Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ασαρτζούχ, Νικοπόλεως Πόντου


18 σχόλια:

  1. ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΣΤΟ ΑΣΑΡΤΖΟΥΧ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΡΜΕΙΔΗ ( ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΓΑΡΑΣΑΝΤΣ Ή ΓΑΡΑΤΖΑΝΤΣ). ΜΕ ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟ ΕΡΜΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΥΛΟ, ΜΙΧΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟ, ΕΙΡΗΝΗ, ΓΕΩΡΓΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά μας αιφνιδιάζετε. Εξ όσων γνωρίζουμε (και είναι 99% σίγουρο, αν όχι 100%), τέτοια οικογένεια ούτε υπήρχε στο Ασαρτζούχ, ούτε είχε καταγωγή από το Ασαρτζούχ. Δεν ξέρω πως προέκυψε αυτή η πληροφορία και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν είστε σίγουρη επ΄αυτού.
      Η οικογένεια των Εριμέζ - Ερμιδαίων που ζούσε μέσα στη Νικόπολη, είχε καταγωγή από το χωριό Αγούλια και το πιθανότερο είναι πως ήρθαν από τη Γάραλη της Κερασούντας, χωρίς όμως να μπορούμε να το αποδείξουμε. Τα βαφτιστικά ονόματα που γράφετε, δε μας προκύπτουν από καμία διασταύρωση. Θα μας βοηθούσατε αν μας γράφατε που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα απόγονοι της οικογένειας ως πρόφυγες.
      Αναμένουμε, για να ξαναψάξουμε.

      Διαγραφή
    2. Επανέρχομαι και ξεκινώ με τις ευχαριστίες μου, διότι το ερώτημά σας με έκανε να ψάξω αρκετά και να βρω μία ακόμη άκρη με τις μετοικινήσεις των προγόνων μας στον Πόντο.
      Οι πρόσφυγες με το όνομα Ερμείδης ή Ερμίδης, προέρχονται όλοι από την περιοχή μεταξύ Κερασούντα και Νικοπόλεως, λίγο ανατολικά από το περίφημο παρχάρι Κιουμπέτ και την ομώνυμη κορυφή. Εκεί βρίσκεται το βουνό Εριμίζ ή Εριμίγ όπως το έλεγαν οι δικοί μας, 2.500 μέτρα ύψος, μία από τις κορυφές της οροσειράς του Παρυάδρη (Εγρή-πελ). Στις βόρειες πλαγιές του Εριμίζ-τεπέ, βρίσκονταν δύο ονομαστά ρωμαίικα χωριά, το Κιρκ-Χαρμάν και το πιό γνωστό Τσακράκ. Εκεί είναι η ρίζα όλων των Ερμειδαίων, που βέβαια πήραν το όνομά τους από το βουνό τους, το Εριμίζ. Μάλιστα στις πρώτες καταγραφές συναντάμε το όνομα ως Εριμέζ ή Ερεμέζογλου, ακόμη και "Ερμής". Αυτά τα δύο χωριά ήταν όντως αρκετά απομονωμένα και έτσι αρκετοί κάτοικοι άρχισαν να μεταναστεύουν. Πρώτα πήγαν προς τα βόρεια και κατοίκησαν στις ήδη υπάρχουσες κωμοπόλεις Πράσαρη και Γάραλη. Ένα άλλο παρακλάδι κατέβηκε νότια στη Νικόπολη και στα Αγούλια. Ακόμη πιό μετά αυτοί από τη Γάραλη κατέβηκαν πιό χαμηλά στα βόρεια, στην περιοχή του Κεσάπ και κατοίκησαν στο χωριό Σαραϊτζούχ. Άλλοι συγγενείς από το Τσακράκ κατέβηκαν ακριβώς πάνω από το Σαραϊτζούχ, στο παραθαλάσσιο χωριό Γιόλ-αγούζ. Οι δικοί σους πρόγονοι είναι το παρακλάδι που έφυγε από το Τσακράκ, πήγε στη Γάραλη της Πράσαρης και κατέληξε στο Σαραϊτζούχ. Στην Ελλάδα ήρθαν πρόσφυγες κυρίως στο Οχυρό της Δράμας (από τη Γάραλη), στο Προάστειο Καβάλας (από το Γιόλ-αγούζ), στο Άγιο Αθανάσιο Δράμας (από την Πράσαρη και τη Γάραλη), στην Κάτω Βροντού Δράμας (από το Κιρκ-Χαρμάν), στη Γερακαρού Λαγκαδά (από το Σαραϊτζούχ), στα Κομνηνά Ξάνθης (από το Σαραϊτζούχ), στη Θέρμη Θεσσαλονίκης (από το Τσακράκ και τη Νικόπολη) και στο Μοναστηράκι Αριδαίας (από το Τσακράκ και το Γιόλ-αγούζ). Μεμονωμένες οικογένειες εγκαταστάθηκαν και σε τρία τέσσερα σημεία ακόμη στην Ελλάδα.
      Χαιρετίας.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα λέγομαι Ερμείδη και μένω στην Πάτρα. Ο παππούς μου λεγόταν Συμεών Ερμείδης του Γεωργίου και της Ζωγραφίας κατοικούσε στα Λουσικά Αχαϊας. Τα αδέρφια του Ανέστης και Χαράλαμπος κατοικούσαν στο Μοναστηράκι Αριδαίας ενώ η αδερφή του Πινίκα στην Θεσσαλονίκη μάλλον. Μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτή την οικογένεια;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή φίλη, για την οικογένεια των Ερμειδαίων (Εριμέζ), ισχύουν όσα γράφουμε στην ανωτέρω απάντηση. Απλά προσθέτω οτι η δική σου οικογένεια ήρθε κατευθείαν από το Τσακράκ στην Ελλάδα. ο Ανέστης πρέπει να είχε γυναίκα Ανατολή (επίσης από το Τσακράκ) και ο Χαράλαμπος γυναίκα Σουμέλα (πάλι Τσακράκ). Στο Μοναστηράκι Αριδαίας ήρθαν και συγγενείς τους Ερμειδαίοι που είχαν μετοικήσει στο Γιόλ-αγούζ (βλέπε ανωτέρω).

      Διαγραφή
  3. ο Ανέστης και η Ανατολή , είναι ο πάππους μου και η γιαγιά μου
    https://www.facebook.com/evagelia.ermidu?fref=ts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΓΡΕΣ KAI ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ?
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ .ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ , ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ,ΠΟΝΤΟ, ΚΑΙ ΚΩΝ/ΛΗ ,
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΓΡΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επίθετο Εγρές προέρχεται από την περιοχή της Τρίγλιας Βιθυνίας. Είμαι σχεδόν σίγουρος η κοιτίδα της οικογένειάς σου είναι το παραλιακό χωριό Εγρετζέ (σήμερα Egerce) δίπλα στο μοναστήρι της Πελεκητής, γι` αυτό και το επώνυμο Εγρές. Δυστυχώς δεν έχω άλλες πληροφορίες.

      Διαγραφή
    2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ

      Διαγραφή
  5. Το επίθετο Βεγκλίδης η Μπεγκλίδης ξέρετε από που κατάγεται;ευχαριστω εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μιλάμε για τον Πόντο, είναι από τη περιοχή Δαγίστας της Αμισού.

      Διαγραφή
    2. Η περιοχή Δαγίστα ανήκει στην Αμισο;γιατί δεν την βρίσκω πουθενά στο χάρτη,γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια άλλη ονομασία;Ευχαριστώ προκαταβολικά!

      Διαγραφή
    3. Η Δαγίστα είναι πιό δυτικά από τη Σινώπη, λίγο κάτω από το Αγιαντών το Χαλαβδί. Εκ παραδρομής γράψαμε "Αμισός" παραπάνω :)

      Διαγραφή
    4. Πάντως και στα αρχεία ποντιακων μελετών τη Δαγιστα την αναφέρουν στην Αμάσεια η στην Αμισο,το έψαχνα το ξανά έψαχνα τιποτα,θα το ψάξω στο χάρτη σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    5. Αναφέρεται ως "Αμασείας) γιατί η εκκλησιαστική επαρχία Σινώπης, ανήκει στη Μητρόπολη Αμασείας. Βέβαια η αλήθεια είναι οτι το χωριό Δαγίστα δεν είναι ευρέως γνωστό και το όνομα δεν υπάρχει σήμερα. Αν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μου στο μέιλ mecave@otenet.gr για να σας δώσω την ακριβή τοποθεσία.

      Διαγραφή
  6. Ωραία ευχαριστώ πολυ να στε καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το επιθετο ιωακειμιδης ξερετε απο που καταγεται?επισης και το επιθετο μικροπουλου (ποντιακης καταγωγης) ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επίθετο Ιωακειμίδης, προέρχεται από το βαφτιστικό όνομα Ιωακείμ και ως εκ τούτου συναντάται σε πολλές περιοχές του Πόντου.
      Πού εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα η συγκεκριμένη οικογένεια που σας ενδιαφέρει;

      Το ίδιο ισχύει και για τους Μικρόπουλους, των οποίων το επίθετο προέρχεται από εξωτερικό σωματικό χαρακτηριστικό.

      Διαγραφή