Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Εκλογές στην Τουρκία – Νοέμβριος 2015


   Συνοπτικά, τεράστια προσωπική επιτυχία του Ερντογάν, ο οποίος (αν και όφειλε ως Πρόεδρος να είναι ουδέτερος) πήρε επάνω του όλο το ζήτημα των εκλογών.
   Το ΑΚΡ πήρε σχεδόν 50% και σχηματίζει πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το CHP και ο Κιλιτσντάρογλου έμειναν στα ίδια (πάλι με κύρια δύναμη στην Ιωνία, στην Ανατολική Θράκη και στις αλεβίτικες επαρχίες). Το MHP και οι Γκρίζοι Λύκοι του Μπαχτσελί έχασαν σχεδόν πέντε μονάδες, που πήγαν όλες στον Ερντογάν. Τέλος, το HDP έχασε πάνω από δύο μονάδες, αλλά κατάφερε πάλι να αντέξει και να εκλέξει 61 βουλευτές.
   Η εικόνα του χάρτη, με τα παράλια της Ιωνίας και την Ανατολική Θράκη να αναδεικνύουν πρώτη δύναμη τους Κεμαλιστές, οι νοτιοανατολικοί νομοί το HDP και η υπόλοιπη χώρα τον Ερντογάν, δείχνει ξεκάθαρα το βαθύ διχασμό που υπάρχει στη σημερινή Τουρκία, με σαφή γεωγραφικά όρια. 

   Με μια πρώτη ματιά στα επιμέρους αποτελέσματα των βορειοανατολικών περιοχών (που μας ενδιαφέρουν λόγω καταγωγής), διακρίνουμε κάποια «ανεξήγητα» πράγματα, όσον αφορά τις αυξομειώσεις ποσοστών των κομμάτων σε νομούς που «παιζόταν» έδρες. Μέχρι του σημείου να μη μπορούμε να εξηγήσουμε λογικά τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στο Ερζερούμ και στο Καρς πχ, όπου φαίνεται ποσοστό άνω του 5% που τον Ιούνιο ψήφισαν HDP, τώρα να προτιμούν τον Ερντογάν (και να παίρνει το AKP δύο έδρες από το HDP). Το ίδιο και στο Αρνταχάν, όπου είναι από τις λίγες περιοχές με μεγάλη άνοδο του CHP, με αποτέλεσμα να χάνει κι εκεί έδρα το «Κόμμα των Λαών». Μυστήρια πράγματα και ακόμα περισσότερο αν μελετήσει κάποιος τους καθαρούς αριθμούς ψήφων κατά επαρχία.
   Οι πίνακες που παραθέτουμε, έχουν τα ποσοστά ανά νομό και επαρχία στις βορειοανατολικές περιοχές και σε παρένθεση το ανάλογο αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου 2015. Όπου υπάρχει κενό, το ποσοστό είναι κάτω από 1%. Ο πρώτος πίνακας έχει την κατανομή των εδρών στους ίδιους νομούς, σε σχέση με τον Ιούνιο.
   Καλή μελέτη, για όσους ενδιαφέρονται.


Νίκος Πετρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου