Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Νικόπολη 1856 – Έγγραφη διαμαρτυρία των Ελλήνων για την άδικη φορολόγηση


   Μία ακόμη ψηφίδα προσθέτουμε στην προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία της προγονικής μας πατρίδας. Πρόκειται για μια επιστολή που έστειλαν στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως οι Έλληνες κάτοικοι της Νικοπόλεως στις 21 Οκτωβρίου 1856 (αωνστ΄ έτει τη κα΄ Οκτωβρίου).
   Οι Νικοπολίτες διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν ότι η κατανομή των φόρων γίνεται εις βάρος τους και προς όφελος των Αρμενίων. Μπορεί αρχικά να φαίνεται περίεργο, αλλά ας δούμε πρώτα τα δεδομένα της εποχής.

   Βρισκόμαστε λίγους μήνες μετά το Χάτι Χουμαγιούν που υπέγραψε ο Σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ. Όλοι οι υπήκοοι του κράτους έχουν πλέον ίσα δικαιώματα και αυτό έχει επιπτώσεις και στη φορολογία. Ασχέτως αν αυτή η ισότητα έμεινε (στις περισσότερες περιπτώσεις) στα χαρτιά, εν τούτοις το Χάτι Χουμαγιούν έδωσε μια πρώτη «ανάσα» στους μη μουσουλμάνους και ήταν το ουσιαστικό έναυσμα για την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη που γνώρισε ο ελληνισμός στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά το δεύτερο μισό του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Έχει πλέον καταργηθεί το χαράτσι (κεφαλικός φόρος) και οι τοπικοί έκτακτοι φόροι δεν μπαίνουν αυθαίρετα και συχνά.

Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης - Από τον Πόντο στα βουνά της Ηπείρου και στο μεγάλο ΟΧΙ


   28η Οκτωβρίου 1940. Τα τελευταία αγόρια που γεννήθηκαν στον Πόντο πριν τον ξεριζωμό, σπεύδουν τώρα πρώτα να υπερασπίσουν την πατρίδα στην οποία αντρώθηκαν, μαζί με τους συνομηλίκους τους από ολόκληρη την Ελλάδα.
   Τα παιδιά που μεγάλωσαν με θύμησες και ιστορίες για τους διωγμούς, για τη γη που τους γέννησε, την προαιώνια πατρίδα των προγόνων τους, είναι τώρα αποφασισμένα να προασπίσουν τη νέα πατρίδα τους και να συνεχίσουν την ηρωική παράδοση του Πόντου.

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Σεβασμιώτατε Καλαβρύτων, δεν είμαστε «τουρκόσποροι» όσοι τιμούμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη!


Του Νίκου Πετρίδη

   Αλγεινή εντύπωση και ικανή αγανάκτηση προκαλούν τα νέα «επεισόδια» με πρωταγωνιστή το Μητροπολίτη Καλαβρύτων. Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμβρόσιος, παίρνοντας ως αφορμή τις διαδικασίες εκλογής τριών νέων Μητροπολιτών, αλλά και την πρόσφατη τοποθέτηση του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως ως Πατριαρχικού εκπροσώπου στην Αθήνα, κοινοποίησε ανοικτή επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.