Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ασαρτζούχ/Καστέλλο Νικοπόλεως - Συνοικία Πετράντων/Τζανάντων


7 σχόλια:

  1. καλησπερα και συγχαρητηρια για την ιστοσελιδα σας την οποια βρισκω παρα πολυ ενδιαφερουσα. Η Γιαγια μου Συμελα απο την μερια της μανας μου ηταν Καγιογλου και με ειχε αναφερει οτι το επωνυμο αλλαχτηκε απο Πετριδου. Το ονομα του πατερα της ηταν Κωστας του Γεωργιου με αδερφια τον Χρηστο και τον Ευσταθιο που ηρθαν στην Ελλαδα (Καβαλα). Επισης ειχαν δυο αδερφες εκ των οποιων η μια λεγοταν Μαρια και εμεινε στην πατριδα αφου παντρευτηκε (κλεμμενη) Τουρκο αξιωματικο ενω η αλλη αγνοειται η τυχη της. Οποιεσδηποτε πληροφοριες για το μερος καταγωγης και οτι αλλο μπορειτε να βρειτε, ειναι παραπανω απο καλοδεχουμενες. Επισης αν και δεν ειναι η ειδικοτητα σας αν γνωριζετε κατι για τους Γουρουχλουδες Προβατιδαιους (ο παππους μου) ο οποιος ηρθε απο το Σοχουμι αλλα δεν γνωριζουμε ακριβως απο ποιο χωριο του Ποντου καταγονται.

    Ευχαριστω για καθε απαντηση

    Δημητρης (ημσος Ρουμεος!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Προβατιδαίοι έχουν κοιτίδα το χωριό Κάγιαλαν (Γάελαν) της περιοχής Γουρούχ (Κιρίκιον) που ανήκει στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Είναι η ορεινή περιοχή περίπου στη μέση της διαδρομής Νικόπολης-Κερασούντας. Εάν είσαι από την οικογένεια που εγκαταστάθηκε στο Κοκκινόχωμα Καβάλας, τότε είσαι εγγονός του Δημήτριου Προβατίδη ή Κοϊνόγλου ή Κογιουνόγλου, δισέγγονος του Ιωάννη και τρισέγγονος του Δημητρίου.
      Η οικογένεια Καγιόγλου είχε κοιτίδα το χωριό Γαλατζούχ (Καλετζίκ) της Νικοπόλεως. Στα σχετικά αρχεία όμως δεν μπορώ να εντοπίσω τα βαφτιστικά ονόματα που μου δίνεις. Όσον αφορά το Πετρίδης, μου φαίνεται λίγο παράξενο. Το πιο λογικό είναι το Πετρίδης να προήλθε από το Καγιόγλου και όχι το αντίθετο. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Το καγιά σημαίνει βράχος και το τας σημαίνει πέτρα. Άρα το Πετρίδης μεταφράζεται ως Τασιόγλου ή Τασιάδης και όχι Καγιόγλου. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές. Θα βοηθούσε αν μου έλεγες σε ποιό χωριό της Καβάλας εγκαταστάθηκαν οι Καγιόγλου και πού αλλού έχουν συγγενείς. Το ίδιο και για τους Προβατιδαίους, ώστε να εντοπίζω ακριβώς της οικογένεια και να ψάξω για περισσότερες λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι όλοι οι Προβατιδαίοι κατάγονται από το Γάαλαν του Γουρούχ, η γιαγιά μου η Κυριακή Προβατίδου και όλοι οι Προβατιδαίοι που εγκαταστάθηκαν στα Αλώνια του Νομού Πιερίας και στο Παλαιό Ελευθερχώρι επίσης του Νομού Πιερίας από εκεί ήταν

      Διαγραφή
  2. Με λένε Προβατίδη Ιωάννη. Υιός του Γεωργίου Προβατίδη. Εγγονός του Δημητρίου Προβατίδη, του Χάιτα. Δισέγγονο του Γεωργίου Προβατίδη, του Γιάιλα. Οι δικοί μου ήρθαν απο την περιοχή Μπες Καρντάς, έξω απο το Σοχούμι (ονομασία παρμένει απο ένα μεγάλο δέντρο με πέντε κορμούς) και εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Ο παππούς μου λένε ότι ήταν Γουρουχλής. Υπάρχει περίπτωση να είναι απο τους Λαζούδες, μαχαλά του Γααλαν; Με ενδιαφέρει απο ποιό χωριό του Πόντου καταγώμαστε και ποιό ήταν το επίθετο μας εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς είστε δισέγγονος του Γεωργίου Προβατίδη (ή Κογιουνόγλου). συζύγου της Παρθένας.
      Ο προπάππος Γεώργιος ήταν γιος του Παναγιώτη Προβατίδη
      Η προγιάγια Παρθένα ήταν κόρη του Γεωργίου Ζουρνατζόγλου (ή Ζουρνατζίδη ή Σαλπιγγίδη), ο οποίος είχε πέντε κόρες, Παρθένα, Κανή, Σαΐα, Ανατολή και Σοφία.

      Και οι Ζουρνατζάντ` και οι Προβατάντ` ήταν από το Κάγιαλαν του Γουρούχ. Ο Γεώργιος Προβατίδης γνωρίζουμε οτι είχε μεταναστεύσει στη Ρωσία (και εσείς τώρα μας το επιβεβαιώνετε, αναφέροντας το Μπες-Καρντάς στο Σοχούμι). Επίσης ο Γεώργιος πρέπει να είχε και αδερφό Παύλο (ο οποίος πέθανε νωρίς). Κοντινοί συγγενείς σας πρέπει να εγκαταστάθηκαν στο Παλιό Ελευθεροχώρι Πιερίας.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή και οι Ζουρνατζιδαίοι Γουρουχλούδες είναι ή είναι από τα επίθετα που τα συναντούσες σε όλες τις περιοχές του Πόντου;

      Διαγραφή
    3. Προφανώς απαντάται, ως επίθετο που προέρχεται από επάγγελμα ή τέχνη, σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Πόντου.

      Διαγραφή