Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Απορίες...


   Αναπάντεχη η έλευση αυτής της φωτογραφίας (από τον Γκ.....). Ημικατεστραμμένος ναός στη περιοχή του Ερζιγκιάν, στα εναπομείναντα χαλάσματα του παλιού χωριού Κίγι. Όπως πληροφορούμαστε, οι παλιοί κάτοικοι κατέβηκαν λίγο χαμηλότερα, εκεί που σήμερα έχει δημιουργηθεί μια κωμόπολη.
   Το Κίγι (ή Ρουμ-κίγι) το αναφέρει και ο Χρήστος Σαμουηλίδης, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες. Αντίθετα, δεν το αναφέρει ο Περικλής Τριανταφυλλίδης το 1866.
   Εμείς το βρίσκουμε στους οθωμανικούς φορολογικούς καταλόγους του 1526, ως "οικισμό απίστων - gebran". Το βρίσκουμε επίσης σε φορολογικούς καταλόγους του 17ου και του 18ου αιώνα, μαζί με το διπλανό Ρουμ-εκρέκ.

   Αντίθετα, στην καταγραφή του 1835, το βρίσκουμε ως κατοικούμενο από 28 οικογένειες μουσουλμάνων. Να έφυγαν όλοι οι παλιοί Ρωμιοί κάτοικοι; Να αλλαξοπίστησαν;
   Κι όμως, οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Ανακαλύπτουμε οτι το 1902 το Οικουμενικό Πατριαρχείο λαμβάνει επιστολή από τους Ελληνορθόδοξους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι αναφέρουν οτι από δεκαετίας στερούνται ιερέως. Ζητούν λοιπόν να τους αποσταλεί ένας ιερέας, για να μπορούν να εκπληρούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Το Πατριαρχείο δίνει εντολή στον Ηγούμενο της Μονής Χουτουρά Αργυρουπόλεως, να μεριμνήσει και να στείλει έναν ιερέα σ` αυτούς τους ομόθρησκους ομοεθνείς.
Και όλα αυτά τόσο πρόσφατα. Το 1902!
   Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κανένα άλλο στοιχείο. Δε βρίσκουμε καμία αναφορά για μετοίκηση σε άλλη περιοχή. Δε βρίσκουμε κανέναν πρόσφυγα στην Ελλάδα με καταγωγή από αυτό το χωριό. Δε βρίσκουμε κανένα στοιχείο σε καταλόγους εκτοπισθέντων (Ελληνορθοδόξων ή Αρμενογρηγοριανών).
   Τι απέγιναν αυτοί οι Ρωμιοί; Εξολοθρεύτηκαν μέχρι ενός; Εξισλαμίστηκαν ομαδικά;
Απορίες...
   Μέχρι που "έρχεται" αυτή η φωτογραφία, να μας βγάλει από την ελλαδίτικη αφασία μας.
   Κάποιοι υπάρχουν ακόμα εκεί. Και ξέρουν. Κι εμείς νομίζουμε οτι τα ξέρουμε όλα...


Νίκος Πετρίδης

ΥΓ: Πάσα περαιτέρω πληροφόρηση, καλοδεχούμενη. Δε θα το αφήσουμε αυτό το θέμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου