Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Οοοοφ, επήαμ' σ' Όλατζακ, γιαρ-γιαρ, γιαρ-γιαρ.....


7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα φίλε Χουπέριν !!! θα ήθελα αν ξέρεις να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες για κάποια ονόματα που έχουν καταγωγή από Γαράσαρη. Είναι οι οικογένειες: Τσιριόπουλου, Μυστακίδη, Ιωαννίδη (από το χωριό μου Τριανταφυλλιά Σερρών) και αν ξέρεις το "Χατζηκαλλινικίδη" από Γιαννιτσα.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Βασίλη,
    Τσιριόπουλοι ήρθαν από την Τρουπτσή της Γαράσαρης στη Μεσάδα (δίπλα στην Τριανταφυλλιά). Επίσης Τσιριόπουλοι ήρθαν στους Επτάμυλους από την περιοχή του Σόχουμ. Ίσως προέρχονται κι αυτοί από τη Γαράσαρη (επειδή το όνομα είναι σπάνιο και δε συναντάται σε άλλη περιοχή), αλλά δεν το έχω διασταυρώσει.
    Οι Μυστακιδαίοι της Μεσάδας είναι από την Ορτού/Κοτύωρα. Επίσης δεν ξέρω αν προέρχονται από τη Γαράσαρη ή από τα ορεινά του Γιαϊλά-γιουζιού που ανήκε εκκλησιαστικά στη Νικόπολη και διοικητικά στα Κοτύωρα.
    Ιωαννίδηδες υπάρχουν σε όλη την Κολωνία και Νικόπολη, αλλά στην περιοχή Σερρών δεν εγκαταστάθηκαν οικογένειες μ' αυτό το όνομα. Μόνο στο Λευκώνα εγκαταστάθηκε μια οικογένεια από το Πιρί-τετέ (το πιο νότιο και απομακρυσμένο χωριό της Μητρόπολης, στην περιοχή Ίμρανλι της Ζάρας, βόρεια της Σεβάστειας). Αν μου στείλεις ονόματα πρώτης γενιάς, μπορώ να το ξαναδώ.
    Οι Χ"Καλλινικιδαίοι ήταν από το Μοναστήρι (Alisir ή Meryemana) του Απές Κολωνίας και εγκαταστάθηκαν στο Γυψοχώρι Γιαννιτσών.
    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πω φίλε μου! Είσαι πραγματική εγκυκλοπαίδεια της Γαράσαρης!!! Ευχαριστώ πολύ!
    Στο χωριό μας πάντως τους Μυστακιδαίους τους θεωρούν Γαρασαρώτες...
    Επίσης, έχουμε και έναν Μαυρίδη, Γαρασαρώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν το λένε οι ίδιοι,κάτι θα ξέρουν. Πάντως οι πρώτοι που έφτασαν στη Μεσάδα δήλωσαν ως καταγωγή τα Κοτύωρα (γι' αυτό υποθέτω πως ήρθαν από το Γιαϊλά-γουζιού ή είχαν μετοικήσει στην πόλη των Κοτυώρων). Γενικά πάντως το επώνυμο Μυστακίδης δε συναντάται στη Γαράσαρη.
    Ο Μαυρίδης πρέπει να είναι από το μεγάλο σόι των Μαυράντων/Καρατζάντων από το Χατζήκιοϊ και το Έσκιουνε της Γαράσαρης. Γενικά στην περιοχή των Σερρών ήρθαν οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των δύο χωριών (κυρίως στο Νέο Πετρίτσι).
    Τώρα που το ξανασκέφτομαι, οι κάτοικοι της περιοχής Γιαϊλά-γουζιού εγκαταστάθηκαν κυρίως στις Σέρρες (Άνω και Κάτω Πορόϊα, Πλατανάκια, Χείμαρος, Βυρώνεια, Αετοβούνι, Χαροπό κλπ). Ίσως λοιπόν να ενισχύεται η υπόθεσή μου για τους Μυστακίδηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι ο Μαυρίδης θα είχε άλλο τόπο εγκατάστασης και ήρθε αργότερα στη Μεσάδα, γιατί είναι ένας μόνος....χωρίς άλλους συγγενείς. Νομίζω αυτοί είναι όλοι οι Γαρασαρώτες του χωριού μου... δεν πρέπει να έχουμε άλλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπερα ο παππουσ μου ηρθε απο το χωριο πιρι-τετε και λεγετε ορφανιδης δαμιανος!!!ξερετε καποια πληροφορεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ μου, ως ενήλικες πρόσφυγες Ορφανάντ που ήρθαν στα Θεοδόσια Λαγκαδά από το Περίτετε, καταγράφονται οι εξής: Κυριάκος του Νικολάου (μήπως είναι ο λυκοπάππος σου?), Λάζαρος του Γεωργίου, Αμανάτιος του Στέφανου, και τα αδέρφια Παναγιώτης και Κωνσταντίνος του Γρηγορίου.
    Επίσης στα Θεοδόσια εγκαταστάθηκαν οι εξής Ορφανιδαίοι από το Μεσουδιέ (βρίσκεται πιό βόρεια, αλλά ανήκε κι αυτό στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως): Κωνσταντίνος του Ευθυμίου, Ιωάννης του Στυλιανού, Στυλιανός του Χαράλαμπου και Σωκράτης του Ανδρέα. Δυστυχώς δεν ξέρω αν ήταν συγγενείς με τους δικούς σου και αν όντως προέρχονταν από το Περίτετε και μετανάστευσαν στο Μεσουδιέ. Ίσως να πρόκειται για συνωνυμία - σύμπτωση. Τα ονόματα πάντως δεν ταιριάζουν, αλλά ίσως εσύ με μια έρευνα στο χωριό πιστοποιήσεις αν ήταν συγγενείς ή απλά συνεπώνυμοι.
    Το σίγουρο είναι οτι οι Ορφανάντ του Περίτετε εγκαταστάθηκαν αρχικά όλοι στα Θεοδόσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή