Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Αθάνατη Γαράσαρη, στον Πλαταμώνα Καβάλας


2 σχόλια:

  1. Ειμαι ο Iωαννης(Κορκοτας) Γαβριηλιδης απο το Κονακ Γαρασαρης. Προπαπουδες Ηλιας Γαβριηλιδης Σοφια Παραστατιδου. Θα ηθελα να μαθω για την πορεια της οικογενειας μου πριν απο το Κονακ και αν υπαρχει σχεση με το χωριο Κορκοτας και την παλια οικογενεια των Κουρκουαδων. Ο παπους μου ηταν ο Ιωαννης Γαβριηλιδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε και πατριώτη,
    Οι Κορκοτάντ ονομάστηκαν Γαβριηλίδηδες γιατί ο πρό-προπάππους σου λεγόταν Γαβριήλ. Παιδιά του ήταν ο Ηλίας, ο Ευστάθιος και ο Αντώνιος που εγκαταστάθηκαν στο Ριζάρι Έδεσσας και μάλλον και ο Γεώργιος που εγκαταστάθηκε στο Μεσόβουνο Πτολεμαϊδας. Για άλλα παιδιά του Γαβριήλ δυστυχώς δεν έχω πληροφορίες.
    Όσον αφορά το Κεμίν Κονάκ (όπως είναι η κανονική του ονομασία) ιδρύθηκε το 1889, όταν κάτοικοι του χωριού Ασαρτζούχ της Γαράσαρης, αγόρασαν την περιοχή από έναν Κούρδο τσιφλικά. Οι πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν ήταν οι Κορκοτάντ (σήμερα Γαβριηλίδης), οι Ζανταράντ (σήμερα Ζανταρίδης) και οι Τζαχηράντ (σήμερα Τσακιρίδης), όλες από το Ασαρτζούχ. Ακολούθησαν κι άλλοι Ασαρτζουγότες όπως οι Τεμιρτζάντ-Σιδηράτοι, οι Γαρατζάντ-Μαυριδαίοι, οι Γιχάντ-Κικιδαίοι και οι Πομπανάντ. Πρόγονοί σου ήταν και ο Γεώργιος Κορκοτάς, πρόεδρος του χωριού και ο ανιψιός του Νικόλαος Κορκοτάς. Και οι δύο σκοτώθηκαν από Τούρκους, το 1916 ο Γεώργιος και το 1921 ο Νικόλαος. Η λυκογιάγια σου Σοφία ήταν από το μεγάλο σόι των Παραστατιδαίων, που ζούσαν στο διπλανό χωριό Κεμή-Πελ ή Σάρ-γερη και οι περισσότεροι απόγονοί τους βρίσκονται στο Μεσόβουνο. Λαμβάνοντας υπόψη οτι οι κάτοικοι του Ασαρτζούχ ήταν γηγενείς από αιώνες, θεωρώ απίθανο οι πρόγονοί σου να έχουν σχέση με άλλη περιοχή, αλλά δεν αποκλείω τίποτα. Η έρευνα συνεχίζεται...
    ΥΓ: Η γιαγιά μου Ευδοκία ήταν από το σόι των Τεμιρτζάντων-Σιδηράτων και γεννήθηκε στο Κονάκ το 1915. Ο πατέρας της Ηλίας Σιδηράτος ήταν ο δάσκαλος του Κονάκ. Για τις υπόλοιπες οικογένειες του Ασαρτζούχ, όπως του παππού μου Νικόλα Τζανού-Πετρίδη, το Κεμίν Κονάκ ήταν ο γιαϊλέν του καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή