Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

24 Ιουνίου 1924 – Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος …


   Τα μαύρα χαπάρε έρθανε τη Ρωμαίοις τη Γαρέσαρης. Αούτο εν` το στερνόν βραδίν σην πατρίδαν.  Σφαλίζουνε οι Ασαρτζουγώτ` τα χαμαιλέτας σο ποτάμιν και τα χάνε σον δρόμον. Κάσες ποιούνε οι Λιτζασινοί με τα εικόνας τ` Αγιώρ`. Έρημα τα τέσσαρα σαπχανά`ες σο Καταχώρ`, σην Καϊλούκαν, σο Κοϊνίκι, σην Κόρατζαν. Γιομάτα τα εκκλησίας σον εσπερινόν.
   Μερ θα πάγωμεν; Ντο θα πούγουμεν; Και ποίος θ` απομείν` για τα καντήλας, τα ταφία; Τα χτήνια επήραν οι Τρούκ`, τ` οσπίτια εμούν χαλάγιν θα ίνουνται, τα κεπία θα ξεραίνουνται. Ο Θεόν πα μερ είναι; Τ` ομμάτια τ` ας στρέφει τη Ρωμαίοις…

   Απόγευμα Τρίτης 24 Ιουνίου 1924. Να το χωνέψουν δε μπορούν, πως τούτη θε νά`ναι η τελευταία τους νυχτιά στη Νικόπολη. Αυτοί, τα «τέκνα ομολογητών και τέκνα μαρτύρων» του Μεγάλου Βασιλείου, του Τζανίωνος οι Καστελλιώται αφανιστές των Μανιχαίων, του Κατακαλώνος Κεκαυμένου το κατάφρακτον αλλάγιν, οι βανδοφόροι του Τάγματος Κολωνειατών, της Θεοδώρας Κομνηνής οι τελευταίοι αμύντορες.
   Θ` αφήσουν πίσω τους αιώνων ιστορία και ταφία αμέτρητων κεκοιμημένων προγόνων. Αυτοί που στάθηκαν για δυό χιλιάδες χρόνια ακρίτες και βιγλάτορες της ρωμιοσύνης και της ορθοδοξίας. Που δεν αφήσανε ποτέ χωρίς ρωμαίικα πατήματα κι ανάσες και μιλήματα τούτα εδώ τα όρη της Νικόπολης.
   Θα ξημερώσει αύριο και θ` ανεβούν τον Παρυάδρη, στη στράτα για την Κερασούντα. Μ` όσα μπορούν να πάρουνε μαζί. Αλλά χωρίς την καρδιά τους και το μυαλό τους, που θα μείνουνε για πάντα στη Νικόπολη.
   Κι είναι μακρύ αυτό το ανθρωπολόγι. Τζανοί-Πετράντες και Μανουηλάντες, Ζααπάντες και Σιδηράτοι, Ιορδανάντες, Ζεϊτάντες, Δαβιδάντες, Καλτζάντες και Σαμλάντες, Στεφανάντες, Κοντελάντες, Πιριτσαλάντες και Χαλάντες. Κι έρχονται απ` τη Λίτζασα οι Ταμουράντες κι οι Τζαχράντες, οι Αλεξανδράντες, οι Αμάραντοι, οι Ευαγγελάντες, οι Βεζυράντες, οι Γαβριηλάντες, οι Κανωτάντ` και οι Κυλινδηράντ` κι οι Κοτασάντες, οι Μεϊτάντες, οι Ουρεηλάντες, οι Ποτουράντες κι οι Πουρουτάντες. Κι οι Καταχωρέτες με τους Ασιχάντες, τους Τσοχανταράντ` και τους Τζαχαλάντες, τους Πουτζάντ`, τους Καλπάντ` και τους Καλπάχ, τους Ζουμπουλάντες, τους Ζεπιράντες, τους Κεκράντ`, τους Τζεμιντζάντες, τους Σπαθάντες, τους Γιωσηφάντες. Κατεβαίνουνε κι απ` τ` άλλα τα ρασία. Καρατζάδες και Τουνουσαίοι, Τζιμενάντ`, Γρηγοράντες, Καλετζάντες, Μελάντες, Γιοβανάντες, Πακαταράντες, Τζεντεμέδες, Κενάντες, Μαρουφάντες, Καβαζίτες και Χουπανάντες και… και… και… και…
   Κι αυτός ο δρόμος που έχουνε μπροστά τους είναι χωρίς επιστροφή…

   Κι είναι μακρύς και δύσκολος αυτός ο δρόμος…

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης με τους συμπατριώτες μας


   Τη Νικόπολη Θεσσαλονίκης επισκεφθήκαμε μαζί με το φίλο Καταχωρέτα και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλεώνα Καβάλας, Θεόδουλο Τσοχαταρίδη.
   Η υποδοχή και η φιλοξενία του συμπατριώτη μας Εσκιουνέτα, Παύλου Στεφανίδη και των υπολοίπων Νικοπολιτών ήταν πραγματικά μοναδική και τους ευχαριστούμε θερμά. Μιλήσαμε για την προγονική μας πατρίδα, μοιραστήκαμε γνώσεις και πληροφορίες, κάναμε καταγραφή κεκοιμημένων πρώτης γενιάς στο κοιμητήριο και συζητήσαμε για την εκτενή παρουσίαση που θα κάνουμε στις 18 Ιουλίου, με λεπτομερή στοιχεία για όλες τις οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στη Νικόπολη και για τους οικισμούς καταγωγής τους, το Έσκιονε, το Χατζήκιοϊ, τη Λάπα, τα Αλούτζια, το Όβατζουχ, το Αλατζά-χαν, το Ουλού-τσουχουρ, το Κατήκιοϊ, το Γούζουλου, το Μοντολάς, το Μέντεμε, το Πισιούρ, τη Ρεφαγιά, το Σογιούτ-πελέν κλπ.
   Το πιό σημαντικό και συγκινητικό για εμάς, ήταν οτι οι σημερινοί κάτοικοι αυτού του πανέμορφου και ατόφια Γαρασαρέτικου οικισμού του νομού Θεσσαλονίκης, μιλούσαν συνέχεια τη γλώσσα των προγόνων μας από την πατρίδα. Ένα πραγματικό κάστρο της Νικοπόλεως στην Ελλάδα, που επιμένει να κρατά ψηλά το βάνδον του Τάγματος Νικοπολιτών.
   Αδερφέ Παύλε Στεφανίδη, σε ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και ετοιμαζόμαστε για τις 18 Ιουλίου.

Από το Ματζικέρτ του Καυκάσου στην Ελλάδα


   Μία ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Κατερίνη. Ο δραστήριος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Ολυμπιαδιτών, Μιχάλης Χατζεϊπίδης, μας προμήθευσε το λεύκωμα που τιτλοφορείται «Ολυμπιάδα Ελασσόνας – Οι ρίζες μας – Απ` τον Καύκασο στην Ελλάδα». Στην έκδοση αυτή καταγράφονται 819 καταγόμενοι από το Ματζικέρτ (η πλειοψηφία των οποίων ήταν Νικοπολίτες μετανάστες) με όσα στοιχεία κατάφεραν να συγκεντρώσουν.
   Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του Συλλόγου γι` αυτήν την προσπάθεια, τους ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν και προγραμματίζουμε ήδη να βρεθούμε μαζί τους στην Ολυμπιάδα, κατά τις ετήσιες εκδηλώσεις τους.

   Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε κι εμείς να συνεισφέρουμε με δικά μας στοιχεία, ώστε η προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί.

Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

Φεστιβάλ Ποντιακού Προσφυγικού Βιβλίου


   Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ποντιακού Προσφυγικού Βιβλίου, βρεθήκαμε στην Κατερίνη για την παρουσίαση του "Ιμπραχίμ, ο γιός του Ηρακλή". Η φιλοξενία και η υποδοχή των συμπατριωτών μας ήταν κάτι περισσότερο από θερμή και τους ευχαριστούμε για την τιμητική πρόσκληση που μας απηύθυναν.
   Οφείλουμε να αποδώσουμε εύσημα στον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης "Παναγία Σουμελά", για την άρτια οργάνωση επί σειρά ετών αυτής της έκθεσης βιβλίου. Πραγματικά η εικόνα με τις πολυάριθμες εκδόσεις (πολλές εξ αυτών σπάνιες) από τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης και τους επισκέπτες - αναγνώστες, ήταν πολύ ευχάριστη και ενθαρρυντική.
   Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στην "Παναγία Σουμελά" της Κατερίνης, μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την πλούσια και πολυεπίπεδη δραστηριότητα και προσφορά του Συλλόγου.

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Ο γενάρχης των Ασμανάντων (Ασμανίδης) από τη Λίτζασα και η πορεία της οικογένειας από τη Νικόπολη, στον Καύκασο, στη Ρωσία, στην Ανατολική Θράκη και τελικά στην Ελλάδα


   Τα στοιχεία για την οικογένεια των Ασμανάντων προέρχονται από τα χειρόγραφα ημερολόγια του πρόσφυγα πρώτης γενιάς Παύλου Ασμανίδη. Τα συμπλήρωσε μεταξύ 1982-1988 στην τελευταία του κατοικία στην Κομοτηνή και όπως ο ίδιος γράφει, τις διάφορες πληροφορίες συγκέντρωσε κυρίως από ένα «ληξιαρχικό» βιβλίο της Λίτζασας που διέσωσε ο δάσκαλος Χρήστος Εμμανουηλίδης (με έναρξη καταγραφών από το 1770). Ο Χρήστος Εμμανουηλίδης ήταν από το Ασαρτζούχ και διετέλεσε για αρκετά χρόνια δάσκαλος στη Λίτζασα. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στα Κύργια Δράμας και δυστυχώς η τύχη του «ληξιαρχικού» αυτού βιβλίου δεν είναι γνωστή. Κατά μία πληροφορία που μεταφέρει ο Παύλος Ασμανίδης, μαζί με άλλα παλιά βιβλία δόθηκε κι αυτό σε κάποιον πλανόδιο παλαιοπώλη από την Αθήνα.
   Ο Παύλος Ασμανίδης πήρε επίσης πληροφορίες από μία γερόντισσα Εμμανουηλίδου στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, από μία γερόντισσα Ευαγγελίδου στα Κασσιτερά Ροδόπης και από τη μητέρα του Βαρβάρα Ασμανίδου (το γένος Χουρίδου).
   Στα τρία διαφορετικά τετράδια που έχει καταγράψει τις διάφορες πληροφορίες, υπάρχουν χρονικά χάσματα και αλληλοσυγκρουόμενες χρονολογίες, αλλά και διαφορετικά βαφτιστικά και οικογενειακά ονόματα σε αρκετές περιπτώσεις. Εμείς προσπαθήσαμε να διασταυρώσουμε όλες τις πληροφορίες που καταγράφονται και όπου δε στάθηκε δυνατό να επαληθευτούν, δίνουμε και τις εναλλακτικές καταγραφές.
   Η χρονική περίοδος ξεκινάει από την πρώτη εμφάνιση του γένους των Ασμανάντων και τον προσδιορισμό της αρχικής οικογένειας (που ήταν οι Βαγγελάντες – Ευαγγελίδης) και φτάνει μέχρι την πρώτη γενιά προσφύγων στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, οι σημερινοί απόγονοι των Ασμανάντων, μπορούν να βρουν και μόνοι τους τα ίχνη της οικογένειας.


Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Τοπογραφία Λίτζασας Νικοπόλεως


   Μια προσπάθεια τοπογραφικής αποτύπωσης των κεντρικών μαχαλάδων της Λίτζασας Νικοπόλεως, με βάση το σκαρίφημα του Παναγιώτη Ποτουρίδη (πρόσφυγας πρώτης γενιάς).        Επάνω και δεξιά του χάρτη η συνοικία Τζαχράντων (Τσακιρίδης), επάνω και αριστερά η συνοικία Σκεντεράντων (Αλεξανδρίδης), κάτω η συνοικία Ταμουράντων (Ταμουρίδης). Πιο κάτω είναι τα `Ναύλε (Έναύλια) και πιο πάνω στα ορεινά τα Κοτύλε και τα Καρύτε (κυρίως εξοχικές κατοικίες).
   Κάθε βοήθεια των αναγνωστών και συμπατριωτών για συμπλήρωση των πληροφοριών, θα είναι πολύτιμη για εμάς.