Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η Παναγία της Γαράσαρης (Η Μονή της Θεοτόκου στο Καγιά-τιπι)


Στις 8 Ιανουαρίου του 454, γεννήθηκε στη Νικόπολη από πλούσια οικογένεια ευγενών, ο Ιωάννης ο Ησυχαστής. Σε ηλικία 18 ετών έχασε τους γονείς του Εγκράτιο και Ευφημία, οπότε αποφάσισε να μοιράσει την περιουσία του στους φτωχούς και να μονάσει. Έτσι, περίπου το 475, έχτισε τη Μονή της Παναγίας σε ένα κοίλωμα-σπηλιά  του βράχου της Αναλήψεως, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νικόπολης. Εκεί έμεινε μαζί με δέκα άλλους μοναχούς, μέχρι το 481, όταν σε ηλικία 28 ετών χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κολωνείας.

Με το πέρασμα των αιώνων η Μονή ερημώθηκε και απέμειναν μόνο ερείπια. Έπρεπε να περάσουν 13 αιώνες για να εμφανιστεί άξιος διάδοχος του Αγίου Ιωάννη του Ησυχαστή, κτήτορος της Παναγίας της Γαράσαρης.
Το 1785 λοιπόν, γεννιέται στο χωριό Χάχαβλα ο Ιωαννίκιος Θωμαϊδης, ο οποίος γύρω στο 1805-1810 εκάρη μοναχός και έβαλε σκοπό της ζωής του να ανοικοδομήσει το μοναστήρι. Τελικά το κατάφερε και περίπου μεταξύ 1812-1815 το οικοδόμημα ήταν έτοιμο και ο ίδιος έγινε Ηγούμενος της Μονής.


Το κτιριακό συγκρότημα είχε ισόγειο και τρεις ορόφους και κατασκευάστηκε από πελεκητή πέτρα των λατομείων της Κόρατζας (βόρεια της Νικόπολης).
Στο ισόγειο ήταν οι αποθηκευτικοί χώροι και μια κρύπτη. Στην άκρη, αριστερά της εισόδου, υπήρχε ένα υπόστεγο με τις επτά καμπάνες του μοναστηριού και λαξευτές δεξαμενές για τη συλλογή του βρόχινου νερού.
Στον πρώτο όροφο ήταν το γραφείο του Ηγουμένου, ξενώνας για τους επίσημους, δωμάτια για τους προσκυνητές, η τραπεζαρία και το μαγειρείο.
Στο δεύτερο όροφο ήταν τα κελιά των μοναχών και το Ηγουμενείο.
Στον τρίτο όροφο ήταν ο ναός της Μονής, με τρούλο που έφτανε μέχρι την οροφή της σπηλιάς. Μπροστά υπήρχε μεγάλος εξώστης με κάγκελα και πίσω ήταν τα αγιάσματα και το εκκλησάκι της Αγίας Άννας.


Η ανάβαση προς το μοναστήρι ξεκινούσε από τη βάση του βράχου της Αναλήψεως (που έχει 800 μέτρα ύψος) με ένα ελικοειδές μονοπάτι. Στη δεύτερη στροφή του μονοπατιού υπήρχε ένα διώροφο χάνι με στάβλο και αχυρώνα για τα ζώα. Στην τρίτη στροφή βρισκόταν το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και αμέσως μετά, μέσω κοπιαστικής ανηφόρας, έφτανες στα προπύλαια της Μονής. Για να φτάσεις πλέον στο ναό, έπρεπε να ανεβείς εξήντα σκαλοπάτια.


Με την πάροδο των χρόνων η φήμη της Μονής εξαπλώθηκε σε όλο τον Πόντο και κάθε δεκαπενταύγουστο έφταναν χιλιάδες προσκυνητών για τη χάρη της. Η προσέλευση και το πανηγύρι άρχιζαν δύο τρεις ημέρες πριν το δεκαπενταύγουστο και κρατούσαν μέχρι τα εννιάμερα της Παναγίας. Βέβαια προσκυνητές έρχονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού πίστευαν ότι η Παναγία της Γαράσαρης θεράπευε διάφορες αρρώστιες.


Στα πρώτα χρόνια η Μονή δεν είχε κτηματική περιουσία, μέχρι που οι κάτοικοι του Καγιά-τιπι (λογικά μετά από προτροπή του Ηγουμένου Ιωαννίκιου) δώρισαν πέντε χιλιάδες στρέμματα γης στο μοναστήρι, με την προϋπόθεση ότι θα τα εκμεταλλεύονται οι ίδιοι και θα πληρώνουν ενοίκιο γι’ αυτή τη χρήση.
Η περιουσία της Μονής μεγάλωσε τα επόμενα χρόνια, μετά από το εξής περιστατικό. Ο Ηγούμενος Ιωαννίκιος είχε πνευματικά χαρίσματα, ήταν και ρωμαλέος και με όλη τη δραστηριότητά του απολάμβανε σεβασμού από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, οι οποίοι μάλιστα του είχαν δώσει το παρωνύμιο Κιοσέ Καραπάς.
Ο Ιωαννίκος λοιπόν είχε στενή σχέση με τον Τούρκο τσιφλικά του Αγουτμούς, Πεκτές-μπεη. Όταν το 1814 βρέθηκαν και οι δύο στην Κωνσταντινούπολη, ο Πεκτές-μπέης χτύπησε την έγκυο γυναίκα άλλου Τούρκου αξιωματούχου, με αποτέλεσμα αυτή να αποβάλλει και να πεθάνει. Ο Σουλτάνος Χαμήτ διέταξε να συλληφθεί ο ένοχος και να εκτελεστεί.
Ξέροντας ο Πεκτές-μπέης ότι ο Ιωαννίκιος βρισκόταν στο Πατριαρχείο, ζήτησε τη βοήθειά του και ο Ηγούμενος παρακάλεσε τον Πατριάρχη Ιωακείμ να μεσολαβήσει στο Χαμήτ. Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Σουλτάνο και κατάφερε να τον πείσει να δώσει χάρη στον Πεκτές-μπεη. Έτσι ο Τούρκος τσιφλικάς γλίτωσε και για να ευχαριστήσει τον Ιωαννίκιο, δώρισε στο μοναστήρι τα τσιφλίκια του στο Τσιβή-τουτμάζ και στο Ελεκτζή-τουζιού. Μ’ αυτό τον τρόπο τα κτήματα της Μονής αυξήθηκαν στα δέκα χιλιάδες στρέμματα και έφταναν μέχρι τον ποταμό Λύκο. Από την εκμετάλλευση και την ενοικίαση των κτημάτων, το μοναστήρι είχε έσοδα που χρησιμοποιούσε για τη λειτουργία του και τη φιλοξενία των προσκυνητών.


Στις 25 Ιουνίου 1924 οι μοναχοί έφυγαν μαζί με τους άλλους κατοίκους της Νικόπολης, παίρνοντας μαζί τους τα ιερά κειμήλια της Μονής. Μέρος αυτών των κειμηλίων κατέληξαν στον ιερό ναό Κορυφών Καβάλας και τα περισσότερα στην εκκλησία της Παναγούδας, στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής στην Καβάλα.


Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι, πιστεύοντας ότι υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί, κατέσκαψαν και σχεδόν κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το μοναστήρι. Σήμερα η πρόσοψη της Μονής στέκεται μπροστά μας στο ύψωμα της Αναλήψεως, τραυματισμένη και αφημένη στην τύχη της, να ατενίζει την κοιλάδα μέχρι το Σούσεχρη, αδιάψευστος μάρτυρας αιώνων ένδοξης ιστορίας των χριστιανών κατοίκων της Νικοπόλεως.


ΣΗΜ: Ο Ηγούμενος Ιωαννίκιος Θωμαϊδης που, μετά από 13 αιώνες από την ίδρυσή της, "ανέστησε" την Παναγία της Γαράσαρης και την ανέδειξε σε παμποντιακό προσκύνημα, ήταν από το χωριό Χάχαβλα και πρόγονος του συνταξιδιώτη μας Σάββα Καλεντερίδη (από την οικογένεια της γιαγιάς του Ναζλούς Καλεντερίδου, που εγκαταστάθηκε στη Βέργη Σερρών).



 

118 σχόλια:

  1. καλησπέρα. Ονομάζομαι Τσιμτσιρίδης Γιώργος και η καταγωγή μου ειναι από το ΣΟΥΠΑΧ. Ο παππούς μου λεγόταν Τσιμτσιρίδης Θόθωρος και η γιαγιά μου Αννα το γένος Τεκηρίδου. Αναζητώ πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Τσιμτσίρ ο Θόδωρον (ή Κιράζογλου) του Παναγιώτη ήταν ο πάππος σου πατριώτη. Όντως ήταν από το Σουπάχ, όπου υπήρχε και ο Τσιμτσιρίδης Χαράλαμπος του Παύλου. Επίσης στο Άλωρο ήρθε και ο Τσιμτσιρίδης (ή Πασαχίδης) Ιωάννης του Βασιλείου, από το Καταχώρ, που είναι συγγενής σας.
    Από τη γιαγιά σου έχω Τεκηρίδου Φωτεινή του Ηλία, από το διπλανό στο Σουπάχ, χωριό Έσκιονε, που ήρθε στον Εύρωπο.
    Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά ευχαριστώ σε.
    Ο πάππο μ΄ έτονε τρανός κεμεντετζής.
    Είμαι υπερήφανος Σουπαχλής Γαρασαρέτες...Η Μάνα μ΄ εν΄ Απεσλού, τη κυρού νατς το ΄νεμαν έτον Παναγίωτης Χατζηγιαννίδης και τη μανα νατς έτον Σοφία το γένος Καμπουρίδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα τσιμτσο με λενε χατζηγιαννιδου και ειμαι απο την ακρανι μενω στην σκυδρα οι παππουδεσ μου ειναι απο το απεσ

      Διαγραφή
    2. Γεια σας tsimtso και ανώνυμη Χατζηγιαννίδης και εγώ ,
      ο πάπομ ο Σταύρης έτον ασό Βατσούχ απεσλής , έρθανε συν Κρανέα και επέκει εκατήβαμε εμείς συν Σκύδρα.
      Ανώνημη Χατζηγιαννίδου ποία είσαι ;

      Διαγραφή
  4. ενέσπαλα να λέγω κι ατό... το χωρίον ελέγνατο Τερμέντασλι ( ή Δεγιρμέντας - degirmentas)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΟΡΟΣΊΔΗΣ ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ12 Μαρτίου 2011 στις 10:50 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΜΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΏΤΕΣ.
    ΟΝΟΜΆΖΟΜΑΙ ΚΟΡΟΣΊΔΗΣ ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ.ΤΟ ΧΩΡΙΌ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΟΝΟΜΑΖΌΤΑΝ "ΧΑΣΆΝΤΑΜΙ".
    ΨΆΧΝΩ ΝΑ ΜΆΘΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΎ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΣΙΔΑΊΟΥΣ...
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΘΕΡΜΆ.ΚΑΙ ΧΊΛΙΑ ΜΠΡΆΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοροσιδάντ ήταν οι περισσότεροι κάτοικοι του Χασάν-ταμι (σήμερα λέγεται Candir). Ανήκει στην υποδιοίκηση Κοϊλά Χισάρ, αλλά βρίσκεται βόρεια, μεταξύ Νικόπολης και Μεσουτιγιέ.
    Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί υπήρχε το παράπηγμα ενός Τούρκου, του Χασάν. Από αυτόν αγόρασε την έκταση μια χήρα από την περιοχή της Αργυρούπολης, η Χατζή Αναστασίου Κοροσίδου. Πρώτα εγκαταστάθηκε αυτή με τα τέσσερα παιδιά της, Χαράλαμπο, Κυριάκο, Ηλία, Ιωάννη και μετά ήρθαν κι άλλοι Αργυρουπολίτες και έγινε το Χασάν-ταμι. Υπήρχε και δάσκαλος Σταύρος Κοροσίδης στο χωριό.
    Εσύ πρέπει να είσαι απόγονος του Ευσταθίου Κοροσίδη από το Άλωρο ή κάνω λάθος;
    Περισσότερα για το χωριό όταν ανεβάσουμε το σχετικό ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τσίμτσο ρίζαμ, οι Χατζηγιαννιδάντ ήταν από το Όβατζικ του Χαπές (διοίκηση Νικοπόλεως) και λέγονταν επίσης Σεμερτζόγλου. Εγκαταστάθηκαν στην Ακρανιά και στα Σεβαστιανά Πέλλας.
    Οι Καμπουριδάντ της Ακρανιάς είναι από το Κιόβ-τεπε του Χαπές.
    Το Δεϊρμέν-τας δε μου κολλάει πουθενά. Θα το ξαναψάξουμε στο μέλλον. Τα παραπάνω πάντως, είναι σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΟΡΟΣΊΔΗΣ ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ13 Μαρτίου 2011 στις 11:43 μ.μ.

    ΣΩΣΤΆ ΑΠΟ ΤΟ ΆΛΩΡΟ ΕΊΜΑΙ.Ο ΠΑΠΠΟΎΣ ΜΟΥ ΛΕΓΌΤΑΝ ΘΕΟΧΆΡΗΣ.
    ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΥΣΤΆΘΙΟ ΣΤΟ ΣΌΪ ΜΑΣ.ΉΤΑΝ ΠΑΤΈΡΑΣ ΕΝΌΣ ΘΕΊΟΥ ΜΟΥ.
    ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΤΟ ΠΟΣΤ ΓΙΑ ΝΑ ΜΆΘΩ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΌ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Τσιμτσιρίδη, με ενδιαφέρει να μου πείτε ορισμένα αναλυτικά στοιχεία για τον παππού σας τον κεμεντζετζή.

    Το e-mail μου είναι dimitrios.mantzouris@gmail.com. Περιμένω μήνυμά σας, αν δεν έχετε αντίρρηση.

    Δημήτριος Μαντζούρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΟΡΟΣΊΔΗΣ ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ17 Μαρτίου 2011 στις 7:26 μ.μ.

    ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΜΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΏΤΕΣ,ΘΈΛΩ ΝΑ ΜΆΘΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΉ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΎ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΑΤΈΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΈΡΑΣ ΜΟΥ.ΟΝΟΜΑΖΌΤΑΝ ΑΡΤΟΥΤΣΊΔΗΣ ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ.ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΆΡΑ ΠΟΛΎ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι Αρτουτσιδάντ ήταν από το Όβατζουκ και τη Λάπα της Γαράσαρης. Κάποιοι είχαν πάει μετανάστες και στο Καράτεπε της Νικομήδειας. Από αυτούς τους τελευταίους πρέπει να είσαι εσύ, αφού εγκαταστάθηκαν στο Άλωρο Έδεσσας. Λογικά στο σόι σου πρέπει να έχετε τα ονόματα Γεώργιος, Δαμιανός, Χρήστος, Αντώνιος, Παρασκευή. Στην Ελλάδα οι Αρτουτσιδάντ δήλωσαν ως επίθετο το Αρτουτζίδης, Αρτουτσίδης, Αρτούτσογλου, Αρτιτσίδης και εγκαταστάθηκαν στο Άλωρο, στο Λαγκαδά, στην Καβάλα, στην Πετρούσα και στα Λευκόγεια της Δράμας, στα Δωμάτια Καβάλας και στη Νίψα Αλεξανδρούπολης. Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΟΡΟΣΊΔΗΣ ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ17 Μαρτίου 2011 στις 10:08 μ.μ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΆΡΑ ΠΟΛΎ.ΜΕ ΒΟΗΘΉΣΑΤΕ ΠΆΡΑ ΠΟΛΎ.ΤΑ ΟΝΌΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΊΠΑΤΕ ΤΑ ΤΡΊΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΊΓΟΥΡΑ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΆ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα πατριώτες,
    Πρόσφατα ανακάλυψα αυτήν την υπέροχη «γωνιά» και είδα τόσα πράγματα που δεν γνώριζα και πάντα ήθελα να ανακαλύψω.
    Λέγομαι Γαριπίδης Ιορδάνης (όπως ακριβώς το γράφω) και είναι από τη Νικόπολη Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν πεθάνει ο παππούς μου το 1992 μου είχε πει κάποια πράγματα για την καταγωγή μας. Ο παππούς του Σάββας ήταν από το χωρίο Έσκουνε (έτσι το κατέγραψα τότε) ενώ η μάνα του η Ευγενία Μαυρίδου από ένα διπλανό χωριό το Χατζηκιουι? (από τις σημειώσεις μου). Ο πατέρας του παππού μου Θεόδωρος, πέθανε στην πατρίδα και το 1924 ο παππούς Γαριπίδης Ιορδάνης με τη μάνα του Ευγενία Μαυρίδου και τη γιαγιά μου Άννα Τονονίδου ήρθαν στη Νικόπολη της Θεσσαλονίκης. Τα αδέρφια της γιαγιάς μου Άννας πήγαν στη Γαληψό.
    Μήπως υπάρχει κάποια πληροφορία για τις ρίζες μου? Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ιορδάνη, στη Ζάροβα-Νικόπολη Λαγκαδά, απογράφηκε ως πρόσφυγας ο Γαρεπίδης Θεόδωρος του Σάββα, από το Έσκιουνε της Γαράσαρης. Το –ε αντί για –ι, μη σε μπερδεύει, μπορεί έτσι να το είπε ο προπάππους σου ή έτσι να το άκουσε ο γραφιάς-απογραφέας. Πάντως επίσημα απογράφηκε το 1928 ως Γαρεπίδης. Άρα δε μπορεί να πέθανε στην πατρίδα, όπως λες, αλλά στη Νικόπολη του Λαγκαδά.

    Επίσης θεωρώ βέβαιο ότι είστε ίδιο σόι με τους Καριπίδηδες και Καρίπογλου που κατάγονται κι αυτοί από το Έσκιουνε και εγκαταστάθηκαν στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, στη Βέροια, στην Επισκοπή Νάουσας και στο Άλωρο Αριδαίας.

    Οι Μαυρίδηδες του Χατζήκιοϊ ονομάζονταν στην πατρίδα και Καράτζογλου και κατοικούσαν στο Χατζήκιοϊ και στα Αλούτζιε. Ως πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Ευκαρπία Κιλκίς, στα Κασσιτερά Ροδόπης, στην Επισκοπή Νάουσας, στο Νέο Πετρίτσι και ο Καρατζόγλου – Μαυρίδης Πρόδρομος του Σάββα στη Νικόπολη Λαγκαδά.

    Οι Τονονίδηδες ήταν όλοι από τη διπλανή Άσλασα και στην πατρίδα ονομάζονταν επίσης Τόνογλου και Τονόνογλου. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν όλοι στο Λιβαδάκι Δράμας και μόνο ένας (Τονόνογλου ή Αναστασιάδης Κυριάκος του Αναστασίου) πήγε στο Καμίνι Θεσπρωτίας. Άρα στη Γαληψό πρέπει να πήγαν μετά το Λιβαδάκι.

    Μου έκανε εντύπωση ότι το όνομα Ιορδάνης το βρήκα και στους Καριπίδηδες και στους Τονονίδηδες και στους Μαυρίδηδες. Άρα ήταν πολύ κοινό σ’ αυτά τα διπλανά χωριά Άσλασα, Έσκιονε, Χατζήκιοϊ και Αλούτζιε. Σύντομα θα ανεβάσουμε πληροφορίες και γι’ αυτά τα χωριά. Περιληπτικά σου λέω ότι βρίσκονταν δυτικά της Νικόπολης, πάνω από το δημόσιο δρόμο για Κοϊλά-Χισάρ. Πηγαίνοντας λοιπόν δυτικά, 10-15 χιλιόμετρα από τη Νικόπολη, στα δεξιά σου μέσα σε μια χαράδρα ήταν τα Αλούτζιε και ψηλότερα (και πιο κοντά στο δρόμο) το Χατζήκιοϊ. Σήμερα είναι ερείπια και λίγες στάνες. Στο νοτιότερο ύψωμα (πάλι δεξιά σου) είναι το Έσκιουνε, η σημερινή Ugurca και πέντε χλμ πιο κάτω η Άσλασα (σήμερα Arslansah).

    Καλώς ήρθες στο κονάκι μας. Ελπίζω να σε βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Houperin ομολογώ ότι μένω έκπληκτος. Παρακαλώ αν θέλεις μου λες από πού αντλείς όλες αυτές τις πληροφορίες. Πάντως επειδή εγώ ξέρω ότι ο παππούς μου ήρθε στην Ελλάδα με τη μάνα του τη γυναίκα του και τον θείο μου και ότι ο πατέρας του Θεόδωρος πέθανε στην πατρίδα, θα ρωτήσω τον θείο μου, ο οποίος ήρθε εδώ σε ηλικία 1 ή 2 ετών και θα επιβεβαιώσω τα λεγόμενά μου. Ίσως ο παππούς μου, στην απογραφή να έδωσε το όνομα του πατέρα του όταν ήρθε. Όσο για τον Πρόδρομο Μαυρίδη πράγματι έζησε στη Ζάροβα και με τα παιδία των παιδιών του ( μακρινά ξαδέρφια) έχουμε επαφή. Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που να βγαλουμε ακρη ο μαυριδησ χαραλαμποσ ηταν παππουσ μου ηταν απο το εσκιονε τη χατσικιοη λετε ναι τον ελεγαν καρατσιογλου παρακαλω αν καπιοσ απο ζαροβα γνοριζ κατι για τον παυλιδη σταυρο του γεωργιου ηταν αδερφοσ του παππου μου ηρθε απο τοεσκιονε στη ζαροβα λετε να εχω ξαδρφια θα ζαντινω επισκοπη ναουσασ παυλοσογλου

      Διαγραφή
    2. Δεν γνωρίζω τον Παυλίδη Σταύρο αλλά ξέρω ότι στην Επισκοπή έχουμε συγγενείς τους οποίους δεν γνωρίζω. Θα ρωτήσω για τον Παυλίδη και θα απαντήσω.

      Διαγραφή
  16. Λεγομαι Παπαδοπουλος Παναγιώτης. Οι παππουδες μου ηταν απ το Εσκιονε. Ο παππούς μου λεγόταν Προφυλίδης Ιωακείμ του Γεωργίου και της Ελισάβετ, η γιαγιά μου Παπαδοπούλου Φωτεινή του Ηλία (παπας) και της Σοφίας. Θα ηθελα να μαθω αν υπάρχει καποια πληροφορια. Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. th uelei na maueis s panagioth ella sthn episkophna ta poyme iordanhs perimeno

      Διαγραφή
  17. i katagogi tou propapoumou itan apo to PISIR GARASARI to 1878 matanastefsena opos kai poli katiki alon gitonikon chorion sto KARS i dikimou sto chorio SOURPASAN: iparchoun stichia gia to PISIR tora isos na legete PISIOUR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου , ονομάζομαι Θεοδωρίδης Νικόλαος οι γονείς μου κατάγονται από την Περιχώρα Δράμας.Το όνομα και το επίθετό μου το πήρα από τον παππού μου του οποίου οι γονείς ήρθαν από το Πισίρ.Από ότι γνωρίζω έχει αρκετούς και στον Μεγαλόκαμπο Δράμας .(Οι υπόλοιποι συγγενείς μου ήρθαν από το Μπουγά Μετέν και συγκεκριμένα απο το χωριό Κάβουκλου).Άμα χρειάζεσαι περαιτέρω πληροφορίες γράψε μου και θα επικοινωνήσουμε.

      Διαγραφή
  18. gia sas legomai giannis korosidis tha ithela na mathw gia tis ruzes tou eputhetou m apo ton ponto giati aso kserizomo o proppapoum epigen rwsia sto tsintskaro kai thelo na mathw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. to xwrio tis manas mou itan to sarikamis tin manam tin lene tataridou thelo ploirofories euxaristw giannis korosidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το Πισιούρ βρισκόταν ανατολικά της Ρεφαγιάς, είχε διακόσιους κατοίκους, εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και σχολείο στο κέντρο του χωριού. Το 1915 εξορίστηκαν στην περιοχή του Αζιζιέ, στη Σεβάστεια, μαζί με άλλους κατοίκους ρωμέϊκων χωριών της Ρεφαγιάς. Το 1920 μεταφέρθηκαν στα Άδανα και από εκεί ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Περιχώρα Δράμας. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το Πισιούρ είναι το χωριό που βρίσκεται στις συντεταγμένες 39 56 35 – 38 47 50. Θα προσπαθήσω να το πιστοποιήσω σε λίγες μέρες που θα βρίσκομαι στη Γαράσαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε Γιάννη Κοροσίδη, αν η καταγωγή σας είναι από τη Νικόπολη, τότε είστε από στο Χασάν-ταμί. Αν είστε από άλλη περιοχή πρέπει να μου δώσεις ονόματα του παππού σου και του προπάππου σου, ανάλογα ποιος ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα. Πάντως αν είσαι από τα Αλωνάκια της Κοζάνης, τότε η καταγωγή σου είναι στην Άγουρσα της Ματσούκας.
    Το επίθετο Ταταρίδης υπήρχε στο Μαντέν της Νικόπολης, που είναι κοντά στο Χασάν-ταμί. Δεν ξέρω, πρέπει να μου στείλεις βαφτιστικά ονόματα προγόνων και που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, μήπως και βρω άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ton propapou m ton lene paulo kai ton papou m savva o papous m epeze klarino den zei pethane neos 38 xronon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κοροσίδης Παύλος, Σάββας, Κυριάκος, Νικόλαος, Χαράλαμπος, Λάζαρος, Μακρίνα, Μαρία. Αυτά τα ονόματα πρέπει να υπάρχουν στο σόι σου και μάλλον είσαι από το Άλωρο Αριδαίας. Έχω δίκιο; Αν ναι, τότε η πατρίδα σου είναι το χωριό Χασάν-ταμί (σημερινό Candir) στο Κοϊλά-χισάρ της Νικοπόλεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. korosidis giannis ta perisotera uparxoun ematha pws legan ton patera tou propapou m stin patrida ton fonazan gorgor den kserw an itan to onoma i paratsoukli mporeis na matheis euxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. stin ellada irthan apo ton ponto sigkenois tou propapou mou stis serres alla den kserw pws tous lene

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΓΙΑ ΣΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΖΑΝΖΙΔΑΙΟΥΣ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΗΤΑΝ ΓΑΝΩΤΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΕΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΜΕΛΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΟΛΟΝΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΣΕ ΖΗΤΗΣΑ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΕΓΟΤΑΝ ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγαπητέ φίλε, δε μου δίνεις αρκετές πληροφορίες, αλλά θα προσπαθήσω να βγάλουμε άκρη.
    Σάββας Καζαντζίδης υπάρχει από το Κόβ-τεπε του Επές και εγκαταστάθηκε στον Κλείτο Πτολεμαϊδας.
    Υπάρχει επίσης Σάββας Καζαντζίδης ή Καζαντζής, του Γεωργίου, από το Ματέν του Μεσουτιγιέ και εγκαταστάθηκε στους Σιταγρούς Δράμας.

    Υπάρχει και ένας Καζαντζόγλου ή Χαλκίδης Στέφανος του Παναγιώτη που εγκαταστάθηκε στη Θέρμη-Σέδες, δηλώνοντας ως καταγωγή τα Κοτύωρα. Το συνδυάζω με τους αρκετούς Καζαντζιδαίους από το Ματέν, όπως και με το ότι η περιοχή του Μεσουτιγιέ (ενώ ανήκει στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως) λογιζόταν ως κομμάτι της Ορντούς.
    Προσθέτω ότι υπάρχει και ένας Καζαντζόγλου ή Καζαντζίδης Ιωάννης του Παναγιώτη, που δηλώνει προέλευση από Νικόπολη και εγκαταστάθηκε επίσης στη Θέρμη.
    Κάνω λοιπόν την εξής υπόθεση. Μήπως αυτοί οι δύο ήταν αδέρφια, με καταγωγή από το Ματέν και ο ένας ήρθε από τη Νικόπολη; Αυτό πρέπει να το ψάξεις εσύ με τα βαφτιστικά ονόματα που σου δίνω.

    Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που με μπερδεύεις. Με ρωτάς για την Άμελη που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Κοϊλά-χισάρ. Έχει σχέση με την οικογένειά σου; Γιατί η Άμελη είναι δίπλα στο Χαβζούλ, ουσιαστικά μαχαλάς του, και από το Χαβζούλ δηλώνουν καταγωγή ο Καζαντζής Ιωάννης του Παναγιώτη (που εγκαταστάθηκε στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης) και ο Καζαντζής ή Καζαντζόγλου Βασίλειος του Κωνσταντίνου (που εγκαταστάθηκε στο Άλωρο Αριδαίας).

    Με ενδιαφέρον περιμένω νέα σου με τις διασταυρώσεις που θα κάνεις, ώστε να βγάλουμε άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΕΡΙΝΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΓΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΕΔΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΜΕΛΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΓΩΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΣΑΒΒΑΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΥΔΡΑΙΑ -ΠΕΛΛΑΣ

    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ωραία, τη βρήκαμε την άκρη. Ο προπάππους σου λοιπόν, ήταν ο Καζαντζίδης Ιωάννης του Παναγιώτη, που ήρθε από τη Νικόπολη στο Σέδες. Εάν είχε και αδερφό Στέφανο, που ονομαζόταν Καζαντζόγλου ή Χαλκίδης, που εγκαταστάθηκε επίσης στο Σέδες, τότε θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι η καταγωγή της οικογένειας ήταν από το περίφημο Ματέν του Μεσουτιγιέ. (Ψάξε για το όνομα Φώτιος Καζαντζίδης από τη Νικόπολη στην οικογένειά σου. Υπάρχει σε μια φωτογραφία του 1922, που την αναρτήσαμε το Φεβρουάριο του 2011).

    Όσον αφορά στον άλλο προπάππου σου, το χωριό Άμελη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Κοϊλά-χισαρ και οι Μαχαιράντ ήταν από τους πρώτους οικιστές του, προερχόμενοι από το Γάργαγια της Αργυρούπολης. Εκκλησία του χωριού ήταν ο Αη-Γιώργης και τα τελευταία χρόνια πριν την ανταλλαγή λειτουργούσαν οι ιερείς Θεόδωρος Μαχαιρίδης και Γεώργιος Μαχαιρίδης.

    Στην Ελλάδα οι Μαχαιράντ της Άμελης εγκαταστάθηκαν μαζικά στην Υδραία Αριδαίας (πρώην Βολτίστα). Ελπίζω ο παρακάτω κατάλογος όσων ήρθαν στην Υδραία, να σε βοηθήσει να κάνεις διασταυρώσεις και να βρεις τις ρίζες σου.

    Μαχαιρίδης ή Πιτσακτσίδης Ευστάθιος του Μιχαήλ και η γυναίκα του Μαχαιρίδου Συμέλα, το γένος Κυριάκου Μετιόπουλου, νύφη από το κοντινό Χασάν-ταμι.

    Μαχαιρίδης ή Πιτσακτσίδης Πέτρος του Νικολάου.

    Μαχαιρίδης ή Κώτσογλου Ιωάννης του Σάββα, η γυναίκα του Μαχαιρίδου Σοφία, το γένος Μιχαήλ Ορφανίδη ή Οξίζογλου, νύφη από την Κόρατζα της Νικόπολης και τα παιδιά τους Σταύρος, Στέφανος και Σάββας. (Αυτή πρέπει να είναι η δική σου οικογένεια. Ο προ-προπάππους Σάββας, ο προπάππους Ιωάννης, η προγιαγιά Σοφία, ο άλλος προ-προπάππους Μιχαήλ Ορφανίδης από την Κόρατζα, ο παππούς σου Σάββας και τα αδέρφια του Σταύρος και Στέφανος).

    Μαχαιρίδης ή Πιτσακτσίδης Γεώργιος (ιερέας) του Νικολάου και η γυναίκα του Μαχαιρίδου Κατίνα ή Φανή, το γένος Ηλία Καζαντζόγλου.

    Μαχαιρίδης ή Πιτσάκογλου Λάζαρος του Σταύρου και η γυναίκα του Μαχαιρίδου Δέσποινα, το γένος Νικολάου Περτσινίδη από το διπλανό Χαβζούλ.

    Μαχαιρίδης ή Πιτσακτσίδης Ηλίας του Νικολάου.

    Μαχαιρίδης ή Κώτσογλου Φώτιος του Σάββα και η γυναίκα του Μαχαιρίδου Μάρθα, το γένος Σταύρου Παραστατίδη, νύφη από το Δεϊρμέν-τας που ανήκει στο Επές, αλλά είναι πολύ κοντά στο Κοϊλά-χισαρ. (Αυτός πρέπει να είναι αδερφός του προπάππου σου Ιωάννη και θείος του παππούς σου Σάββα).

    Μαχαιρίδης ή Πιτσακτσίδης Γεώργιος του Κωνσταντίνου και Μαχαιρίδου ή Πιτσακτσίδου Σοφία του Κωνσταντίνου. (Λογικά ήταν αδέρφια ή η Σοφία ήταν χήρα του Κωνσταντίνου και μάνα του Γεωργίου).

    Μαχαιρίδης ή Πιτσακτσίδης Θεόφιλος του Νικολάου και η Μαχαιρίδου Παρασκευή, το γένος Κωνσταντίνου Κοροσίδη ή Σαρηλευθέρογλου, από το Χασάν-ταμί. (Σχεδόν σίγουρα ήταν η γυναίκα του, αλλά κρατώ μια μικρή επιφύλαξη).

    Μαχαιρίδης ή Πιτσακτσίδης Ιωάννης του Δημητρίου και η γυναίκα του Μαχαιρίδου Δέσποινα, το γένος Γεωργίου Κοροσίδη, νύφη από το Χασάν-ταμί.

    Μαχαιρίδης ή Κώτσογλου Ιωάννης του Κυριάκου. (Λόγω του επιθέτου Κώτσογλου, αυτός πιθανόν να είναι ξάδελφος του προππάπου σου Ιωάννη. Δηλαδή ο προ-προπάππους σου Σάββας, είχε αδερφό τον Κυριάκο, και οι δύο είχαν γιούς Ιωάννηδες, οπότε και ο πατέρας τους μάλλον λεγόταν Ιωάννης. Εάν αυτή η τραβηγμένη υπόθεση στέκει, τότε φτάνουμε πίσω μέχρι τον προ-προ-προπάππου σου Ιωάννη Μαχαιρίδη ή Κώτσογλου).

    Μαχαιρίδης ή Πιτσακτσόγλου Χαράλαμπος του Παναγιώτη.

    Μαχαιρίδης ή Πιτσακτσόγλου Νικόλαος του Δημητρίου.

    Δημήτρη ελπίζω να βοήθησα και ενημέρωσέ με αν πέσαμε μέσα στις υποθέσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε ξέρω αν ήταν μοναδικός στην Υδραία, αλλά Μαχαιρίδης Χαράλαμπος λέγονταν και ο παππούς μου (από τον πατέρα μου) που δυστυχώς δεν τον γνώρισα καθώς πέθανε σχεδόν μόλις γεννήθηκα. Τα παιδιά από δυο γάμους (με Τουμανίδου και Μαυρίδη) λέγονταν Χάρης, Νίκος, Γιώργος και Μάρθα. Μου κάνει εντύπωση που δεν έδωσε το όνομα Παναγιώτης σε κάποιο παιδί του.
      Ήξερα μόνο ότι το χωριό καταγωγής είναι η Άμελη της επαρχείας Κολωνίας, αλλά οι πληροφορίες που δίνετε είναι ανέλπιστα αναλυτικές και εντυπωσιακές. Φαίνεται πως έχετε πρόσβαση στα αρχεία της ανταλλαγής.
      Έχω ερωτήσεις.
      Υπάρχει ακόμα χωριό ή εγκαταλείφθηκε; Και αν είναι δυνατόν ένα γεωγραφικό στίγμα του.
      Ο παππούς είχε αδέλφια και ποιό το όνομα της μητέρας του (και προγιαγιάς μου);

      Ευχαριστώ, συνεχίστε έτσι.

      Διαγραφή
    2. Απ' όσο ξέρω, Χαράλαμπος Μαχαιρίδης ή Πιτσακτζόγλου, ήταν μόνο ένας από την Άμελη, γιός του Παναγιώτη και ήρθε στην Υδραία. Επίσης, στο δικό μου αρχείο δε φαίνεται να είχε άλλον αδερφό. Σ' αυτό συνηγορεί και το οτι ήταν μοναδικός κληρονόμος της περιουσίας (ένα διώροφο πέτρινο σπίτι, με αχυρώνα, στάβλο, αλώνι και λαχανόκηπο, 250 στρέμματα χωράφια, 50 στρέμματα δάσος, 2 στρέμματα λιβάδι, 4 αγελάδες, 3 βόδια, 2 μοσχάρια και 2 φοράδες).
      Η Άμελη υπάρχει και σήμερα, μόνο που έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Οι ντόπιοι τη λένε Ameyle. Μπορεί να τη βρεις στις συντεταγμένες 40.18.50 και 37.54.18 λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κοϊλά-χισάρ.
      Όσον αφορά τα ονόματα, δεν ήταν τότε απόλυτη συνήθεια να δίνουν ακουλουθούν τη σειρά παππούς-γιός-εγγονός. Πάντως απ' όσο καταλαβαίνω και τα τέσσερα ονόματα που αναφέρεις, ανήκουν στο σόι (Χαρίλαος, ΝΙκόλαος, Γεώργιος και Μάρθα). Δηλαδή τα είχαν κι άλλοι από τη γενιά του παππού σου ή την προηγούμενη.
      Αν βρω κάτι περισσότερο, θα το κοινοποιήσω.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σας! Με μεγάλη χαρά βρήκα το blog και όλες αυτές τις πληροφορίες!
      Μαχαιρίδης Χαράλαμπος του Σάββα (ή Πουκτσατζόγλου, έτσι τουλάχιστον έχω ακουσει να το προφέρουν και το οποίο είναι περεμφερες με το Πιτσακτζόγλου που λέτε πιο πάνω) ήταν και ο δικός μου παππούς, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα από το Σοχούμι της τωρινής Αμπχαζίας στη Γεωργία το 1939 και είχε 11 ή 12 αδέλφια! Ξέρω πως ο τόπος γέννησης του ήταν η Κερασουντα.
      Πιστεύω πως οι απανταχού Μαχαιριδαίοι έχουν κοινή ρίζα και θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να ανταλλάξουμε πληροφορίες προκειμένου να σκιαγραφήσουμε το γενεαλογικό μας δέντρο.
      Σας ευχαριστώ
      Μαρία Μαχαιρίδου

      Διαγραφή
    4. Αγαπητή Μαρία, η δική σου οικογένεια κατάγεται από το χωριό Κάγιαλαν, στην περιοχή Γουρούχ/Κουρούκ της Μητρόπολης Κολωνίας και Νικοπόλεως, στη μέση περίπου Κερασούντας και Γαράσαρης. Για τις λοιπές λεπτομέρειες μιλάμε στο facebook.

      Διαγραφή
  32. Καλησπέρα μπορείτε να μου πείτε που είναι το μέρος ΚΟΒ-ΤΕΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Κιόβ-τεπέ βρίσκεται στο Επές της Μητρόπολης Κολωνίας και Νικοπόλεως. Ήταν καθαρά ρωμέικο χωριό και βρισκόταν μεταξύ των επίσης ρωμέικων Αρμούτ-τσαϊρ, Τερέκιοϊ, Μοναστήρ και Κούλαλη. Οι κάτοικοι ήρθαν το 1922-1923 στην Ελλάδα (μέσω Συρίας) και εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Ημαθία (Κάτω Κοπανός-Χαρίεσσα), στην Κοζάνη (Κλείτος, Ποντοκώμη, Πύργοι), στα Γιαννιτσά και αλλού. Σήμερα ονομάζεται Göktepe, κατοικείται από Αλεβίτες και ανήκει στην επαρχία Ζάρας, στο νομό Σεβάστειας. Μπορείς να το βρεις στις συντεταγμένες 40.05.46 - 37.46.32.

      Διαγραφή
  33. Καλημέρα σας, ονομάζομαι Μπαστογιάννη Στεφανία. Η γιαγιά μου ονομάζονταν Παναγιωτίδου Στεφανία του Νικολαου, το γένος Μουρατίδου ή Μουράτογλου και κατάγονταν από το χωριό Νίψα(Ντομουςντερε) της Ανατολικής Θράκης( το μεταφέρω ακριβώς όπως είναι γραμμένο σε επίσημο έγγραφο. Αναζητώ πληροφορίες.Ευχαριστω πολυ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Νίψα (πρώην Ντομούς-ντερέ) βρίσκεται στη Δυτική Θράκη και ανήκει στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Σε αυτό το χωριό Μουρατίδης-Μουράτογλου πρόσφυγας πρέπει να ήρθε από την περιοχή της Ορντούς (Κοτύωρα) ή της Νεοκαισάρειας, αλλά μάλλον το πρώτο. Από το ίδιο μέρος άλλοι εγκαταστάθηκαν στην Αρεθούσα και στην Πιερία. Αν θέλεις γράψε μου πιο λεπτομερώς στοιχεία (όνομα, πατρώνυμο, συζύγου) από τους πρώτους που ήρθαν εδώ πρόσφυγες, μήπως βρω κάτι συγκεκριμένο.

      Διαγραφή
  34. Η γιαγιά μου όπως προάναφερα όνομαζονταν Παναγιωτίδου Στεφανία του Νικολάου το γένος Μουρατίδου ή Μουράτογλου(δεν είναι εμφανής ή κατάληξη στο έγγραφο που έχουμε στα χέρια μας). Η γιαγιά μου ήταν έξι χρονών όταν ήρθε το 1922 στην Ελλάδα μόνη της χωρίς κανένα συγγενή, θυμόταν μόνο το όνομά της, το επιθετό της, το όνομα του πατέρα της, και το όνομα των δύο αδελφών της Σπύρος και Κώστας, το όνομα της μητέρα της δεν το θυμόνταν αφου δεν την γνώρισε ποτέ, είχε πεθάνει όταν ήταν δυο χρονών.Το γένος, μόνο αυτό,το μάθαμε απο το έγγραφο του τμήματος αλλοδαπών. Οσο για το όνομα του χωριού στο έγγραφο έγραφε Νίψα(Ντομούζντερε) Ανατολικής Θράκης και όχι Δυτικής, αυτο μας το επιβεβαιώνε και ο Ελλήνας αξιωματικός της Στρατειάς Θράκης ο οποίος την "έσωσε" και την μέτεφερε στην Πελοπόννησο όπου στην συνέχεια δόθηκε για υιοθεσία. Ντομούζντερέ Ανατολικής Θράκης, σημερινό gumuzdere, είναι χωριό το οποίο βρίσκεται 20χλμ βόρεια απο την Κων/πολη,και βρέχεται απο την Μαυρη Θάλασσα.Πιστεύω πως με τα στοιχεία που παραθέτω σχετικά με τα ονόματα να βρούμε κάποια στοιχεία.Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δύσκολη περίπτωση αφού δεν υπάρχουν άλλοι συγγενείς για να κάνουμε διασταυρώσεις στα αρχεία. Με μια πρώτη ματιά δίνω περισσότερες πιθανότητες να μιλάμε όντως για το χωριό Νίψα, πρώην Ντομούζ-ντερε της Αλεξανδρούπολης, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από διάφορα μέρη του Πόντου. Με βάση τα δυο επίθετα (Παναγιωτίδης και Μουρατίδης-Μουράτογλου) ίσως η καταγωγή να είναι από το χωριό Ασαρτζίκ της Νεοκαισάρειας. Αν θέλεις στείλε μου το μέϊλ σου στο houperin@gmail.com για να σε ρωτήσω μερικά πράγματα ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα,ο παππούς μου ήρθε από ένα χωριό του Πόντου,το Καγιά Τιπί, κοντά στην Τοπάκη από ότι μου είχε πει. Λέγεται Καλαιτζίδης Κυριάκος. Αν έχετε κάποια πληροφορία για τους προγόνους μου, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγαπητέ φίλε, εάν οι πρόγονοί σου εγκαταστάθηκαν στο Βορεινό της Έδεσσας, τότε όντως είστε από το Καγιά-τιπη, αλλά όχι αυτό που είναι κοντά στη Νικόπολη (με τη Μονή της Παναγίας), αλλά από το Καγιά-τιπη του Απές, μεταξύ Σούσεχρη και Ζάρας (Σεβάστειας), το οποίο επίσης ανήκε στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Στο Βορεινό εγκαταστάθηκαν τρεις γιοί του Κυριάκου Καλαϊτζίδη ή Καλαϊτζόγλου (όπως ονομαζόταν στην πατρίδα) ο Νικόλαος, ο Γεώργιος και ο Αλέξιος. Κάνε διασταυρώσεις και ενημέρωσέ μας για να καταγράψουμε κι εμείς με απόλυτη σιγουριά την καταγωγή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΛΟΓΑΡΙΑΝ. Ο ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΑΝΩΤΖΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΣΕΔΕΣ ΕΙΧΕ ΚΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΣΑΥΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΑ . ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΕΣ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΕΚΕΙ. ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

    Ο ΑΛΛΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΛΕΓΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑΙΑ ΠΕΛΛΑΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαντηση δεν εχω αλλα ευχαριστω για την επιβεβαιωση των πληροφοριων που ηδη ειχα.Οποιος εχει επιπλεον στοιχεια ας τα στειλει παρακαλω πολυ.Δημητρη εχουμε τους ιδιους προγονους.

      Διαγραφή
  39. Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΣΩ ΗΤΑΝ Η ΗΣΑΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ Ο ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΤΙΝ ΤΣΙΦΛΙΚ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, το χωριό Αλτίνογλου Τσιφλίκ βρίσκεται ακριβώς στη μέση της ευθείας γραμμής μεταξύ Σεβάστειας και Τοκάτης. Διοικητικά ανήκει στην επαρχία Γιλντίζελι του νομού Σεβάστειας. Το χωριό είχε εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων και λίγα χιλιόμετρα στα βορειοανατολικά του βρίσκεται το επίσης ρωμαίικο χωριό Αγορέν (Ακορέν).

      Διαγραφή
  41. Καλημέρα,
    δεν είμαι πόντια αλλά συνέβει κάτι πολύ περίεργο.
    Είδα στον ύπνο μου οτι έπρεπε να προσευχηθώ στην Παναγιά την Καγιά. Εγώ δεν την ήξερα και την έψαξα στο διαδίκτυο, έτσι βρήκα το δικό σας site. Μήπως μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχει στην Ελλάδα εκκλησία που να την γιορτάζει? Θέλω να προσκυνήσω οπωσδήποτε τη χάρη της. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρω για τη βοήθειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. καλησπερα.ονομαζομαι Γαβριηλιδης Ανανιας.Η καταγωγη μου ειναι απο το σουπαχ.Θελω να βρω μακρινους μου συγγενεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Ανανία,
      Από το Σουπάχ έχουμε μόνο τη Γαβριηλίδου Βασιλική του Αβραάμ, το γένος Τοκατλίδου, η οποία εγκαταστάθηκε στο Μικροχώρι Καβάλας. Αν θέλεις γράψε μας βαφτιστικά ονόματα προγόνων και που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, μπήπως βρούμε κάτι περισσότερο.

      Διαγραφή
  43. Χαιρετώ όλα τα μέλη και τους αναγνώστες αυτού του υπέροχου blog.Θα ήθελα να με ενημερώσει αν γνωρίζει κάποιος για το χωριό Βατσούχ η Όβατσικ στην περιοχή Επέσιον ( Απές ), αν σήμερα σώζεται το χωριό.
    Με βάση της συντεταγμένες έκανα χρήση δορυφορικού χάρτη και στο ακριβές σημείο υπόδειξης δεν υπάρχει το παραμικρό που να συνδέεται με έστω και κατεστραμμένο οικισμό , θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, το Οβατζούχ ή Κοβατζούχ βρίσκεται στα βόρεια του Απές, ήταν αμιγώς ρωμέικο χωριό με περίπου σαράντα οικογένειες, σχολείο και εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
      Εσύ είσαι απόγονος της μεγάλης οκογένειας των Σεμερτζάντων (Σεμερτζόγλου) οι οποίοι περίπου στα 1850 πήραν το όνομα Χατζηγιαννάντ' από έναν πρόγονο Ιωάννη που προσκύνησε στους Αγίους Τόπους (δηλαδή έγινε Χατζής). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σόι των Χατζηγιαννάντων/Σεμερτζάντων υπερίσχυαν τα βαφτιστικά που είχαν άμεση σχέση με τους Αγίους Τόπους (Ιορδάνης, Σταύρος, Ιωάννης, Φώτιος), μαζί με το Γεώργιος από την εκκλησία του χωριού.
      Ο δικός σου ο πάππος έτον ο Σταύρος που έρθε μουχατζίρης σην Ακρανέαν και ο λυκοπάππος σου έτον ο Ιορδάνης.
      Το χωριό σας σήμερα ονομάζεται Κάτω Κοβατζίκ και το βρίσκεις με τις συντεταγμένες 40.11.16 - 37.40.42

      Χαιρετίας
      Χουπερήν

      Διαγραφή
  44. Μένω έκπληκτος από το πλούσιο και ακριβέστατο εύρος γνώσης σας ! Έχω καλέσει και τον πατέρα μου ο οποίος βούρκωσε στην ανάγνωση της απάντηση σας.... Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας ( διότι τόση ακριβής γνώση είναι αποτέλεσμα μεγάλης αναζήτησης ) , και ένα πολλή εγκάρδιο ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. gia sas eixa ksanarotisei ....me lene gianni korosidi ...thelw n mathw gia tis ruzes m..ematha merika pragmata akoma o propapous m lerotan paulos korosidis otan pige rwsia autos o adelfos t xathike apo ti akoustike irthe elada apo ti ksero seres otan ithele n erthi ellada tote an kserete eixan klhsh t sunora ton adelfo t prepei n ton elegan anastasio korosidi thelw n mathw an ontws eimai apo t xasan tami a o papous m legotan sabbas ....eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί φίλε μου. Όλοι οι Κοροσάντ είναι από το Χασάν Ταμί και εγκαταστάθηκαν μαζικά στο Άλωρο Αριδαίας εκτός από μόνο δύο οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο Βαθυχώρι Δράμας (δίπλα στα Κύργια). Ο Κοροσίδης Παύλος του Σάββα απότ ο Χασάν Ταμί εγκαταστάθηκε στο Άλωρο. Δυστυχώς για το όνομα Αναστάσιος δεν έχουμε κάποια πληροφορία.

      Διαγραφή
  46. signwmi gia to lathos ton adelfo t propapou m ton legan fwth k ton fonazan fota giannis korosidis kserete kati?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. a kai kati akoma tha mporouses n matheis pote efygan gia thn akrivia apo to xasan tami o korosidis paulos t sabba eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Χαιρετώ και εγώ από ψυχής ...Το όνομα του παππού μου , πατέρα του πατέρα μου,,, ήταν Γιαιλογλου,,, που στην συνέχεια έγινε στην Ελλάδα Παρχαρίδης Σαββας,,δεν ξέρω το γιατί, καταγωγή από τα Χαχαβλα,,, θέλω να μάθω το όνομα του χωριού σήμερα,,, και αν αναφέρει κανείς πληροφορίες για το χωριό,,, πόσοι ήταν κάτοικοι, με τι ασχολιόταν....Σημερα κατοικουμε στην Καβάλα...και δυστυχώς ο πατέρας δεν κατάφερε να επισκεφτεί τον τόπο του,,, έφυγε νωρίς....Εγώ θα ήθελε βέβαια κάποια στιγμή να τον δω,,, του Το οφείλω, το οφείλω στον εαυτό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή φίλη Χαχαβλινή. Το χωριό των προγόνων σου σήμερα ονομάζεται Sariyer και βρίσκεται ακριβώς από την άλλη πλευρά του λόφου της Αναλήψεως, δηλαδή στην πίσω πλευρά από εκεί που βρίσκεται η Μονή της Παναγίας του Καγιά-τιπί. Για τη Χάχαβλα μπορεί να διαβάσεις στη σχετική μας ανάρτηση εδώ: http://garasari.blogspot.gr/2011/07/blog-post.html

      Το όνομά σας δεν άλλαξε, είναι το ίδιο μεταφρασμένο στα ποντιακά. Στη Γαράσαρη τα παρχάρια τα λέμε γιαϊλάδες, χρησιμοποιώντας την τουρκική λέξη yayla, που σημαίνει αυτό ακριβώς, το ορεινό βοσκοτόπι.

      Στα οικογενειακά σου τώρα. Είσαι δισέγγονη του Ελευθέριου Γιαϊλόγλου ή Παρχαρίδη, ο οποίος είχε τρία αγόρια, το Σάββα (ο πάππος σου), τον Αντώνιο (που πρέπει να πέθανε στη Γαράσαρη), τον Παύλο και μία κόρη την Ευθυμία.
      Ο λυκοπάππος σου είχε αρκετά μεγάλη περιουσία στη Χάχαβλα. Το σπίτι βρισκόταν μέσα στο χωριό και διέθετε σταύλο, αχυρώνα και λαχανόκηπο. Επίσης είχε ιδιόκτητο δάσος 350 δέντρων για εκμετάλλευση ξυλείας και περίπου 280 στρέμματα χωράφια με δημητριακά.

      Να προσθέσω και μια παράμετρο για την καταγωγή σας. Θεωρώ πολύ πιθανό ο προπάππος σου να προέρχεται από το χωριό Κάλτζασα, που βρίσκεται βόρεια της Νικόπολης. Το λέω αυτό γιατί από την Κάλτζασα ήταν το μεγάλο σόϊ των Γιαϊλόγλου-Παρχαράντων, με πολλές οικογένειες. Από την Κάλτζασα ξέρουμε δύο οικογένειες Γιαϊλόγλου που μετοίκησαν νοτιότερα στο Όβατζουχ. Το όνομα αυτό δεν υπάρχει σε κανένα άλλο χωριό της Γαράσαρης εκτός της Κάλτζασας και των δύο οικογενειών του Όβατζουχ. Εμφανίζεται όμως σε μία μόνο οικογένεια της Χάχαβλας (τη δική σου οικογένεια) και σε μία ακόμη οικογένεια στο διπλανό χωριό Ισπαχή-Μαχαλεσί (συγγενείς κι αυτοί γιατί τα περισσότερα χωράφια τους συνόρευαν με τα δικά σας). Επειδή είναι πάρα πολύ σπάνιο να εμφανίζεται ένα επίθετο μόνο σε μία οικογένεια σε κάποιο χωριό και δεδομένου οτι γνωρίζουμε την περίπτωση των Γιαϊλόγλου της Κάλτζασας, πιθανολογώ οτι η απώτερη καταγωγή ήταν από εκεί και στα τέλη του 19ου αιώνα κατέβηκαν νοτιότερα στη Χάχαβλα. Προσθέτω οτι τα βαφτιστικά ονόματα Σάββας, Παύλος, Ιωάννης και Ηλίας (που εμφανίζονται στους Γιαϊλόγλου της Χάχαβλας και του Ισπαχή-Μαχαλεσί) είναι τα πιό συχνά ονόματα στους Παρχαράντ' της Κάλτζασας.

      Ο προπάππος σου Ελευθέριος είχε μία αδερφή Σουμέλα που παντρεύτηκε τον Αλέξιο Θωμαΐδη στη Χάχαβλα και μία ακόμη αδερφή (δυστυχώς δε γνωρίζουμε το όνομα) που παντρεύτηκε τον Παντελή Πουρτουλίδη, πάλι στη Χάχαβλα.

      Αυτά είχαμε να προσθέσουμε εμείς στην προσπάθειά σου να μάθεις για την καταγωγή των προγόνων σου. Ελπίζω να βοηθήσαμε.

      Houperin

      Διαγραφή
    2. Με συγκινησατε πραγματικά,,, απλά δεν μπορώ με λόγια να εκφράσω όλα τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν από τα λόγια σας.
      Ο Αντώνιος και ο Παύλος , έφυγαν για την Αμερική,,,,, ο Παύλος πέθανε εκεί ενώ ο θείος Αντώνιος και η θεία Σουμελά πέθαναν στην Καβάλα ,, σε μεγάλη ηλικία και έχω ανάμνηση τους...Τα χωριά Καλτζασα και Οβατζουχ με τι ονομασίες θα τα βρω στον χαρτί;;; και επίσης να σας ρωτήσω ακόμη κάτι ,,, το χωριό μας διατηρεί κάτι από το παρελθόν ;,,, είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό;;;; υπάρχει κάποιο video στο YouTube σχετικό;;; πρέπει να είδα κάτι με κάποιον που ταξίδεψε προς τα εκεί με μηχανή αλλά δεν δείχνει μέσα το χωριό .....Ευχαριστώ από καρδιάς για όλα.....

      Διαγραφή
    3. Η Κάλτζασα ονομάζεται Yesilyayla, είναι απομακρυσμένο ορεινό χωριό βόρεια της Κόρατζας και ανατολικά της Λίτζασας. Οι κάτοικοι έχουν κατέβει κυρίως στο Αγουτμούς και μόνο το καλοκαίρι παρχαρεύουν στο χωριό.
      Το Όβατζουχ έχει το ίδιο όνομα, Ovacik, βρίσκεται δυτικά της Νικόπολης, νοτιοανατολικά της Καϊλούκας. Χωρίζεται σε δύο μαχαλάδες, το Τσοχούρ Όβατζουχ και το Ετίρ.
      Η Χάχαβλα είναι και σήμερα ένα τυπικό χωριό της Γαράσαρης και έχουν μείνει αρκετά σπίτια από το παρελθόν. Μην ξεχνάς οτι η Χάχαβλα ήταν αμιγώς ρωμέικο χωριό, όπως και τα διπλανά Ισπαχή-Μαχαλεσί και Αλισάρ. Υπάρχει κατσικόδρομος από το Ισπαχή-Μαχαλεσί προς τη Χάχαβλα, αλλά αυτόν τον χρησιμοποιώ μόνο εγώ :) (και με πολύ ζόρι). Κανονικά για να πας στη Χάχαβλα, βγαίνεις από τη Νικόπολη στα βόρεια και αντί να συνεχίσεις βορειότερα για Τάμζαρα και Ασαρτζούχ ή ανατολικά προς Κόρατζα, Τρουπτζή, Μπάλτζανα κλπ, μέσα στο Αγουτμούς παίρνεις το νοτιοανατολικό δρόμο που οδηγεί προς τη Ρεφαγιά και το Ερζιντζάν. Λίγα χιλιόμετρα μετά το Αγουτμούς βλέπεις αριστερά σου το βράχο της Αναλήψεως με το Μοναστήρι και κάτω το χωριό Καγιά-τιπί. Λίγο πιο κάτω ένας μικρός δρόμος στα αριστερά, οδηγεί στη Χάχαβλα, στο κάτω Αλισάρ, στη Φέϊλερε κλπ.
      Χαχαβλινοί, εκτός από την Καβάλα, εγκαταστάθηκαν μαζικά και στη Λεύκη Καβάλας και μάλιστα στην πάνω συνοικία, μετά τα νεκροταφεία. Στην κάτω συνοικία της Λεύκης εγκαταστάθηκαν κυρίως Ασαρτζουγότες.

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα
    Λέγομαι Ραφαηλίδης Χρήστος
    Από τη μεριά του πατέρα μου ξέρω για προπάππου Παύλο Ραφαηλίδη ιερέα που ήρθε με την ανταλλαγή.Η γιαγιά μου,Μελάνα, ήταν το γένος Κωτσίδου.Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Εμπόριο Πτολεμαίδας.
    Από τη μεριά της μητέρας μου ξέρω για προπάππου Λαζαρίδη Ευστάθιο που δεν ήρθε Ελλάδα.'Ηρθε η προγιαγιά μου,Πελαγία,με τον μικρό Κωνσταντίνο(παππούς μου).Η γιαγιά μου,Παλάσσα,ήταν το γένος Σιδηροπούλου.Ήταν από το Καπίκιοι Τραπεζούντος και εγκαταστάθηκαν στον Κεχρόκαμπο Καβάλας.
    Αναζητώ πληροφορίες.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, πατρίδα σου είναι το χωριό Αναστός, νότια της Αλούτζαρας και νοτιανατολικά της Νικόπολης. Ήταν απομονωμένο χωριό, πάνω στο βουνό Πέρδικα (Περτιάκ) και ονομαστό παρχάρι. Σήμερα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ανεβαίνουν επάνω μόνο για παρχάρεμα. Οι Ραφαηλάντ' του Αναστού ήρθαν πρόσφυγες στο Εμπόριο και στην κοντινή Ολυμπιάδα (Πτολεμαΐδας).
      Από τη μεριά της γιαγιάς σου κατάγεσαι από το κοντινό χωριό Κάμισλι, που βρίσκεται χαμηλά, μεταξύ Αναστού και Αλούτζαρας. Οι Κωτσάντ' ήταν επίσης μεγάλο σόϊ του Γάμισλι και ήρθαν πρόσφυγες όλοι στο Εμπόριο.
      Μεταξύ Κωτσάντων και Ραφαηλάντων υπήρχαν πολλοί γάμοι στην πατρίδα. Οι μεν έπαιρναν νύφες από τους δε και το αντίθετο, κάτι φυσιολογικό αφού ήταν και τα δυό μεγάλα σόγια.
      Ο προπάππος σου παπά-Παύλος Ραφαηλίδης, είχε γιο Θεόδωρο (προφανώς ο πάππος σου) και δύο κόρες παντρεμένες, τη Χρυσή (χήρα του Ραφαήλ Ραφαηλίδη και μάνα του Σωκράτη) και τη Δέσποινα (παντρεμένη με Κωτσίδη). Στο Αναστός ο παπά-Παύλος είχε αρκετά χωράφια (πάνω από 70 στρέμματα), ένα ζευγάρι βόδια, αγελάδες, μοσχάρια, ένα άλογο, δυο γαϊδούρια και 120 κατσίκια. Επίσης δικό του ήταν το μοναδικό μαγαζί του χωριού (μπακάλικο).

      Από τη μεριά της μητέρας σου τώρα. Ο προπάππος σου Ευστάθιος Λαζαρίδης ήταν από το χωριό Κοντού της Ματσούκας και η χήρα του (προγιαγιά σου) Πελαγία, ήταν κόρη του Βασίλη Παπαδόπουλου. Οι Σιδηροπουλαίοι, ήταν όντως από το Καπίκιοϊ.

      Αφήνοντας στην άκρη τη Ματσούκα :), καλωσορίζουμε άλλον ένα γνήσιο Γαρασαρότα στον Κύκλο της Νικοπόλεως.

      Χουπερήν

      Διαγραφή
    2. Φίλε σε ευχαριστώ μέσα από την καρδια μου!
      2 παρατηρήσεις...
      1)0 παππούς μου από τον πατέρα μου είναι Χρήστος,έχω το όνομα του.Μήπως έχω κάνει εγώ λάθος...
      2)Θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες για τη μεριά της μητέρας μου,εφόσον υπάρχουν.
      Σε ευχαριστώ και πάλι!!!

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ, δεν αντιλέγω για τον πάππο σου. Εσύ ξέρεις καλύτερα. Το σίγουρο είναι οτι εκπρόσωπος της οικογένειας για την περιουσία του μακαρίτη παπά-Παύλου, εμφανίζεται επίσημα ο γιός του Θεόδωρος. Μπορεί να είχε κι άλλον ή κι άλλους γιούς. Εγώ σου έγραψα μόνο τα σίγουρα. Ένας γιος Θεόδωρος (μάλλον ο μεγαλύτερος) και οι δύο παντρεμένες κόρες.
      Για την πλευρά της μητέρας σου θα χρειαστώ ονόματα των παππούδων και των γιαγιάδων (ό,τι περισσότερο ξέρεις), μήπως βρω κάτι περισσότερο, γιατί οι Λαζάρογληδες από Κοντού και οι Τεμιρτζόγληδες από το Καπίκιοϊ ήταν πολλοί. Εξάλλου εμείς εδώ ειδικευόμαστε στη Γαράσαρη :)

      Διαγραφή
  50. Αγαπητε Χουπεριν ο Θεοδωρος Ραφαιλιδης γιος της Θεοδωρας ηρθε στη Βεργη Σερρων.Μπορεις να μου πεις γι αυτους κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ φίλε είσαι τέκνο της Νικοπόλεως.
      Ανήκεις στην οικογένεια των Αραφαηλάντων, που στην Ελλάδα ήρθαν με το επίθετο Αραφαηλίδης και Ραφαηλίδης. Η κοιτίδα τους ήταν το χωριό Σπαχή-Μαχαλεσί, ανατολικά της Νικοπόλεως, μεταξύ της Χάχαβλας και του Αλησάρ.
      Ο Γεώργιος Αραφαήλ ήταν γιός του παπά-Παύλου και παντρεύτηκε τη Θεοδώρα, κόρη του Θεόδωρου Πουλγάρ ή Βουλγαρίδη, επίσης από το Σπαχή-Μαχαλεσί (και αυτοί ήρθαν πρόσφυγες στη Βέργη Σερρών). Μαζί της απέκτησε το Θεόδωρο, τη Σουλτάνα και τη Σοφία. Από το 1911 τα ίχνη του Γεωργίου Αραφαηλίδη χάθηκαν (είναι άγνωστη η κατάληξή του). Έτσι στη Βέργη ήρθε η γυναίκα του Θεοδώρα με τα παιδιά.
      Στο Σπαχή-Μαχαλεσί ο Γεώργιος είχε μεγάλη περιουσία, δύο σπίτια, περίπου 200 στρέμματα χωράφια, βόδια, βουβάλια, ταύρους, μοσχάρια, αγελάδες, κότες και μελίσσια. Επίσης είχε μερίδιο στον παλιό οικογειακό νερόμυλο των Αραφαηλάντων κάτω στο ποτάμι του Αλησάρ.

      Ελπίζω να βοήθησα.
      Χουπερήν

      Διαγραφή
    2. Μαζι τους ηρθε και μια συγγενης τους που ονομαζονταν ΝΑΖΛΟΥ.Δεν γνωριζω το επιθετο της.Ξερεις τιποτε.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

      Διαγραφή
    3. Ναζλού που να ήρθε στη Βέργη από το Σπαχή-Μαχαλεσί, ξέρω μόνο μία, τη γιαγιά του Σάββα Καλεντερίδη. Αυτή όμως ήταν από το σόι των Θωμαηδαίων της Χάχαβλας.

      Διαγραφή
  51. Καλησπερα σας ονομαζομαι Αβραμογλου Ευθυμιος του Βασιλειου. Ο παππους μου λεγοταν Ιωαννης και καταγονταν απο το χωριο Σουπαχ της Σεβαστειας. Θα ηθελα πληροφοριες για τους προγονους μου και πως ονομαζεται το χωριο τωρα στα Τουρκικα. Ευχαριστω και Μπραβο σας για την τοση δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, από το Σουπάχ μπορώ να εντοπίσω μόνο τον Αβραάμογλου Ιωάννη του Ευθυμίου και τον Αβραάμογλου Ευθύμιο του Ιωάννη, που ήρθαν πρόσφυγες στο Άλωρο Αριδαίας. Επίσης τον Αβρααμίδη Αβραάμ του Ευθυμίου, μαζί με τον Αβρααμίδη Πολύκαρπο του Αβραάμ, που μάλλον εγκαταστάθηκαν αρχικά κάπου στις Σέρρες (ίσως στην Κρυοπηγή Αλλιστράτης).
      Το Σουπάχ σήμερα έχει το ίδιο όνομα, δηλαδή Subak.

      Διαγραφή
    2. Με τον ξεριζωμο ηρθε στη Βεργη Σερρων ο Αβραμιδης Νικολαος.Δεν ξερω ομως απο που ηρθε.

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς Αβραμίδη Νικόλαο, πρόσφυγα στη Βέργη, δε μπορώ να εντοπίσω. Μήπως είχε εγκατασταθεί αλλού πριν πάει στη Βέργη;

      Διαγραφή
  52. Καλησπερα λεγομαι Γαλπιδης Παυλος.Μηπως ξερει κανεις την καταγογη του προπαππου μου οι τουρκοι τον ελεγαν κοτζα Παυλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, το επίθετο Γαλπίδης παραπέμπει στο πρωτότυπο Καλπίδης. Αν οι δικοί σου ήρθαν πρόσφυγες στα Κασσιτερά Σαπών, στη Ροδόπη, τότε η καταγωγή σου είναι από τη Λίτζασα της Νικόπολης. Αν όχι, γράψε μας που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα όταν ήρθαν και το όνομα του παππού σου.

      Διαγραφή
  53. Καλησπερα.Ο παππους μου λεγοταν Γαλπιδης Αναστας του Παυλου γεννηθηκε στο Ποντο το 1905 και ειχε 3αδελφος (Παρασκευας ,Ανδρεας,Αντονιος).Οταν ο παππους μου ηταν μικρος 3 ετων ολοι οικογενεια εφυγε στη Ρωσσια στο Κρασνονταρ(περιπου το1908) και υστερα εξορηστηκε στο Καζακσταν.Απο τον πατερα μου ξερω οτι ο παππους μου γεννηθηκε στη Σαμσουντα και ειχε επιθετο Γαλπακογλου.Ο προπαππος μου ειχε αδελφο αλλα αυτος η εμεινε εκει η εφυγε στη αλλη χωρα .Σας ευχαριστω πολυ για ερευνα που κσνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, ακριβή στοιχεία δεν μπόρεσα να βρω, αλλά έχω μια υπόθεση εργασίας, με πολλές πθανότητες επιβεβαίωσης.
      Λογικά ο προπάππος σου ο Παύλος, πρέπει να πήγε στο Κρασνοντάρ κάπου στην Κοιλάδα του Άντλερ (την παλιά Άντλερα). Εκεί είναι διάφοροι οικισμοί με ποντιακό πληθυσμό, όπως η Κράσναγια Πολιάνα, το Άντλερ, το Λέσνοε. το Βεσέλοε και λίγο πιό βόρεια το Σότσι. Από εκεί εξορίστηκαν όλοι οι Έλληνες μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στο Καζακστάν.
      Εκεί στην κοιλάδα του Άντλερ λοιπόν, υπήρχε οικογένεια Καλπακόγλου και μάλιστα ήταν από την περιοχή της Σαμψούντας. Συγκεκριμένα, αυτοί οι Γαλπάντ, προέρχονταν από το χωριό Γιαγπασάν της Κάβζας. Πιστεύω πως αυτοί πρέπει να είναι η καταγωγή σας.
      Βρήκα επίσης οτι ένας Καλπακόγλου από το Άντλερ ήρθε στην Ελλάδα το 1924. Λεγόταν Σάββας του Αναστασίου. Είναι πιθανό να είναι αδερφός του προπάππου σου Παύλου, εάν κι αυτός είχε πατέρα Αναστάσιο και έδωσε το ίδιο όνομα στον παππού σου τον Αναστάση.
      Αυτοί οι Καλπακόγλου όταν ήρθαν στην Ελλάδα, βρήκαν τους συγγενείς τους από το Γιαγπασάν και εγκαταστάθηκαν όλοι μαζί στο χωριό Λοφίσκος, λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
      Θα με ενδιέφερε πολύ να κάνεις διασταυρώσεις, κυρίως για το θέμα της κοιλάδας του Άντλερ στο Κρασνοντάρ. Αν οι δικοί σου ήταν εκεί πριν εξοριστούν στο Κρασνοντάρ, τότε κατά 99% είστε από το Γαγπασάν της Κάβζας Σαμψούντας και οι συγγενείς σας βρίσκονται στο Λοφίσκο.
      Χαιρετώ και περιμένω.

      Διαγραφή
    2. Γεια Σας ο Παυλος Γαλπιδης ειμαι.Βρηκα αλλα στηχια.Ο παππους μου πριν την εξορια στο Καζακσταν εμενε και παντρευτηκε στη στανιτσα Νοβοντμητρηβσκαια Σεβερσκογο ραιονα(περιοχη) Κρασνονταρσκογκο κραια και ο αδελφος του προππαπομου η ηταν αδελφια μεταξη τους η ξαδελφια δεν γνοριζω αυτο και επισης αυτος οταν εφηγε απο το Κρασνονταρ(περιπου το 1922) πηγε στη Αμερικη και παλι αυτο δεν ειναι σηγουρο.Αμα βρω τιποτε αλλο θα Σας ενιμερωσω.Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    3. επισης θα ηθελα να μαθω για την καταγογη της οικογενιας Καλιαχιδη ειναι επιθετο της μανας μου.

      Διαγραφή
    4. Η Νοβοντμιτρίβσκαγια και η Σεβέρσκαγια είναι δύο διπλανά χωριά, λίγο κάτω από την πόλη Κρασνοντάρ, με ελληνικό πληθυσμό. Γύρω υπάρχουν κι άλλα ελληνικά χωριά, όπως η Όαση, το Αποστολίδη, η Γκριγκορέβσκαγια κλπ.
      Το επώνυμο Καλιαχίδης δε μπορώ να το εντοπίσω πουθενά στον Πόντο.

      Διαγραφή
  54. Ονομαζομαι Τουμανιδης Αθανασιος και τον παππου μου Στελιο του οποιου ο πατερας ονομαζοταν Μιχαηλ και ηταν παπας εγκατασταθηκαν στο Ριζοχωρι Αριδαιας αποιο πιο χωριο του απες ητανε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, οι ρίζες σου βρίσκονται στο χωριό Καγιά-τιπι του Απές, οι κάτοικοι του οποίου μαζικά εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στο Ριζοχώρι.
      Λυκοπάππος σου ήταν ο παπα-Μιχάλης και αρκοπάππος σου ο παπα-Φώτης Τουμάνογλου. Ο προ-προπάππος σου είχε τέσσερις γιούς, τον παπα-Μιχάλη, τον Κωνσταντίνο, τον Παναγιώτη και άλλον έναν, το όνομα του οποίου δεν έχω διασταυρώσει ακόμη.
      Η οικογένεια έμενε σε δύο διπλανά σπίτια στο κέντρο του χωριού, με δύο στάβλους, δύο αχυρώνες, ένα αλώνι και ένα λαχανόκηπο. Έξω από το χωριό είχε μια μάντρα με οκτώ πρόβατα, ένα λιβάδι 3 στρέμματα και δώδεκα χωράφια σε διάφορες τοποθεσίες (συνολικά 110 στρέμματα). Εκτός από τα οκτώ πρόβατα, είχαν επίσης πέντε βόδια, τέσσερις αγελάδες, δύο μοσχάρια και τρία γαϊδούρια.

      Διαγραφή
    2. σε ευχαριστω και αμα βρεις κατι αλλο γραψ' το γιατι ενδιαφερωμαι ευχαριστω!!!!

      Διαγραφή
  55. Καλησπερα θα ηθελα να μαθω για τον τοπο καταγογης της προγιαγιας μου.Αυτη γεννηθηκε στον Ποντο.Το ονομα της Ορφανιδη Κυριακη του Πολλιχρονου.Θα ηθελα να ξερω απο ποια περιοχη του Ποντου.Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας δίνεις πολύ λίγα στοιχεία για ένα τόσο κοινό όνομα στον Πόντο (Ορφανίδης ή Εξίζογλου/Οξίζογλου). Το βαφτιστικό Πολυχρόνιος παραπέμπει σε πρόσφυγα από το Ταχταγράν του Αρταχάν που εγκαταστάθηκε στην Πατρίδα Βέροιας, αλλά δεν είναι τίποτα σίγουρο.

      Διαγραφή
  56. Γεια σας,ο παππους μου λεγονταν Παντελης Καζαντζιδης τον εφερε μωρο η προγιαγια μου Σοφια Καζαντζιδη το γενος Στρουθοπουλου.Τον πατερα του τον ελεγαν Παναγιωτη καζαντζιδη και τον θειο του Αντρεα .Η προγιαγια Σοφια καταγοταν απο το χωριο Τρουψη και εμενε απο οτι ξερω στο χωριο Αρμουτλι κοντα στην Τοκατη.Στην Ελλαδα εγκατασταθηκε στο Κοκκινοχωμα Καβαλας.Εψαξα στους καταλογους των προσφυγων αλλα δεν βρηκα το ονομα του χωριου και δεν μπορω να το διασταυρωσω με τα ονοματα που βρηκα.Αν εχεις καποια πληροφορια για το χωριο και αυτους τους ανθρωπους θα το εκτιμουσα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω οτι εννοείς το χωριό Αρμουτλή της περιοχής Μεσουτιγιέ, που ανήκε στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Στη γύρω περιοχή με τους πολλούς ματεντζήδες, υπήρχε το όνομα Καζαντζόγλου, αλλά στο Αρμουτλή δεν το βρήκα. Επίσης δε μπόρεσα να διασταυρώσω γιατί να εγκαταστάθηκε η Σοφία στο Κοκκινόχωμα, αφού Στρουθόπουλοι δεν πήγαν εκεί. Η μόνη εξήγηση είναι να υπήρχε συγγένεια με κάποιους Καζαντζιδαίους που ήρθαν στο Κοκκινόχωμα από το το Καράτεπε του Ατάπαζαρ και προέρχονταν από την ίδια περιοχή του Μεσουτιγιέ.

      Διαγραφή
  57. Ο ιωαννικιος Θωμαιδης ο ηγούμενος ήταν πρόγονος μου. Προπαππους μου ήταν ο Κυριακος Θωμαιδης του Αλέξη (για πατρωνυμο δεν είμαι σίγουρος) ο οποίος μεταναστεύσε στη Γαλλία. Ο υιός του Ιωαννης Θωμαιδης κ παππούς μου μετην ανταλλαγή εγκαταστάθηκε αρχικά στις κορυφές Καβάλας κ μετέπειτα στη Λευκη Καβάλας. Γνωρίζετε περισσότερες πληροφορίες για τους προγόνους μου κ ειδικά για την αδερφή του Κυριακου Θωμαιδη η οποία δεν ακολούθησε (αναγκαστικά η οικειοθελώς) την οικογένεια της στην Ελλάδα αλλα έμεινε στη χαχαβλα η σε κάποιο διπλανό χωριο όπου δημιούργησε οικογένεια προφανώς με κάποιον Τούρκο (πιθανο επίθετο συζύγου της unat). Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κυριάκος Θωμαΐδης ή Θωμόγλου, ήταν γιός του Αλεξίου και είχε μέσα στη Χάχαβλα ένα σπίτι με λαχανόκηπο, αχυρώνα και στάβλο, τρεις αχλαδιές και επτά σταροχώραφα συνολικά 40 στρέμματα, σε διάφορες τοποθεσίες (Αλά-πελίτ, Εβίν-εγνή, Τσακιλή, Γαρακόζ, Ουλαμά-τιπή, Αζιά-κοφιά, Τσαϊρλάρ).
      Στην Ελλάδα ήρθε η γυναίκα του Παρθένα και ο γιός του Ιωάννης, μαζί με τη γυναίκα του Αγάπη (κόρη του Σπύρου Τσολερίδη, επίσης από τη Χάχαβλα) και εγκαταστάθηκαν αρχικά στις Κορυφές. Μετά κατέβηκαν στη Λεύκη, όπου υπήρχαν πολλοί Χαχαβλινοί, μεταξύ των οποίων και Τσολεράντ` συγγενείς της Αγάπης.
      Λογικά εσύ, ως απόγονος του Ιωάννη Θωμαΐδη, πρέπει να έχεις συγγένεια και με τους Τασιάντ` του Ασαρτζούχ από την πλευρά της μητέρας σου, αν δεν κάνω λάθος.
      Ο προπάππος σου Κυριάκος, είχε όντως μια αδερφή που την έλεγαν Σουμέλα και είχε παντρευτεί στο διπλανό χωριό Ισπαχή-μαχαλεσή. Το όνομα Ουνάτ υπάρχει εκεί, αλλά προς το παρόν δε μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες και ιδιαίτερα μέσω διαδικτύου.
      Παρακαλώ ενημέρωσέ με αν σε κάτι κάνουμε λάθος, προκειμένου να διορθώσουμε τα στοιχεία που διαθέτουμε.

      Διαγραφή
  58. Γειας ψάχνω να βρω της ρίζες μου, την γιαγια μου την λένε Σοφια Καραγκιοζιδου του Στεφάνου. Αν έχετε κάποια πληροφορία για τους προγόνους μου, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Στέφανος Καραγκιοζίδης ήταν από το χωριό Σταυρίν, στην Άνω Ματσούκα, μεταξύ Τραπεζούντας και Αργυρούπολης και εγκαταστάθηκε στο Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα τα λέμε στο facebook.

      Διαγραφή
  59. Γεια σας.Μηπως γνωριζετε συνολικα ποιες ειναι οι οικογενειες που εγκατασταθηκαν στο χωριο Κορυφες Καβαλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις Κορυφές σχεδόν όλες οι οικογένειες ήταν από το Αλησάρ και μερικές από τη Χάχαβλα.
      Αϊδινίδης - Γιαρματζίδης - Εμινίδης - Καρακάς - Κεϊσόγλου (ή Κεδίκογλου) - Κέλογλου - Κιρμανίδης - Σεμερτζίδης - Τσοτσόγλου - Γανωτίδης - Παπαδόπουλος - Τεμεκιουνίδης - Βασιλειάδης - Θωμαϊδης.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω πολυ!!

      Διαγραφή
  60. Aγαπητέ πατριώτη, τυχαία ανακάλυψα αυτήν την ιστοσελίδα και έχω μείνει έκθαμβη!Προσφέρετε ανεκτίμητο έργο! Να είστε καλά!
    Θα ήθελα να σας ζητήσω τη βοήθειά σας στην αναζήτηση που κάνω εδώ και πολύ καιρό.
    Ο παπούς μου Κωστής Σαραϊντάρογλου, αγνοούμενος της καταστροφής,ήταν σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, καπνομεσίτης από τη Σαμψούντα.Κατ΄άλλες πληροφορίες υπήρξε και κατασκευαστής μουσικών οργάνων όταν ζούσε στη Ρωσία και πριν έρθει στη Σαμψούντα όπου παντρεύτηκε, χήρεψε με παιδί 1 έτους και στη συνέχεια παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τη γιαγιά μου Ελισσάβετ με την οποία έκανε άλλα 3 παιδιά.Οι γονείς του ονομάζονταν Ελευθέριος και Σόνια.Η καταγωγή τους και το σόϊ τους πρέπει να ήταν από το χωριό Πελίτογλου ή Πολίτογλου ή Πελιτάντων Σαμψούντας.Προφανώς σε κάποια φάση, άγνωστο πότε ακριβώς, εγκαταστάθηκαν στη νότια Ρωσία.Είχε αδελφές, δεν γνωρίζω αν είχε αδελφούς επίσης.Μία αδελφή του γνώρισα,την Ανάστα Μερτζανίδου η οποία είχε εγκατασταθεί στην Καλαμαριά.Θυμάμαι οτι μιά φορά είχε πάει Ρωσία και συγκεκριμένα με πλοίο για το Νοβοροσίσκ, για να δεί συγγενείς που υπήρχαν εκεί κάπου.Βρήκα σε ένα κιτρινισμένο χαρτί τα ονόματα Τσιγγιρίδου και Ανδρονικίδου και διεύθυνση Νόβι Γάγγρα.

    Ψάχνω να βρώ περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του παπού μου, την καταγωγή του και τους συγγενείς του.

    Αν δεν σας κουράζω θα σας παρακαλούσα επίσης για πληροφορίες σχετικά με το επίθετο της γιαγιάς μου Ελισσάβετ Αφκούλογλου ή Ακούλογλου που γνωρίζω οτι ήταν από την περιοχή Καισάρειας Καππαδοκίας αλλά ψάχνω για το συγκεκριμένο χωριό της καταγωγής της που πρέπει να ήταν πολύ κοντά στην Καισάρεια.

    Σας ευχαριστώ θερμά

    Ελισ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή φίλη, έχω την εντύπωση οτι πρέπει να ψάξεις στο Φερτέκ και στο Ανδρονίκι της Καισάρειας και στη Σουλουτζόβα. Πιστεύω οτι εκέι βρίσκονται οι ρίζες σας και έπεται η μετανάστευση στη Γκάγκρα (μεταξύ Νοβοροσίσκ και Σοχούμι) και στην Αμισό. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλες πληροφορίες προς το παρόν. Εάν πέσει κάτι στην αντίληψή μας, θα επανέλθουμε. Αν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μας και στο facebook στη διεύθυνση https://www.facebook.com/houperin.asarcikli γαι κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις.

      Διαγραφή
  61. Με βοηθήσατε πολύ με το Ανδρονίκι.Συνδέοντας τα φαινομενικώς μεταξύ τους ασύνδετα,καταλήγω στο συμπέρασμα οτι η καταγωγή της γιαγιάς μου πρέπει να είναι από το Ανδρονίκι.Θυμάμαι - ήμουν μικρό παιδί-τις αναφορές της στους παστουρμάδες που έφτιαχναν στο χωριό.Και επίσης οτι ο πατέρας της ήταν γανωματής.Ωστόσο πάντοτε με μπέρδευε το γεγονός οτι μιλούσε για καταγωγή από την Καισάρεια .
    Ψάχνοντας για το Ανδρονίκι, βρήκα τη μελέτη της Ρενιέρη και διάβασα έναν κατάλογο/κώδικα επαγγελματιών του χωριού.Εκεί αναφέρεται ένας και μοναδικός γανωματής με την επισήμανση οτι πρόκειται για γαμπρό εκ Καισαρείας.Και τότε τα κατάλαβα όλα.Πιστεύω οτι ήταν ο προπάππος μου.Επίσης γνωρίζω οτι ήταν τουρκόφωνοι αλλά και ελληνόφωνοι και μετανάστευσαν οικογενειακώς στη Σαμψούντα όπου η μικρή κόρη είχε διοριστεί δασκάλα σε ελληνικό σχολείο.Τα δε ονόματα των 3 αδελφών καθαρά Ανδρονικιώτικα:Eλισσάβετ-Αναστασία-Γεσθημανή.

    Τώρα σε ό,τι αφορά στο επώνυμο Αφκούλογλου ή Ακούλογλου, δεν κατάφερα να το συνδέσω με την Καισάρεια ή με κάποιο άλλο τόπο/χωριό.Δεν βρήκα πρόσβαση σε κάποια αρχεία αυτού του περιεχομένου.Αν βρείτε εσείς κάτι θα σας είμαι ευγνώμων.

    Αναφορικά με το άλλο-και δυσκολότερο-σκέλος της έρευνας για τον παππού Σαραϊντάρογλου, με δεδομένη την αρχική καταγωγή, οικογενειακή ρίζα, από το Πελίτογλου Σαμψούντας,άρα Πόντιος, και τη μετοικεσία της οικογένειας του σε άγνωστη χρονική στιγμή στη Ρωσία, καταλήγω στο τολμηρό συμπέρασμα οτι για να έχει αδελφή στη Ρωσία παντρεμένη με κάποιον Ανδρονικίδη-που μπορεί να ήταν από το Ανδρονίκι-πρέπει όταν ο ίδιος ως ενήλικας ξαναγύρισε στη Σαμψούντα όπου και παντρεύτηκε με προξενειό τη γιαγιά Ελισσάβετ εξ Ανδρονικίου, το προξενειό μπορεί να έγινε από την οικογένεια Ανδρονικίδη.
    Κι επειδή λίγο σας μπερδεύω, θέλω να πώ οτι το Ανδρονίκι μπορεί να είναι ο μίτος της Αριάδνης σε όλο αυτό το κουβάρι που προσπαθώ να ξεμπλέξω.Διότι όλοι όσοι μπορούσαν να μιλήσουν έχουν πεθάνει από καιρό .
    Γνωρίζω τη σελίδα σας στο FACEBOOK αλλά επειδή η ίδια δεν είμαι εγγεγραμμένη δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω.
    Πάντως ευχαριστώ θερμά, με βοηθήσατε ήδη πολύ και σας παρακαλώ αν έχετε κάποια ιδέα πως να βρώ τα ίχνη των Τσιγγιρίδου και Ανδρονικίδου στη Νοβι Γάγγρα.
    Και πάλι ευχαριστίες και ευχές για το Πάσχα.
    Ελισ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. ΤΣΟΛΕΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΠΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ; ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1850. Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΤΣΟΛΕΡΙΔΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΙΑΣΛΙΚΕΤΣΙΤ ΤΟΥ ΑΤΑΠΑΖΑΡ ΣΤΑ 1900

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Τσολεράντ`/Τσολέρογλου του Ατάπαζαρ, κατοικούσαν στα ρωμέικα χωριά Γιασλί-Κετσίτ και Κιραζλή. Η καταγωγή τους ήταν από την περιοχή της Οινόης του Πόντου και από τα νότια ορεινά των Κοτυώρων, από όπου μετοίκησαν στα βόρεια του Ατάπαζαρ και συγκεκριμένα στην περιοχή Καρασού. Η απώτερη καταγωγή αρκετών κατοίκων της Οινόης και των Κοτυώρων που μετοίκησαν στο Ατάπαζαρ, ήταν από την ευρύτερη περιοχή της Νικοπόλεως.

      Διαγραφή
  63. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΟΥΔΙΕ ΑΛΛΑ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΥΔΙΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΑΜΠΑΣΙ.ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΤΕΝ.ΤΟ ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περίφημο Ματέν ανήκε στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως και βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Μεσουτιέ. Οι κάτοικοί του ήταν πολύ προοδευτικοί και ονομαστοί για την αξιοσύνη τους. Οι περισσότεροι είχαν μετοικήσει με την πάροδο του χρόνου στο Μεσουτιέ, όπου επένδυαν τα κέρδη τους από την εργασία στο μεταλλείο του χωριού τους. Επίσης μεγάλος ήταν και ο αριθμός των Μετενλήδων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Το χωριό των προγόνων σου μπορείς να το βρεις στις συντεταγμένες 40.30.09 - 37.55.50.

      Διαγραφή
  64. Ο παπους μου λεγοτανε Χατζηκωνσταντινου Αναστασιος (Γαρααναστας) και ο προπαππος μου Παναγιωτης Χατζηκωνσταντινου.. Την γιαγια μου την λεγανε ουρανια και τον αδελφο της ιστυλ(Γαραιστυλ, και ητανε ανταρτης,τσετες τον οποιο σκοτωσανε σε καποια γιορτη η γαμο εκει στον Ποντο ). Η καταγωγη τους ητανε απο καποιο χωριο κοντα στην Σαμψουντα. Πρεπει να το λεγανε Γουρουλουχ η γουρουλουα. Μπορει καποιος να με βοηθησει λιγακι να βρω τις ριζες μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μας βοηθούσε αν μας γράφατε πού εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, σε ποιό χωριό ή σε ποιά πόλη.

      Διαγραφή
    2. Στη δραμα,στη Νεα Αμισσο!

      Διαγραφή
    3. Στη Νέα Αμισός δεν εντοπίζουμε τέτοιο όνομα. Μήπως γνωρίζετε συγγενείς που να εγκαταστάθηκαν σε άλλο χωριό; Μήπως οι δικοί σας εγκαταστάθηκαν αρχικά σε άλλο χωριό και μετά στη Νέα Αμισό;

      Διαγραφή
  65. Σοφία Παπαδοπούλου14 Απριλίου 2015 στις 12:28 μ.μ.

    Ο προπάππους μου ήταν παπάς και λεγόταν Θεοφάνης Παπάζογλου . Ο παππούς μου ήταν κοσμηματοπώλης και λεγόταν Γρηγόριος Παπάζολγου και μετέπειτα Παπαδόπουλος . Η καταγωγή τους ήταν από την Νικόπολη Πόντου. Μπορείτε να με βοηθήσετε να βρω τις ρίζες μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή φίλη, όντως ο Γρηγόριος Παπαδόπουλος ήταν γιός του παπα-Θεοφάνους και ζούσε μέσα στη Νικόπολη. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα ντοκουμέντα από τις συνδρομές που πλήρωναν ετησίως για τα παιδιά τους στην Αστική Σχολή Νικοπόλεως οι γονείς τους. Θα βρείτε λοιπόν και το όνομα του παππού σας, για τα σχολικά έτη 1919-1920 και 1920-1921:
      http://garasari.blogspot.gr/2012/04/1919-1920-1920-1921.html

      Δυστυχώς δε μπορούμε να εντοπίσουμε αν η οικογένειά σας είχε καταγωγή από κάποιο χωριό της περιφέρειας (το οποίο είναι το πιθανότερο, αφού δεν διέθετε δική της ακίνητη περιουσία μέσα στην πόλη). Αν μας δώσετε ονόματα συγγενών και που ακριβώς εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ίσως να βρούμε κάποια άκρη.

      Διαγραφή
  66. Ζαχαριας Μαχαιριδης30 Απριλίου 2015 στις 12:19 π.μ.

    Ζαχαριας Μαχαιριδης Υδραια Αριδαιας ο παππους Γαβριηλ η γιαγια μου Σημελα Μπεσοπουλου που βρισκονται οι συγγενεις της .Ηρθανε απο Αμελη Γαρασαρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία η Συμέλα Μαχαιρίδου ήταν γυναίκα του Ευστάθιου Μαχαιρίδη ή Μπιτσακτσίδη (γιού του Μιχαήλ), από την Άμελη και κόρη του Κυριάκου Μετιόπουλου από το διπλανό χωριό Χασάν-ταμί. Άλλους συγγενείς με αυτό το επίθετο δε βρίσκουμε πουθενά.

      Διαγραφή