Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Γαράσαρη, από γενιά σε γενιά...



Ο δάσκαλος Σπύρος Γαλετσίδης, γεννημένος στο Κοϊνίκι 
και ο μαθητής Χρήστος Πακαταρίδης, από τη Χόζανα του Καρακεβεζήτ. 
Έκιτι Γαρέσαρη, ανέζβηγος...

Ispir Kalec (öğretmen) Göynük 
ve Kristo Pakatar (öğrenci) Hozana-Karagevezid. 
Hey gidi Gareysar, unutulmaz...

15 σχόλια:

  1. Καλημέρα,
    Μήπως γνωρίζετε πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο που έχετε στη δεξιά στήλη: «Ιστορία και λαογραφία»;
    Με εκτίμηση,
    Βαγγέλης Μπέκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από όσο γνωρίζω, είναι σε εξέλιξη διαδικασία επανέκδοσης του βιβλίου της Επιτροπής. Ελπίζω οτι μέσα στο 2012 θα έχουμε καλά νέα για το θέμα αυτό και θα ενημερώσουμε εγκαίρως όσους ενδιαφέρονται. Πάντως και στο garasari.blogspot χρησιμοποιούμε συνέχεια τα περιεχόμενα του βιβλίου για να μοιραζόμαστε όλοι τις πληροφορίες για τη γη που γέννησε τους προγόνους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το επωνυμο ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ συναντατε και στην Τριπολη του Ποντου απο οπου και καταγεται ο δικός μου παππούς. πο τον ένα καταγομαι απο την γαρασαρη και απο τον αλλον απο την Τριπολητου Ποντου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το επίθετο Σαουλίδης το συναντάμε σε πολλές περιοχές (Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Νικόπολη, Καρς, Σούρμενα, Πλάτανα κλπ). Από την Τρίπολη όμως δε μπόρεσα να εντοπίσω κάποιον Σαουλίδη. Μήπως μπορείς να μας πεις που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας; Ασή Γαρέσαρη ποίο εν τόνομας και σε ποίο χωρίον έρταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ήταν ο προπαππους μου και τα παιδια του ήταν ο ΣΑΒΒΑΣ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ, Η ΜΕΛΙ, Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ο οποιος και χαθηκε στην Ρωσια ΚΑΙ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ολοι κατοικοι ΤΡΙΠΟΛΗΣ.Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ που ειναι ο παππους μου εγκατασταθηκε στην Πατρα μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ και την ΜΕΛΙ, ο ΣΑΒΒΑΣ και ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ στην ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποτην Γαρασαρη - Αλουτζαρα ήταν ο μπαμπας της μαμασ μου ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Ή ΚΑΖΑΝΤΖΉΣ Ή ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ.Για αυτό και αναζητησα πληροφοριες και για αυτο το ονομα. βρισκομαι σε μια διαδικασία συγγραφης της ιστοριας των παππουδων σε συνδυασμο με αυτη των συζυγων τους και τελος σε συναρτηση με αυτη των γονιων μου. και επειδή στην ΠΑΤΡΑ οπου εχω γεννηθει και μεγαλωσει ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ήμαστε μειοψηφια προσπαθω μεσω βιβλιογραφιας αλλα και εξειδικευμενων αναζητησεων όπως η δικής να βρω πληροφοριες οπως οι παραπανω, οπως και του θειου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΟΖΙΑΔΗ που ήταν αρχηγος σε ανταρτικη ομαδα, το ξερω γιατι ήταν απο τις πληροφοριες που ακουγα απο μωρό απο τον παππού μου τον ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

      Διαγραφή
  5. ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Ή ΚΑΖΑΝΤΖΉΣ Ή ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣεχει εγκατασταθεί στην ΑΠΙΔΕΩΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥΑ ΑΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΠΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να πήγε στην Απιδεώνα αργότερα, έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Ακόμα και εγώ δεν ήξερα οτι οι δικοί μου είχαν εγκατασταθεί για λίγα χρόνια σε άλλο χωριό και το έμαθα μέσα από την έρευνα. Οι δικοί μου το επιβεβαίωσαν, αν και το είχαν σχεδόν σβήσει από τη μνήμη τους.
      Πάντως το 1928 στην Αχαϊα ήταν εγκατεστημένοι οι εξής Σιδηρόπουλοι από το Καγιατζίκ της Αλούτζαρας (όλοι καταγεγραμμένοι στο Λάππα):
      -Σπύρος του Γεωργίου,
      -Ανδρέας του Απόστολου και τα παιδιά του Απόστολος και Κωνσταντίνος,
      -Σάββας του Νικολάου και η γυναίκα του Μαρία (το γένος Ευσταθίου Κοτρίδη),
      -Ιορδάνης του Νικολάου και η γυναίκα του Σοφία (το γένος Γεωργίου Χρυσανθακόπουλου).

      Διαγραφή
  6. Θα ηθελα να ρωτησω εαν καποιος γνωριζει την περιοχη του Ματεν εξω απο την Αγκυρα και ειδικοτερα μια περιοχη που ονομαζεται της ΤΑΠΑΣ ΟΙ ΧΑΜΕΛΕΤΕΣ, χαμελετες ξερω οτι ειναι οι μυλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και εκτοσ απο το ΜΑΤΕΝ θα ηθελε να ρωτησω κια για το ονομα ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μυαλό μου πηγαίνει στο Ακ-Δαγ Ματέν, όπου όντως υπήρχαν Σταμπόλογληδες. Μάλιστα υπήρχαν υδρόμυλοι στα βόρεια της ρωμέϊκης συνοικίας Γατσάκ, στο ρέμα που περνά κάτω από το λόφο της πόλης (δηλαδή το Ακ-Δαγ Τεπέ). Ίσως εκεί να οφείλεται το όνομα "τη Τάπας οι χαμαίλετες", δηλ. Τάπα=Τεπέ, αν και δεν έχω ξανακούσει ή διαβάσει για τέτοια τοποθεσία. Για να σιγουρευτούμε οτι μιλάμε για το ίδιο μέρος, στείλε μας ονόματα προσφύγων πρώτης γενιάς και που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Πάντως αν μιλάμε για πρόσφυγες στην Κιβωτό και στο Κληματάκι Κοζάνης ή στην Άψαλο και στο Άσπρο Πέλλας, τότε σίγουρα πρόκειται για τους Σταμπολάντ του Ακ-Δαγ Ματέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΙΟΥΣ. ΑΝΑΖΗΤΩ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΑΞΩ.ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗς ΕΞΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ. ΟΙ ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ-ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝΙΨΙΑ ΤΗς ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΉΤΑΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ. ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΞΑΔΕΛΦΗ ΑΥΤΟΥ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΗΓΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ Ο ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΗς ΞΑΔΕΡΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΩΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ. ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΘΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΓΝΩΜΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΩ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΣΩ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΟΡΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΔΑΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΣΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΚΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΙΚΑΤΑΙ. ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΛΕΝΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς τόσο πίσω, δηλαδή μέχρι τον Καραϊσκάκη, δεν καταφέραμε να φτάσουμε. Εμείς επικεντρωνόμαστε στα της Γαράσαρης.

      Διαγραφή
  10. Γεια σας ονομαζομαι Τουνουσιδης Αναστασιος ,θα ηθελα να ξερω απο που καταγομαι.Ευχαρηστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι οι Τουνουσάντ` κατάγονται από το χωριό Κοϊνίκ της Νικοπόλεως και όλοι ήρθαν αρχικά στη Γεωργιανή Καβάλας.

      Διαγραφή