχαρίδου
Χαιρετώ και εγώ από ψυχής ...Το όνομα του παππού μου, πατέρα του πατέρα μου, ήταν Γιαιλογλου, που στην συνέχεια έγινε στην Ελλάδα Παρχαρίδης Σαββας, δεν ξέρω το γιατί, καταγωγή από τα Χαχαβλα, θέλω να μάθω το όνομα του χωριού σήμερα και αν αναφέρει κανείς πληροφορίες για το χωριό, πόσοι ήταν κάτοικοι, με τι ασχολιόταν.... Σημερα κατοικουμε στην Καβάλα... και δυστυχώς ο πατέρας δεν κατάφερε να επισκεφτεί τον τόπο του, έφυγε νωρίς.... Εγώ θα ήθελε βέβαια κάποια στιγμή να τον δω, του Το οφείλω, το οφείλω στον εαυτό μου.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητή φίλη Χαχαβλινή. Το χωριό των προγόνων σου σήμερα ονομάζεται Sariyer και βρίσκεται ακριβώς από την άλλη πλευρά του λόφου της Αναλήψεως, δηλαδή στην πίσω πλευρά από εκεί που βρίσκεται η Μονή της Παναγίας του Καγιά-τιπί.
Το όνομά σας δεν άλλαξε, είναι το ίδιο μεταφρασμένο στα ποντιακά. Στη Γαράσαρη τα παρχάρια τα λέμε γιαϊλάδες, χρησιμοποιώντας την τουρκική λέξη yayla, που σημαίνει αυτό ακριβώς, το ορεινό βοσκοτόπι.
Στα οικογενειακά σου τώρα. Είσαι δισέγγονη του Ελευθέριου Γιαϊλόγλου ή Παρχαρίδη, ο οποίος είχε τρία αγόρια, το Σάββα (ο πάππος σου), τον Αντώνιο (που πρέπει να πέθανε στη Γαράσαρη), τον Παύλο και μία κόρη την Ευθυμία.
Ο λυκοπάππος σου είχε αρκετά μεγάλη περιουσία στη Χάχαβλα. Το σπίτι βρισκόταν μέσα στο χωριό και διέθετε σταύλο, αχυρώνα και λαχανόκηπο. Επίσης είχε ιδιόκτητο δάσος 350 δέντρων για εκμετάλλευση ξυλείας και περίπου 280 στρέμματα χωράφια με δημητριακά.
Να προσθέσω και μια παράμετρο για την καταγωγή σας. Θεωρώ πολύ πιθανό ο προπάππος σου να προέρχεται από το χωριό Κάλτζασα, που βρίσκεται βόρεια της Νικόπολης. Το λέω αυτό γιατί από την Κάλτζασα ήταν το μεγάλο σόϊ των Γιαϊλόγλου-Παρχαράντων, με πολλές οικογένειες. Από την Κάλτζασα ξέρουμε δύο οικογένειες Γιαϊλόγλου που μετοίκησαν νοτιότερα στο Όβατζουχ. Το όνομα αυτό δεν υπάρχει σε κανένα άλλο χωριό της Γαράσαρης εκτός της Κάλτζασας και των δύο οικογενειών του Όβατζουχ. Εμφανίζεται όμως σε μία μόνο οικογένεια της Χάχαβλας (τη δική σου οικογένεια) και σε μία ακόμη οικογένεια στο διπλανό χωριό Ισπαχή-Μαχαλεσί (συγγενείς κι αυτοί γιατί τα περισσότερα χωράφια τους συνόρευαν με τα δικά σας). Επειδή είναι πάρα πολύ σπάνιο να εμφανίζεται ένα επίθετο μόνο σε μία οικογένεια σε κάποιο χωριό και δεδομένου οτι γνωρίζουμε την περίπτωση των Γιαϊλόγλου της Κάλτζασας, πιθανολογώ οτι η απώτερη καταγωγή ήταν από εκεί και στα τέλη του 19ου αιώνα κατέβηκαν νοτιότερα στη Χάχαβλα. Προσθέτω οτι τα βαφτιστικά ονόματα Σάββας, Παύλος, Ιωάννης και Ηλίας (που εμφανίζονται στους Γιαϊλόγλου της Χάχαβλας και του Ισπαχή-Μαχαλεσί) είναι τα πιό συχνά ονόματα στους Παρχαράντ' της Κάλτζασας.
Ο προπάππος σου Ελευθέριος είχε μία αδερφή Σουμέλα που παντρεύτηκε τον Αλέξιο Θωμαΐδη στη Χάχαβλα και μία ακόμη αδερφή (δυστυχώς δε γνωρίζουμε το όνομα) που παντρεύτηκε τον Παντελή Πουρτουλίδη, πάλι στη Χάχαβλα.
Αυτά είχαμε να προσθέσουμε εμείς στην προσπάθειά σου να μάθεις για την καταγωγή των προγόνων σου. Ελπίζω να βοηθήσαμε.
Houperin

Βέρα Παρχαρίδου
Με συγκινησατε πραγματικά, απλά δεν μπορώ με λόγια να εκφράσω όλα τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν από τα λόγια σας.
Ο Αντώνιος και ο Παύλος , έφυγαν για την Αμερική, ο Παύλος πέθανε εκεί ενώ ο θείος Αντώνιος και η θεία Σουμελά πέθαναν στην Καβάλα σε μεγάλη ηλικία και έχω ανάμνηση τους... Τα χωριά Καλτζασα και Οβατζουχ με τι ονομασίες θα τα βρω στον χαρτί και επίσης να σας ρωτήσω ακόμη κάτι, το χωριό μας διατηρεί κάτι από το παρελθόν ; είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό;;;; υπάρχει κάποιο video στο YouTube σχετικό;;; πρέπει να είδα κάτι με κάποιον που ταξίδεψε προς τα εκεί με μηχανή αλλά δεν δείχνει μέσα το χωριό .....Ευχαριστώ από καρδιάς για όλα.....

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Η Κάλτζασα ονομάζεται Yesilyayla, είναι απομακρυσμένο ορεινό χωριό βόρεια της Κόρατζας και ανατολικά της Λίτζασας. Οι κάτοικοι έχουν κατέβει κυρίως στο Αγουτμούς και μόνο το καλοκαίρι παρχαρεύουν στο χωριό.
Το Όβατζουχ έχει το ίδιο όνομα, Ovacik, βρίσκεται δυτικά της Νικόπολης, νοτιοανατολικά της Καϊλούκας. Χωρίζεται σε δύο μαχαλάδες, το Τσοχούρ Όβατζουχ και το Ετίρ.
Η Χάχαβλα είναι και σήμερα ένα τυπικό χωριό της Γαράσαρης και έχουν μείνει αρκετά σπίτια από το παρελθόν. Μην ξεχνάς οτι η Χάχαβλα ήταν αμιγώς ρωμαίικο χωριό, όπως και τα διπλανά Ισπαχή-Μαχαλεσί και Αλισάρ. Υπάρχει κατσικόδρομος από το Ισπαχή-Μαχαλεσί προς τη Χάχαβλα, αλλά αυτόν τον χρησιμοποιώ μόνο εγώ :) (και με πολύ ζόρι). Κανονικά για να πας στη Χάχαβλα, βγαίνεις από τη Νικόπολη στα βόρεια και αντί να συνεχίσεις βορειότερα για Τάμζαρα και Ασαρτζούχ ή ανατολικά προς Κόρατζα, Τρουπτζή, Μπάλτζανα κλπ, μέσα στο Αγουτμούς παίρνεις το νοτιοανατολικό δρόμο που οδηγεί προς τη Ρεφαγιά και το Ερζιντζάν. Λίγα χιλιόμετρα μετά το Αγουτμούς βλέπεις αριστερά σου το βράχο της Αναλήψεως με το Μοναστήρι και κάτω το χωριό Καγιά-τιπί. Λίγο πιο κάτω ένας μικρός δρόμος στα αριστερά, οδηγεί στη Χάχαβλα, στο κάτω Αλισάρ, στη Φέϊλερε κλπ.
Χαχαβλινοί, εκτός από την Καβάλα, εγκαταστάθηκαν μαζικά και στη Λεύκη Καβάλας και μάλιστα στην πάνω συνοικία, μετά τα νεκροταφεία. Στην κάτω συνοικία της Λεύκης εγκαταστάθηκαν κυρίως Ασαρτζουγότες.

= = = = =

Χρήστος
Καλησπέρα
Λέγομαι Ραφαηλίδης Χρήστος
Από τη μεριά του πατέρα μου ξέρω για προπάππου Παύλο Ραφαηλίδη ιερέα που ήρθε με την ανταλλαγή. Η γιαγιά μου, Μελάνα, ήταν το γένος Κωτσίδου. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Εμπόριο Πτολεμαίδας.
Από τη μεριά της μητέρας μου ξέρω για προπάππου Λαζαρίδη Ευστάθιο που δεν ήρθε Ελλάδα. Ήρθε η προγιαγιά μου, Πελαγία, με τον μικρό Κωνσταντίνο (παππούς μου). Η γιαγιά μου, Παλάσσα, ήταν το γένος Σιδηροπούλου. Ήταν από το Καπίκιοι Τραπεζούντος και εγκαταστάθηκαν στον Κεχρόκαμπο Καβάλας.
Αναζητώ πληροφορίες.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ φίλε, πατρίδα σου είναι το χωριό Αναστός, νότια της Αλούτζαρας και νοτιανατολικά της Νικόπολης. Ήταν απομονωμένο χωριό, πάνω στο βουνό Πέρδικα (Περτιάκ) και ονομαστό παρχάρι. Σήμερα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ανεβαίνουν επάνω μόνο για παρχάρεμα. Οι Ραφαηλάντ' του Αναστού ήρθαν πρόσφυγες στο Εμπόριο και στην κοντινή Ολυμπιάδα (Πτολεμαΐδας).
Από τη μεριά της γιαγιάς σου κατάγεσαι από το κοντινό χωριό Κάμισλι, που βρίσκεται χαμηλά, μεταξύ Αναστού και Αλούτζαρας. Οι Κωτσάντ' ήταν επίσης μεγάλο σόϊ του Γάμισλι και ήρθαν πρόσφυγες όλοι στο Εμπόριο.
Μεταξύ Κωτσάντων και Ραφαηλάντων υπήρχαν πολλοί γάμοι στην πατρίδα. Οι μεν έπαιρναν νύφες από τους δε και το αντίθετο, κάτι φυσιολογικό αφού ήταν και τα δυό μεγάλα σόγια.
Ο προπάππος σου παπά-Παύλος Ραφαηλίδης, είχε γιο Θεόδωρο (προφανώς ο πάππος σου) και δύο κόρες παντρεμένες, τη Χρυσή (χήρα του Ραφαήλ Ραφαηλίδη και μάνα του Σωκράτη) και τη Δέσποινα (παντρεμένη με Κωτσίδη). Στο Αναστός ο παπά-Παύλος είχε αρκετά χωράφια (πάνω από 70 στρέμματα), ένα ζευγάρι βόδια, αγελάδες, μοσχάρια, ένα άλογο, δυο γαϊδούρια και 120 κατσίκια. Επίσης δικό του ήταν το μοναδικό μαγαζί του χωριού (μπακάλικο).
Από τη μεριά της μητέρας σου τώρα. Ο προπάππος σου Ευστάθιος Λαζαρίδης ήταν από το χωριό Κοντού της Ματσούκας και η χήρα του (προγιαγιά σου) Πελαγία, ήταν κόρη του Βασίλη Παπαδόπουλου. Οι Σιδηροπουλαίοι, ήταν όντως από το Καπίκιοϊ.
Αφήνοντας στην άκρη τη Ματσούκα :), καλωσορίζουμε άλλον ένα γνήσιο Γαρασαρότα στον Κύκλο της Νικοπόλεως.
Χουπερήν

Χρήστος
Φίλε σε ευχαριστώ μέσα από την καρδια μου!
2 παρατηρήσεις...
1)0 παππούς μου από τον πατέρα μου είναι Χρήστος, έχω το όνομα του. Μήπως έχω κάνει εγώ λάθος...
2)Θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες για τη μεριά της μητέρας μου, εφόσον υπάρχουν.
Σε ευχαριστώ και πάλι!!!

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ, δεν αντιλέγω για τον πάππο σου. Εσύ ξέρεις καλύτερα. Το σίγουρο είναι οτι εκπρόσωπος της οικογένειας για την περιουσία του μακαρίτη παπά-Παύλου, εμφανίζεται επίσημα ο γιός του Θεόδωρος. Μπορεί να είχε κι άλλον ή κι άλλους γιούς. Εγώ σου έγραψα μόνο τα σίγουρα. Ένας γιος Θεόδωρος (μάλλον ο μεγαλύτερος) και οι δύο παντρεμένες κόρες.
Για την πλευρά της μητέρας σου θα χρειαστώ ονόματα των παππούδων και των γιαγιάδων (ό,τι περισσότερο ξέρεις), μήπως βρω κάτι περισσότερο, γιατί οι Λαζάρογληδες από Κοντού και οι Τεμιρτζόγληδες από το Καπίκιοϊ ήταν πολλοί. Εξάλλου εμείς εδώ ειδικευόμαστε στη Γαράσαρη :)

= = = = =

Ανώνυμος
Αγαπητέ Χουπεριν ο Θεόδωρος Ραφαηλίδης γιος της Θεοδώρας ήρθε στη Βέργη Σερρών. Μπορείς να μου πεις γι` αυτούς κάτι;

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Κι εσύ φίλε είσαι τέκνο της Νικοπόλεως.
Ανήκεις στην οικογένεια των Αραφαηλάντων, που στην Ελλάδα ήρθαν με το επίθετο Αραφαηλίδης και Ραφαηλίδης. Η κοιτίδα τους ήταν το χωριό Σπαχή-Μαχαλεσί, ανατολικά της Νικοπόλεως, μεταξύ της Χάχαβλας και του Αλησάρ.
Ο Γεώργιος Αραφαήλ ήταν γιός του παπά-Παύλου και παντρεύτηκε τη Θεοδώρα, κόρη του Θεόδωρου Πουλγάρ ή Βουλγαρίδη, επίσης από το Σπαχή-Μαχαλεσί (και αυτοί ήρθαν πρόσφυγες στη Βέργη Σερρών). Μαζί της απέκτησε το Θεόδωρο, τη Σουλτάνα και τη Σοφία. Από το 1911 τα ίχνη του Γεωργίου Αραφαηλίδη χάθηκαν (είναι άγνωστη η κατάληξή του). Έτσι στη Βέργη ήρθε η γυναίκα του Θεοδώρα με τα παιδιά.
Στο Σπαχή-Μαχαλεσί ο Γεώργιος είχε μεγάλη περιουσία, δύο σπίτια, περίπου 200 στρέμματα χωράφια, βόδια, βουβάλια, ταύρους, μοσχάρια, αγελάδες, κότες και μελίσσια. Επίσης είχε μερίδιο στον παλιό οικογενειακό νερόμυλο των Αραφαηλάντων κάτω στο ποτάμι του Αλησάρ.
Ελπίζω να βοήθησα.
Χουπερήν

Χρήστος
Μαζί τους ήρθε και μια συγγενής τους που ονομαζόταν ΝΑΖΛΟΥ. Δεν γνωρίζω το επίθετο της. Ξέρεις τίποτε; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ναζλού που να ήρθε στη Βέργη από το Σπαχή-Μαχαλεσί, ξέρω μόνο μία, τη γιαγιά του Σάββα Καλεντερίδη. Αυτή όμως ήταν από το σόι των Θωμαηδαίων της Χάχαβλας.

= = = = =

Ανώνυμος
Καλησπέρα. Ο παππούς μου λεγόταν Γαλπίδης Αναστάς του Παύλου, γεννήθηκε στον Πόντο το 1905 και είχε 3 αδελφούς (Παρασκευάς, Ανδρέας, Αντώνιος). Όταν ο παππούς μου ήταν μικρός 3 ετών, όλη οικογένεια έφυγε στη Ρωσία στο Κρασνοντάρ (περίπου το1908) και ύστερα εξορίστηκε στο Καζακστάν. Από τον πατέρα μου ξέρω οτι ο παππούς μου γεννήθηκε στη Σαμσούντα και είχε επίθετο Γαλπακογλου. Ο προπάππος μου είχε αδελφό, αλλά αυτός ή έμεινε εκεί ή έφυγε στη άλλη χώρα .Σας ευχαριστώ πολύ για έρευνα που κάνετε.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Φίλε μου, ακριβή στοιχεία δεν μπόρεσα να βρω, αλλά έχω μια υπόθεση εργασίας, με πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Λογικά ο προπάππος σου ο Παύλος, πρέπει να πήγε στο Κρασνοντάρ κάπου στην Κοιλάδα του Άντλερ (την παλιά Άντλερα). Εκεί είναι διάφοροι οικισμοί με ποντιακό πληθυσμό, όπως η Κράσναγια Πολιάνα, το Άντλερ, το Λέσνοε, το Βεσέλοε και λίγο πιό βόρεια το Σότσι. Από εκεί εξορίστηκαν όλοι οι Έλληνες μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στο Καζακστάν.
Εκεί στην κοιλάδα του Άντλερ λοιπόν, υπήρχε οικογένεια Καλπακόγλου και μάλιστα ήταν από την περιοχή της Σαμψούντας. Συγκεκριμένα, αυτοί οι Γαλπάντ, προέρχονταν από το χωριό Γιαγπασάν της Κάβζας. Πιστεύω πως αυτή πρέπει να είναι η καταγωγή σας.
Βρήκα επίσης οτι ένας Καλπακόγλου από το Άντλερ ήρθε στην Ελλάδα το 1924. Λεγόταν Σάββας του Αναστασίου. Είναι πιθανό να είναι αδερφός του προπάππου σου Παύλου, εάν κι αυτός είχε πατέρα Αναστάσιο και έδωσε το ίδιο όνομα στον παππού σου τον Αναστάση.
Αυτοί οι Καλπακόγλου όταν ήρθαν στην Ελλάδα, βρήκαν τους συγγενείς τους από το Γιαγπασάν και εγκαταστάθηκαν όλοι μαζί στο χωριό Λοφίσκος, λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Θα με ενδιέφερε πολύ να κάνεις διασταυρώσεις, κυρίως για το θέμα της κοιλάδας του Άντλερ στο Κρασνοντάρ. Αν οι δικοί σου ήταν εκεί πριν εξοριστούν στο Κρασνοντάρ, τότε κατά 99% είστε από το Γαγπασάν της Κάβζας Σαμψούντας και οι συγγενείς σας βρίσκονται στο Λοφίσκο.
Χαιρετώ και περιμένω.

= = = = =

Ανώνυμος
Ονομάζομαι Δώρα Ασίκη κατάγομαι από Ευκαρπία Κιλκίς κατοικώ στην Αθήνα και το καλοκαίρι θα επισκεφτώ τον Πόντο ... Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορείτε από ποιό χωρίο της Γαράσαρης ήρθε ο παππούς μου.. Ονομαζόταν Ασικίδης Γεώργιος, σύζυγο δεν είχε γιατί πέθανε, τα παιδία του ήταν Μαρία -Ιωάννης -Σταύρος -Χρήστος. Ο δικός μου ο πατέρας ήταν ο Χρήστος. Τα συγχαρητήρια μου για την πολύ ωραία σελίδα που αναρτήσατε. Περιμένω απάντηση ευχαριστώ....

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ο Γώγον Ασίχ ή Φαλάκατζην ήταν ο παππούς σου. Στην Ευκαρπία ήρθε από το Κηράτς, αλλά η ρίζα σας ήταν στο Καταχώρ. Κάποιοι από τους Ασιχάντ, μαζί με άλλες οικογένειες, ίδρυσαν το Κηράτς όταν αγόρασαν εκεί κτήματα. Πληροφορίες θα βρεις στην ανάρτηση για το Καταχώρ και στη νέα μας ανάρτηση για τους Ασιχάντ. Καλώς ήρθες στο "ταξίδι" μας.

= = = = =

Ανώνυμος
Γεια χαρά σε όλους... Ονομάζομαι Γιαμουρίδης Πλούταρχος και είμαι από το χωριό Καλαμιά Κοζάνης. Τον παππού μου τον ονομάζαν Πλούσιο. Στο χωριό μου υπάρχουν Παναγιωτιδαίοι, Σεμερτζιδαίοι, Ασλανιδαίοι! Έχω κανένα 6μηνο που ψάχνω τις ρίζες μου. Χαίρομαι που επιτέλους βρήκα μια άκρη!

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Καλώς ήρθες στην παρέα μας Πλούταρχε.
Το χωριό των προγόνων σου είναι το Μουσελί ή Μουσουρλού, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Μεσουτιγιέ και ανήκε στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Σήμερα ονομάζεται Musali, ανήκει στην επαρχία Μεσουτιγιέ, στο νομό της Ορντούς/Κοτυώρων. Μπορείς να το βρεις στο google στις συντεταγμένες 40.25.59 – 37.50.13. Όλοι οι καταγόμενοι από την περιοχή του Μεσουτιγιέ/Μελέτ, δηλαδή της αρχαίας Μελανθίας, ονομάζονταν Μελετλήδες.
Στην Καλαμιά/Καλιόμπασι Κοζάνης εγκαταστάθηκαν όλοι οι Γιαμουράντ από το Μουσελί. Ο Θεόδωρος του Παναγιώτη, η Μαρία χήρα του Νικολάου και ο γιός της Θεόδωρος, η Σοφία χήρα του Ιορδάνη, ο Μακάριος του Λαζάρου, ο Μύρων του Γρηγορίου και ο Ιερόθεος του Παναγιώτη. Μόνο ο γιός του Ιερόθεου, Ιωάννης, εγκαταστάθηκε στη Μυρσίνα/Μερσίνα Γρεβενών.
Στην Καλαμιά εγκαταστάθηκαν πατριώτες και από άλλα διπλανά χωριά του Μεσουτιγιέ, όπως από το Ματέν/Μεταλλείο, το Τσοράχ, το Κιοπετέν και το Γιαβσάν. Από το Ματέν ήταν ο πρώτος ιερέας της Καλαμιάς, ο παπα-Παναγιώτης Αμοιρίδης.
Πάντα χαίρομαι όταν ένας συμπατριώτης μαθαίνει τις ρίζες του στον Πόντο μέσω του garasari.blogspot.com και πολύ περισσότερο όταν είναι δικός μας, από τη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Ελπίζω να έμεινες κι εσύ ευχαριστημένος.
Houperin

Ανώνυμος
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!! Ναι είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους γνωρίζω τις ρίζες μου..... Συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια σας!!!!

= = = = =

Ανώνυμος
ΤΟΥΝΟΥΣΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΓΑΡΑΣΑΡΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ο Σταύρος Τουνουσίδης και ο αδερφός του Χαράλαμπος, κατάγονταν από το Κοϊνίκι της Γαράσαρης, ήταν γιοί του Παρασκευά Τουνούσογλου και εγκαταστάθηκαν στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

Ανώνυμος
Ευχαριστώ

= = = = =

Litsa louk
Γεια σας, είμαι καινούρια στο blog...Ήθελα να ρωτήσω για τον Χρήστο Μηλιάδη που εγκαταστάθηκε στο Ελαιοχώρι.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ο Χρήστος Μηλιάδης ή Μηλόγλου, καταγόταν από το Καρακεβεζίτ της Νικόπολης. Ήταν γιός του Νικολάου Μηλόγλου και είχε αδερφό Αναστάσιο. Η μητέρα τους, δηλαδή η γυναίκα του Νικολάου, ήταν κόρη του Παναγιώτη Συμεώνογλου/Συμεωνίδη, επίσης από το Καρακεβεζίτ.

= = = = =

Ανώνυμος
Αγαπητέ Houperin, ονομάζομαι Νικόλαος Τζανίδης του Θεμιστοκλή ο οποίος γεννήθηκε στα Κασσιτερά Ροδόπης. Ο παππούς μου Νικόλαος, από τη Γαράσαρη, ήταν το μοναχοπαίδι του Στέφανου και της Δέσποινας Τζανίδη και ήταν οι μοναδικοί που ήρθαν από την οικογένεια, καθώς τα άλλα δύο αδέρφια του προπάππου μου, όπως μου εξιστορούσε ο παππούς μου, χάθηκαν. Η δε γιαγιά μου Μαρία Τζανίδη είναι το πρώτο παιδί απο τα 6 του Σπύρου και της Όλγας Εμμανουηλίδη με καταγωγή την Κερασούντα από ότι λένε. Θα ήθελα αν έχεις την δυνατότητα να μου πεις που να ψάξω για να βρω ακριβώς τα στοιχεία του προπάππου μου Στέφανου Τζανίδη (Τζανή ή Πετρίδη από το Τζανάντων ή Πετράντων) ο οποίος έφτασε μετά την καταστροφή από την πατρίδα στην Καλαμαριά και από εκεί στα Κασσιτερά. Σε ευχαριστώ προκαταβολικά και θα ήθελα να εκφράσω στο πρόσωπό σου τα ειλικρινή και ενθουσιώδη συγχαρητήριά μου για αυτόν τον ιστότοπο.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ρίζα'μ Νίκολα, ο λυκοπάπος σου ήταν ο Στέφανον ο Τζανάτον ασό Κηράτς. Οι Πετράντ είχαν ρίζα στο Ασαρτζούχ και παρακλάδια σε πολλά χωριά. Στην Ελλάδα υπάρχουν απόγονοι των Πετράντων (ως Πετρίδηδες ή Τζανίδηδες) στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, στην Πυλαία Έβρου, στα Κασσιτερά Ροδόπης, στην Ευκαρπία Κιλκίς κλπ. Θα ανεβάσω ποστ για τους Τζαν...-Τσαν... για να ψάξεις και να κάνεις διασταυρώσεις. Ψάξε και στα ποστς για τους Πετρίδηδες και για το Ασαρτζούχ.
Όσον αφορά τη μητέρα σου, με όνομα Εμμανουηλίδου στα Κασσιτερά Σαπών, μου φαίνεται αφύσικο να μην έχει ρίζα στους Μανουηλιδάντ του Ασαρτζούχ (το να λένε Κερασούντα οι δικοί μας το είχαν εύκολο. Ποιός ήξερε τη Νικόπολη;). Το δέ όνομα Σπύρος μου φέρνει στο νου τον Σπύρο Εμμανουηλίδη του Ευσταθίου, τον Σουντουκτζήν (λυκοπάππου του συνταξιδιώτη μας Δανιήλ Εμμανουηλίδη). Ψάξτο λίγο ή στείλε μου ονόματα γονέων του παππού και της γιαγιάς σου.

= = = = =

Ανώνυμος
Καλησπέρα. Λέγομαι Ευστάθιος Κελεσίδης του Θεοδώρου από τα Ασώματα Βέροιας.
Ο παππούς μου είχε το όνομα μου και κατάγονταν από την επαρχία ΓΑΡΑΣΑΡΙ. Επειδή σκέπτομαι να κάνω ένα ταξίδι στη γη των προγόνων μου και στη Παναγία Σουμελά του Πόντου, θα ήθελα αν ξέρει κανείς να μου πει πληροφορίες και από ποιό χωριό κατάγονταν ο παππούς μου, μήπως και την επισκεφθώ. Ευχαριστώ.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ φίλε, η πατρίδα σου είναι το χωριό Τρουπτζή της Νικοπόλεως. Παππούς σου ήταν ο Ευστάθιος Κελεσίδης ή Κελέσογλου και προπάππους σου ο Θεόδωρος. Άρα τα ονόματα τα πηγαίνετε με τη σειρά στο σόι σας, Ευστάθιος του Θεοδώρου, Θεόδωρος του Ευσταθίου :) Γιαγιά σου ήταν η Συμέλα, το γένος Βασιλείου Τσακώτα, επίσης από την Τρουπτζή.
Συγγενείς σας Κελεσάντ από την Τρουπτζή, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα στο Ζυγό Καβάλας και στο Μακροχώρι της Βέροιας. Επίσης, μερικοί έμειναν πίσω στην πατρίδα…

= = = = =

Ανώνυμος
Γεια σας. Βασικά διαβάζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, μπορώ να πω οτι περισσότερο μπερδεύτηκα. Ονομάζομαι Πασχαλιά Μπαλανίκα, είμαι πόντια από την πλευρά της μαμάς μου (Μαρθα Χαλκίδου) από Γαλανόβρυση Ελασσόνας. Από όσο ξέρω οι πρόγονοι μου (Πολύκαρπος Χαλκίδης, που είναι ο προπάππος μου και Μαρία Χαλκίδου το γένος Σπυρίδου) ήρθαν από το Ασαρτσούχ της Νεοκαισάρειας. Το πρώτο μπέρδεμα είναι για την ακριβή ονομασία του χωριού. Το δεύτερο είναι για το αν υπήρχε ή υπάρχει και άλλο χωριό στον Πόντο με την ίδια ονομασία. Και τρίτον, αν το χωριό μου ανήκει στη Νικόπολη ή στην Κολωνία ή τελικά στη Νεοκαισάρεια. Βλέπω οτι αναφέρεται παραπάνω ως Ασαρτζούκ Κολωνίας ενώ το έχω δει και ως Ασαρτσούχ Νικόπολης.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητή φίλη, το χωριό σου είναι το Ασαρτζίκ ή Χισαρτζίκ που ανήκε εκκλησιαστικά στη Νεοκαισάρεια.
Το Ασαρτζούχ της Μητρόπολης Κολωνίας και Νικοπόλεως είναι άλλο και βρίσκεται ανατολικότερα, στη Γαράσαρη/Νικόπολη.
Το δικό σου χωριό σήμερα ανήκει στην επαρχία της Ορντούς/Κοτυώρων και βρίσκεται βορειοανατολικά της Νεοκαισάρειας, βορειοδυτικά του Μεσουδιέ και κάθετα νότια από τη Φάτσα. Μπορείς να το βρεις στο google στις συντεταγμένες 40.41.56 - 37.27.53.
Ο Πολύκαρπος Χαλκίδης από το Ασαρτζίκ, ήταν γιός του Σάββα και της Μάρθας. Στην Ελλάδα πρωτοεγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στον οικισμό της Ανάληψης, κοντά στο μοναστήρι και τη Συκιά.
Εκεί εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι Χαλκίδηδες και Σπυρίδηδες από το Ασαρτζίκ, ενώ πολύ λιγότεροι εγκαταστάθηκαν στα Αραδοσίβεια/Γαλανόβρυση.
Προφανώς αργότερα μετοίκησαν όλοι στη Γαλανόβρυση. Πάντως ο Πολύκαρπος και η μητέρα του Μάρθα, το 1928 απογράφονται στην Ανάληψη.
Από το Ασαρτζίκ πρόσφυγες υπάρχουν και στο Αγιονέρι και την Αετορράχη, όπως και στη Νίψα της Αλεξανδρούπολης. O υπουργός Σαχινίδης είναι από το Ασαρτζίκ και μάλιστα οι συγγενείς των Σαχινιδαίων που βρίσκονται στη Νίψα, έχουν σήμερα τα επίθετα Σαχινίδης, Σαϊνίδης και Αετόπουλος.
Ελπίζω να βοηθήσαμε και να ...ξεμπερδεύτηκες! :)
Houperin

= = = = =

Ανώνυμος
Αγαπητέ φίλε Χουπεριν. Λέγομαι Ραφαηλίδης Στέφανος. Ο προπάππος μου λεγόταν Αναστάσιος Ραφαηλίδης ή Αραφαήλογλου. Είχε έναν αδελφό Γιάννη. Λένε ότι ήταν πρόεδρος στο Σπαχή Μαχαλεσί και έκανε τον ψάλτη και το δάσκαλο. Μήπως ξέρεις οτιδήποτε γι` αυτόν; Θα με χαροποιούσε πολύ να μάθω ότι είχε σχέση με τις ρίζες μου. Σε ευχαριστώ.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Για το λυκοπάππου σου το Σπαχότα δάσκαλο, μπορείς να διαβάσεις εδώ: http://garasari.blogspot.com/2011/07/blog-post_07.html
Μάλλον είσαι από το Ζυγό Καβάλας, σωστά; Εκεί εγκαταστάθηκε η γυναίκα του Αναστάσιου, η Ανατολή Αραφαηλίδου και τα παιδιά τους Αβραάμ και Σοφία.
Κάνε διασταυρώσεις και διόρθωσε τις πληροφορίες μου σε παρακαλώ.

Ανώνυμος
Έχει δίκιο φίλε μου. Ο Αβραάμ ήταν ο παππούς μου, η μάνα του η Ανατολή και η αδελφή του η Σοφία. Ο αδελφός του παππού μου ο Γιάννης, μαζί με το λυκοπάππο μου Αναστάσιο πέθαναν στον ερχομό προς τα εδώ, στη Μυτιλήνη. Σε ευχαριστώ πολύ. Αν έχεις και κάτι άλλο θα ήθελα να το μάθω. Το καλοκαίρι λέω να έρθω κατά εκεί και θα ήθελα πολύ να βρεθούμε.

= = = = =

Ανώνυμος
Ο παππούς μου κατάγεται από το Χατζαμπετίνογλουτσιφλίκ – Hatzambetinogloutsiflik της Νεοκαισάρειας. Δεν το έχω βρει πουθενά σε χάρτη. Μήπως μπορείς να βοηθήσεις?

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Δυστυχώς δεν έχω υπόψη μου οικισμό στην περιοχή της Νεοκαισάρειας με τέτοιο όνομα. Ίσως όμως να είναι κάτι παρεμφερές όπως για παράδειγμα Χατζημπεκίρογλου, το οποίο είναι συνηθισμένο όνομα και μάλιστα υπάρχει στην περιοχή και περισσότερο στην Έρπαα. Θα βοηθούσε αν ξέραμε το όνομα και το επίθετο του παππού σου και που εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα. Ίσως η περιοχή να είχε το όνομα του ιδιοκτήτη του τσιφλικιού και ο οικισμός να λεγόταν αλλιώς. Αν μας στείλεις ονοματεπώνυμο του παππού, ίσως βρούμε κάτι.

Ανώνυμος
Λεγότανε Παναγιωτίδης Σάββας και εγκαταστάθηκε στο Μεσόκωμο. Νομίζω οτι το χωριό στον Πόντο λεγότανε και Γαρησιλιμαν ή Γαρασηλιμαν.
Η γιαγιά μου (Χαλκίδου) καταγότανε από το Ασαρτσουχ (το οποίο λέει οτι ήτανε κοντά στο Χασανκιοι) της Νεοκαισάρειας.
Ποιο Ασαρτσουχ είναι?

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ωραία, τώρα βρήκαμε άκρη.
Η πατρίδα του παππού σου ήταν η Χαψάμανα Κοτυώρων και συγκεκριμένα η περιοχή Γκεϊρέ, ένα μικρό οροπέδιο στα νοτιοδυτικά της Χαψάμανας (σήμερα Golkoy), με πολλούς μικρούς ρωμαίικους οικισμούς γύρω από τον κεντρικό οικισμό Σελημάν (σήμερα Suleymaniye). Από εκεί προέρχεται το όνομα Καρά Σελιμάν Τσιφλίκ που ανέφεραν ως καταγωγή οι δικοί σας, όπως και το όνομα Γκεϊρέ της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι σήμερα το παρχάρι Σελεμάν είναι ονομαστό.
Λίγο νότια του κεντρικού οικισμού βρίσκεται σε ένα φαράγγι ένας μικρός οικισμός με διασπαρμένα σπίτια, ο οποίος ονομάζεται Sagbekirgil, το οποίο παραπέμπει στο Χατζάμπετίνογλου Τσιφλίκ που μου είχες πει και στο Μπεκίρογλου που σου είχα πει εγώ. Είμαι σχεδόν απόλυτα σίγουρος ότι αυτή η ρεματιά είναι η κοιτίδα των προγόνων σου και τη βρίσκεις με τις συντεταγμένες 40.37.14 – 37.30.56.
Ο παππούς σου Σάββας, ο προπάππους σου Ιωάννης και ο προ-προπάππους σου επίσης Σάββας. Στο Μεσόκωμο ήρθε πρόσφυγας ο Ιωάννης Παναγιωτίδης, ο οποίος πρέπει να είχε και αδερφό Παναγιώτη. Άλλοι συγγενείς σας Παναγιωτιδαίοι εγκαταστάθηκαν στην Αρεθούσα.
Όσον αφορά τη γιαγιά σου, πρέπει να ήταν κόρη του Ιωακείμ και εγγονή του Ιωάννη Καζαντζόγλου ή Χαλκίδη ή Καζαντζίδη, που εγκαταστάθηκε επίσης στο Μεσόκωμο. Λογικά πρέπει να ήταν συγγενείς με τους πολυπληθείς Καζάντζογληδες / Χαλκιδαίους του κοντινού Ασαρτζούκ, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μαζικά στην Λάρισα.

Ανώνυμος
Μόνο που τα διάβασα έκλαψα... 1000000000 ευχαριστώ. Πως τα βρήκες ????

= = = = =

Ανώνυμος
Καλησπέρα. Που μπορώ να μάθω κάποια στοιχεία για τους προγόνους μου? Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο παππούς μου λεγότανε Μποσνακίδης Ηλίας, ήρθανε με τον αδερφό του Λάζαρο. Το χωριό από το οποίο φύγανε ήτανε το Κειλουκα! Πήγανε για λίγο στο Καρά Τεπέ Νικομηδείας για πολύ λίγο και μετά εγκατασταθήκανε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Ο Ηλίας Μποσνακίδης (ή Καζαντζίδης) του Παρασκευά, ήταν από την Κεϊλίκα ή Καϊλούκα, πήγε όντως στο Καράτεπε της Νικομήδειας και κατέληξε πρόσφυγας στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Ίδιο σόι ήταν και οι παρακάτω:
Μποσνίδης (ή Μποσνάκογλου) Ελευθέριος του Αναστασίου. Ο ονομαστός ζουρνατζής των Κασσιτερών, στις Σάπες Ροδόπης. Ήταν από την Καϊλούκα και εγκαταστάθηκε στα Κασσιτερά. Το σημερινό όνομα των απογόνων του είναι Βοσνίδης.
Μποσνίδης Σωκράτης του Λουκά, από την Καϊλούκα στα Κασσιτερά.
Μποσνίδου Ελπίδα, χήρα του Λουκά. Καταγωγή από το Χατζήκιοϊ, νύφη στην Καϊλούκα, εγκατάσταση στα Κασσιτερά.
Μποσνίδου Μαρία, χήρα του Ηλία, από την Καϊλούκα, εγκατάσταση στα Κασσιτερά.
Δεν ξέρω αν η τελευταία ήταν χήρα του παππού σου, Ηλία Μποσνακίδη ή Καζαντζίδη και εγκαταστάθηκε μετά το θάνατό του στα Κασσιτερά, όπου υπήρχε το υπόλοιπο σόι.

= = = = =

Teo Melos
Λέγομαι Θεοδόσιος Μελίδης είμαι πληροφορημένος πως η καταγωγή της προ γιαγιάς μου ήταν από την Γαρέσαρη με το επίθετο Προφυλίδου αν το γράφω σωστά. Έφυγε μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες και μεταφέρθηκαν στο πλέον εγκατελημένο χωριό Αχλαδινή στα βουνά νομού Καβάλας.

ΓΑΡΑΣΑΡΗ
Αγαπητέ φίλε, στην Αχλαδινή εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες ο Λάζαρος Προφυλίδης του Ιορδάνη και ο γιός του Ιορδάνης από το χωριό Έσκιονε της Νικοπόλεως. Ο Ιορδάνης ήταν παντρεμένος με τη Μαρία, κόρη του Γιώργου Γεωργιάδη από το διπλανό Αγού-Τερέ. Ο Ιορδάνης είχε και αδερφή Ελισάβετ, που παντρεύτηκε στον Ραφαήλ Παρασκευόπουλο. Προφανώς αυτή είναι η οικογένεια των προγόνων σου.
Στο ίδιο χωριό εγκαταστάθηκαν και Μελιδαίοι (με τα ονόματα Μελίδης, Μελιάδης, Μηλιάδης, Μελίογλου), οι οποίοι ήρθαν από το Κοϊνίκι της Γαράσαρης, λίγα χιλιόμετρα πιό βόρεια από το Έσκιονε.


= = = = =

276 σχόλια:

 1. ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΙΣΑΡ ΜΕ ΤΟΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στις Κορυφές Καβάλας,εγκαταστάθηκαν μέλη των εξής οικογένειών από το Αλησάρ:
   Τσοτσόπουλου/Τσοτσόγλου, Τεμεκιουνίδη, Εμινίδη, Γιαμαρτζίδη, Γανωτίδη, Παπαδόπουλου, Κεδίκογλου, Αϊδινίδη, Κιρμανίδη, Καρακασίδη/Καρακάσογλου, Κέλογλου.

   Διαγραφή
 2. πατριωτη καλησπερα απο θεσσαλονικη αν εχεις φωτογραφιες απο σπιτια ελληνων στην αλουτζερα παρακαλωσας πολλα ανεβαστετα να ελαιπατα ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ,ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
  1)ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗ
  ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ Η ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.
  2)ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΧΕΙΑ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ (ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΤΟ 1923) ΔΗΛ. ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ Π.Χ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ-ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ-ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ Κ.Λ.Π . ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1) Και τα δύο ονόματα που γράφεις είναι πολύ συχνά στον Πόντο. Στη δική μας περιοχή Μυστακιδαίοι υπήρχαν στο Ίνταλα (Γιούν-αλαν) του Γιαϊλαγιουζιού και Ποζατζόγληδες στο Καγιατζίκ της Αλούτζαρας. Γράψε μου πού εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και βαφτιστικά ονόματα της πρώτης γενιάς προσφύγων. Ίσως έτσι βεβαιωθούμε για τον ακριβή τόπο καταγωγής τους.
   2) Όλες οι περιουσίες που έμειναν πίσω πέρασαν στο κράτος και κυρίως αποδόθηκαν σε μουσουλμάνους ανταλλαχθέντες που προέρχονταν από τη Μακεδονία και γενικά τα Βαλκάνια. Το ίδιο δηλαδή που έγινε και εδώ σε κάποιο βαθμό.
   Όσοι πρόλαβαν πριν την απόφαση για ανταλλαγή, πούλησαν τις περιουσίες τους σε μουσουλμάνους πριν φύγουν. Αυτοί δεν δικαούνταν εδώ αποζημίωση. Αρχεία τέτοιου είδους δεν υπάρχουν. Μόνο όσα ξέρει ο καθένας για το χωριό των προγόνων του.

   Διαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ,ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ
   1)ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗ.
   Ο ΣΟΥΜΕΛΙΤΑΣ(ΣΙΜΟΣ)ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΕΙΧΕ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ.
   ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΡΙΑ ΑΓΟΡΙΑ ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,ΘΕΟΔΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ. ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΕ Ο ΤΟΠΑΝ ΟΣΜΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ 1916-1918 ,Ο ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ,ΤΟΥ ΔΕ ΚΩΣΤΑ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΙΧΝΗ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗ ΕΓΚΑΤΕΣΤΑΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.
   ΜΕ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ,ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙΣ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΝΤΟΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΟΣ Η ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ.
   2) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗ.
   ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

   Διαγραφή
  3. Με βάση τα ανωτέρω, η συγκεκριμένη οικογένεια Μυστακιδαίων είχε καταγωγή από το χωριό Ίνταλα, λίγο ανατολικά από το ονομαστό παρχάρι Τσάμπασιν. Συγγενείς τους εγκαταστάθηκαν στα Πλατανάκια Σερρών.

   Διαγραφή
 4. χαραλαμπιδης ή παυλιδης ηλιας απο χαβζουλ ή αμελη ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Χαραλάμπογλου Ηλίας, γιός του Παύλου (γι` αυτό και Παυλίδης) ήταν από το Χαβζούλ.

   Διαγραφή
 5. Ονομάζομαι Θεόφιλος Περτσινίδης.Ο προπάππους μου ονομάζονταν Χαράλαμπος Περτσινίδης και η γυναίκα του Άννα.Ο παππούς μου Θεόφιλος και η γιαγια μου Ελισάβετ απο το γένος Παρασίδη μαζί με όλο το χωρίο εγκαταστάθηκαν στο Δροσάτο Κιλκίς ερχόμενη στην Ελλάδα από το χωριό ΚΟΝΚ το οποίο άλλαξε όνομα την δεκαετία του 80 και ονομάστηκε (Kuzupinari), και βρίσκετε στην περιοχή Γκιολε - Καρς στον Καύκασο.Ήρθαν το 1920 και στο ΚΟΝΚ έζησαν από το 1878 έως το 1920.Ψάχνω να βρω που ζούσαν αρχικά οι προγονοί μου ο παππούς μου θυμάμαι μου είπε κάπου από Κολωνία η Σεβαστια Νικοπολέως αλλά αρχικά ζούσαν στην Αργυρούπολη και δούλευαν στα μεταλλεία.Περιμένω μήπως βρείτε κάτι σχετικό ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε Θεόφιλε Περτσινίδη, η καταγωγή και των δύο οικογενειών, δηλαδή των Παρασάντων και των Περτσινάντων, είναι από το χωριό Χαβζούλ της Μητρόπολης Κολωνίας και Νικοπόλεως, το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά του Κοϊλά-Χισάρ και ανατολικά σε ευθεία γραμμή από το Μεσουτιέ. Είναι πολύ κοντά στο παλιό ρωμέικο χωριό Χασάν-Ταμί (σήμερα Candir) λίγο νοτιοανατολικά του. Σήμερα το Χαβζούλ είναι ένα γιαϊλάς-παρχάρι με λίγα σπίτια.

   Από το Χαβζούλ λοιπόν πήγαν οι πρόγονοί σου στο Κονκ του Καρς και κατέληξαν στο Δροσάτο.
   Από αυτούς που έμειναν πίσω, οι Περτσινάντ` ήρθαν στην Αντιγόνη Κιλκίς, στον Πλάτανο Κιλκίς, στην Υδραία Αριδαίας και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
   Υπήρχαν και μερικές οικογένειες που είχαν εγκατασταθεί στο χωριό Κοπετέν, δίπλα στο Μεσουτιέ. Αυτοί ήρθαν στη Λακωνία και στην περιοχή Γρεβενών και Κοζάνης.

   Οι Παρασάντ` του Χαβζούλ ήρθαν στην Αντιγόνη και στο Ανάβρυτο Κιλκίς, στο Άλωρο Αριδαίας, στη Ζάκυνθο και στο Λαύριο Αττικής.
   Υπήρχαν και μερικοί που είχαν εγκατασταθεί στο χωριό Χάν-εβη, το οποίο είναι πιό νότια από το Κοϊλά-χισάρ, στη βόρεια πλευρά του Απές. Αυτοί ήρθαν στο Ριζό Αριδαίας.

   Με λίγα λόγια, είσαι και από τις δύο πλευρές της οικογένειας, Κολωνειάτης.

   Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες εγώ είχα την εντύπωση έμεναν στο χωρio Musali. Υπάρχει περίπτωση να βρεθούν τα ονόματα των Περτσινιδεων του Χαβζουλ και ποιο συγκεκριμένα του πατέρα του προπάππου μου Χαράλαμπου ? Αν είχε αδέρφια ? Στο ζητάω γιατί φτιάχνω το γεννεαολογικο μας δέντρο. Αν θεωρείς κατάχρηση του χρόνου σου που ζητάω πολλά και ίσως αδύνατον να βρεθούν στοιχεία
   μην απάντησης καταλαβαίνω.

   Διαγραφή
  3. Δυστυχώς δεν έχω αρκετά στοιχεία για να κάνω τέτοιες διασταυρώσεις πριν το 1900. Το Μουσαλί δεν αποκλείεται καθόλου, διότι πολλές οικογένειες από το Χαβζούλ κατέβηκαν πιό κοντά ή και μέσα στο Μεσουτιέ. Πολλοί εγκαταστάθηκαν στο Μουσαλί.

   Διαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου συνέχισε την σελίδα σου ειναι υπέροχη !!!!

   Διαγραφή
 6. Καλησπέρα συγχαρητηρια για την προσπάθεια σας. Θα ήθελα να μάθω για το επίθετο Τσιτσεκιδης απο τα Κοτυωρα του ποντου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για τα Κοτύωρα. Αντίθετα ξέρω οτι ήρθαν πολλοί με το όνομα Τσιτσεκίδης ή Ανθόπουλος από τα χωριά του Ατάπαζαρ. Επίσης το ίδιο όνομα Τσιτσέκογλου, εμφανίζεται σε μετανάστεςα από την Καππαδοκία στον Πόντο. Πού εγκαταστάθηκαν οι δικοί σου στην Ελλάδα και πού αλλού έχουν συγγενείς; Μήπως έτσι βρούμε κάποια άκρη.

   Διαγραφή
  2. Στην Ελλαδα εγκατασταθηκαν στην Νιψα Εβρου.

   Διαγραφή
 7. Καλησπέρα. Γνωρίζετε κάτι για την οικογένεια Εμμανουηλίδη από την περιοχή της Νικομήδειας που εγκαταστάθηκε στο Χρυσόκαστρο Καβάλας και την οικογένεια Χατζησάββα από το Σούπαταχ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Χατζησαββάντ` στο Χρυσόκαστρο ήρθαν από το Παραλή της Νικομήδειας (με το όνομα Χατζησάββας ή Παπαδόπουλος ή Πεχλιβανίδης) και συγγενείς τους από το Σούπατακ εγκαταστάθηκαν πρώτα στο Πυργοχώρι.
   Οι Μανουηλάντ` από το Σούπατακ της ΝΙκομήδειας ήρθαν πρώτα στην Αετοπλαγιά, με το όνομα Εμμανουηλίδης ή Μαρουφίδης.
   Και οι δυό οικογένειες είχαν καταγωγή από την περιοχή της Νικόπολης.

   Διαγραφή
  2. οι οικογενεια Χατζησαββα πραγματι μενουν στο Χρυδοκαστρο Καβαλας και ο γιος Γιωργος εχει τονΑκρολιθο .Η μητερα του Χρυσουλα ειναι ξαδελφη της μητερας μου

   Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Η γιαγιά μου ήταν η Συμέλα Χατζησάββα του Ιωάννη, η οποία γεννήθηκε στο Σούπαταχ, (έχω στην κατοχή μου και το πιστοποιητικό γέννησής της), και ο παππούς μου ονομαζόταν Εμμανουηλίδης Θεόδωρος του Κυριάκου. Είναι δυνατόν να μάθουμε από ποιο σημείο της περιοχής της Νικόπολης κατάγονταν;

   Διαγραφή
  4. Οι Χατζησαββάντ` του Παραλή και του Σουπατάχ, κατάγονταν από το χωριό Καρακεβεζήτ της ΝΙκοπόλεως. Συγγενείς τους από το Καρακεβεχήτ εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Άνδρεα Καβάλας.
   Ο Θεόδωρος Εμμανουηλίδης κανονικά είχε το όνομα Μαρουφίδης και κατάγονταν από το μεγάλο σόϊ των Μαρουφάντων, από το χωριό Κεϊλίκα (ή Καϊλούκα) της Νικοπόλεως. Μαρουφάντ` πάντως είχαν εξαπλωθεί και στα διπλανά χωριά της Κεϊλίκας, δηλαδή στο Χατζήκιοϊ, στο Έσκιονε, στο Αγού-τερε και στο Όβατζουχ. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν μαζικά στα Κασσιτερά Σαπών Ροδόπης και μερικές οικογένειες στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης, στον Πυργίσκο Καβάλας και στο Άλωρο Αριδαίας. Οι Μαρουφάντ` που ήρθαν από το Παραλή και το Σουπατάχ, εγκαταστάθηκαν στο Χρυσόκαστρο και στην Αετοπλαγιά Καβάλας.

   Διαγραφή
  5. καλησπέρα , στον Πλατανοτοπο υπαρχουν Μαρουφιδαίοι μεγαλη οικογενεια μερικοί πεθαναν οπως ο Πανος η Σοφια ο Χρηστος , υπαρχει οικογενεια στο Χρυσοκαστρο , μαλιστα η Μαρια ειναι στην Αθηνα καΘώς και ο αδελφ ός της ο ενας στο Μενιδι αυτά γνωριζω

   Διαγραφή
  6. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ. Μου έχετε κινήσει το ενδιαφέρον και θέλω να μάθω περισσότερα για την οικογένειά μου αλλά και για τους υπόλοιπους συγγενείς. Για συγγενείς στον Άγιο Ανδρέα δε γνωρίζω τίποτα. Ίσως να μη γνώριζε ούτε και η γιαγιά μου, αν αυτοί ήρθαν κατευθείαν από το Καρακεβεζήτ. Γνωρίζετε ίσως το επίθετό τους; Μπορείτε επίσης να μου πείτε πότε περίπου μετανάστευσαν οι δικοί μου στο Σουπατάχ; Και για ποιο λόγο;
   Επίσης θα πρέπει να έχουμε και κάποιους συγγενείς στη Μυτιλήνη από την πλευρά του παππού μου. Είναι δυνατόν να διασταυρωθεί και αυτό, ή ζητάω πάρα πολλά;

   Διαγραφή
  7. Στον Άγιος Ανδρέα εγκαταστάθηκαν με το όνομα Χατζησάββα ή Χατζησαββίδης. Στο Ατάπαζαρ η εγκατάσταση άρχισε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές του 20ου. Για τη Μυτιλήνη δε γνωρίζω κάτι.

   Διαγραφή
 8. Ονομάζομαι Κυριακή Δεληγιαννίδου και έχω ποντιακή καταγωγή. Για τους προπαππούδες της μητέρας μου γνωρίζω ακριβείς πληροφορίες (ακριβή τόπο καταγωγής, οικογενειακή κατάσταση κτλ), ωστόσο ξέρω λίγα πράγματα για την καταγωγή του πατέρα μου, διότι πέθανε νωρίς, όπως και ο παππούς μου. Ο λυκοπάππους μου ονομάζονταν Χαράλαμπος Δεληγιαννίδης του Γεωργίου και κατάγονταν από την Ορντού. Γνωρίζω ότι η οικογένεια του συμμετείχε στο αντάρτικο. Μήπως γνωρίζετε εσείς κάτι παραπάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν εγκαταστάθηκε στα Πλατανάκια, τότε ήταν από το χωριό Σεμέν της περιοχής Γιαϊλά-γιουζιού, που ανήκε στη Μητρόπολη Νικοπόλεως. Βρίσκεται μεταξύ Νικοπόλεως και Κοτυώρων, στά ορεινά και ανατολικά από το περίφημο Τσιάμπασιν. Γράψε μας πού εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ο ίδιος και συγγενείς του, για να βεβαιωθούμε.

   Διαγραφή
  2. Εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη, όπως και όλη η οικογένειά του. Αναζήτησα όμως το χωριό Σεμέν και βρήκα πηγή που αναφέρει ότι πρόσφυγες από εκεί εγκαταστάθηκαν στα Πλάτανάκια Σερρών, στην Κατερίνη, στον Αρωνά Πιερίας και στον Ακροπόταμο Θεσσαλονίκης...

   Διαγραφή
  3. Τότε είναι σίγουρα από το Σεμέν. Εκτός από το Δεληγιαννίδης που χρησιμοποιήθηκε επίσημα στην Ελλάδα, το όνομα της οικογένειας (που ήταν μεγάλη, με πολλά παρακλάδια) πίσω στην πατρίδα ήταν Τεληγιαννίδης ή Τεληγιάννογλου ή Τελιανίδης ή Τελιανόγλου.

   Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

   Διαγραφή
 9. Καλησπερα!Θα ηθελα αν γινεται πληροφοριες τοσο για τους Χαραλαμπιδαιους οσο και για τους Παπαδοπουλαιους με καταγωγη και για τις δυο οικογενειες απο το χωριο Αλισαρ Νικοπολεως...ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παπαδόπουλους από το Αλισάρ έχουμε τους εξής:
   -Το Διογένη του Κυριάκου, εγκατάσταση στη Ζαρκαδιά Καβάλας.
   -Τα αδέρφια Συμεών, Θεόδωρο και Αναστάσιο (γιούς του Σάββα) και τη γυναίκα του Συμεών, Σωσσάνα, με εγκατάσταση στις Κορυφές Καβάλας.
   -Την Κλεονίκη ή Κλειαρέτη του Σάββα, με εγκατάσταση στον Άγιο Ανδρέα Καβάλας.
   -Τον Ξενοφώντα του Θεόδωρου (γαμπρός του Ιωάννη Κερμανίδη), με εγκατάσταση στο Νέο Πετρίτσι Σερρών.
   -Το Γεώργιο του Λαζάρου, με εγκατάσταση στην Καβάλα.
   -Τον Παναγιώτη του παπά-Ιωάννη, με εγκατάσταση στην Καβάλα.
   -Τα αδέρφια Σάββα, Αλέξανδρο και Ελευθέριο, γιούς του Ραφαήλ, με εγκατάσταση στο Σιδηρόκαστρο και στη Θεσσαλονίκη.

   Χαράλαμπιδαίους από το ΑΛισάρ δε γνωρίζουμε. Προφανώς η καταγωγή ήταν από άλλο χωριό. Γράψε μας βαφτιστικά ονόματα και που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα για να ξαναψάξουμε.

   Διαγραφή
 10. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Ψάχνοντας πληροφορίες για την τόπο καταγωγής του παπού μου οδηγήθηκα στη συγκεκριμένη σελίδα. Και με μεγάλη μου έκπληξη βρήκα πληροφορίες για την πλευρά της μαμάς του, της προγιαγιάς μου, η οποία πέθανε όταν ήμουν 10 ετών. Ο παππούς μου ονομάζεται Παύλος Κωτσίδης, Είναι 96 ετών και ζει στο Εμπόριο Κοζάνης. Σε συζήτησή μας μου είπε ότι καταγόταν από το χωριό Γάμισλη. Διάβασα πληροφορίες για τον παππού του, τον παπά Παύλο Ραφαηλίδη αλλά και για τη μάνα του τη Δέσποινα. Αυτή ήταν παντρεμένη με το Γιώργο Κωτσίδη που ήταν δάσκαλος. Αν είναι δυνατό θα ήθελα πληροφορίες για την πλευρά του προπάππου μου, του Γιώργου Κωτσίδη για να συμπληρωθεί το πάζλ. Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προ-προπάππος ήταν ο Ιωάννης Κώτσογλου/Κωτσίδης και παιδιά του ο Γεώργιος (ο προπάππος), η Χρυσή, η Μαρία (παντρεύτηκε τον Πέτρο Τσαλουχίδη ή Τσαλεκίδη και εγκαταστάθηκαν στο Κωστοχώρι Βέροιας) και η Συμέλα.
   Στό Κάμισλη είχαν μια μονώροφη πέτρινη οικία, με μάντρα για τα ζώα, αχυρώνα, αλώνι, 1,5 στρέμμα λαχανόκηπο, 30 στρέμματα χωράφια, δέκα κυψέλες, ένα βόδι, μία αγελάδα, ένα μοσχάρι, τέσσερα πρόβατα και δέκα αίγες. Όταν έφυγαν άφησαν πίσω 2.000 οκάδες σιτάρι και 800 οκάδες κριθάρι.
   Ο Γεώργιος πέθανε και άφησε χήρα τη Δέσποινα (κόρη του παπα-Παύλου Ραφαηλίδη από το Αναστός) και δύο παιδιά, τον Παύλο (ο παππούς) και την Παρθένα.
   Αυτά τα στοιχεία από εμάς. Εάν έχετε κάτι παραπάνω από τις διασταυρώσεις που θα κάνετε, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να συμπληρώσουμε κι εμείς τα αρχεία μας.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Είναι πραγματικά σαν να ανοίγεις το σεντούκι και να αναδύονται μυρωδιές του παρελθόντος. Θα ήθελα να σας ρωτήσω και για τη γιαγιά μου, την Αγάπη Κωτσίδου που ήταν παντρεμένη με τον Παύλο Κωτσίδη. Ήταν κόρη του Περικλή και της Δέσποινας Κωτσίδη. Νομίζω ότι καταγόταν από το ίδιο χωριό. Γνωρίζετε κάτι για την οικογένειά της; Ακόμη πότε εκδιώχτηκαν από το χωριό; Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  3. Κώτσογλου/Κωτσίδης Περικλής ήταν ένας μόνο από το Γάμισλη. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης και παππούς του ο Κωνσταντίνος Κώτσογλου. Ο Ιωάννης λοιπόν είχε τέσσερις γιούς, τον Κωνσταντίνο, το Θεμιστοκλή, τον Αριστείδη και τον Περικλή. Ο Ιωάννης πέθανε στην Τουρκία και τα παιδιά του εγκαταστάθηκαν στο Εμπόριο, εκτός από τον Περικλή που πρέπει να εγκαταστάθηκε αρχικά κάπου στην Εύβοια (μάλλον στο Νέο Πύργο). Δυστυχώς άλλες πληροφορίες δεν έχουμε προς το παρόν.

   Διαγραφή
 11. Ευχαριστω πολυ για την αναρτιση για τους Παπαδοπουλαιους...Σχετικα τωρα με τους Χαραλαμπιδαιους αν μπορει να γινει κατι για την Ελπιδα Χαραλαμπιδου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα δε μας δίνετε κανένα στοιχείο από αυτά που σας γράψαμε παραπάνω. Δε μπορούμε να βοηθήσουμε έτσι. Πάντως στο Αλισάρ δεν υπάρχει αυτό το όνομα.

   Διαγραφή
 12. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Προσπαθώ να βρω και εγώ το γενεαλογικο μου δέντρο.Ο παππούς μου Αλεπιδης Ευθύμιος ήρθε απο το Καρς στις αρχές του 1920 και εγκατασταθηκε στο Κοκκινόχωμα Καβαλας,ηταν παντρεμένος με την Ελισαβετ Τοπαλιδη.Τον προπάππο μου τον λέγανε Γεώργιο Αλεπιδη. Βρήκα οτι αυτοί που έμεναν στο Ναριμάν ( Nariman), Διοίκησης Όλτυς (Oltu)- Υποδιοίκησης Όλτυς εγκατασταθηκαν στο Κοκκινόχωμα Καβαλας. Ευχαριστω πολυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξεκινώ από τα εύκολα. Οι Τοπαλάντ` του Κοκκινοχώματος Καβάλας ήρθαν από την Πάλτζανα της Νικόπολης, αλλά η καταγωγή τους ήταν από τη διπλανή Κόρατζα. Απλά ο Στέφανος Τοπαλίδης παντρεύτηκε το 1885 την Αικατερίνη και εγκαταστάθηκε ως σώγαμπρος στο χωριό της τη Μπάλτζανα. Μαζί της έκανε τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, το Γιώργο, το Λάζαρο, τον Κυριάκο και τη Βαρβάρα. Από αυτή την οικογένεια (μάλλον κόρη του Λάζαρου) ήταν η γιαγιά σου η Ελισάβετ. Μπορείς να διαβάσεις κι άλλες λεπτομέρειες για την οικογένεια και κυρίως για το θείο της γιαγιά σου Γεώργιο Τοπαλίδη, στην εξής ανάρτηση: http://garasari.blogspot.gr/2013/11/blog-post_30.html

   Όσον αφορά τους Αλεπάντ`, θεωρώ απολύτως σίγουρο οτι έχουν κι αυτοί καταγωγή από τη Νικόπολη και εξηγούμαι: Το όνομα Αλεπίδης, το συναντάμε μόνο σε πρόσφυγες από το Ναριμάν του Καρς (εγκαταστάθηκαν στο Κοκκινόχωμα Καβάλας και στο Πολύσυκο Δράμας) και από το Παραλή του Ατάπαζαρ Νικομηδείας (εγκαταστάθηκαν πρώτα Χρυσόκαστρο Καβάλας και μετά στο Μικροχώρι/Πλατανότοπου Καβάλας, καθώς και στη Νάουσα). Και το Ναριμάν και το Παραλή είναι κλασικοί προορισμοί ΝΙκοπολιτών μεταναστών στα τέλη του 19ου αιώνα και μάλιστα πολλών καταγομένων από την Κόρατζα και από το Κιόσκιοϊ. Το ίδιο συμβαίνει και με την εγκατάσταση στην Ελλάδα. Το Κοκκινόχωμα, το Χρυσόκαστρο, το Μικροχώρι, ο Πλατανότοπος και η Νάουσα, είναι κλασικοί προορισμοί προσφύγων από τη Νικόπολη (και πολλών από την Κόρατζα και το Κιόσκιοϊ).
   Υπάρχει και κάτι άλλο όμως. Έχουμε καταγεγραμμένο ως δεύτερο όνομα των Αλεπάντων το επίθετο Τιλκίδης. Αυτό το επίθετο συναντάται ως Τιλκίογλου μόνο στο Κιόσκιοϊ της Νικόπολης. Και σε αυτό το χωριό όμως υπήρχαν Κορατζινοί που είχαν αγοράσει χωράφια στον κάμπο του και επίσης από το Κιόσκιοϊ έχουμε μετανάστες στο Παραλή και στο Ναριμάν.
   Θεωρώ οτι όλα τα παραπάνω δεν είναι απλή σύμπτωση, αλλά ισχυρές ενδείξεις για να προσδιορίσουμε ως βέβαιη καταγωγή των Αλεπάντων, το Κιόσκιοϊ Νικοπόλεως και δευτερευόντως την Κόρατζα Νικοπόλεως.
   Δε χρειάζεται νομίζω να προσθέσω οτι στα τουρκικά η αλεπού είναι tilki. Γι` αυτό και το Τιλκίογλου/Τιλκίδης έγινε Αλεπίδης.
   Άρα, ούτως ή άλλως, και από τις δύο πλευρές, από τους Τοπαλάντ` και από τους Τηλκάντ`/Αλεπάντ`, είσαι βέρος ΝΙκοπολίτης.

   Πάμε τώρα στα πιό ειδικά για τους Τιλκάντες του Κοκκινοχώματος. Ο παππούς σου ήταν ο Ευθύμιος, γιός του Γεωργίου (προπάππος σου), γιού του Παναγιώτη (προ-προπάππος σου). Στο Ναριμάν η οικογένεια είχε ένα σπίτι, σταροχώραφα, 2 βόδια, 4 αγελάδες, 4 μοσχάρια, 75 πρόβατα και 3 γαϊδούρια.

   Αυτά από εμάς και χαιρετούμε ακόμα έναν πατριώτη Νικοπολίτη στην παρέα μας.

   Διαγραφή
  2. Σε υπερευχαριστώ, πραγματικά με συγκίνησες. Μίλησα με τον πατέρα μου και μου επιβεβαίωσε ότι τον προπάππο του τον έλεγαν Παναγιώτη.Της γιαγιάς μου τον πατέρα όμως τον έλεγαν Κοσμά Τοπαλιδη.Ο Θεός να σε έχει καλά!!!

   Διαγραφή
 13. Ονομάζομαι μαραγκοζιδης νικολαος απο γερακαρου θεσσαλονικης και έχω ποντιακή καταγωγή. Για τους προπαππούδες μου δεν ξερω τιποτα απλα ... γνωρίζω πληροφορίες (ακριβή τόπο καταγωγής, οικογενειακή κατάσταση κτλ), ωστόσο ξέρω λιγα πράγματα για την καταγωγή του πατέρα μου και ελαχιστα απο την σοι της μητερας μου . Ο παπους μου ονομάζονταν παναγιωτης μαραγκοζιδης του γεωργιου...τον γνωρισα ..απλα δεν ξερω τιποτα για τον πατερα του και την μητερα του δηλαδη τον προπαπου μου ο οπιος και κατάγονταν από την τραπεζουντα. Γνωρίζω ότι ο μαραγκοζιδης γεωργιος πρεπη να ασχολουταν μαραγκος... Μήπως γνωρίζετε εσείς κάτι παραπάνω;λοιπον ..τα στοιχεια ειναι (μαραγκοζιδης γεωργιος που ειχε γυναικα την κτενιδου ανατολη απο την τραπεζουντα του ποντου...απλα δεν ξερουμε που εζησε που ταφηκε ...και γενικα στο συνολο της ζωης του...και επισης για τον παπου μου απο το αλλο σοι...που δεν το γνωρισα ποτε ...σαββιδης γεωργιος του ιωαννη και της χαρηκλειας..και πεθανε στην γερακαρου το 1957..καταγωγη δεν ξερω ..ουτε και απο που ηταν ...απλα ξερω μονο ειχε μια αδερφη που την ελεγαν σοφια ...(σαββιδης γεωργιος του ιωαννη και της χαρηκλειας που εφυγε απο τον ποντο το 1922 αγνωστο μερος και ηρθε στην γερακαρου θεσσαλονικης)επισης ειχε και εναν αδερφο που χαθηκαν στην ανταλαγη των πλυθησμων ελλαδας τουρκιας..και επισης γενικα για τα ατομα της γερακαρους που απο που τραβαει η καταγωγη τους...ευχαριστω να ειστε καλα ...απλα ειστε ενα παραθυρο στην αγνωστη ιστορια του ποντου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Γεώργιος Μαραγκοζίδης ήταν από τη Δίρχα, στα νότια της Τραπεζούντας, ανατολικά από την κοιλάδα του Πυξίτη και το δρόμο που οδηγεί στη Ματσούκα. Στη Γερακαρού ήρθε ο γιός του Παναγιώτης, ο οποίος πρέπει να είχε και αδερφό Ιορδάνη.
   Οι Σαββιδαίοι της Γερακαρούς ήταν από την Κούχλα/Κόχαλη της Γεμουράς, λίγο ανατολικά της Τραπεζούντας. Οι κάτοικοι της Κούχλας είχαν καταγωγή από τη Σάντα.
   Τα δύο χωριά, η Κούχλα και η Δίρχα, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, απλά η Κούχλα είναι κοντά στη θάλασσα ενώ η Δίρχα είναι νοτιοδυτικά της στα ημιορεινά.
   Δυστυχώς μόνο αυτά από εμάς.

   Διαγραφή
  2. γενικα απο οσα εμαθα τα γεγονοτα ..η κουχλα ηταν αγνωστη για εμας..οσο για την διρχα την ειχα ακουστα αλλα τα ατομα αυτα οντως ετσι ειναι αλλα ειναι τα ξαδερφια του παπου μου .που στην ουσια ειχε εναν αδερφο ονοματι βασιλη που ηταν στην κατερινη.

   Διαγραφή
  3. θα ηθελα μια πληροφορια για εναν κοσμα μασμανιδη του σταυρου απο την σαντα.του ποντου αν υπαρχη

   Διαγραφή
  4. Μασμανιδαίοι όντως υπήρχαν στη Σαντά και κάποιοι μετοίκησαν στο Καρς. Τα βαφτιστικά ονόματα που μας δίνετε δε βοηθάν καθόλου. Ούτε μας είπατε που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, εάν ξέρετε.

   Διαγραφή
  5. επισηςαν υπαρχη ο παναγιωτησ μαραγκοζιδης του γεωργιου ..οχι αυτος που γραφεται ...αυτος ειναι ξαδερφος του....απο την διρχα...και εγκατασταθηκε στην γερακαρου.

   Διαγραφή
 14. θα ηθελαναρωτησωγια την γιαγιάμου. ονομαζόταν Μαρια και τους ελεγαν Ορφανου ήρθαν μικρα παιδια έφτασαν στο Μολυβο μαζί με τον αδελφότης Κυριακο και τη χήρα μάνα τους.Στην Ελλαδα πήραν τοόνομα Γεωργόπουλος πρεπει να πήγαν πρωταστη Νικομήδειακαι μετα στο Χρυσοκαστρο Καβάλας Η Μαρια παντευτηκε τον Ιωαννη Φωτιαδη τον παππού μου και αυτός απο την Πατριδα . Καπιοα ξαδελφια τους ισως ειναι η οικογ. Κετογλαντ ετσι τους αποκαλουσαν
  σας ευχαριστώγιαόλα παντα στη διαθεσή σας Δημητρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στο Χρυσόκαστρο όντως εγκαταστάθηκαν οικογένειες από το Καράσου της ΝΙκομήδειας και συγκεκριμένα από το χωριό Παραλή, όπου είχαν μετοικήσει ομαδικά Νικοπολίτες. Αυτά τα ονόματα όμως δε μπορέσαμε να τα ταυτοποιήσουμε. Ίσως άλλαξαν, ίσως ο Φωτιάδης εγκαταστάθηκε αλλού, το όνομα και το επίθετο της προγιαγιάς δεν έχουμε, λείπουν πολλά για να βοηθήσουμε.

   Διαγραφή
  2. καλησπερα σας ευχαριστώ για όλα και αν μαθω κατι απο καπιον θείο μου θα σας ενημερώσω . οι συγγενεις μου στο χρυσόκαστρο καβαλας το οποίο ονομαζοταν Σμαλι ή Αλετζικ ονομαζονται τωρα Γεωργόπουλοι . Στο Αλετζικ υπαρχει η εκκλησία του Αγιου Παντελεήμονα Σας ευχαριστώ και παλι

   Διαγραφή
 15. Πακαταριδης Χρηστος25 Ιουλίου 2014 - 11:11 μ.μ.

  Houperin πληροφορίες για την γενεά των Πουρσαιτάντων από το Καρακεβεζήτ συνατωνται και αλλού στον Ποντο περα από την Γαρεσαρη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρήστο, Πουρσαϊτάντες όταν ακούς, 99,9% είναι από τη Νικόπολη και συγκεκριμένα από το Καρακεβεζήτ. Έχω βρει άλλον έναν από κάπου στην Αμάσεια, αλλά μάλλον πρόκειται για μετανάστη από Νικόπολη ή για την εξαίρεση στον κανόνα (το 0,01% που λέγαμε).

   Διαγραφή
 16. Οι φοτιαδεοι βρυσκοντε πολλοί στην κοιλάδα Κοζάνης ώντος καταγογη απο την Πάραλου Νικομιδειας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ο παππούς μου ηταν απο το κασπασι της Νικομήδειας ,ο πατέρας του λεγότανε Ελευθέριος Μουράτογλου -μουρατιδης ή Κουρτουλούς καταληξαναι στη Βέροια υπαρχουν στοιχεια για αλλους συγγενείς;


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Κάσ-μπασι ήταν ένας από τους έξι οικισμούς που ανήκαν στο μεγάλο χωριό Κιραζλί. Όλοι οι κάτοικοι ήταν Πόντιοι και οι Μουρατάντες εγκαταστάθηκαν στο Σταυρό Ημαθίας, στη Δάφνη Σκύδρας, στον Ξηροπόταμο Λαγκαδά, στην Κωνσταντία Πέλλας, στο Διαβατό Βέροιας, στον Καστανά Γιαννιτσών, στη Δήμητρα Σερρών.

   Διαγραφή
 18. Συγχαρητηρια για τη δουλεια που κανετε.Εχω ποντιακη καταγωγη απο την πλευρα της μητερας μου.Τον παππου τον ελεγαν Τσαχουριδη Παντελη του Γεωργιου και της Μυρωνιδου Ελενης.Ηρθε απο το Τσιπλακλι του Καρς και εγκατασταθηκαν στο Κιλκις.Η αρχικη καταγωγη ηταν νομιζω απο την Αυλιανα Αργυρουπολης.Την γιαγια μου την ελεγαν Ολγα Αλεξιαδου του Ευθυμιου και της Αναστασιας Κοσκοσιδου.Ηρθαν απο το Πελικπας του Καρς και εγκατασταθηκαν στην χαριλαου θεσσαλονικης.Ειχε 2 αδελφες Αλεξανδρα και Σοφια.Ψαχνω την αρχικη καταγωγη και πληροφοριες για τους προπαππουδες και προγιαγιαδες.Ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς πρόγονός σας ήταν ο Παντελής Τσαχουρίδης (γιός του Γεωργίου) που ήρθε από το Τσιπλαχλί και εγκαταστάθηκε στα Αμάραντα Κιλκίς. Η καταγωγή από την Αυλίανα είναι σχεδόν σίγουρη, αφού εκεί υπήρχε σόι Τσαχράντων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Αυγή Κοζάνης (πρώην Αυλίανα, πρώην Αγία Άννα) με το όνομα Τσαχουρίδης - Τσακίρογλου - Ελευθεριάδης. Επίσης είναι γνωστό οτι ο ιερέας Μύρων Μυρωνίδης του Τσιπλαχλί (από την οικογένεια της Ελένης δηλαδή) ήταν από την Αυλίανα.
   Από την πλευρά της γιαγιάς Όλγας τώρα. Ήταν κόρη του Ευθυμίου Αλεξιάδη και εγγονή του Σπυρίδωνα Αλεξιάδη, ο οποίος ήταν πρόεδρος του χωριού Πελίκ-πας. Ο Ευθύμιος είχε τουλάχιστον έναν αδερφό ακόμα, με το όνομα Μιχαήλ. Και τα δύο αδέρφια εγκαταστάθηκαν στο Νέο Καύκασο Φλώρινας. Όσον αφορά την καταγωγή τους, αν και η πλειοψηφία στο Πελίκ-πας ήταν από τη Σάντα, οι Αλεξάντ` είναι πιθανό να προέρχονται από την Ίμερα (σύμφωνα με δική μας έρευνα που δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση επ` αυτής της υποθέσεώς μας).
   Οι δε Κοσκοσάντ` ήταν από το χωριό Γέϊτσα (κοντά στο Πελίκ-πας) και εγκαταστάθηκαν όλοι στην Κολχική Φλώρινας, αφού πέρασαν πρώτα από το χωριό Συκορράχη Αλεξανδρούπολης και τη συνοικία Εξώπολη/πρώην Αλήμπεη Αλεξανδρούπολης. Στο Νέο Καύκασο ήρθε μόνο η οικογένεια του Κοσκοσίδη Παντελή του Θεοδώρου, που προφανώς είναι δικός σου πρόγονος.
   Οι Κοσκοσάντ`, σύμφωνα με τη δική μας έρευνα, είχαν καταγωγή από τη Ζάβερα της Ματσούκας (ένα από τα τέσσερα χωριά του Χαψίκιοϊ). Οι Κοσκοσάντ` από τη Ζάβερα εγκαταστάθηκαν στην Ξηρολίμνη Κοζάνης.
   Αυτά μπορούμε να σας πούμε για τους προγόνους σας.

   Διαγραφή
 19. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΙΤ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΣΙΤΣΕΚΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΤΥΩΡΩΝ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΝΙΨΑ ΕΒΡΟΥ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλοι προέρχονται από την περιοχή της Έπασας, στα πολύ νότια της Φάτσας Κοτυώρων, περισσότερο κοντά στο Ρεσαδιέ και στη Νεοκαισάρεια. Στη Νίψα εγκαταστάθηκαν με το όνομα Τσιτσεκίδης, Ανθόπουλος και μια οικογένεια το άλλαξε σε Γρηγοριάδης. Όλοι είναι από το ίδιο σόι των Τσιτσέκογλου και προέρχονται από το χωριό Άγιος Αντώνιος της Έπασας. Από το κοντινό χωριό Ασαρτζίκ της Έπασας, εγκαταστάθηκαν και άλλες οικογένειες στη Νίψα, όπως πχ οι Αετόπουλοι και Σαχινίδηδες (είναι ίδια οικογένεια).

   Διαγραφή
 20. Αγαπητέ πατριώτη αν μπορείς βοήθησέ με να βρω και εγώ πληροφορίες για τους τόπους καταγωγής γιατί σκοπεύω φέτος να επισκεφτώ την πατρίδα.
  Η γιαγιά μου καταγόταν απ'όσο θυμάμαι από την Κεπέκλησσα όμως όταν παντρεύτηκε έζησε στην Τραπεζούντα .
  Το όνομά της ήταν Σοφία και το πατρικό της Τογγελίδου, ή Τεγγελίδου (το έχουμε βρει γραμμένο και με τους δυο τρόπους)και είχε γεννηθεί το 1896.
  Το όνομα του αντρός της ήταν Ιωάννης Μαρκίδης. Η μητέρα της λεγόταν Ευθυμία.
  Με τις εξορίες έζησε για λίγο στο Καρς και κατέληξε στο Σόστι της Ρωσίας από όπου ήρθε μετά το 1922 ίσως το 1930, και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά με τα τρία παιδιά της.
  Ψάχνω να βρω στοιχεία για το χωριό καταγωγής της ή για το Καρς γιατί η μια νύφη της που πήγε πριν πολλά χρόνια όταν γύρισε είπε πως το σπίτι της είχε γλυτώσει το κάψιμο και μέσα έμεναν Τούρκοι.
  Η νύφη της αυτή ήταν Τσαχουράντα (με συγγενείς σε Ρωσία και Βέροια )και δεν είχε προλάβει να κάνει παιδιά.Ήρθε και εκείνη στον Πειραιά.
  Πολλά από τα χωριά που αναφέρονται εδώ θυμάμαι να τα αναφέρει (Απές-Αλισαρ,κ.ά)και απ'όσο ξέρω στον ερχομό προς τα εδώ, το καράβι έκανε στάση στη Μυτιλήνη.Τα αδέλφια της χάθηκαν,και ο ένας ήταν ιερέας και ο άλλος μοναχός. Έχουμε κοιτάξει τους καταλόγους και δεν βρήκαμε την οικογένειά της να έχει απογραφεί,αλλά πιθανόν αυτό να συμβαίνει γιατί δεν ήρθε το 22; μπορούμε να βρούμε κάποια στοιχεία;να σε ευχαριστήσω πολύ για τον κόπο που κάνεις, Ιωάννα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το όνομα Τεγγελίδης ή Τογγελίδης, προέρχεται κατά κανόνα από χωριά της περιοχής Αμισού. Με την Κεπέκλησα δε μπορώ να βρω κάποια σύνδεση.
   Είναι όμως ενδιαφέρον αυτό που μου λες για τα χωριά της Νικόπολης. Εκτός από την Αμισό, το όνομα Τογγελίδης εμφανίζεται και σε μια οικογένεια του χωριού Σουπάχ της Νικοπόλεως. Ήταν η οικογένεια του Ευσταθίου και της Κεράσας Τογκέλογλου (θυγατέρα του Θεόδωρου Βασιλειάδη), που είχαν τρία παιδιά, τον Παύλο, το Σάββα και την Ελπίδα. Επίσης ο Ευστάθιος είχε και μια αδερφή με το όνομα Ευθυμία.
   Επίσης στην Προσοτσάνη Δράμας (πάλι από το Σουπάχ) εγκαταστάθηκε ο Τογκελίδης Ηλίας (γιός του παπά-Νικόλα Τογκέλογλου) και ο γιός του Παρασκευάς.
   Για το Καρς και το Σότσι δε μπόρεσα να βρω κάτι, αλλά είμαστε σίγουροι οτι οικογένεια Μαρκίδη υπήρχε στην Κεπέκλησα. Ίσως από εκεί προέρχεται η αφήγηση της γιαγιάς για καταγωγή από την Κεπέκλησα, αφού φαίνεται πως ήταν η πατρίδα του άντρα της. Το μόνο περισσότερο που μπορέσαμε να βρούμε, είναι οτι ένας Μαρκίδης Δημήτριος από την Κεπέκλησα, εγκαταστάθηκε κάπου στην Αθήνα ή στον Πειραιά.
   Αυτά είναι όλα όσα μπορούμε να πούμε προς το παρόν.

   Διαγραφή
 21. Καλημερα συγχαρητηρια για τη δουλεια που κανετε! Μπορειτε να μου πειτε οτι γνωριζεται για τους Βυλγαρογλου απο το καραχισαρ που μετονομαστηκαν σε Θωμαιδη στην ελλάδα και ηρθαν στη Βεργη Σερρων? και αν ειναι ευκολο αν υπαρχουν συγγενεις σε αλλες πολεις τις ελλαδας? ευχαριστω εκ των προτερων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Βουλγαριδαίοι και οι Θωμαϊδαίοι ήταν δύο διαφορετικές οικογένειες και από διαφορετικά χωριά, τα οποία όμως είναι πολύ κοντινά και πάντα είχαν στενές σχέσεις.
   Οι Πουλγάρογλου ή Βουλγάρογλου (Βουλγαρίδης ή Πουλγαρίδης) κατάγονται από το χωριό Ισπαχή-μαχαλεσί, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Νικοπόλεως, στην αντίθετη πλευρά του βουνού από τη Μονή της Παναγίας του Καγιά-τιπι.
   Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Τριάδα Σερρών και στη Βέργη Σερρών και μία οικογένεια στον Πλαταμώνα Καβάλας.
   Οι Τομόγλου ή Θωμόγλου (Θωμαΐδης) κατάγονταν από το διπλανό χωριό Χάχαβλα. Εγκαταστάθηκαν στις Κορυφές Καβάλας και στη Λεύκη Καβάλας.
   Υπάρχει τώρα και μία οικογένεια που εγκαταστάθηκε στη Βέργη Σερρών, η οποία καταγράφεται και με το επώνυμο Βουλγαρίδης και με το επώνυμο Θωμαΐδης. Ανήκουν στο σόι των Πουλγάρογλου από το Ισπαχή-μαχαλεσί και άλλαξαν το επώνυμο για κάποιο λόγο που εμείς δε γνωρίζουμε (προφανώς από το βαφτιστικό κάποιου προγόνου και για να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες οικογένειες των Βουλγαριδαίων.
   Προφανώς είναι η δική σου οικογένεια και οι πρόγονοί σου είναι ο Γεώργιος Βουλγαρίδης (μετέπειτα Θωμαΐδης) και η γυναίκα του Μαρία (θυγατέρα του Σάββα Τσεβιτζόγλου ή Καρυδόπουλου από το Ισπαχή-μαχαλεσί). Οι δύο γιοί τους ονομάζονταν Μάρκος και Αθανάσιος (ο οποίος πρέπει να είχε γιο Λεωνίδα). Επίσης πρέπει να είχαν μια κόρη Θεοδώρα, η οποία παντρεύτηκε το Γιώργο Αραφαηλίδη (επίσης από Ισπαχή-μαχαλεσί) και εγκαταστάθηκαν κι αυτοί στη Βέργη.
   Αυτά τα στοιχεία μπορέσαμε να βρούμε εμείς. Ενημερώστε μας αν υπάρχει κάποιο λάθος, για να διορθώσουμε τα αρχεία μας.

   Διαγραφή
  2. ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση αλλα νομιζω πως μπερδευτηκα λιγακι. ο προγονος μου οντως ονομαζοταν Γεωργιος Βουλγαρογλου και ειχε παιδια τους Ιωακειμ,Βασιλειο,Παρθενα και Χαραλαμπο.ειχε κι εναν Αθανασιο αλλα πεθανε νεος. ξερω πως ο πατερας του ηταν ιερεας κ νομιζω τον λεγανε Ιωαννικιο. Ελπιζω να σας βοηθησα για να βρω κ εγω τις ριζες μου.

   Διαγραφή
  3. Για τους Βουλγαριδαίους να το ξεδιαλύνουμε λίγο. Η χήρα του Γεωργίου ονομαζόταν Μαρία (θυγατέρα του Σάββα Τσεβιτζόγλου ή Καρυδόπουλου από το Ισπαχή-μαχαλεσί). Ο μεγαλύτερος γιός, έχετε δίκιο, ονομαζόταν Ιωακείμ (για τα υπόλοιπα αδέρφια δεν έχω πληροφορίες).
   Ο Μάρκος, ο Αθανάσιος (με γιό Λεωνίδα) και η Θεοδώρα (παντρεμένη με Αραφαηλίδη) πρέπει να ήταν θείοι του Γεωργίου. Ο παππούς του Γεωργίου (πατέρας του Μάρκου, του Αθανάσιου, του ιερέα που δεν είμαστε σίγουροι για το όνομά του και της Θεοδώρας) ονομαζόταν επίσης Γεώργιος.
   Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία μας και το ανωτέρω λάθος οφείλεται σε μπέρδεμα με τις γενιές και τη συνεχή επανάληψη του ονόματος Γεώργιος στη συγκεκριμένη οικογένεια.

   Διαγραφή
  4. σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις. δεν ξερω κατα ποσο σας ειναι ευκολο αλλα επειδη αναφερατε την επαναληψη του ονοματος θα σας ημουν υποχρεη αν ειναι εφικτο να μου στελνατε τα αρχεια με επιπλεον πληροφοριες για τους προγονους μου γιατι πριν απο τον Γεωργιο Βουλγαρογλου δεν γνωριζει κανεις τπτ στην οικογενεια. ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

   Διαγραφή
  5. Δεν καταλαβαίνω ποιά αρχεία θέλετε να σας στείλω. Αυτή είναι εργασία ετών που αφορά την έρευνα για την περιοχή της Νικοπόλεως. Τα στοιχεία που δίνουμε σε όποιους μας ζητάνε πληροφορίες, προκύπτουν από αυτή την έρευνα και ζητούμε αν υπάρχουν σίγουρες και διασταυρωμένες για λάθη, να μας ενημερώσουν για να προβούμε σε διορθώσεις. Ο μόνος σκοπός μας είναι η διάσωση πληροφοριών για την κοινή μας πατρίδα.
   Για την περίπτωση τη δική σας, έχουμε λοιπόν τα εξής:
   Ο Γεώργιος Βουλγαρίδης από το Ισπαχή-μαχαλεσί, είχε γιό Μάρκο, γιό Αθανάσιο (που πέθανε πριν το 1926 και άφησε πρώτο κληρονόμο το γιό του Λεωνίδα), γιο που εμείς δε γνωρίζουμε το όνομά του (που πέθανε πριν το 1926 και άφησε πρώτο κληρονόμο το γιό του Ιωακείμ και τη χήρα του Μαρία) και μια θυγατέρα Θεοδώρα (που παντρεύτηκε το Γιώργο Αραφαηλίδη).
   Εμείς δε γνωρίζουμε την οικογένεια προσωπικά. Εάν συμπίπτουν τα στοιχεία με τη δική σας οικογένεια θα πρέπει να το βρείτε εσείς. Εάν όχι, τότε θα πρόκειται για άλλη οικογένεια από το Ισπαχή-μαχαλεσί, που είχε Βουλγαρίδη Γεώργιο, με γυναίκα Μαρία και πρώτο γιό Ιωακείμ, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Βέργη. Κατ` εμάς είναι πού δύσκολο να πρόκειται για τόσο μεγάλη σύμπτωση. Εάν εσείς διασταυρώσετε τα ονόματα που σας δώσαμε, παρακαλούμε ενημερώστε μας. Είτε είναι σωστά, είτε είναι λάθος.

   Διαγραφή
  6. ευχαριστω για το χρονο σας. οντως ειναι δυσκολο να ειναι συμπτωση καθως καποια ονοματα ταιριαζουν. νομιζω πως το μπερδεμα βρισκεται στο αρχικο ονομα . ο ιωακειμ ηταν ο προπαππος μου. η μητερα του απ' οτι εμαθα οντως ονομαζοταν Μαρια και ο πατερας του (μαλλον ο γιος που δεν γνωριζεται το ονομα)ονομαζοταν Γεωργιος Βουλγαριδης κ ηταν μελος του τουρκικου στρατου αν δεν κανω λαθος. ειχε αλλα 4 αδερφια. επισης οντως η Θεοδωρα πρεπει να ηταν θεια του. απλα δεν ξερω κατα ποσο ηταν συνηθες πατερας κ γιος να εχουν το ιδιο ονομα. ευχαριστω παντως που ασχοληθηκατε

   Διαγραφή
 22. Gia sas apo Souidia. Mipos exete plirofories gia ton papoumou Kaxrimanidi Efrem apo to xorio Agoulia notia tis Nikopolis? Den vrikame to xorio an ke ixame xarti. Mono to sogioutempli ke ta eripia mias eklisia onta sto simerino Gölova vrikame. Synxaritiria polla gia tin doulia pou kanete. Ine aperigrapta ofelimi ke dini poly xara se emas pou tin diavazoume
  Efrem Kaxrimanidis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα Αγούλια βρίσκονται μεταξύ Πουλάχ και Τσοράχ, δεξιά όπως ανεβαίνουμε το δρόμο, μέσα σε μια μικρή ρεματιά.
   Από τα Αγούλια οι Καχριμάντες εγκαταστάθηκαν όλοι στο παλιό χωριό Κρυοπηγή, κοντά στην Αλιστράτη Σερρών.
   Εσείς προφανώς είστε εγγονός του Εφραίμ Καχριμάνογλου/Καχριμανίδη, δισέγγονος του Κωνσταντίνου και της Μαρίας (θυγατρός του Σιδηρόπουλου Γεωργίου από το διπλανό χωριό Πουλάχ) ή του αδερφού του Χαράλαμπου και της Παρθένας (θυγατρός του Θεοφύλακτου Τρελλόπουλου, επίσης από τα Αγούλια) και τρισέγγονος του Εφραίμ.
   Εάν είναι σωστά τα παραπάνω, ίσως μπορέσω να σας πω και περισσότερα.

   Διαγραφή
  2. Gia sas apo Souidia! Ola afta ine soste ke sas efxaristo pera poly.
   Perimeno anypomona na mas pite perisotera
   Efrem Kaxrimanidis

   Διαγραφή
 23. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΙΤ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΛΠΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΣΤΥΛΙΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το επίθετο Ελπίδης ή Ελπικίδης, προέρχεται από το ονομαστό Ορτάκιοϊ της Νίκαιας (μπορείτε να βρείτε πολλά στοιχεία στο διαδίκτυο και στη βιβλιογραφία για την ακμαία ελληνική κοινότητα του Ορτάκιοϊ). Στην ευρύτερη οικογένεια των Ελπιδαίων παρουσιάζεται και το επίθετο Χαβιάρογλου ή Χαϊβάρ. Μία οικογένεια οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Δάφνη Σερρών, αλλά οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν αρχικά στο νομό Χανίων (μάλλον γύρω στη Σούδα). Είναι πιθανόν από εκεί να κατέληξαν αργότερα οι δικοί σας στη Στυλίδα.
   Εάν κατάλαβα καλά το γένος της Πολυξένης ήταν Μιχαήλ. Αυτό το επίθετο παρουσιάζεται στο χωριό Ντερέκιοϊ, δίπλα στο Ορτάκιοϊ.

   Διαγραφή
 24. καλησπερα σας!ποσα συγχαρητηρια να σας πω γι αυτο που κανετε!ενας λογος που σπουδασα ιστορια ηταν η γιαγια μου που εχει καταγωγη απο ποντο..θελω να την παω στα μερη της μητερας της!θα μπορουσα να εχω πληροφοριες σχετικα με το χωριο γιατμουσ της κερασουντας..ο παππους της ηταν ο μαυριδης κωνσταντινος..ειχε πολλα κτηματα στην περιοχη.ευχαριστω εκ των προτερων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ήρθε στην Ελλάδα ο Μαυρίδης Κων/νος; Πού εγκαταστάθηκε; Έχουμε ονόματα από τη γυναίκα του και τα παιδιά του;

   Διαγραφή
  2. ο Κων/νος Μαυριδης ηταν παντρεμενος με την Παρθενα,τα παιδια αυτων ηταν ο Ευθυμιος και η Παρθενα(με επιφυλαξη αυτο το ονομα).ο Ευθυμιος Μαυριδης παντρευτηκε τη Χρυση και απεκτησαν τα παιδια Σοφια,Παρθενα(πεθανε στο Γιατμους απο πεινα) και Κωνσταντινος(τον οποιο εχασαν με την καταστροφη)Η Σοφια Μαυριδου παντρευτηκε τον Νικολαο μακριδη και εκει απεκτησαν το πρωτο παιδι την Δεσποινα..οι τρεις τους περασαν με πλοιο στην καβαλα,τα υπολοιπα παιδια τα απεκτησαν στον Καλαμωνα Δραμας.Ελπιζω να σας διευκολυνω με αυτες τις πληροφοριες και να μην σας εχω μπερδεψει περισσοτερο..ανυπομονω νεα σας.ευχαριστω και παλι

   Διαγραφή
  3. Ξεχασα να σας διευκρυνησω πως κανενας δεν εζησε ετσι ωστε να εγκατασταθει μονιμα στην ελλαδα περα απο την γιαγια τη σοφια μετα του συζυγου της νικολαου μακριδη και το παιδι τους Δεσποινα που εγκατασταθηκαν στον καλαμωνα δραμας οπως προανεφερα..με συγχωωρειτε για την παραληψη.

   Διαγραφή
  4. Πρώτα να πιάσουμε τον παππού Νικόλαο Μακρίδη. Ήταν γιός του Σάββα Ουζούνογλου (Μακρίδη) και εγκαταστάθηκε όντως στον Καλαμώνα. Ο ίδιος δήλωσε ως καταγωγή το χωριό Τσιμσίρ, που βρίσκεται σχετικά κοντά. Λίγα χιλιόμετρα κάτω από την Κουλάκαγια είναι το Γιατμούς, λίγα χιλιόμετρα πάνω το Τσιμσίρ. Πιθανόν θα είχε εγκατασταθεί εκεί για λίγο, αφού ξέρουμε οτι οι Ουζούνογλου ήταν μεγάλο σόι του Γιατμούς και συνονόματοί του (προφανώς συγγενείς) εγκαταστάθηκαν στο Μεσιανό Γιαννιτσών.
   Από την πλευρά της γιαγιάς Σοφίας, επίσης οι Μαυριδαίοι ήταν μεγάλο σόι του Γιατμούς και εγκαταστάθηκαν στο Θρυλόριο Ροδόπης, στο Κεφαλάρι Δράμας, στο Μεσιανό Γιαννιτσών και σε χωριά της Πιερίας (Παλιό Ελευθεροχώρι, Κούκος, Εξοχή, Σφενδάμη).
   Δεν ξέρω τι εννοείς λέγοντας ο αδερφός της Σοφίας, ο Κωνσταντίνος, χάθηκε στην καταστροφή. Πέθανε ή έχασαν τα ίχνη του. Το λέω αυτό γιατί ένας Κωνσταντίνος Μαυρίδης του Ευθυμίου από το Γιατμούς, εγκαταστάθηκε στο Παλιό Ελευθεροχώρι Πιερίας. Ο ίδιος δηλώνει ως προέλευση το Κάγιαλαν, το οποίο ήταν "κολλητό" με το Γιατμούς. Δεν ξέρω αν είναι ο ίδιος ο αδερφός της Σοφίας, αλλά η συνωνυμία και στα τρία ονόματα (Μαυρίδης Κωνσταντίνος του Ευθυμίου) προφανώς μαρτυρεί οπωσδήποτε συγγενική σχέση. Αν συνυπολογίσουμε οτι αυτός ο Κωνσταντίνος δεν εμφανίζει κανέναν άλλον συγγενή, ίσως είναι ένα ακόμα στοιχείο.
   Αυτά από εμάς.

   Διαγραφή
 25. Σας ευχαριστω παρα πολυ για τις πληροφοριες!με βοηθησατε πολυ σε ενα θεμα που εχει ως εξης¨"η γιαγια σοφια λιγο πριν πεθανει ειχε πει πως ενας ξαδερφος της στην Πιερια που αργοτερα πηγε Γιαννιτσα ειχε κανει κατι που ποτε δεν της το αποκαλυψε και πηρε κτηματα στον ονομα του πατερα της Ευθυμιου η στο ονομα του παππου της Κωνσταντινου μαυριδη..απο τα στοιχεια που μου δινετε εσεις αυτο που σκεφτομαι ειναι πως αυτο που εκανε ο συγκεκριμενος και δεν το αποκαλυπτε ηταν πως χρησιμοποιησε το ονομα του χαμενου αδερφου της Σοφιας δλδ του ξαδερφου του για να σφετεριστει περιουσιακα στοιχεια.Επιπλεον ο αδερφος της γιαγιας ακουστηκε πως αλλαξε ονομα στον ορφανοτροφειο της καβαλας προκειμενου να τον παρει ενας γερος που νομιζε πως ηταν ο εγγονος του..για να γλιτωσει το ορφανοτροφειο..δεν ξερω τπτ αλλο γι αυτο το θεμα και καθως η σοφια πεθανε δεν μπορω να μαθω περισσοτερα.Εχω ομως τη γιαγια μου,την κορη της σοφιας που θελει να επισκεφτει αυτα τα μερη..υπαρχει τωρα το γιατμους η το τσιμσιρ?δεν τα βρισκω στο google maps..ειναι στην επαρχια Κερασουντας σωστα?ισχυει πως θα λειτουργησει η μονη της Παναγιας στην Κερασουντα το 2016?το γνωριζετε?Και παλι να σας ευχαριστησω μεσα απο την καρδια μου για τις πληροφοριες που μου δινετε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Γεια σας,
  Και εγω με τη σειρα μου θα ηθελα να μαθω για τους προγονους μου
  Ο Προπαππους μου λεγοταν Νικόλαος Τανασίδης.. Δυστυχως δεν ξερω απο ποιο χωριο ητανε...Και δεν εχουν μεινει συγγενεις που να γνωριζουν κατι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ήταν από τον Πόντο ή από άλλη περιοχή;
   Τα ονόματα των παιδιών του;
   Πού εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα;
   Πού αλλού είχε συγγενείς;

   Διαγραφή
 27. Πάντα καταφέρνετε και μας συγκινείτε με τις πολύτιμες πληροφορίες σας,γι'αυτό θα σας παρακαλούσα αν έχετε οποιοδήποτε στοιχείο για την Παπαδοπουλου Ευμορφίλη απο την Σαμψούντα του Πόντου.Είχε τρεις αδερφές την Αλεξάνδρα, την Παρθένα και την Κυριακή και έζησε στην Καβάλα παντρεμένη με τον Σάββα Κεσκεσιάδη.Είχε προηγηθεί και άλλος γάμος στην πατρίδα.Και η παραμικρή λεπτομέρεια θα μου ήταν πολύτιμη.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η οικογένεια των Κεσκεσάντων προέρχεται από το χωριό Όβατζουχ της Νικοπόλεως. Το μόνο σίγουρο που γνωρίζουμε για το Σάββα Κεσκεσιάδη, είναι τα ονόματα δύο αδερφών του, της Μαγδαληνής και της Παρθένας.
   Δυστυχώς για την Ευμορφίλη δε μπορούμε να βρούμε κάτι συγκεκριμένο. Θα βοηθούσε αν ξέραμε το πατρικό της επίθετο ή του πρώτου συζύγου, καθώς και το πού εγκαταστάθηκαν οι αδελφές της ή άλλοι συγγενείς στην Ελλάδα.

   Διαγραφή
 28. Καλησπέρα και καλή χρονιά!
  Είμαι από το Βόλο και ηθελα να μάθω αν υπάρχει κάποια πληροφορία για τις 2 οικογένειες των προπάππουν μου στην Πόλη ειδικά αν έχει απομείνει κάτι ή αν υπάρχει κάποιος της οικογένειας ακόμη σε αυτά τα μέρη!!!

  1. Ο προπάππους μου λεγόταν Φώτιος/Φώτης Κιτζατίδης (Κιτζάτογλου ή Κιντζάτογλου πριν έρθουν στην ελλάδα) και ήταν ράφτης και είχε επιχείρηση. Καταγόταν από το Ανταμ Παζαρ αλλά το ραφείο πρέπει να το είχε στο κέντρο.

  2. Η προγιαγιά μου και γυναίκα του Φώτη λεγοταν Ροζαλία Μακρίδη του Ιωάννη και ήταν από την Αρετσού και πρέπει να είχε γύρω στα 16 αδερφια.

  Ευχαριστώ παρα πολύ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στην Αρετσού / Ρύσιον, που βρίσκεται στο βόρειο άνοιγμα του κόλπου της Νικομήδειας, όντως υπήρχαν Μακριδαίοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μαζικά στην Αρετσού / Νέο Ρύσιο της Θεσσαλονίκης. Μάλλον λοιπόν η Ροζαλία ανήκε σ` αυτήν την οικογένεια.
   Για το όνομα Κιτζατίδης δυστυχώς δε μπορέσαμε να βρούμε κάτι. Ίσως αν γνωρίζατε αν ήταν μέσα από το Ατά-Παζάρ ή από κάποιο χωριό της περιοχής, όπως επίσης το πού ακριβώς εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα συγγενείς κλπ, θα μπορούσαμε να ξαναψάξουμε.
   Για το αν έχει μείνει κάτι ή κάποιος στην Πόλη, επίσης δεν έχουμε κάποια πληροφορία.

   Διαγραφή
 29. Γεια σας,
  Και εγω με τη σειρά μου θα ηθελα να μαθω για τους προγονους μου για να φτιαξω το γενεαλογικό μου δεντρό, λοιπον λεγομαι Δημητριαδου Χριστινα ο προπαππους μου λεγοταν Δημητριαδης Ευσταθιος του Κλημαντου ηρθαν απο Λαντικ εκει λεγοντουσαν Ντιμιτογλου κ ειχαν ενα μεγαλο τσιφλικι εξω απο το Λαντικ εγκατασταθηκαν στο Κιλκις, της γιαγιας μου ο πατερας λεγοταν Παπαδοπουλος Χρηστος του Ελευθριου ορφανεψε απο πατερα μικρος ο παππους του ηταν παπας κ ξερω οτι ηταν απο τη Χαβζα αυτα...ευχαριστώ εκ των προτέρων..συγχαρητηρια για την έξοχη δουλειά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η οικογένειά σας προέρχεται από το χωριό Κεσερλίκ, το οποίο βρίσκεται στη μέση της νοητής γραμμής που ενώνει τη Λαοδικεία (Λαντίκ) με τη Μερζιφούντα και ακριβώς νότια της Χάβζας. Το χωριό υπάρχει ακόμα, δύο χιλιόμετρα ανατολικά του κεντρικού δρόμου Χάβζας-Μερζιφούντας, σε μια μικρή χαράδρα.
   Οι πρόγονοί σας μετά τον ξεριζωμό, εγκαταστάθηκαν στο ορεινό χωριό Ακρινό Δράμας, που αργότερα εγκαταλείφθηκε και σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια. Το Ακρινό βρίσκεται βορειοανατολικά του Νευροκοπίου, ακριβώς επάνω στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
   Προπάππος ήταν ο Ευστάθιος Δημητριάδης (ο οποίος είχε και αδερφό Χρήστο), προ-προπάππος ο Κλήμαντος και προ-προ-προπάππος ο Δημήτριος, από τον οποίο πήρε η οικογένεια το επίθετο Δημητριάδης, χωρίς να γνωρίζουμε δυστυχώς το προηγούμενο οικογενειακό όνομα.

   Από την πλευρά της μητέρας σου, πρέπει να είσαι δισέγγονη του Χρήστου Παπαδόπουλου από το χωριό Μπατζάς, που βρισκόταν μεταξύ Χάβζας και Βεζίρ-Κιοπρού, κοντά στο φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Κιοπρού-Μπασή. Το χωριό Μπατζάς έχει καταστραφεί εντελώς και σώζονται μόνο κάποια ίχνη θεμελίων.
   Ο προπάππος σου Χρήστος Παπαδόπουλος (γιός του Ελευθερίου) στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Φανάρι Κιλκίς και γυναίκα του ήταν η Μάρθα, κόρη του Στυλιανού Καραθεοδώρου, από το χωριό Τανισμάν της ίδιας περιοχής.

   Διαγραφή
  2. Το ευχαριστώ είναι λίγο για την συγκίνηση και τη χαρά που μου δώσατε.... Συγχαρητήρια!!

   Διαγραφή
  3. Καλησπέρα, υπάρχει περίπτωση να μάθουμε περισσότερα για τους παππούδες που δεν ήρθαν από το Κεσερλικ και πέθαναν εκεί? Αν επισκεφτώ το χωριό θα βρω δημοτολόγια η έχουν καταστραφεί όλα? ο προ-προ-προπάππους Δημήτριος έμαθα ότι ήταν παντρεμένος με τη γιαγιά Δωροθέα αλλά για το παλιό επίθετο δεν έμαθα κάτι....με τη βοήθεια σας έκανα τη γιαγιά κ τον παππού να θυμηθούν αρκετά κ είμαι σε πολύ καλό δρόμο, όσους έφτασαν εδώ τους βρήκα όλους. Όμως θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τη ζωή εκεί..... εύχομαι να μπορέσω να πατήσω αυτά τα χώματα...

   Διαγραφή
  4. Δυστυχώς δημοτολόγια και τέτοια πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα, δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή. Τα ίχνη των δικών μας στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εξαφανιστεί. Αρκεστείτε σε ό,τι μπορείτε να μάθετε από συγγενείς που ζουν ακόμα. Είναι κι αυτό πολύ σημαντικό.

   Διαγραφή
 30. Ela Niko Gia sou! Apo souidia EfremCachrimanidis. Lipon afta pou me apantises gia tin ikogenia kaxrimanoglou/Kaxrimanidi stin Kryopigi ke meta Alistrati serron. Perimeno anypomona perissotera afou to yposxethikes.
  Xeretias polla ason souidian

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα. Ο παππούς Εφραίμ στα Αγούλια είχε σπίτι μέσα στο χωριό, ξεχωριστό δωμάτιο ξενώνα για τους επισκέπτες, στάβλο για τα μεγάλα ζώα και μαντρί για τα αιγοπρόβατα, αχυρώνα, αλώνι, μελίσσια, δύο λαχανόκηπους κοντά στο σπίτι 0,5 και 1 στρέμμα, ένα λαχανόκηπο 3 στρέμματα έξω από το χωριό και χωράφια σε διάφορες τοποθεσίες, συνολικά 220 στρέμματα.
   Αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που βρήκα.

   Διαγραφή
 31. Na ise kala Niko. Se efxaristo. Mipos kseris ke gia tin giagia mou Melana apo to genos Damianidi tipotes? Esy ise san engiglopedia, eretias pollas ason souidian Efrem kaxrimanidis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Δαμιανιδαίοι ήταν από το χωριό Ουλού-Τσουχούρ (και κάποιοι από αυτούς είχαν μεταναστεύσει στο Σουρπασάν του Καρς). Το Ουλού-Τσουχούρ είναι λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Αγουλίων. Το αρχικό όνομα της οικογένειας ήταν Σερτερίδης / Σερταρίδης / Σαρδαρίδης και το Δαμιανίδης προέκυψε από τον προ-προπάππου σου Δαμιανό Σερδάρη.

   Διαγραφή
 32. Καλησπέρα θα ήθελα κι εγώ αν γίνεται να μάθω για τις ρίζες μου.Λεωνίδας Ξανθοπουλος με καταγωγή από το Πουλαντζακη και Παναγιώτης Θεοδοσιαδης με καταγωγή από το χωριό Διρχα η Δουρχα.Μετά την Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκαν στο χωριό Κιζαρι του νόμου Ροδοπης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Λεωνίδας Ξανθόπουλος ήταν γιός του Ιορδάνη, καταγόταν από την Πουλαντζάκη και εγκαταστάθηκε στο Κίζαρι. Ο γιός του Ιορδάνης παντρεύτηκε την Ελισσάβετ, κόρη του Ηρακλή Πετρίδη από το Ασαρτζούχ Νικοπόλεως, που είχε εγκατασταθεί στα Κασσιτερά Ροδόπης.
   Οι Θεοδοσιδαίοι ήρθαν στο Κϊζαρι από τη Δϊρχα Τραπεζούντας. Ο Παναγιώτης και ο Θεοδόσιος ήταν γιοί του Ελευθερίου Θεοδοσιάδη και εγγονοί του Θεοδόσιου.

   Διαγραφή
 33. καλησπερα σας και συγχαρητηρια για το αξιόλογο έργο σας.ονομαζομαι γεωργιαδης Κώστας και καταγομαι απο την Χαρίεσσα Νάουσας Ημαθίας. Αναζητώ πληροφορίες για τους προγόνους μου απο την πλευρά της μητέρας μου. Η προ γιαγιά μου ονομαζόταν Αναστασία Ευθυμιαδου και είχε το παρατσούκλι "Τσελεπλισα" ,όταν ήρθε στην Ελλάδα. Με μια μικρή έρευνα διαπίστωσα οτι το Τσελεπ είναι περιοχή του Επες της ευρύτερης περιοχής της Νικόπολης. Η προ γιαγιά μου λοιπον , Αναστασία ήρθε στην Ελλάδα μαζι με τη μητέρα της Σωτηρία ,αφήνοντας πίσω το μικρότερο της αδερφό Πέτρο Ευθυμιάδη. Παντρεύτηκε τον Χαράλαμπο Ιωακειμίδη απέκτησαν 2 παιδιά , τον παππού μου Κώστα και την θεια μου Αγάπη. Θα ηταν ευχής έργο αν μάθαινα κάτι παραπανω για τον αδερφό της προγιαγιας μου(Πέτρο Ευθυμιαδη),αν ποτε γύρισε στην Ελλάδα και σε ποιο μέρος.θα περιμένω με χαρά για οποιαδήποτε πληροφορία για τους "Επεσληδες" που ήρθαν στην Χαριεσσα Νάουσσας (αν είναι δυνατόν ακριβές σημείο του χωριού τους εκεί στον Ποντο ,περισσότερες πληροφορίες για αλλους συγγενείς απο εκεί κ.α)Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Ιωακειμιδαίοι ήρθαν στη Χαρίεσσα από το χωριό Κιόβ-τεπε (Πρασινόλοφος) της επαρχίας Επές Νικοπόλεως.
   Οι Ευθυμιάδηδες του Τζελέπ (επίσης από το Επές) εγκαταστάθηκαν στον Αρχάγγελο, στο Γυμνοτόπι και στην Τέρπυλλο Κιλκίς.
   Δυστυχώς δεν έχουμε άλλες πληροφορίες.

   Διαγραφή
 34. ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΕΡΓΙΑΝΟΓΛΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΣ (ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ) ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΔΑΛΑΜΠΙΡΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤ ΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΙΧΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΟΥΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΒΟΣΚΑΛΑ. ΕΜΕΝΑΝ ΧΑΣΚΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΤΙΚΙΟΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΡΑΓΕ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το επίθετο Κεργιανόγλου/Κεργιανίδης ή Κοργιανόγλου/Κοργιανίδης, στον Πόντο υπήρχε μόνο στο χωριό Γιατμούς της Μητρόπολης Κολωνίας και Νικοπόλεως. Δυστυχώς για συγγενείς στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουμε στοιχεία. Μήπως ξέρετε πού αλλού στην Ελλάδα είχε συγγενείς;

   Διαγραφή
 35. Καλησπέρα.Ο παππούς μου λεγόταν ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΙ Ο πατέρας του ΓΕΩΡΓΙΟΣ.Πρέπει να ήταν από Σαμψούντα ή τραπεζόυντα.Οποιαδήποτε πληροφορία θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα .
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τις πληροφορίες που δίνετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν ήρθε στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς, ήταν από τη Χαψάμανα, στα νότια των Κοτυώρων.
   Αν ήρθε στο Πευκάκι Γρεβενών, ήταν από το Τοκούζ, λίγο βορειοανατολικά του Ακ-Νταγ Ματέν.
   Αν δεν ισχύει κάποιο από τα ανωτέρω, πείτε μας πού εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και πού αλλού έχει συγγενείς.

   Διαγραφή
 36. Καλησπέρα σας! Καταρχήν πολλα κ θερμα συγχαρητήρια για την πολύτιμη προσπάθεια που κάνετε! Ψάχνοντας εδώ και πολύ καιρό για τον τοπο καταγωγης των Καζαντζηδων, βρηκα το σαιτ σας.Γνωριζετε εαν υπηρξε μετακίνηση των Καζαντζηδων στην Ευβοια? Ο παππους μου λεγοταν Χρηστος Καζαντζής κ γεννηθηκε στο Μονοδρυ Ευβοιας. Ο προπαππους μου λεγοταν Αναστασιοςκ η γυναικα του Ελενη. Ειχε κ αλλον ενα γιο τον Νικολαο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ήταν πρόσφυγες στην Εύβοια; Είστε σίγουρος επ` αυτού; Μπορεί να ήταν γηγενείς. Γιατί εγώ για εγκατάσταση προσφύγων στο Μονόδρυο δε γνωρίζω κάτι.

   Διαγραφή
 37. Ο προπάππους Γεώργιος Σιδηροπουλος έμαθα ήταν Από την Σαμψούντα αρχιτέκτονας στο επάγγελμα.Η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη.Αυτός ήρθε αργότερα γιατί τον πιάσαν και τον πήγαν κάπου κοντά στην Συρία.Κατάφερε και επέζησε και γύρισε τους αναζήτησε μετά.Η γυναίκα του ήταν Αθηνά στο όνομα και είχε και άλλα τέσσερα παιδιά , ο παππούς μου Ευθύμιος,Κυριάκος,Ελπινίκη τα άλλα δυο δεν τα θυμάμαι.Αυτοι από όσο ξέρω μετά εγκαταστάθηκαν και έζησαν στην Αθήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το επίθετο αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και με τα στοιχεία που μου δώσατε, δε μπόρεσα να βρω κάτι συγκεκριμένο. Γνωρίζετε αν εγκαταστάθηκαν μέσα στην Ξάνθη ή σε κάποιο χωριό; Μήπως ξέρετε να είχαν συγγενείς σε άλλη περιοχή της Ελλάδας;

   Διαγραφή
 38. Ο παππούς μου ήταν ο Κωνσταντίνος Τουμανίδης του Γεωργίου από τη Σεβάστεια.(έτσι έγραφε η ταυτότητά του) Εγκαταστάθηκε στον Κάτω Κοπανό Ημαθίας. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τους γονείς του και την καταγωγή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Σε συνέχεια προηγούμενου ερωτήματός μου, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο παππούς μου Κωνσταντίνος Τουμανίδης του Γεωργίου (Σεβάστεια) παντρεύτηκε την Βαρβάρα Λεπίδου του Σάββα (Κιλκίς). Οσον αφορά την μητέρα μου, οι γονείς της ήταν ο Παρχαρίδης Παύλος του Παρασκευά (Γιαννακοχώρι) και η Ξανθοπούλου Ναζλού του Ιωάννη (Αγγελοχώρι).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο παππούς σου ήταν από το χωριό Καγιά-τιπι, που βρίσκεται στην επαρχία Επές της Νικοπόλεως και ανήκε στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Όλη η περιοχή της Νικοπόλεως τότε ανήκε στο σαντζάκι Σεβαστείας (όπως και η Τοκάτη, η Νεοκαισάρεια κλπ), γι` αυτό και η αναγραφή στην ταυτότητα.
   Η γυναίκα του Βαρβάρα, ήταν από το σόι των Λεπιδαίων, οι οποίοι ήρθαν από το Συντισκόμ του Αρνταχάν στην Ποταμιά του Κιλκίς. Οι Λεπιδαίοι είχαν πάει στον Καύκασο από το χωριό Καγιά-τιπι της Χαψάμανας (στο νοτιότερο σημείο των Κοτυώρων).
   Αυτή η σύμπτωση πάντως (Καγιά-τιπι Επές ο παππούς και Καγιά-τιπι Χαψάμανας η γιαγιά), με έβαλε σε κάποιες σκέψεις, αλλά δεν είναι του παρόντος.

   Όσον αφορά τη μεριά της μητέρας σου τώρα:
   Ο παππούς σου Παύλος ήταν γιός του Παρασκευά, από το σόι των Παρχαριδαίων ή αλλιώς Ουζούν-Σάββαογλου. Καταγόταν από το χωριό Δεϊρμέν-τας (Μυλόπετρα) που βρίσκεται μεταξύ Επές και Σούσεχρι και ανήκει στην επαρχία Κοϊλά-χισάρ της Νικοπόλεως. Αρχικά ο παππούς σου εγκαταστάθηκε στον Άγιο Παύλο και μετά κατέβηκε στο Γιαννακοχώρι. Το ίδιο και ο αδερφός του Γεώργιος. Οι υπόλοιποι συγγενείς Παρχαριδαίοι από το Δεϊρμέν-τας, εγκαταστάθηκαν στο Μεσόβουνο Εορδαίας (από την άλλη πλευρά του Βερμίου).
   Ο Γεώργιος και ο Παύλος είχαν και τρεις αδερφές, τη Μελανία, τη Μαρία και τη Δέσποινα, αλλά και έναν αδερφό ο οποίος είχε πεθάνει (μάλλον Αναστάσιος) και άφησε χήρα τη γυναίκα του Τζινίκα και ένα γιό το Χαράλαμπο.

   Η γιαγιά σου η Ναζλού ήταν κόρη του Ιωάννη Ξανθόπουλου από το χωριό Τσέτουρεν, που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της επαρχίας Επές Νικοπόλεως. Ο Ιωάννης ήταν γιός του Χατζη-Νικόλα, από το σόι των Σάββογλου / Ξανθοπουλαίων (Σαρίογλου) της Τσάτουρας (Τσέτουρεν) και είχε άλλους δύο αδερφούς, τον Ανέστη και το Γεώργιο. Εγκαταστάθηκαν στο Αγγελοχώρι, όπως και τα ξαδέρφια τους Χρήστος και Ευστάθιος (γιοί του Κυριάκου). Άλλα ξαδέρφια τους εγκαταστάθηκαν στο Χείμαρο Σερρών.

   Εν κατακλείδί, κατά τα τρία τέταρτα είσαι ατόφιος Επεσλής Νικοπολίτης :)

   Διαγραφή
  2. Τα διαβάζω και τα ξαναδιαβάζω .. πραγματικά δεν έχω λόγια ... Δεν ξέρω αν βοηθάει κάπου να σημειώσω ότι ο παππους ο Τουμανίδης ήταν δεύτερος συζυγος της γιαγιάς Λεπίδου (η οποία είχε 1 γιο τον Παύλο από τον πρώτο σύζυγο,(το όνομα του οποίου δεν ξέρουμε, ούτε που έγινε ο γάμος).Με τον παππού μου όμως σίγουρα παντρεύτηκαν στη Χαρίεσσα. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλοί Τουμανιδέοι στο Ριζοχώρι Αριδαίας Πέλλας και ο πατέρας μου έλεγε ότι ήταν μάλλον συγγενεις μας, αλλά δεν ξέρω κάτι περισσότερο ...

   Να είσαι καλά ! Χίλια, Χίλια ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ...

   Διαγραφή
  3. Να είσαι καλά. Χαρά μου όταν βοηθάω.
   Όσον αφορά τους Τουμανιδαίους του Ριζοχωρίου, αλλά και της Νότιας (πάλι στη βόρεια Πέλλα), ήταν όλοι επίσης από το Καγιά-τιπι του Επές και συγγενείς σας.

   Διαγραφή
 40. "Αυτή η σύμπτωση πάντως (Καγιά-τιπι Επές ο παππούς και Καγιά-τιπι Χαψάμανας η γιαγιά), με έβαλε σε κάποιες σκέψεις, αλλά δεν είναι του παρόντος " ????????????? με προβλημάτισες .......................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τίποτα περίεργο. Απλά ίσως υπήρχε σχέση μεταξύ των δύο χωριών, αν και δεν το έχω συναντήσει μέχρι τώρα. Από την άλλη μεριά, σκέφτομαι μήπως οι Λεπιδαίοι ήταν τελικά από το Καγιά-τιπι του Επές κι αυτοί. Και πάλι όμως ξέρουμε οτι στο Συντισκόμ μερικές οικογένειες ήταν από τα νότια των Κοτυώρων, γεγονός που μας οδηγεί στο Καγιά-τιπι της Χαψάμανας. Τελικά μάλλον πρόκειται για μια όμορφη σύμπτωση.

   Διαγραφή
 41. Χαίρεται, Χριστός Ανέστη,
  Σας στέλνω αυτό το mail καθώς βλέπω ότι έχετε ασχοληθεί σε βάθος σχετικά με την ιστορία των προγόνων μας.
  Ο προπάππους μου ονομαζόταν Μωυσής Κωστελίδης και ήταν ιερέας στο χωριό 3 Εκκλησίες (πλέον Yavuzlar), περί τα τέλη του 19ου αιώνα.
  Πρέπει να εκοιμήθη ανάμεσα στο 1900 με 1905.
  Οι περισσότεροι πρόσφυγες του χωριού εγκαταστάθηκαν στον Κοπανό Ναούσης.
  Ένας από αυτούς ήταν ο παππούς μου, Γεώργιος Κωστελίδης του Χαραλάμπους, εγγόνι του παππού Μωυσή.

  Λόγω του ότι προσπαθώ να συλλέξω στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του παππού Μωυσή, θα σας παρακαλούσα αν είναι εύκολο να μου πείτε που μπορώ να βρω σχετική βιβλιογραφία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζήτηση.

  Επίσης, πιστεύετε ότι ένα ταξίδι στην επαρχία της Γκιόλιας θα βοηθούσε στη συλλογή πληροφοριών όπως φωτογραφίες από εκκλησία του χωριού (κατά την επίσκεψη του παππού μου περίπου το 1954 είχε γίνει τζαμί), προφορική παράδοση από ντόπιους , στοιχεία από τις τοπικές αρχές κτλ?

  Από το διαδίκτυο συμπέρανα ότι στο βιβλίο 'Το Κυβερνείον Καρς του Αντικαυκάσου', Μαυρογένης Στυλιανός αναφέρονται , βάσει επίσημων στοιχειών, οι Ελληνικές Οικογένειες στις πόλεις και τα χωριά του Καρς κατά τα έτη 1878-79, αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω.

  Πληροφοριακά, θα ήθελα να σας πω πως απευθύνθηκα και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μήπως και είχαν στοιχεία για τους Ιερείς που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή στην περιοχή, μου ανέφεραν όμως οι περιοχές εκτός της Πόλης δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του. Η συγκεκριμένη περιοχή άνηκε στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιόχειας.
  Ευχαριστώ προκαταβολικά
  Κωστελίδης Γιώργος (gkostel@gmail.com)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αληθώς Ανέστη.
   Οι κάτοικοι του Ουτς-κιλισέ ήταν μετανάστες (στη μεγάλη πλειοψηφία τους) από την επαρχία Επές της Νικοπόλεως Πόντου.
   Η οικογένεια των Κωστελάντων ειδικά, προέρχεται από το χωριό Τσαμλή-καλέ του Επές.
   Δυστυχώς στοιχεία για το Ουτς-κιλισέ δεν έχω υπόψη μου να μπορείτε να βρείτε σε κάποια βιβλιογραφία, επειδή εμείς ερευνούμε κυρίως την περιοχή Νικοπόλεως.

   Θα επαναλάβω για όλους τους αναγνώστες του μπλογκ, οτι δεν πρέπει να σκέφτεστε με όρους του σήμερα όταν θέλετε να βρείτε στοιχεία για τους προγόνους σας. Επίσημα αρχεία, ληξιαρχικοί κατάλογοι και λοιπά παρόμοια που σήμερα είναι δεδομένα, τότε ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς άγνωστα και αχρείαστα. Η ζωή τότε ήταν πολύ πιό απλή και το "προσωπικό φακέλωμα" δεν αποτελούσε αναγκαιότητα.
   Εμείς έχουμε δημοσιεύσει επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα ποντιακά χωριά του Καρς στο παρελθόν, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ:

   http://garasari.blogspot.gr/2012/11/20.html

   Όσον αφορά το ταξίδι στη Γκιόλα, πιστεύω οτι πρέπει να το κάνετε, τουλάχιστον ως προσκύνημα. Για την έρευνά σας όμως φοβάμαι οτι θα απογοητευτείτε. Σήμερα το Ουτς-κιλισέ έχει 5-10 οικογένειες και όλα τα άλλα είναι ερείπια. Οι δε κάτοικοι αμφιβάλλω αν γνωρίζουν στοιχεία για τους δικούς τους παππούδες, πόσο μάλλον για τους δικούς μας προ-προ-προπαππούδες.
   Οι τοπικές αρχές επίσης δεν έχουν καμία σχέση, γιατί οι δικοί σας εκεί έζησαν μόνο υπό ρωσική διοίκηση και όχι υπό τουρκική.
   Και βέβαια, πολύ σωστά σας απάντησαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οτι το Καρς και το Αρνταχάν ανήκε στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Όχι δηλαδή οτι αλλιώς θα βρίσκατε στοιχεία, αλλά τέλος πάντων.
   Λυπάμαι αν σας απογοητεύω, αλλά ξέρετε αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που δημιουργείται σε κάποιον να βρει στοιχεία για τους προγόνους του, Εμείς που ασχολούμαστε ως ιστορικοί με την έρευνα της περιοχής για πολλά χρόνια, έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο της "άγνοιας" και των μεγάλων προσδοκιών που τις περισσότερες φορές διαψεύδονται. Δυστυχώς, αλλά έτσι είναι τα πράγματα.
   Εύχομαι εσείς να έχετε αποτελέσματα στην έρευνά σας, αλλά η πολυετής εμπειρία λέει οτι την ευκαιρία τη χάσαμε όταν οι προηγούμενοι από εμάς, άφησαν να πεθάνουν οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς, χωρίς να καταγράψουν λεπτομερώς και με επιστημονικό τρόπο τις προσωπικές τους αφηγήσεις και όποιο άλλο στοιχείο μπορούσαν να βρουν. Τώρα είναι αργά.

   Τέλος, θα πω και σ` εσάς κάτι που έχω επαναλάβει κι άλλες φορές. Αντιλαμβάνομαι να λένε κάποιοι οτι είναι Καρσλήδες, επειδή οι πρόγονοί τους ήρθαν από τον Καύκασο. Όμως η πατρίδα τους δεν είναι ο Καύκασος. Πατρίδα τους είναι οι περιοχές του Πόντου απ` όπου μετανάστευσαν οι πρόγονοί τους. Η δική σας πατρίδα δε μπορώ να δεχθώ οτι είναι το Ουτς-κιλισέ, όπου οι δικοί σας έζησαν το πολύ 35 χρόνια ως μετανάστες. Η δική σας πατρίδα είναι το Τσαμλή-καλέ του Επές Νικοπόλεως. Η δική σας πατρίδα είναι ο Πόντος όπου οι πρόγονοί σας έζησαν χιλιάδες χρόνια. Στον Καύκασο τάφηκε μια γενιά Κωστελάντων και στον Πόντο αμέτρητες γενιές. Ποιά είναι λοιπόν η πατρίδα σας? Σα να λέμε οτι ένας νεαρός σήμερα που ζει στην Αθήνα, θεωρεί για πατρίδα του το Μόναχο, επειδή οι γονείς του έζησαν εκεί ως μετανάστες για τριάντα χρόνια και όχι την Ημαθία όπου βρίσκονται οι ρίζες των παππούδων και των γιαγιάδων του. Πιστεύω οτι με καταλαβαίνετε.
   Ο καθένας βέβαια μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει για τον εαυτό του. Αν θεωρεί οτι είναι τιμή του να λέει οτι κατάγεται από μια περιοχή που δεν ήταν ποτέ ελληνική και με κανένα ιστορικό βάθος για εμάς, δικαίωμά του.
   Σας χαιρετώ.

   Διαγραφή
  2. Να σαι καλά Houperin. Σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σου.
   Πραγματικά αξιέπαινες οι υπηρεσίες που προσφέρεις.
   Να σου διευκρινίσω πως στην ουσία ψάχνω να βρω πληροφορίες για τη δράση του παπαΜωυσή για τον οποίο η παράδοση αναφέρει θαυμαστά πράγματα.
   Οι παππούδες μου έφεραν από την πατρίδα μέρος των οστών του τα οποία έχουν παραμείνει άφθαρτα και έχουν τοποθετηθεί σε μικρό ναό στο χωριό.
   Ο παππούς μου Γιώργος που είχε επισκεφθεί το χωριό Τρεις Εκκλησίες περί τα τέλη της δεκαετίας του 60 (69 ή 70) ανέφερε (είχε και φωτογραφικό υλικό αλλά δυστυχώς ψάχνουμε τις φωτογραφίες) πως οι Τούρκοι είχαν διατηρήσει το μνήμα του παππού Μωυσή το οποίο βρισκόταν πίσω από την εκκλησία του χωριού καθώς ήταν άνθρωπος τον οποίο σεβόντουσαν και αγαπούσαν και αυτοί.
   'Έχεις δίκιο 100% όταν λες πως η ευκαιρία χάθηκε όταν οι προηγούμενοι από εμάς δεν κατέγραψαν την ιστορία από τους παππούδες μας που ήρθαν από την πατρίδα, όσο αυτοί ήταν εν ζωή.
   Όπως και αν έχει όμως εγώ οφείλω να προσπαθήσω, και ότι βγάλω.
   Σε ευχαριστώ και πάλι.
   Καλή δύναμη να έχεις.

   Διαγραφή
 42. Ο παππούς μου λεγόταν Συμεών Βύζικας και η γιαγιά μου Συμέλα Μηλιάδου η οποία ήρθε στην Ελλάδα μάλλον το 1919. Παντρεύτηκαν στην Καβάλα και στη συνέχεια έζησαν στο χωριό Σιταριά Κιλκίς. Η γιαγιά μου, μου είχε πει κάποια στιγμή οτι κατάγονταν από το χωριό Καρακαβασδε αλλά δεν είμαι σίγουρος οτι το άκουσα σωστά. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα στοιχεία, αν υπάρχουν, για τους γονείς τους, από ποια χωριά κατάγονταν. Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η οικογένεια των Βυζικάντων ήταν από το χωριό Μπάλτζανα της Νικοπόλεως και αρχικά στον Πλαταμώνα Καβάλας εγκαταστάθηκε ο Ιωάννης Βύζικας (γιός του Αναστασίου Βύζικα).
   Η πολύ μεγάλη οικογένεια των Μηλάντων (Μήλογλου - Μηλιάδης) ήταν από το διπλανό χωριό Καρακεβετζίκ. Εγκαταστάθηκαν κυρίως στον Άγιο Ανδρέα, στο Ορφάνι και στο Ελαιοχώρι Καβάλας. Στον Πλαταμώνα εγκαταστάθηκε μόνο η οικογένεια του Αναστάσιου Μηλιάδη (γιού του Βασιλείου).
   Προφανώς αυτοί είναι οι πρόγονοί σου, αφού είναι οι μόνες οικογένειες Βύζικα και Μηλιάδη που εγκαταστάθηκαν στο ίδιο χωριό (δηλαδή τον Πλαταμώνα) και έτσι παντρεύτηκαν τα παιδιά τους.

   Διαγραφή
 43. Καλημέρα και καλό μήνα ! Είναι αλήθεια, τελικά, αυτό που λένε, πως όσο ξετυλίγεις το ... κουβάρι, τόσο οι απορίες μεγαλώνουν ...
  Ξεφυλλίζοντας την Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού (Μαλλιάρης Παιδεία) στον 4ο τόμο σελ. 141 αναφέρονται 3 χωριά Καγιά Ντεπί (Απές), Καγιά Ντιπί (ή Παναγία) και Καγιά Τιπί (Κονάχιανη ή Γονάχιανη).
  Ο πατέρας μου έλεε α σο Γάτεπε, Απεσλήδες.
  Επίσης στους ονομαστικούς καταλόγους αγροτών προσφύγων, ο Τουμανίδης ή Τουμάνογλου Γεώργιος του Παναγιώτου (175293), ο προπάππος μου μάλλον (?) εμφανίζει καταγωγή Τερέ Τεπέ Κολωνίας, ενώ ο παππούς μου Τουμανίδης Κωνσταντίνος του Γεωργίου (175281Α και 175345) καταγωγή Καγιά Τιπί Κολωνίας και χωρίς το διαζευκτικό Τουμάνογλου. Επιπλέον συνάντησα οικισμούς με το όνομα Τουμάν και Τουμάνογλου. Να υποθέσω ότι προκύπτουν από το ντουμάν=καπνός ?
  Πολλές οι ερωτήσεις ... και δεν είσαστε πολλοί οι άνθρωποι με ευρυμάθεια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μη μπερδεύεστε άσκοπα. Είναι αλήθεια οτι οι μέχρι τώρα πηγές από προηγούμενες δεκαετίες, είναι συγκεχυμένες και πολλές φορές εντελώς παραπλανητικές.
   Αυτά τα τρία χωριά που αναφέρατε έχουν το ίδιο όνομα.
   Είναι το Καγιά-τιπι της κεντρικής επαρχίας Νικοπόλεως (με την περίφημη Μονή της Παναγίας).
   Το Καγιά-τιπι της επαρχίας Επές (ή Χαπές στα τουρκικά) Νικοπόλεως, δηλαδή το χωριό από το οποίο κατάγεστε εσείς.
   Και το Καγιά-τιπι της Χαψάμανας Κοτυώρων, το οποίο λεγόταν αλλιώς και Γονάχιανη στην ποντιακή προφορά.

   Ο πατέρας σας έλεγε ασό Γάτεπε, δηλαδή από το Καγιά-τιπι. Άλλο παράδειγμα που μπορώ να σας δώσω είναι το χωριό Καγιά-αλάν (πάλι στην περιοχή Νικοπόλεως) το οποίο στην ποντιακή προφορά γινόταν Γάελαν.

   Οι ονομαστικοί κατάλογοι που αναφέρετε έχουν πάρα πολλά λάθη (είτε από την αρχική καταγραφή είτε εκ της αντιγραφής) και δυστυχώς όταν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη γνώση και (ακόμα καλύτερα) επιστημονική κατάρτιση, εύκολα κάποιος παραπλανάται. Είναι αυτό το μικρό μας παράπονο, γιατί εμείς προσπαθούμε να ερευνήσουμε με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα και επιστημονικό τρόπο την ιστορία μας, αλλά αυτή η προσπάθεια πολλές φορές προσκρούει στην πολυπραγμοσύνη και την ...ξερολίαση που χαρακτηρίζει τους νεοέλληνες. Τι καλά θα ήταν αν ο καθένας κοιτούσε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα και αυτό που έχει σπουδάσει και να μη γινόμαστε όλοι ανεξαιρέτως "ιστορικοί". "ερευνητές", "αρχαιολόγοι" κλπ κλπ

   Συγνώμη για την παρένθεση και συνεχίζω.
   Η καταγραφή ως καταγωγή του Γεωργίου Τουμάνογλου το χωριό ...Τερέ Τεπέ Κολωνίας, είναι λάθος και τέτοιο χωριό ΔΕΝ υπάρχει.
   Τα μόνα που θα ταίριαζαν στην ίδια περιοχή (δηλαδή Νικοπόλεως και Κολωνίας, που είναι το όνομα της τοπικής Μητρόπολης) είναι τα χωριά Τερέκιοϊ, Πιρέ-τετε και Τερέ-ταμ. Σ` αυτά τα χωριά ΔΕΝ υπήρχε ούτε ένας Τουμανίδης ποτέ.
   Όλοι ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι Τουμανάντες του Επές, κατάγονται από το χωριό Καγιά-τιπι.
   Άλλωστε ο συγκεκριμένος δεν είναι ο προπάππος σας, γιατί πρόκειται για ανήλικο τέκνο (την περίοδο της ανταλλαγής) του θανόντος Παναγιώτη Τουμάνογλου.

   Επίσης να προσθέσω οτι το Τουμάνογλου είναι πολύ κοινό επίθετο και συναντάται σε πολλές περιοχές. Το ντουμάν είναι όντως ο καπνός, αλλά ταυτόχρονα και η βαρυσυννεφιά και μερικές φορές και η ομίχλη. Αν και δε μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι κάθε φορά πόθεν προκύπτει ένα επίθετο, είναι πολύ πιθανό το Τουμάν ως όνομα να παραπέμπει στον άνθρωπο που είναι "βαρύς", σκυθρωπός. Το έχουμε συναντήσει ως τέτοιου είδους ονοματοδοσία σε άλλες περιπτώσεις και ίσως να ισχύει και στη δική σας.
   Για την "ευρυμάθεια" που αναφέρατε, δε διεκδικούμε τέτοιες δάφνες. Εμείς είμαστε ιστορικοί και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε μέσα στο πλαίσιο της δεοντολογίας, της μεθοδολογίας και των "εργαλείων" της ιστορικής επιστήμης. Δεν έχουμε απόλυτες απόψεις και ούτε θεωρούμε εαυτούς ως ειδικούς σε χορούς, τραγούδια κλπ. Έχουμε πλέον εκατοντάδες τέτοιους "ειδικούς", "αυτοδίδακτους λαογράφους" και "ερευνητές" στον ποντιακό χώρο και τα αποτελέσματα είναι γνωστά...
   Εμείς αρκούμαστε μόνο στο πεδίο της επιστημονικής μας κατάρτισης, δηλαδή στην ιστορία και την έρευνα των πρωτογενών πηγών.

   Κλείνοντας, να σας δώσουμε μερικές ακόμα πληροφορίες. Το χωριό ονομάστηκε Καγιά-τιπι, γιατί βρίσκεται στη ρίζα, στον "πάτο", ενός βραχώδους υψώματος, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. (Με τον ίδιο τρόπο το γνωστό γλυκό "καζάν-τιπι", ονομάζεται έτσι γιατί αφήνεται να καεί στον "πάτο" - dipi της κατσαρόλας, του καζανιού). Η δεύτερη παραλλαγή του ονόματος Καγιά-τεπε, επίσης ταιριάζει απόλυτα με την περίπτωση, αφού σημαίνει ο "βραχώδης λόφος" - Kaya tepe.
   Στο χωριό σας είχε την έδρα του ο Έξαρχος - Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και υπήρχαν δύο εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Ανδρέας. Μέχρι την ανταλλαγή ήταν το μεγαλύτερο χωριό του Επές με 1.500 περίπου κατοίκους, δύο σχολεία (ένα σε κάθε ενορία) και έξι δασκάλους.

   Διαγραφή
 44. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ..Ο ΠΑΠ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΓΌΤΑΝ ΠΑΚΑΤΑΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΆΝΝΗ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΆ ΜΟΥ ΗΛΙΑΔΟΥ ΣΟΥΣΑΝΑ ΗΡΘΑΝΕ ΑΠΌΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΘΈΛΩ ΝΑ ΜΆΘΩ ΤΟ ΧΩΡΙΌ ΤΟΥ ΠΏΣ ΛΕΓΌΤΑΝ. ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και οι Πακαταράντες και οι Ηλιάντες, ήταν από το χωριό Καρακεβεζήτ Νικοπόλεως.

   Περισσότερα εδώ:

   http://garasari.blogspot.gr/2010/10/blog-post_14.html

   http://garasari.blogspot.gr/2010/11/blog-post_8877.html

   Διαγραφή
 45. Καλησπερα!!!!Συγχαρητηρια και παλι για την δουλεια που κανετε!!!!!Μηπως εχετε πληροφοριες για το επιθετο Μεντεσιδης απο Τραπεζουντα και για το Κωνσταντινιδης απο την ιδια περιοχη???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μεντεσάντες στην περιοχή Τραπεζούντας υπήρχαν μόνο στο χωριό Φαργανάντων της Ματσούκας. Το Κωνσταντινίδης είναι πολύ κοινό επίθετο και υπήρχε παντού. Υπήρχε όμως και στο Φαργανάντων μια οικογένεια. Αν λοιπόν μιλάμε για τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, τότε και οι δύο οικογένειες ήταν από το Φαργανάντων.

   Διαγραφή
 46. Καλησπέρα, διάβασα τις αναρτήσεις σας για την περιοχή της Νικοπόλεως και τις βρήκα πολύ κατατοπιστικές, Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν γνωρίζετε, για το χωριό Βατσούχ, απ΄όπου κατάγονταν η γιαγιά μου. Τ΄όνομά της ήταν Καλλιόπη(Καλλίκα) και η αδερφή της Στερίκα( Στέλλα) και εγκαταστάθηκαν στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Το επώνυμο της γιαγιάς μου πρέπει να ήταν Γάβζαλη ή Φωτιάδη- η ασάφεια προέρχεται από το γεγονός ότι δε γνωρίζω ποιο ήταν το πατρικό της και ποιο του άντρα της που είχε παντρευτεί στο Βατσούχ. Ο πατέρας της λέγονταν Σάββας και ήταν τεχνίτης. Θα χαρώ αν έχω νέα σας. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως υπάρχουν δύο χωριά με το όνομα Οβατζίκ / Οβατζούχ, το ένα στο κέντρο της Γαράσαρης και το άλλο στο Απές. Η δική σας οικογένεια όμως δεν κατάγεται από εκεί.
   Στο Σιδηρόκαστρο έχουμε πρόσφυγα με το όνομα Γάβδαλης Στυλιανός του Σάββα, ο οποίος προέρχεται από το Κιουμούς-Μαντέν (λίγο πιό δυτικά από τη Μερζιφούντα). Από την ίδια περιοχή έχουμε και οικογένειες με το επίθετο Φωτιάδης, οι οποίες είχαν επίσης το όνομα Κόβταγλης. Εγώ θεωρώ οτι είναι από την ίδια οικογένεια όλοι και το όνομα τροποποιήθηκε στην προφορά. Η καταγωγή τους πρέπει να ήταν από την περιοχή Κοβ-Νταγ, που βρίσκεται λίγο βορειοανατολικότερα, στην Κάβζα ή Γάβζα. Από εκεί λοιπόν προέκυψε πιστεύω και η τροποποίηση και το Κοβνταγλης έγινε Γαβδαλης, αλλά και Γάβζαλης, δηλαδή από το Κοβ-Νταγ και από τη Γάβζα.
   Αυτή θεωρώ οτι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η καταγωγή σας και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οτι λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιουμούς-Μαντέν, υπήρχε ένα και μοναδικό απομονωμένο ελληνικό χωριό, το Οβατζίκ/Οβατζούχ. Αυτό είναι το χωριό Βατζούχ που ανέφερε η γιαγιά σας ως πατρίδα της.

   Διαγραφή
 47. Καλησπέρα, για ακόμη μια φορά θα χρειαστώ τις γνώσεις και το χρόνο σας. Θα ήθελα να μάθω αν στις καταστάσεις των προσφύγων υπάρχει το όνομα Ηλιας Τσεντεκιδης ή Τσεντιδης του Κυριάκου κ της Αικατερίνης είναι ο αδερφός της προγιαγιάς μου Δεσποινας Δημητριαδου του Τσεντεκιδη Κυριακου που τον χάσανε στην Αθήνα όταν κατέβηκαν από το καράβι ολοι οι συγγενείς της γιαγιας δηλωθηκαν Δραμα κ Πρεβεζα , όσο ζούσε η γιαγιά τον έψαχνε άλλα κ αυτή πέθανε νέα αργότερα έψαξε ο παππούς μου αλλά τίποτα.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων Δημητριάδου Χριστίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς τέτοιο όνομα δε μπορούμε να εντοπίσουμε.

   Διαγραφή
 48. Καλησπερα αγαπητε μου Νικο.Θα ηθελα τη βοηθεια σου με τις ριζες του πεθερου μου.Ειχαν ερθει απο τη Θεοδοσια το 1940 και εγκατασταθηκαν πρωτα στην Κοζανη και μετεπειτα στον Πλαταμωνα Καβαλας.Το ονομα του ηταν Γιωρικας Μαυροπουλος και ηταν παντρεμενος με τη Μαρια Τσαγκαλιδη απο το Κοκκινοχωμα Καβαλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η οικογένεια Τσαγκαλίδη του Κοκκινοχώματος Καβάλας, κατάγεται από το χωριό Αλισίζ (ή Αλουσούζ) που βρίσκεται στα νότια της περιοχής Αλούτζαρας Νικοπόλεως.
   Η Μαρία Τσαγκαλίδη πρέπει να είναι εγγονή του Θεόδωρου Τσαγκάλ.
   Οι Τσαγκαλάντες έφυγαν το 1911 από το χωριό. Από τα στοιχεία που έχουμε, είναι πολύ πιθανό να πήγαν πρώτα στην Κριμαία (στη Θεοδοσία). Κάποιοι έμειναν λοιπόν εκεί και κάποιοι ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο Κοκκινόχωμα (πχ ο γιός του Θεόδωρου, Πέτρος Τσαγκαλίδης).
   Αυτή τη διαδρομή προς τη Θεοδοσία και τη Γιάλτα της Κριμαίας, την ακολούθησαν και άλλες οικογένειες από την περιοχή της Γαράσαρης (χωριά Κόρατζα, Στρεφή, Φέϊλερε, Μπάλτζανα κλπ), ακριβώς την ίδια εποχή, 1911-1912-1913. Μάλιστα άλλοι συγγενείς τους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Κοκκινόχωμα και ξαναβρέθηκαν μετά από δεκαετίες (πχ η οικογένεια Τοπαλίδη από τη Μπάλτζανα και Τζανοσίδη από την Κόρατζα).
   Σχετική περίπτωση μπορείς να διαβάσεις εδώ:
   http://garasari.blogspot.gr/2013/11/blog-post_30.html

   Για τους Μαυρόπουλους δε μπορώ να βρω κάτι συγκεκριμένο γιατί είναι σχετικά κοινό όνομα (Καρατζάς, Καρατζόγλου, Μαυρίδης, Μαυρόπουλος κλπ). Πού ακριβώς είχαν συγγενείς στην Ελλάδα και ποιά ήταν τα ονόματά τους;

   Διαγραφή
  2. Αγαπητε Νικο ρωτησα την πεθερα μου και τα στοιχεια που μου ειπε ειναι τα εξης : Τον πατερα της τον ελεγαν Κυριακο Τσαγγαλιδη και τη μανα της Ελενη Σαρογλου.Τον παππου της Αλεξη Τσαγγαλιδη.
   Οσον αφορα τον πεθερο μου :Ο πατερας του ονομαζοταν Θεμιστοκλης Καραγκιοζιδης και ηταν παντρεμενος με την Χατσαβεριδου Παρθενα και ο παππους του Σαβας Καραγκιοζιδης.Στην Ελλαδα εγκατασταθηκαν στην Εξοχη (Παιρακλι) Κοζανης.Οι συγγενεις εκει εχουν το επιθετο Ιωαννιδης.

   Διαγραφή
  3. Οι Χατσαβεράντες είναι σίγουρα από τη Χαμουρή της Ματσούκας και αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Ασβεστόπετρα Κοζάνης. Για τους Τσαγγαλιδαίους ισχύουν όσα έγραψα παραπάνω. Οι μόνοι στο Κοκκινόχωμα Καβάλας ήταν από το Αλισίζ της Γαράσαρης και πολλοί από αυτούς είχαν μεταναστεύσει το 1911 στη Ρωσία. Για τα υπόλοιπα δε μπορώ να βρω κάτι συγκεκριμένο. Ιωαννίδηδες ή Καραγκιοζίδηδες στην Εξοχή Κοζάνης δε μπορώ να εντοπίσω.

   Διαγραφή
 49. συχαρητηρια και παλι φιλε....εισαι μια ακτινα φωτος της ιστοριας μας.νικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Πολλά πολλά μπράβο. Μήπως θα μπορούσες να με βοηθήσεις και εμένα; Απο όσα ξέρω και η πλευρά της μητέρας μου αλλα και του πατέρα μου ήρθαν απο το Ασαρτσουχ Σεβάστειας. Τον παππού μου τον έλεγαν Χαραλαμπο Κυριλλιδη και το πατρικό της γιαγιάς μου απο την πλευρά της μητέρας μου ήταν Αετοπουλου. Το μόνο που γνωρίζω ήταν οτι η μια πλευρά ήταν έμποροι και η άλλη είχαν τον μύλο αλλα δεν ξέρω κατα ποσο στέκουν. Ευχαριστω εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και τα δύο επίθετα είναι από το συγκεκριμένο Ασαρτζίκ. Για να προσανατολιστείς καλύτερα, μην υπολογίζεις στο "Σεβάστειας". Το βιλαέτι της Σεβάστειας περιελάμβανε μια τεράστια περιοχή. Το χωριό των προγόνων σου ανήκε στο σαντζάκι Νεοκαισάρειας και βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα ανατολικά από αυτήν την πόλη. Όχι όμως πάνω στο σημερινό κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Ρεσαδιέ και στη Νικόπολη, αλλά πιό βόρεια, πάνω στα υψώματα. Δυστυχώς περισσότερες πληροφορίες για τις συγκεκριμένες οικογένειες δεν έχω.

   Διαγραφή
 51. Καλησπέρα κι από εμένα. Περιδιαβαίνοντας στο blog σας είδα οτι κάνετε όχι απλώς μια πολλή καλή δουλειά σχετικά με την ιστορία πολλών οικογενειών - προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά λειτούργημα. Καθώς προσφέρετε πληροφορίες στους απογόνους σχετικά με την οικογένειά τους. Επειδή δεν ξέρω που να αποτανθώ αποφάσισα να ζητήσω τα "φώτα" σας σχετικά και με τους δικούς μου προγόνους. Επιθυμώ να μάθω ο,τι στοιχεία υπάρχουν για τον Λάζαρο Γεωργιάδη και την γυναίκα του Άννα (παππούς και γιαγιά μου) που ήρθαν στην Ελλάδα από το Σοχούμ με τα τρία τους παιδιά Νίκο, Παρθένα και Μαρία γύρω στο 1934 (χωρίς απόλυτη βεβαιότητα για την χρονολογία αλλά με μικρή απόκλιση ) και εγκαταστάθηκαν τελικά στην Κατερίνη. Αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που γνωρίζω. Θα 'ηθελα πάρα πολύ να μάθω ό,τι περισσότερο για την ζωή τους (ενδεχομένως και το πατρικό όνομα της γιαγιάς). Σας ευχαριστώ θερμά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τέτοια περίπτωση δε μπορώ να εντοπίσω στην Κατερίνη. Μήπως εγκαταστάθηκαν αλλού αρχικά και όχι μέσα στην Κατερίνη; Μήπως ξέρετε ονόματα συγγενών τους που να ήρθαν νωρίτερα και τον τόπο που εγκαταστάθηκαν; Ίσως έτσι έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε διασταυρώσεις και να βρούμε κάτι.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας. Τα νεώτερα που έμαθα είναι πως μάλλον το πατρικό επώνυμο της γιαγιάς Άννας ήταν Ψωμιάδου. Μαζί τους ήταν και η αδελφή της Ελπίδα και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Λάκωμα της Χαλκιδικής. Η αδελφή της δεν ξέρω αν είχε ήδη οικογένεια. Η Ελπίδα παρέμεινε εκεί και η Άννα στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη με τα τρία της παιδιά χωρίς τον άντρα της γιατί στο μεταξύ είχε πεθάνει. Ωστόσο με ενημέρωσαν οτι η χρονολογία ερχομού τους ήταν 1928. Αλλά δεν είναι σίγουρο αν πρόκειται γενικότερα για την Ελλάδα ή την Κατερίνη. Δυστυχώς οι πληροφορίες μου είναι σκόρπιες διότι είναι από αυτά που θυμούνται τα υπόλοιπα εγγόνια που δεν είχαν εντρυφήσει και πολύ στο όλο θέμα. Πάντως σας ευχαριστώ και πάλι.

   Διαγραφή
  3. Στο Λάκκωμα εγκαταστάθηκαν μαζικά κάτοικοι από την περιοχή της Χαψάμανας (Γκιόλκιοϊ) Κοτυώρων. Επίσης το επίθετο Ψωμιάδης συναντάται κατά πλειοψηφία στην περιοχή Κοτυώρων. Από την ίδια περιοχή είχαμε και μετακινήσεις στην περιοχή του Σοχούμ. Προς το παρόν μόνο αυτά μπορώ να πω. Τα συγκεκριμένα ονόματα δε μπόρεσα να τα εντοπίσω.

   Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις πληροφορίες και για τον χρόνο σας

   Διαγραφή
 52. Αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσατε να βοηθήσετε κι εμένα...Απ' ότι διαβάζω ειδικεύεστε στην περιοχή της Νικόπολης κυρίως, ίσως όμως έχετε πληροφορίες και για την Προύσα απ' όπου ήρθε ο προπάππους μου Αθανάσιος Δημητριάδης με τη γυναίκα του Αργυρή. Εγκαταστάθηκαν στη Βέροια και στη συνέχεια άλλαξε το επώνυμό του (άγνωστο γιατί) σε Χατζηδημητρίου.Μήπως είχε Ποντιακές ρίζες - αν και δεν το νομίζω επειδή δε ζούσε στον Πόντο. Μήπως υπάρχει κάποιο στοιχείο καταγεγραμένο για τους προγόνους μου; Πολλά συγχαρητήρια για την αξιοθαύμαστη δουλειά που κάνετε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από την Προύσα στη Βέροια βρίσκω έναν Δημητριάδη ή Δημητρόγλου Παναγιώτη του Δημητρίου και τη γυναίκα του Σμαράγδα.
   Επίσης βρίσκω έναν Χαράλαμπο Δημητριάδη ή Χατζηδημητρίου και τη γυναίκα του Αναστασία. Ο πατέρας του Χαράλαμπου ονομαζόταν Χατζή Δημήτριος (δηλαδή είχε προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους και είχε γίνει "Χατζής"). Πιθανολογώ οτι αυτή πρέπει να είναι η οικογένεια των προγόνων σας.
   Ο Χαράλαμπος Χατζηδημητρίου ή Δημητριάδης, ήταν από την ελληνική κωμόπολη Πλατύαινο, πολύ κοντά στην Προύσα. Σήμερα η Πλατύαινος έχει ενωθεί με την Προύσα και ουσιαστικά αποτελεί προάστιό της.
   Ο τρίτος που βρίσκω ονομαζόταν Δημητριάδης Παναγιώτης του Αθανασίου, ήταν από την Προύσα και στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στη Νάουσα. Εδώ ταιριάζει το πατρώνυμο Αθανάσιος.

   Εσείς κάντε τη δική σας έρευνα στα οικογενειακά ονόματα και συγκρίνετέ την με τα στοιχεία που σας δίνουμε.

   Διαγραφή
  2. Κύριε Νίκο(Houperin) σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τις πληροφορίες και την έρευνα που κάνατε, δυστυχώς όμως δεν ταιριάζει κάποιο όνομα με αυτά που γνωρίζω εγώ. Ο προπάππους μου Χατζηδημητρίου Αθανάσιος του Χρήστου, είχε αδέρφια τον Γεώργιο και τον Αβραάμ. Με την ανταλλαγή πληθυσμών ήρθε στη Βέροια με τη γυναίκα του Αργυρή όπως σας προανέφερα και τον γιο του Νικόλαο. Στη συνέχεια απέκτησε κι άλλα παιδιά, τον Γεώργιο, Βασίλη και την Κυριακή.Για την Αργυρή δε γνωρίζω κάτι, επίσης δεν ξέρω αν βοηθάει το παρατσούκλι του Αθανάσιου με το οποίο ήταν γνωστός ως "ντεληθανάσης". Αυτά τα στοιχεία έχω συγκεντρώσει από τη μεριά του παππού μου. Από τη μεριά της γιαγιάς μου γνωρίζω πως ο Γεώργιος Μωραίτης του Χρήστου, από τη Σμύρνη εγκαταστάθηκε στη Βέροια με τη σύζυγό του Δέσποινα (Καρρασάββα το πατρώνυμο) η οποία ήταν από Σαφράμπολη. Κόρη τους η Ασημούλα και η Βαγγελιώ. Ελπίζω να μην σας έχω κουράσει, αλλά δεν έχω κάπου αλλού να απευθυνθώ. Οποιοδήποτε στοιχείο μπορείτε να βρείτε θα ήταν πολύ χρήσιμο ωστε να γνωρίζουμε τις ρίζες μας.Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας...

   Διαγραφή
  3. Ωραία, τώρα βρήκαμε άκρη. Οι τρεις γιοί του Χρήστου Χατζηδημητρίου ή Χατζηδημητριάδη ή Δημητριάδη (δηλαδή ο Αβραάμ, ο Αθανάσιος και ο Γεώργιος) ήρθαν όντως στη Βέροια και η καταγωγή τους ήταν από το ελληνικό χωριό Αγία Κυριακή, που ανήκε στη Μητρόπολη Νικομηδείας.
   Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν δύο χωριά με το ίδιο όνομα.
   Το ένα ήταν σχεδόν παραθαλάσσιο στο Μαρμαρά, λίγο πριν αρχίσει ο κόλπος της Νικομήδειας, δηλαδή δυτικά της Γιάλοβας. Λεγόταν επίσης και Ένγκερεν ή Άνγκερεν (παραφθορά του ονόματος Αγία Κυριακή).
   Το άλλο ήταν λίγο βόρεια από τη λίμνη της Απολλωνιάδας, στα λεγόμενα Πιστικοχώρια. Ήταν επίσης γνωστό με το όνομα Καμαριωτάτοι.
   Ένα από τα δύο ήταν η πατρίδα σας. Ρωτήστε συγγενείς αν ξέρουν για την τοπογραφία. Ήταν στη θάλασσα ή κοντά σε λίμνη;
   Πάντως σαν σήμερα, 7 Ιουλίου, γιόρταζαν τη μνήμη της Αγίας Κυριακής με ονομαστά πανηγύρια σε όλη την περιοχή.

   Για τα υπόλοιπα τώρα. Η μόνη οικογένεια Μωραΐτη που εντοπίζω στην Ημαθία, εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια. Η καταγωγή τους ήταν από το χωριό Σερέκιοϊ, της ευρύτερης περιοχής Σμύρνης. Το Σερέκιοϊ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά από τη Μαινεμένη (σήμερα Menemen).
   Για τους Καρασαββά, μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω οτι όντως υπήρχε σόι με αυτό το όνομα στη Σαφράμπολη.

   Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ!!! Είναι ηθική ικανοποίηση να γνωρίζεις τον τόπο καταγωγής σου! Να 'στε καλά!!!

   Διαγραφή
 53. Καλησπέρα. Αφού σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική εργασία και προσφορά σας στον προσφυγικό Ελληνισμό θα παρακαλούσα να με βοηθήσετε να βρώ τις ρίζες του παππού μου. Οι γονείς του παππού, Κωνσταντίνος και Μαρία ήταν από το Μοσκοφάντων (Μοσκοφλάρ) της Σαμψούντας (μητρόπολη Αμάσειας). Σχετικά με το χωριό δώσατε λεπτομερείς πληροφορίες σε ανάλογο αίτημα συγγενή μου. Ο Κωνσταντίνος ήταν δάσκαλος στην περιοχή, με το παρατσούκλι (Γ)κουρού μουχτάρ. Το επίθετό του ήταν κατά πάσα πιθανότητα Γεωργιάδης. Ο Κωνσταντίνος και η Μαρία πέθαναν στο Μοσκοφάντων και στην Ελλάδα έφθασαν τα τρία ορφανά τους, Ανυσία (ή Ανοσία), Σοφία και Θρασύβουλος (παππούς μου). Η Ανυσία βρέθηκε στην περιοχή Δράμας, η Σοφία στο Ποντολίβαδο Καβάλας και ο Θρασύβουλος στην γειτονική Νέα Καρβάλη Καβάλας. Ο Θρασύβουλος απέκτησε το επίθετο Μοσκοφίδης, μάλλον λόγω καταγωγής στο ορφανοτροφείο της Κορίνθου στο οποίο φιλοξενήθηκε όταν πρωτοέφθασε στην Ελλάδα. Θυμόταν όμως ότι αρχικά λεγόταν Γεωργιάδης. Παρακαλώ να ελέγξετε την ακρίβεια των παραπάνω στοιχείων και αν υπάρχουν άλλοι συγγενείς που ήρθαν στην Ελλάδα. Επίσης θα ήθελα οποιαδήποτε πληροφορία για το Μοσκοφάντων και την ιστορία του, π.χ. αν το "Μοσκόφ" παραπέμπει σε Μοσχοβίτες, Ρώσους ή κάτι άλλο.

  Με εκτίμηση,

  Αβραάμ Μαστοράκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως έγραψα και παραπάνω, οι Μοσκοφάντ` ζούσαν σε γειτονικά χωριά. Στο Μοσκοφάντων (που φαίνεται οτι ήταν η κοιτίδα της οικογένειας), στο Κιοτεκλή, στο Αρουτζάχ και λίγο παραπάνω στο Σαρήκλισε.
   Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν μαζικά στο Καλλίφυτο Δράμας και στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας και δύο οικογένειες στο Πολύβρυσο Σιδηροκάστρου και στο Βατόλακο Κοζάνης. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλες πληροφορίες για την οικογένεια ή το χωριό.
   Όσον αφορά το επίθετο Γεωργιάδης, ήταν πολύ κοινό και δε μπορούμε στηριχθούμε σ` αυτό. Το επίθετο Μοσκοφίδης δεν ξέρουμε από πού προήλθε και προτιμούμε να μην κάνουμε αναπόδεικτες εικασίες.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ!

   Διαγραφή
 54. Καλησπέρα και συγχαριτήρια για την προσφορά σας στην παράδοση, την μεταλαμπάδευση και την γνώση.Το έργο σας είναι πολύτιμο και μακάρι να υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με τόσο ζήλο όπως εσείς.Θα ήθελα να με βοηθήσετε.Έχω καταγωγή από το χωριό Φουντουτσάχ της Σαμσούντας.Ο προ-παππούς μου ονομαζόταν Πέτρος Καλόνικος ή Καλονικίδης. Ο πατέρας του ήταν ο Χαράλαμπος Καλόνικος ή Καλονικίδης και ήταν δάσκαλος. Η μητέρα του Πέτρου ονομαζόταν Μαρία δεν γνωρίζω όμωσ το επίθετο της. Η συμβολή σας στην γνώση για την οικογένεια μου και τις ρίζες μου θα ήταν πολύτιμες για εμένα. Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το επίθετο Καλονικίδης όντως το συναντάμε στην περιοχή της Αμισού. Συγκεκριμένα για το Φουντουτζάκ όμως δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε. Καλονικιδαίοι πάντως εγκαταστάθηκαν στο Ευρύπεδο Δράμας, στα Παλιάμπελα Δράμας και στο Ζυγό Καβάλας.

   Διαγραφή
 55. Ονομάζομαι Κυριακος Εμμανουηλιδης ο παπους μου Κυριάκος εγκατασταθηκε στο Χρυσοκαστρο Καβαλας με την ανταλαγη κατοικουσε στο Καρα Τεπε Νικομηδειας αλλα καταγοταν απο την περιοχη της Γαρασαρης . Παρακαλω θα ηθελα να μαθω περισοτερα για την καταγωγη της οικογενειας . Πιθανοτατα το ονομα του προπαπου μου ηταν Θεόδωρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο προπάππος ήταν Θεόδωρος, ο προ-προπάππος Κυριάκος και ο προ-προ-προπάππος Εμμανουήλ. Από αυτόν η οικογένειά σας πήρε το επίθετο Εμμανουηλίδης. Είστε παρακλάδι της μεγάλης οικογένειας των Μαρουφάντων (Μαρουφίδης) η οποία είχε κοιτίδα το χωριό Κεϊλίκα (Καϊλούκα) της Νικοπόλεως, αλλά είχε εξαπλωθεί και στα διπλανά χωριά Όβατζουχ και Χατζήκιοϊ, καθώς και στην περιοχή του Ατά-παζαρ Βιθυνίας ως μετανάστες (στα χωριά Σουμπατάκ και Παραλή). Στην Ελλάδα ήρθαν πρώτα στην Αετοπλαγιά και αργότερα κατέβηκαν στο Χρυσόκαστρο.

   Διαγραφή
 56. Γεια σας! Εξαιρετικη δουλεια! Ηθελα να ρωτησω αν υπαρχουν πληροφοριες για ποντιους στην ευρυτερη περιοχη της Προυσσας. Ψαχνω πληροφοριες για τον προ-προ παππου μου και το μονο που ξερω ειναι το ονοματεπωνυμο του Παναγιωτης Χασκιδης. Μπορω να βρω καπου πληροφοριες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπήρχαν πολλά ποντιακά χωριά στη Βιθυνία, συγκεντρωμένα στην περιοχή του Ατά-παζαρ και κυρίως στη βόρεια περιοχή Καρασού. Πρόκειται για Πόντιους εσωτερικούς μετανάστες του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.
   Η δική σας οικογένεια προέρχεται από το Σέρδιβαν, λίγο νοτιοδυτικά του Ατά-παζαρ και σήμερα ουσιαστικά προάστιό του.
   Πιθανολογώ οτι κατέβηκαν αργότερα στο Σέρδιβαν, προερχόμενοι από τα ποντιακά χωριά του Καρασού, όπως συνέβη και με άλλες οικογένειες. Στην Ελλάδα ήρθαν στη Νέα Αμισό Δράμας και στη Μάνδρα Ξάνθης.
   Η οικογένεια των Χασικάντων πιστεύω οτι έχει αρχική κοιτίδα την περιοχή της Νικοπόλεως και ιδιαίτερα την περιοχή των χωριών Όβατζουχ, Έσκιονε, Κεϊλίκα. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής οικογένειας μετακινήθηκε στη Βιθυνία, ενώ ένα μικρότερο μετακινήθηκε στο Καραουργάν του Καρς και κατέληξαν στην Ελλάδα στην περιοχή του Κιλκίς.
   Δυστυχώς, αν και όλες οι ενδείξεις της έρευνας μας δείχνουν αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχουμε ακόμα ατράνταχα στοιχεία και αποδείξεις.

   Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστω παρα πολυ!! Το blog σου ειναι θησαυρος της παραδοσης μας! Ο Θεος να σε εχει παντα καλα!

   Διαγραφή
 57. Ευχαριστώ πολύ για τις τοσο σημαντικές πληροφορίες που μου έδωσες
  εύχομαι να έχεις παντα υγεία και δύναμη ώστε να συνεχίσεις αυτό που κάνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Γεια σας. Ειδα σημερα την ιστοσελιδα βρισκομενος στην Αγκυρα. Λεγομαι Γιωργος Καρατζογλου, ο πατερας Αθανασιος που ηρθε Ελλαδα απο Σαφραμπολη (Safranbolu) 2ετων, ο παππους Ιωαννης Καρατζογλου, η γιαγια Σουσανα, μαλλον Κοτζαμουρατογλου. Μπορουμε να βρουμε περισσοτερες πληροφοριες για το που κατοικουσαν; Εντυπωσιασμενος, ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και από τις δύο πλευρές, κατάγεστε από το χωριό Γιαζίκιοϊ, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Σαφράμπολης.
   Από τη μεριά του παππού Ιωάννη Καρατζόγλου, προπάππους ήταν ο Γεώργιος Καρατζόγλου και προ-προπάππους ο Αθανάσιος Καρατζόγλου. Προγιαγιά (γυναίκα του Γεωργίου Καρατζόγλου) ήταν η Δέσποινα, κόρη του Σταύρου Τζορτζόρογλου, επίσης από το Γιαζίκιοϊ.
   Από τη μεριά της γιαγιάς Σουσάνας (σύζυγος Ιωάννη Καρατζόγλου), προπάππους ήταν ο Γεώργιος Κοτζαμουράτογλου (επίσης από το Γιαζίκιοϊ) και προ-προπάππους ο Φίλιππος Κοτζαμουράτογλου. Σύζυγος του Γεωργίου ήταν η προγιαγιά σας Μαρία (κόρη του Ιωάννη Φεστρίγκα??? από την Αμισό???) και σύζυγος του Φίλιππου η προ-προγιαγιά σας Ευγενία (κόρη του Νικολάου Γκεζίρογλου, πάλι από το Γιαζίκιοϊ).
   Η αρχική τους εγκατάσταση στην Ελλάδα, έγινε στη Νέα Σαφράμπολη Πρεβέζης.

   Διαγραφή
 59. Καλησπέρα. Ο παππούς μου, Σταύρος Βύζικας, γιος του Ιωάννη Βύζικα και Παναγιώτας (δεν γνωρίζω το επίθετο της Παναγιώτας, μόνο το ότι το όνομα της στα ποντιακά ήταν Παναιλα- θα ήθελα να μάθω το επίθετό της αν είναι δυνατό) ήταν το μόνο παιδί απο αυτόν τον γάμο. Ακουσα (δεν ξέρω κατά πόσον αληθεύει) ότι και για τους δύο- Ιωάννη και Παναγιώτα- δεν ήταν ο πρώτος γάμος και ότι και οι δύο ήταν ποντιακής καταγωγής από την Γαράσαρη. Εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Καβάλας απ'οσο ξέρω εξ'αρχής και έτσι ο παππούς μου Σταύρος γεννήθηκε το 1925 στην Καβάλα όπου και στην συνέχεια έζησε και πέθανε το 2004.Διάβασα σε κάποιο από τα σχόλια ότι η οικογένεια των Βυζικάντων κατάγεται από το χωριό Μπαλτζάνα. Θα εκτιμούσα ιδιαΙτερα οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να δώσετε σχετικά με αυτή την οικογένεια, ιδιαίτερα αν είναι παρακλάδι κάποιας μεγαλύτερης οικογένειας. Προσπαθώ να πάω όσο το δυνατόν πιο πίσω χρονολογικά διότι έχω την εντύπωση ότι το αίμα αυτό έχει επιρροές από άλλα μέρη της Ανατολής.Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Βυζικάντ` κατάγονται από το κεφαλοχώρι Μπάλτζανα, που βρίσκεται ανατολικά της Νικοπόλεως. Προπάππος σας ήταν ο Ιωάννης Βύζικας και προ-προπάππος ο Αναστάσιος Βύζικας. Για την προγιαγιά Παναγιώτα δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορίες. Τελική τους εγκατάσταση στην Ελλάδα ήταν το χωριό Πλαταμώνας Καβάλας, με πολλούς ακόμα Παλτζανώτες.
   Η Πάλτζανα θεωρούμε οτι είναι από τους πολύ παλιούς οικισμούς της περιοχής Νικοπόλεως και αυτό στηρίζεται σε τοπωνύμια και ερείπια της βυζαντινής εποχής. Κατά τον 18ο και αρχές του 19ου αιώνα, προσήλθαν και οικογένειες και από άλλες περιοχές του Πόντου (Αργυρούπολη, Τσαγράκ, Καππαδοκία κλπ) και ενίσχυσαν τον υπάρχοντα πληθυσμό. Η οικογένεια των Βυζικάντων όμως, εκτιμάται οτι είναι μια εκ των παλαιών εντοπίων οικογενειών της Πάλτζανας.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ. Μία ακόμη ερώτηση, μια και είστε γνώστης του αντικειμένου ίσως μπορείτε να με παραπέμψετε κάπου αλλού για βοήθεια. Η οικογένεια του πατέρα μου, από την πλευρά της μητέρας του, γεννήθηκαν και έζησαν στο Βατούμ και Σοχούμ του Πόντου πριν μεταναστεύσουν στην Ελλάδα και υπάρχουν κάποια ονόματα και πληροφορίες. Μήπως υπάρχει κάποιος στο διαδίκτυο που έχει μελετήσει τα δημογραφικά/γενεαλογικά εκείνης της περιοχής; Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  3. Για ποιά ονόματα ενδιαφέρεστε;

   Διαγραφή
  4. Οικογένεια Ανδρόνικου Χα'ι'τ'ά.Ο Ανδρόνικος και Παρθενόπη είναι οι γονείς της μητέρας του πατέρα μου. Η μητέρα του πατέρα μου, γιαγιά Κορνηλία Χα'ι'τά, γεννήθηκε στο Βατούμ και αργότερα μετανάστευσε στην Ροδόπολη Σερρών με τον αδελφό της Αλάριχο όπου και έζησε κάποια χρόνια πριν παντρευτεί τον παππού μου Χριστόδουλο ( ο οποίος γεννήθηκε στην Μεσημβρία Αν.Ρωμυλίας -σημερινό Νεσέμπαρ Βουλγαρίας- και εκ των υστέρων μετανάστευσε και έζησε στην Νεα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης με την γιαγιά Κορνηλία). Δεν γνωρίζω πολλά για τους γονείς τους Ανδρόνικο και Παρθενόπη. Απ'ότι διάβασα κάπου, ο πατέρας της Ανδρόνικος γεννήθηκε στο Σοχούμ πριν μεταφερθεί στο Βατούμ αλλά άκουσα ότι μετέπειτα δεν έζησε μαζί με την οικογένεια του στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. Είμαι κάτοικος εξωτερικού το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και δεν δόθηκε ευκαιρία για εκτεταμένες συζητήσεις επί του θέματος με γονείς ή συγγενείς. Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τον πονοκέφαλο.

   Διαγραφή
  5. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη σύμπτωση, η οποία μπορεί να σας είναι γνωστή ήδη. Ανδρόνικος Χαϊτάς ονομαζόταν ο ΓΓ του ΚΚΕ την περίοδο 1927-1931. Είχε γεννηθεί στο Σοχούμι το 1894 και ήρθε αρχικά στη Ροδόπολη Σερρών με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Ως ηγετικό στέλεχος του ΣΕΚΕ και του ΚΚΕ, κατέβηκε στην Αθήνα όπου και έδρασε, μέχρι τη σύλληψή του το 1931. Αφού δραπέτευσε με άλλους συντρόφους του, κατέφυγαν στη Σοβιετική Ένωση. Εκεί συνέχισε τη δράση του και ως καθηγητής πανεπιστημίου, μέχρι το 1936 που εκτελέστηκε κατά τις σταλινικές εκκαθαρίσεις.
   Εγώ δεν κατόρθωσα να ταυτοποιήσω το όνομα, αλλά είναι άξιο αναφοράς οτι Πόντιοι με επίθετο Χαϊτάς (που άλλαξε σε Παναγιωτίδης), είχαν όντως εγκατασταθεί στο χωριό Λιβάδια, δίπλα στη Ροδόπολη. Οι συμπτώσεις είναι πολλές και το όνομα σπάνιο, οπότε...
   Πάντως βάζοντας το όνομα "Ανδρόνικος Χαϊτάς" στο google, θα σας βγάλει πολλές παραπομπές. Αξίζει να το ψάξετε περαιτέρω.

   Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ

   Διαγραφή
 60. Καλησπέρα!! Θα ήθελα πολύ να μάθω και εγω κάτι για την καταγωγή των προ παππούδων μου αν γίνεται.. Από την μεριά της γιαγιά μου ο πατέρας της ήρθε από την ΓΑΛΙΑΙΝΑ και τον έλεγαν Νικολαιδη Θεόδωρο του Νικολάου ήταν μάλλον χήρος και είχε έναν γιο τον Γιώργο... Παντρεύτηκε στα Κύρια Δράμας την Ανδρεαδου Μαρία( που δεν ήξερε αν ήταν χήρα) από την Ορντου και τα παιδιά της είχαν πεθάνει στο δρόμο. Από την μεριά του παππού μου το μόνο που ξέρω είναι τα ονόματα τους Ανδρεάδης Γεώργιος του Κοσμά (μάλλον από την Ορντού) ο προπαππους και Φωτιαδου Θεογνωσία ή προγιαγιά μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο λυκοπάππος σου Θεόδωρος (γιός του Νικολάου) ήταν από τον οικισμό Κουστουλάντων, της κοινότητας Αρμενού (περιοχή Γαλίανας Τραπεζούντας) και ήρθε στην Αγάπη Κυργίων Δράμας.

   Ο άλλος λυκοπάππος σου ο Ανδρεάδης, ήρθε στο Βαθυχώρι Κυργίων από τα Κοτύωρα. Νομίζω οτι η μητέρα του (προ-προγιαγιά σου) και χήρα του Κοσμά, λεγόταν Δέσποινα και ήταν κόρη του Μωυσίδη Θεόδωρου.
   Η δε προγιαγιά σου Θεογνωσία Φωτιάδου, σύζυγος του Γιώργου Ανδρεάδη, ήταν από τους Φωτιάδηδες της περιοχής Γουρούχ (Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως) που ήρθαν στο Βαθύσπηλο και στα Κύργια.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γι'αυτες τις πληροφορίες που μου δώσατε... Δυστυχώς δεν προλαβα κανέναν από τους προπαππουδες μου και οι παππούδες μου ορφανεψαν πολύ νωρίς και γνώριζαν ελάχιστα για την καταγωγή τους...ή προ προγιαγιά μου όντος πρέπει να λεγόταν Δέσποινα γιατί ο παππούς μου (Κοσμάς) έχει μια αδερφή που την λένε Δέσποινα.... Για την άλλη μου προγιαγιά Μαρια μάλλον δεν μπορεσατε να βρητε κάτι; Ήταν το γένος Ανδρεάδη και αυτή.ήταν παντρεμένη με παιδιά..τα παιδιά της πέθαναν στο δρόμο και παρόλο που ξανά παντρεύτηκε εδώ τον προπαππού τον Θωδορα δεν σταμάτησε να ψάχνει για τον πρώτο της άντρα μέχρι που πέθανε..συγχαρητήρια γι'αυτο που κάνετε και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για όλα

   Διαγραφή
 61. Αγαπητέ Houperin καλησπέρα. Θα ήθελα να μάθω για την καταγωγή του προπάππου μου Λάζαρου Παρασίδη. Από οτι ξέρω είχε έναν αδερφό που τον έλεγαν Σταύρο και οι γονείς τους κατάγονταν από ένα χωριό της Μελανθιας , Κολονίας Σεβαστιας Νικοπόλεος δεν ξέρω ακριβώς και το 1878 έφυγαν και εγκαταστάθηκαν χωριό ΚΟΝΚ το οποίο άλλαξε όνομα την δεκαετία του 80 και ονομάστηκε (Kuzupinari), και βρίσκετε στην περιοχή Γκιολε - Καρς στον Καύκασο.Δεν ξέρω αν ο προπάππους μου γεννήθηκε στο Κονκ η έφυγε μικρο παιδί από την Νικόπολη,Αν είναι δυνατό να μου προσδιορίσετε τα πιθανά χωριά της Νικόπολης από τα οποία μπορεί να κατάγονταν.Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, κοιτίδα τους πρέπει να ήταν το χωριό Χαβζούλ, που ανήκε στο σαντζάκι Νικοπόλεως (του βιλαετίου Σεβάστειας) και στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Αν και υπαγόταν στην επαρχία Κοϊλά-χισάρ, ήταν πιό κοντά στην επαρχία Μεσουτιέ, γι` αυτό ίσως μου αναφέρετε το Μελάνθιον (που είναι η ελληνική ονομασία του Μεσουτιέ).
   Ο προ-προπάππος σας πρέπει να ήταν ο Γεώργιος Παράσογλου / Παράσογλου, από το Χαβζούλ και ο Σταύρος ήρθε στο Δροσάτο Κιλκίς. Στα χωριά της Γκιόλας (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κονκ), υπήρχαν πολλοί μετανάστες από όλες τις επαρχίες της Νικοπόλεως και προφανώς μέσα σ` αυτούς και η δική σας οικογένεια.

   Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Houperin είσαι καταπληκτικός !!!!! Από το χωριό αυτό το Χαβλούζ καταγόταν και ο αλλος μου προπάππους ο Χαράλαμπος Περσινίδης. Στο Κονκ παντρεύτηκαν ο παππούς μου Θεόφιλος Περτσινίδης γιος του Χαράλαμπου και η γιαγια μου Ελισάβετ Παρασίδου κόρη του Λάζαρου Παρασίδη οποίος ήρθε στην Ελλάδα μαζί και ο αδερφός του Σταύρος και οι οικογένειες τους και εγκαταστάθηκαν στο Δροσάτο Κιλκίς.Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και για τις σημαντικές για μένα πληροφορίες.

   Διαγραφή
  3. Σωστά, στο Χαβζούλ υπήρχαν και οικογένειες από το σόι των Περτσινάντων. Από το ίδιο σόι ζούσαν και στο χωριό Κοπετέν, της ίδιας περιοχής, το οποίο βρίσκεται όμως πιό κοντά στο Μεσουτιέ (λίγα χιλιόμετρα νοτιονατολικά του).
   Σύμφωνα με τη δική μας έρευνα (που βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει) οι Περτσινάντ` ήρθαν σ` αυτήν την περιοχή κατά τα μέσα του 18ου αιώνα, προερχόμενοι από την Αυλίανα της επαρχίας Τορούλ Αργυρουπόλεως.

   Διαγραφή
 62. Kalimera apo Germania! Prospathontas na vro ke ego tis Rizes mou edo ke xronia ke apotinxanontas xana ke xana, apefthinome ke ego se esas, mipos borite na me voithisete. Psaxno ena xorio me to onoma Xanevi 'i Xanas tis Sevastias (mono stixio pou gnorizo os topo katagogis ke pou de vrisko se xartes). I papoudes mou legontan Lazaros Iliadis (sizigos Eleni Kyriakidou), Dimitris Efthimiadis (sizigos Maria Papadopoulou) ke o enas propapous mou Mixalis Papadopoulos, o opios ke itan o papas tis enorias. Stixia pou episis de me voithisan stin erewna mou, dilosis tou enos papou mou oti: emis ki imes Epeslides, alla Senetsmelides. Episis mia lexi pou elege itan Lazliant. Sas efxaristo ek ton proteron gia opio stixio ke voithia!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. ***Apo Germania: Kapia stixia pou episis ke isos boroun na sas voithisoun ke ta vrika se simiosis mou os pros to Lazaro Iliadi: o pateras tou legotan Nikolaos ke i mana tou Kani (ipotheto apo Kassiani?)/ tis sizigou tou Elenis Kyriakidou i mana legotan Syrmatenia ke tin fonazan Armoutsalesa ke itan apo to Kailar (de gnorizo topo katagogis tis giagias mou, ektos tou oti legan oti itan Kaukasia Pontia apo to Batoum). O de papous mou episis elege, pos emis de milame opos i Epeslides, Giziklides, Tsifliklides, Iraplides (tin diafora den ti gnorizo) ke epemene oti imaste Senetsmelides ke milame perissotero ''elafria pontiaka'' (den boresa tipota na vro gia ti lexi Senetsmelis) Os pros ton propapo mou to Mixali Papadopoulo, ixe enan aderfo, ton opio fonazan Giagoula, alla to onoma tou itan Grigoris. I de sizigos tou propapou mou, tis opias de gnorizo to onoma, pethane stin poria apo Gytheio pros Florina (de gnorizo, pou akriwos). Episis de gnorizo to logo, alla sti Thessaloniki diaspastikan i sigenis tou papou Dimitri Efthimiadi, i opii omos legonte Amanatidei. Katelixan ke egatastathikan se ena xorio tou Nomou Florinis, ti Vegora 'i ta Vegora. Perissoteres plirofories gia sigenis ton propapoudon ke progiagiadon mou, distixos den exo, logo tou oti kapii den proftasan na figoun pros Ellada, alli pali pethanan ke gia pliges i propapoudes ke progiagiades den ithelan na milane, Elpizo, na sas voithisoun ke afta ta stixia!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ μου, η καταγωγή σας είναι από το χωριό Χάνεβη, που ανήκε στην επαρχία Κοϊλά-Χισάρ (Κολωνία), του σαντζακίου Νικοπόλεως και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Νικοπόλεως και Κολωνίας.
   Η Χάνεβη, μαζί με άλλους τρεις οικισμούς, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της επαρχίας, λίγο πάνω από τα βόρεια χωριά της επαρχίας Επές, τα οποία επίσης ανήκαν στη Νικόπολη.
   Δίπλα στη Χάνεβη ήταν και το χωριό Σαχνά-Τσιμέν και προφανώς ένα μέρος της οικογένειας ήταν από εκεί, γι` αυτό ο παππούς σας έλεγε οτι είναι "Σαχνατσιμενλήδες".
   Όλο τα Σαντζάκι Νικοπόλεως ανήκε στο Βιλαέτι Σεβάστειας, όπως και πολλές άλλες περιοχές του Πόντου (Αμάσεια, Τοκάτη, Νεοκαισάρεια κλπ). Ειδικά πάντως η περιοχή των προγόνων σας ανήκε στη Νικόπολη και πολιτικά και εκκλησιαστικά.

   Στους προγόνους σας τώρα:
   Όντως ο παππούς σας ο Λάζαρος είχε πατέρα Νικόλαο και παππού Γεώργιο.
   Στην Ελλάδα αρχικά εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στο χωριό Βεγόρα της Φλώρινας, μαζί με άλλους συγγενείς και συγχωριανούς.
   Το παρωνύμι της οικογένειας στην πατρίδα ήταν Λαζ-Ηλίας (εξού και το οικογενειακό όνομα Λαζ-Ηλιάντες - Λαζλιάντ`), προφανώς από κάποιον πρόγονο Ηλία.

   Ο άλλος ο παππούς ο Δημήτριος Ευθυμιάδης, ήταν γιός του Κωνσταντίνου, επίσης από τη Χάνεβη και επίσης αρχικά πρόσφυγες στη Βεγόρα.
   Το όνομα της οικογένειας στην πατρίδα ήταν Τιμιόσογλου (που σημαίνει Ευθυμιάδης).

   Ο προπάππος ο Μιχάλης και ο αδερφός του ο Γρηγόρης, ήταν γιοί του Κυριάκου Παπάδοπουλου (ή Παπάζογλου) επίσης από τη Χάνεβη και επίσης αρχικά πρόσφυγες στη Βεγόρα.

   Για το σόι των Κυριακάντων (Κυριακίδης) τα στοιχεία που δίνετε είναι λίγα και δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Πάντως τέτοια οικογένεια στη Χάνεβη δεν υπήρχε σίγουρα. Από το παρωνύμι "Αρμουτσαλέσα" που μας λέτε, μπορούμε να υποθέσουμε οτι η καταγωγή ίσως να ήταν από το χωριό Αρμουτλού, πάλι της περιοχής Νικόπολης, το οποίο βρισκόταν πιο βόρεια από το Χάνεβη και το Κοϊλά-Χισάρ, στην επαρχία Μεσουτιέ της Νικοπόλεως (γεωγραφικά το νοτιότερο σημείο του σημερινού νομού Κοτυώρων).

   Συμπερασματικά, είστε ορίτζιναλ (τουλάχιστον κατά τα τρία τέταρτα) Χανεβλής Κολωνιάτης από τη Νικόπολη Πόντου.

   Διαγραφή
 64. Kyrie Petridi, Sas efxaristo apo kardias gia ta stixia, ta nea, ton kyklo pou tora pia klini mesa mou ke niotho gemati! Enas telios kyklos gnorizontas pia, pos ne iparxi aftos o topos ke pou vriskete! Gnorizontas pia, ti simenoun i lexis pou akousa ke pou den borouse kanis na mou exigisi! Peritto na Sas po, pos kalesa amesa tous gonis mou sto tilefono ke legontas tous ta nea, i fones tous gemisan xara alla ke dakria (akoma ke i gonis mou den ixan apantisis, logo tou oti os pedia ke nei, o,ti ke na rotousan os pros tin katagogi, apantisis den pernane/ i gonis tous ke aperigrapto pono mesa tous kouwalousan ke epithimousan na prosarmostoun sti Nea Patrida, logo tou oti, ke opos gnorizete, den tixenan tote apodoxis apo ton entopio plithismo) - ke i tris mas imaste vathia siginimeni! Ta stixia sas ta diawasa perissoteres apo 5 fores sto tilefono!!! O pateras mou, glikitatos, mou lei: pedi mou, voithai na sou po ke thimithika to onoma tou papou mou, pou de gnorisa, Kosmas Kyriakidis, Syrmatenia i garinat, apo to Kailar, to Kailar ke itan Kafkasii!
  Kitazo brosta ke elpizo sto mellon na vrethite ke pali Germania ke na ine to Mannheim! Apo mena tin original kata 3/4 Xanevli Koloniatissa apo ti Nikopoli tou Pontou Elena ke tous gonis mou tris terasties agalies gia Esas!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ωραία. Τώρα βρήκαμε και τα τελευταία στοιχεία. Οι Κυριακάντ` ήταν επίσης από την ίδια περιοχή της Νικοπόλεως και είχαν μεταναστεύσει στην περιοχή του Καρς (γι` αυτό δεν τους βρήκαμε αρχικά). Εκεί εγκαταστάθηκαν στο χωριό Αλή-σοφί, της επαρχίας Καγισμάν (όπως επίσης και Ηλιάδηδες από τη Χάνεβη). Στην Ελλάδα ήρθαν στην Πτολεμαΐδα (παλιό όνομα Καϊλάρια), επίσης μαζί με Ηλιάδηδες.
   Όλοι αυτοί δηλαδή ήταν συγχωριανοί και συγγενείς και προφανώς έτσι συνδέονται μεταξύ τους και οι οικογένειες από τη Βεγόρα και την Πτολεμαΐδα, άσχετα αν κάποιοι από αυτούς είχαν μεταναστεύσει στο Καρς.

   Ο δικός σας πρόγονος που ήρθε από το Αλή-σοφί, είναι ο Κοσμάς Κυριακίδης, γιός του Γεωργίου.
   Άρα, τελικά είστε 100% από την επαρχία Κολωνίας (Κοϊλά-Χισάρ) της Νικοπόλεως.

   Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρήκαμε την άκρη. Χαιρετίας στους συμπατριώτες μας συγγενείς σας.

   Διαγραφή
 65. Γεια σας,το ονομα της γιαγιας μου ηταν σοφια/σονια ανδρεαδου και ο πατερας ηταν ο παναγιωτης ανδρεαδης και η μητερα της καλλιοπη,ηρθαν απο τον καυκασο οταν ηταν σε ηλικια 7 ετων περιπου στην αθηνα,επειτα στο κιλκις και μετα στο καρυοχωρι πτολεμαιδας,εχετε καποιες πληροφοριες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα συγκεκριμένα ονόματα δε μπορούμε να τα εντοπίσουμε. Μήπως έχετε άλλα ονόματα συγγενών και τον τόπο εγκατάστασής τους για να κάνουμε διασταυρώσεις; Στο Κιλκίς μέσα ή σε κάποιο χωριό; Στο Καρυοχώρι πάντως η πλειοψηφία ήταν από την περιοχή Αργυρούπολης και από την Υοσγάτη.

   Διαγραφή
 66. Γειά σας! Συγχαρητήρια για το Έργο σας!
  Απ'οτι κατάλαβα ειδικεύεστε σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου, παρόλα αυτά, ίσως να μπορέσετε να με βοηθήσετε.

  Είμαι απόγονος Ελλήνων της Τσάλκας. Οι παππούδες μου είναι από το χωρίο Χαντίκ. Πριν εγκατασταθούν εκεί, έμεναν στο Σαναμέρ της Τσάλκας. Έχω βρει ένα χωριό που ονομάζεται Σαναμέρ, στην επαρχία Ερζουρούμ (Χορασάν), που σήμερα ονομάζεται Χατσιαχμέτ. Υποθέτω ότι είναι από αυτό το χωρίο που μετανάστευσαν στη Γεωργία; Το ερώτημα είναι - ποιες είναι οι πραγματικές τους ρίζες; Από ποια περιοχή του Πόντου βρέθηκαν στο Σαναμέρ;; Το επίθετο τους είναι Ποπόβ, γένος Κεΐσογλη (ποπ σημαίνει παπάς στα ρωσικά).

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Σαναμέρ της Τσάλκας κατοικήθηκε όντως από Ρωμιούς του ηπειρωτικού Πόντου, μέχρι τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, οπότε και χάθηκε. Κάποιοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο παραλίμνιο πλέον Χαντίκ ενώ άλλοι έφυγαν για την περιοχή της Σταυρούπολης και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Τελμάνοβκα. Πριν από λίγα χρόνια αυτό το χωριό (που βρίσκεται δίπλα στο Εσεντούκι) πήρε το όνομα του παλιού τους χωριού, δηλαδή Σαναμέρ.
   Όσον αφορά την προέλευση των κατοίκων, συμφωνώ μαζί σας, (χωρίς ατράνταχτες αποδείξεις προς το παρόν), Και οι κάτοικοι του πρώτου Σαναμέρ και οι πρώτοι κάτοικοι του Χαντίκ, προέρχονταν από ομώνυμα ρωμαίικα χωριά του Χορασάν.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την απάντησή σας!
   Πως θα μπορούσα να μάθω για την τόπο προέλευσης των κατοίκων του Σαναμέρ (της Ερζερούμ); Φαντάζομαι διέφυγαν σε εκείνα τα μέρη, καθώς αυτή βρισκόταν υπό ρωσική διοίκηση; Από που όμως;;

   Διαγραφή
  3. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για αυτόχθονες της περιοχής Θεοδοσιούπολης. Είναι γνωστό οτι τα περισσότερα ρωμαίικα χωριά της περιοχής άρχισαν να αδειάζουν από το 18ο αιώνα και κυρίως στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα (τότε έγινε και ο αποικισμός της Τσάλκας, μετά το ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-1829). Μετά το ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878-89, έγινε και ο αποικισμός του Καρς και του Αρδαχαν, που πέρασαν σε ρωσική διοίκηση. Η περιοχή του Ερζερούμ δεν πέρασε επίσημα σε ρωσική διοίκηση κατά το 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου, παρά μόνο σε ρωσική κατοχή για μικρό χρονικό διάστημα. Η μετανάστευση λοιπόν των αυτοχθόνων Ρωμιών του Ερζερούμ, έγινε ακριβώς για να φύγουν από Οθωμανικά εδάφη και να μεταναστεύσουν σε ρωσικά.

   Διαγραφή
 67. Καλή σας μέρα και συγχαρητήρια για το θεάρεστο έργο σας!!! Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε στην αναζήτησή πληροφοριών για την προγιαγιά μας, Ανατολή Γεωργιάδη όπου τον σύζυγο της Αχιλλέα τον έχασε κατα τον διωγμό, με κόρη την Μαριάνθη. Η Ανατολή εγκαταστάθηκε στο Ζυγό Καβάλας αλλά καμία πληροφορία για την καταγωγή της και κυρίως τον παππού Αχιλεα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Πόντιοι Γεωργιάδηδες του Ζυγού κατάγονται από το Εσκήκιοϊ και το Αγούτερε της Νικόπολης. Τα ονόματα όμως που μου λέτε, δε μπορώ να τα εντοπίσω. Μήπως ξέρετε ονόματα από άλλους συγγενείς Γεωργιάδηδες στο Ζυγό, για να σιγουρευτούμε; Ο Αχιλλέας πέθανε στην πατρίδα; Μήπως η Ανατολή ήρθε αρχικά αλλού και μετά στο Ζυγό; Μήπως ξέρετε το πατρικό της επίθετο; Μήπως ξέρετε το πατρικό του Αχιλλέα;

   Διαγραφή
 68. Καλή σας μέρα. Δεν γνωρίζω πολλά για τους προγόνους μου και θα ήθελα τη βοήθειά σας να βρω πληροφορίες για αυτούς. Τα στοιχεία τους είναι, Κεσικίδης Αναστάσιος του Λαζάρου και της Παρθένας από την περιοχή της Γαράσαρης που ήρθε και εγκαταστάθηκε στο Κοιλάδι(Ευκαρπία), Κιλκίς με τα πέντε παιδιά του. Καθώς και για τον Κοσμερίδη Χαράλαμπο του Γεωργίου και της Αναστασίας από την περιοχή του Καρς. Αναζητώ οποιαδήποτε πληροφορία για συγγενείς από την περιοχή. Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πρόγονοί σας προέρχονται από την οικογένεια των Κεσικάντων, με κοιτίδα το Καταχώρ` της Νικοπόλεως. Όπως και άλλες οικογένειες από το Καταχώρ`, στα τέλη του 19ου αιώνα αγόρασαν εκτάσεις νότια της Νικόπολης και ίδρυσαν το χωριό Κιράτς. Από εκεί ήρθαν στην Ελλάδα, στο Κοιλάδι και στην Ευκαρπία, ενώ άλλοι συγγενείς τους εγκαταστάθηκαν στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.
   Το παρωνύμι του δικού σας παρακλαδιού Κεσικάντων, ήταν "Τόγκας", ενώ άλλα παρακλάδια της οικογένειας είχαν τα παρωνύμια "Πεντέρ" και "Σελή".
   Τα σπίτια των Κεσικάντων στο Κιράτς ήταν δίπλα στα σπίτια των Τζανάντων (οι οποίοι προέρχονταν από το Ασαρτζούχ και τη Λίτζασα της Νικόπολης). Μπορείτε να τα δείτε ερειπωμένα στο παρακάτω βίντεο:
   http://garasari.blogspot.gr/2015/08/2015_3.html

   Οι Κοσμεράντ` (μεταξύ αυτών και ο Χαράλαμπος του Γεωργίου) ήρθαν στο Σταυροχώρι Κιλκίς από το χωριό Μασουρτζίκ του Καρς. Εκεί είχαν μεταναστεύσει στα τέλη του 19ου αιώνα, προερχόμενοι από τη Χερίανα (που ανήκει στην Αργυρούπολη) λίγο ανατολικότερα της Νικοπόλεως.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Οι πληροφορίες που μας δώσατε μας συγκίνησαν ιδιαίτερα. Σας ζητούμε, εάν είναι εύκολο, να μας δίνατε πληροφορίες σχετικά με τον κύριο Τζάνο που εμφανίζεται στο βίντεο και γνωρίζει την κατοικία των προγόνων μας.

   Διαγραφή
  3. Ο κύριος Λευτέρης ήρθε μαζί μας φέτος το καλοκαίρι στο ταξίδι - προσκύνημα που κάναμε στη Νικόπολη. Με μεγάλη χαρά τον συνοδεύσαμε στο χωριό των προγόνων του και εντοπίσαμε τα σπίτια της οικογένειας, όπως και των Κεσικάντων, που ξέραμε οτι ήταν δίπλα. Ο κύριος Λευτέρης μένει στην Ευκαρπία, εκεί που εγκαταστάθηκε το δικό τους παρακλάδι των Τζανών - Πετράντων, με το επίθετο Τσανίδης.

   Διαγραφή
 69. καλησπερα.θα ηθελα να μαθω πληροφοριες για τις ριζες μου.καταγομαι απο το χωριο αντρεκ νεοκαισαρειας και η γιαγια μου ηταν η μυροφορα τσολακιδου, ο αδερφοσ της ο θεοφιλος τσολακιδης.γνωριζω πως ο παππους τους ηταν παπας του χωριου.ευχαριστω εκ το προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πρόγονοί σας προέρχονται από το χωριό Αντρέκ ή Εντερέκ ή Αντρεάντων, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια της περιοχής Έρπαα, στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ Νεοκαισάρειας και Αμάσειας.
   Ο Θεόφιλος Τσολάκ` ήταν γιός του Κυριάκου και εγκαταστάθηκε στο Στάθη Κιλκίς.
   Δυστυχώς δεν έχουμε άλλες πληροφορίες.

   Διαγραφή
 70. γεια σας.συγχαριτηρια για το εργο σας.δεν εχω πολλες πληροφοριες για την οικογενεια μου και θα ηθελα αν μπορειτε να με βοηθησετε.η γιαγια μου αρτεμισια ονομαζοταν αρτεμις γρηγοριαδου του στυλιανου και της ελπιδας.καταγοταν απο τα πλατανα τραπεζουντας.στην ελλαδα ηρθε απο την οδησσο χωρις τον πατερα της στυλιανο.εγκατασταθηκε στην γοργοπη του κιλκις.συγχαρητιριαγια το εργο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως η συγκεκριμένη οικογένεια Γρηγοράντων, ήταν από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας. Εικάζουμε οτι η γιαγιά σας εγκαταστάθηκε στη Γοργόπη, γιατί εκεί εγκαταστάθηκε και ο αδερφός της Δημήτριος, γιος του Στυλιανού Γρηγοράντη.
   Δυστυχώς δεν έχουμε άλλες πληροφορίες.

   Διαγραφή
 71. καλησπερα σας και χρονια πολλα ευχομαι ο καινουριοσ χρονος να σας προσφερει απλοχερα οτι ποθειτε και υπομονη και μερακι για να συνεχισετε το πολυτιμο εργο σας.θα ηθελα να σας ρωτησω για το χωριο φουντουτσακ στην περιοχη αμισου που βρισκοταν στο βουνο αγιου τεπε.ακομη θα ηθελα αν γνωριζετε για την οικογενεια καλονικοσ ή καλονικιδης.παππους μου ηταν ο καλονικοσ πετρος του χαραλαμπου και της μαριασ.αδερφος του ηταν ο ανεστης καλονικος.εγκατασταθηκαν στην αξιουπολη κιλκισ.δυστυχως δεν γνωριζουμε αλλουσ συγγενεις. σας ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το επίθετο Καλονικίδης το συναντάμε στην περιοχή της Αμισού (μεταξύ άλλων περιοχών), αλλά δε μπορούμε να ταυτοποιήσουμε το Φουντουτζάκ.
   Καλή χρονιά ευχόμαστε και σ` εσάς.

   Διαγραφή
 72. Καλή χρονιά με υγεία και ευλογία. Ονομάζομαι Ναθαναήλ Σαχινίδης και ζω στη Φλώρινα (Αγ.Βαρθολομαίος). Ασχολούμαι τα δύο τελευταία χρόνια με το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς μου με αρκετή επιτυχία καθώς έχω καταγράψει (μαζί με τις νύφες) περί τους 1200 Σαχινιδαίους. Ο παππούς μου Λεωνίδας(γεν.1907) ήρθε στην Ελλάδα από το Σαλούτ (σημ. Dereyolu) της Γκιόλιας. Γνωρίζω με αρκετή ακρίβεια ότι ο παππούς του ήταν Παύλος ο οποίος προφανώς δεν είχε γεννηθεί στο Σαλούτ αλλά σε καποιο χωριό της Αργυρύπολης ή και στην Αργυρούπολη. Προσπαθώ να βρω ποιό ήταν αυτό το χωριό αλλά δεν βγάζω άκρη. Ο παππούς έλεγε "στο Σαλούτ πήγαμε από την Κιμισχανά" και τίποτα άλλο. Αυτά που γνωρίζω και ίσως βοηθήσουν είναι ότι ο παππούς Παύλος (υπολογίζω γεννηθείς περί το 1840) είχε αδέρφια έναν Σάββα, έναν Αβραάμ και άλλους δύο αδερφούς που ναι μεν δεν έχω τα ονόματα αλλά γνωρίζω και έχω καταγράψει τους απογόνους. Ο Σάββας είχε παιδιά Τριαντάφυλλο (γεν. 1861 - απόγονός του ο λεγόμενος Μαρέτσος), Ιωάννη και Δέσποινα (Πετίδου). Ο Αβραάμ του οποίου η γενιά λέγονταν Κουφιάγκ είχε παιδιά Κων/νο (απόγονοι του κάποιοι Σαχινιδαίοι -όχι όλοι - στην Κολχική Φλώρινας), Ξένο και Καλλιόπη (Κοτανίδου - γεν 1891.). Ο Παύλος του οποίου η γενιά λέγονταν Θυμιανάντ είχε παιδιά Ισαάκ (του οποίου οι απόγονοι άλλαξαν το επίθετο σε Παυλίδης και ζουν στο Ριζάρι), Αβραάμ, Δημήτριος (γεν. 1869 - πατέρας του παππού Λεωνίδα ο οποίος εγκαταστάθηκε στον Αγ. Βαρθολομαίο), Ευστάθιος (οι απόγονοί του ζουν στο Νεοχωράκι Φλώρινας και την Καβάλα), Ευθυμία (Θεοδουλίδου γεν. 1854)και Αναστασία (Κατηκαρίδου.) Ο ένας αγνώστου ονόματος αδερφός του Παύλου είχε παιδιά Αβραάμ και Ισαάκ (οι απόγονοί τους ζουν σε διάφορα μέρη:Λαχανά, Φλώρινα, Θεσ/νικη) ενώ ο άλλος Ισαάκ και Θεοδόσιο (οι απόγονοί τους ζουν στον Λαχανά Θεσ/νίκης). Θα σας παρακαλούσα αν έχετε κάποιο στοιχείο περισσότερο να το μοιραστείτε μαζί μου ώστε να εμπλουτίσω όσο το δυνατόν περισσότερο το δέντρο μου και κυρίως να ανακαλύψω την πραγματική γενέτειρα της οικογενείας μου.
  Υ.Γ. Έχω ψάξει όσο μπόρεσα την πιθανότητα καταγωγής από το Σταυρίν αλλά δεν μου κολλά τίποτα. Επίσης αν είχαμε καταγωγή από την ενορία Σιαϊνάντων της Κρώμνης πιστεύω ο παππούς θα έλεγε ότι είμασταν Κρωμέτες. Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας, προσκυνώ το έργο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στο Σαλούτ της Κιόλας (το Άνω Σαλούτ δηλαδή), η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων προέρχονται από το Καρμούτ, το Λερί, το Κιαλιαχπούρ και το Κατράκ.
   Τα δύο πρώτα στα ορεινά ανατολικά της Αργυρούπολης και τα δύο τελευταία νοτιοανατολικά, στη μέση περίπου της διαδρομής Αργυρούπολης - Παϊπούρτης. Και τα τέσσερα ανήκαν στη Μητρόπολη Θεοδοσιούπολης.
   Στην Κιόλα ήρθαν ως μετανάστες το χειμώνα του 1881/1882 και εγκαταστάθηκαν στο Σαλούτ.
   Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, η οικογένεια των Σαϊνάντων - Τιμιανάντων (Σαϊνίδης, Σαχινίδης, Θυμιόσογλου, Ευθυμιάδης) κατάγονται από το Καρμούτ και το Λερί.
   Τα σπίτια των Σαϊνάντων στο Σαλούτ, βρίσκονταν στο ψηλότερο σημείο στα βόρεια του χωριού (προς την κατεύθυνση του Κιασάρ), δηλαδή στο μέρος που ήταν και ο ναός του Αγίου Θεοδώρου.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ θερμά για την πληροφόρηση. Είμαι σε διαδικασία συλλογής πληροφοριών για το χωριό Καρμούτ και ήδη αρκετά πράγματα αρχίζουν να ταιριάζουν. Επί παραδείγματι η εκκλησία στο Καρμούτ τιμώνταν στον Αγιο Θεόδωρο όπως ακριβώς και στο Σαλούτ (βέβαια Άγιος Θεόδωρος υπήρχε και στο Λερίν). Από μια δημοσίευση που είχε κάνει ο αγαπητός δάσκαλος Γιάννης Κασκαμανίδης για το χωριό Σαλούτ έδινε μια πληροφορία ότι πιθανή αρχική γενέτειρα ήταν ένα χωριό κοντά στην Τραπεζούντα με όνομα Κιρισχανά από το οποίο έφυγαν οι πρόγονοι στα μέσα του 19ου αι. για Αργυρούπολη και μετά στα τέλη του αιώνα για το Καρς. Δεν ξέρω αν ευσταθεί αυτό, αν γνωρίζετε κάτι θα χαρώ αν το μοιραστείτε μαζί μου. Επίσης ο ίδιος τοποθετεί τα παιδιά ενός Κετσάκ'ς της οικογένειας των Καρσανάντων ως ιδρυτές των νέων οικογενειών Ακρίτας-Ακριτίδης Δαβίδ-Δαβίδης, Τριαντάφυλλος-Τριανταφυλλίδης κλπ. Γνωρίζετε αν κι αυτοί κατοικούσαν στο Καρμούτ γιατί η γυναίκα του προπάππου μου Δημήτρη Σαχινίδη του Παύλου ήταν η Δαβίδου Χρυσή-Χριστίνα Κυριακή χωρίς να ξέρω κανένα περαιτέρω στοιχείο για συγγενείς της. Οι Δαβιδαίοι από την ίδια πηγή φαίνεται ότι κατοίκησαν στο Κάτω Σαλούτ. Σας ευχαριστώ πολύ.

   Διαγραφή
  3. Συμπλήρωση: Δαβίδου Χρυσή-Χριστίνα-Κυριακή του Ηλία (προσκυνητή)

   Διαγραφή
  4. Ναι, όλα τα παρακλάδια των Καρσανάντων προέρχονταν από το Καρμούτ.
   Για το Κιρέτς-χανέ της Τραπεζούντας δε μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να αποκλείσω κάτι.
   Πάντως είναι μία ακόμη "βεβαιότητα" κι αυτή στους κύκλους των "ιστορολογούντων", οτι η περιοχή Αργυρούπολης κατοικήθηκε από μετανάστες που ήρθαν από την Τραπεζούντα, όπως και ο άλλη αγαπημένη "βεβαιότητα" οτι από την Αργυρούπολη κατάγονταν και όλοι οι μετανάστες στον κεντρικό και δυτικό Πόντο, στο Καρς και στην Τσάλκα.
   Όπως αντιλαμβάνεστε, για διάφορους (δικαιολογημένους) λόγους, που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε, εμείς δε συμμεριζόμαστε αυτές τις "βεβαιότητες".

   Διαγραφή