Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Άπληκτον Κολωνείας


   Από την ύστερη αρχαιότητα έως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο σημαίνει το στρατόπεδο (άπληκτον / aplictum = ο τόπος που δεν πλήττεται, το καλά οχυρωμένο στρατόπεδο) και είναι συνώνυμο του όρου «φοσσάτο» (φόσσα = τάφρος). 
   Από τη μέση βυζαντινή περίοδο και μετά, ο όρος «φοσσάτο» ή «φουσάτο» σημαίνει στράτευμα και ο όρος «άπληκτον» σημαίνει το οχυρό όπου συγκεντρώνονται τα στρατεύματα των Θεμάτων για να ακολουθήσουν τον Αυτοκράτορα σε εκστρατεία. 
   Τα «άπληκτα» της Αυτοκρατορίας ήταν έξι. Τα Μαλάγινα, το Δορύλειον, το Καβόρκιν, η Κολωνεία, η Καισάρεια και ο Δαζιμώνας. Αργότερα προστέθηκε και το άπληκτον του Βαθυρρύακος. 
   Όταν ξεκινούσε εκστρατεία ο Αυτοκράτορας, τον περίμεναν στο άπληκτον των Μαλαγίνων ο Στρατηγός των Θρακησίων και ο Στρατηγός των Ανατολικών. Στο άπληκτον Καβόρκιν ενίοτε ο Στρατηγός των Ανατολικών, ο Δομέστικος των Σχολών και ο Στρατηγός της Σελευκείας. 
   Όταν η εκστρατεία είχε κατεύθυνση νότια προς την Ταρσό, η συνάντηση και με τα στρατεύματα των υπολοίπων Θεμάτων γινόταν στην Κολωνεία. 
   Αν η κατεύθυνση ήταν προς τα ανατολικά, τότε στη Κολωνεία περίμεναν τον Αυτοκράτορα ο Στρατηγός των Καππαδοκών, ο Στρατηγός των Χαρσιανιτών και ο Στρατηγός των Βουκελλαρίων. Οι Στρατηγοί των Αρμενιακών, των Παφλαγόνων και της Σεβαστείας, τον περίμεναν στην Καισάρεια. 
   Με λίγα λόγια, το άπληκτον της Κολωνείας ήταν το σημαντικότερο και νευραλγικότερο της Αυτοκρατορίας. Εκεί γινόταν η μεγάλη συγκέντρωση των στρατευμάτων όλων των Θεμάτων με τον Αυτοκράτορα, ώστε να προχωρήσουν στην εκστρατεία προς νότια ή προς τα ανατολικά. 
   Τις λεπτομέρειες για τα άπληκτα της Αυτοκρατορίας μας δίνει ο Κωνσταντίνος Ζ΄ Προφυρογέννητος στο έργο του «Περί Βασιλείου τάξεως» και συγκεκριμένα στην πραγματεία «Υπόθεσις των βασιλικών ταξειδίων και υπόμνησις των απλήκτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου