Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Ίχνη μαρτυρικά ρωμιοσύνης…


   Στη Μονή της Παναγίας του Καγιά-τιπί, στη Νικόπολη του Πόντου, ο χρόνος δεν κατάφερε να σβήσει όλα τα ίχνη της προαιώνιας παρουσίας μας εκεί. Είναι γνωστό ότι οι πρόγονοί μας συνήθιζαν να γράφουν τα ονόματά τους σε τοίχους και κίονες ναών, ως ανάμνηση. 

   Σήμερα παρουσιάζουμε μερικά από αυτά τα ίχνη που εντοπίσαμε στους τοίχους του καθολικού της Παναγίας της Γαράσαρης. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά πλέον δεν υπάρχουν, αφού οι σημερινοί κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να τα εξαφανίσουν με κάθε τρόπο. Έστω και οι φωτογραφίες όμως (του Θεόδουλου Τσοχαταρίδη, του Στέλιου Κενανίδη και του Νίκου Πετρίδη), αποτελούν μάρτυρες της παρουσίας των προγόνων μας στην πατρίδα και μας δίνουν στοιχεία για να επιχειρήσουμε την ταυτοποίησή τους:
-«Αντώνιος Π. Ερμιδεύς - Τη 5 Αυγούστου 1890 – Κερασούντιος».
Από τη μεγάλη οικογένεια των Εριμέζ / Ερμιδαίων / Ερμείδηδων, με κοιτίδα το Τσαγράκ και το Κιρκ-χαρμάν (μεταξύ Νικόπολης και Κερασούντας), που εξαπλώθηκαν στη Νικόπολη, την Κερασούντα, τη Γάραλη, το Γιόλ-αγούζ, το Σαραϊτζούχ κλπ. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη. Ο συγκεκριμένος πρέπει να είναι ο πατέρας του δικηγόρου Παναγιώτη Ερμείδη, ο οποίος σφαγιάστηκε στην Κερασούντα από συνεργάτες του Τοπάλ-Οσμάν.-«Ανέστης Ιωάννου Θειόπουλος – Πουλαντζάκη 1918».
Ανήκει σε μέλος της οικογένειας Θειόπουλου από την Πουλαντζάκη. Στην Ελλάδα ήρθαν στον Ξηροπόταμο Δράμας και ένα παρακλάδι στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας.-«Θεοδ. Σπ. Τσαπακίδης - Από χωρίον Κούσκαγια - Έτος 1922».
Από την κοινότητα Κούσκαγια, νότια της Κερασούντας. Η οικογένεια του συγκεκριμένου ήρθε στην Εξοχή της Δράμας.-«Οικονόμος παπά Κωνσταντίνος – Κερασούντιος».
Δε μπορούμε να ταυτοποιήσουμε το πρόσωπο, αλλά στο χωριό Μοντολάς της Νικόπολης υπήρχε οικογένεια Παπακωνσταντίνου / Παπαοικονόμου / Παπαδόπουλου. Η σύμπτωση των ονομάτων παπά-Οικονόμος και παπά-Κωνσταντίνος στο ίδιο πρόσωπο, είναι σημαντική ένδειξη, αλλά δεν αποτελεί απόδειξη. Η οικογένεια αυτή πάντως ήρθε στα Θερμά Νιγρίτας.-«Γεώργιος Ιωαννίδης - Ιούνιος 1906».
Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά εκείνη την εποχή έχουμε δύο καταγεγραμμένους με αυτό το όνομα στην περιοχή της Νικόπολης. Ο ένας είναι ο Γεώργιος Ιωαννίδης ή Δασκαλίδης, από το Μοντολάς, που ήρθε στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης. Ο άλλος είναι ο Γεώργιος Ιωαννίδης από το Κοϊνίκ, που ήρθε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας.-«Νικόλαος Μουχαήλ Τζηράκ - 2 Σεπτεμβρίου 1892».
Είναι ο Νικόλαος Τζιράχ, πασίγνωστος δάσκαλος, ιεροψάλτης και γραμματέας της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Κολωνίας. Προερχόταν από τη μεγάλη οικογένεια των Μαρουφάντων της Κεϊλίκας, οι οποίοι εξαπλώθηκαν στο Οβατζούχ και σε χωριά του Ατάπαζαρ Βιθυνίας. Ο Νικόλαος Τζιράχ έφυγε για την Τραπεζούντα το 1911, όταν ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος Ψωμιάδης μετατέθηκε στα Κοτύωρα. Στην Ελλάδα ήρθε στην Κομοτηνή και άλλοι συγγενείς του με το όνομα Τζιράκογλου ή Τσεραχίδης, ήρθαν από το Σούμπατακ του Ατάπαζαρ στο Μεσόλογγο Κοζάνης. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που αναφέρει στη «Γη του Πόντου» ο Δημήτριος Ψαθάς, ως δάσκαλο και ιεροψάλτη κατά την περίοδο του Α ΠΠ στην Τραπεζούντα.-«Ηλίας Κυριάκου Παπαδόπουλος».
Το συγκεκριμένο πρόσωπο δε μπορούμε να το ταυτοποιήσουμε.-«Ελ. Αθ. Τσαπακίδης - 1922 Μαΐου - Από χωρίον Κούσκαγια».
Από την κοινότητα Κούσκαγια, νότια της Κερασούντας. Η οικογένεια του συγκεκριμένου ήρθε στο Οχυρό της Δράμας.-«Λεωνίδας Στ. Ασλανίδης - Εκ Κερασούντος – Φυγοστρατεύων - Τη 25 Ιουνίου 1917».
Προφανώς κάποιος από τη γνωστή οικογένεια των εμπόρων φουντουκιών της Κερασούντας. Όπως ο ίδιος γράφει, ήταν φυγόστρατος και κρυβόταν.-«Σάββας Α. Μαυρίδης – 1912».
Δε μπορούμε να το ταυτοποιήσουμε.-«Παναγιώτης Φωτίου Παπαδόπουλος - Κερασσούς 1892».
Το συγκεκριμένο πρόσωπο δε μπορούμε να το ταυτοποιήσουμε.

-«Βασίλειος Παλλάσοφ - Γεώργιος Παλλάσοφ – 1891».
Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Παλασίδη της Κερασούντας, που ήρθαν στους Σιταγρούς Δράμας.-«Ιωάννης Αλ. Κακουλίδης».
Από το μεγάλο σόι των Κακουλάντων της Κερασούντας. Η οικογένεια του συγκεκριμένου ήρθε στον Τρίλοφο Πιερίας.-«Χαρίκλεια Θ. Φουρνιάδου – Αύγουστος 1911 – Κερασούντια».
Ανήκει σε μέλος της οικογένειας Φουρνιάδη, με κοιτίδα το Τσαγράκ (μεταξύ Νικόπολης και Κερασούντας). Οι Φουρνιάδηδες εξαπλώθηκαν στην Κερασούντα, στη Νικόπολη (ο Παντελής Φουρνιάδης ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας), στη Γάραλη κλπ.-«Παντελής Θεοδώρου - Έγραψε τούτο 14 Ιανουαρίου 1901».
Δε μπορούμε να ταυτοποιήσουμε το πρόσωπο.Νίκος Πετρίδης
Στέλιος Κενανίδης
Θεόδουλος Τσοχαταρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου