Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Παρανοήσεις και άγνοια...


   Αγαπητοί φίλοι, τις τελευταίες ημέρες η συγκεκριμένη φωτογραφία εμφανίστηκε σε αρκετά προφίλ συμπατριωτών μας και συσχετίστηκε με τη 19η Μαΐου. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν την παρακάτω παρέμβαση.
   Οι δύο νεαρές γυναίκες είναι Αρμένισσες (όπως Αρμένιοι είναι και αυτοί που εμφανίζονται σχεδόν στο σύνολο των φωτογραφιών στις αφίσες που κυκλοφορούν Ομοσπονδίες, Σύλλογοι κλπ, για τη 19η Μαΐου).
   Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι του 1895 και οι δύο Αρμένισσες φορούν την κλασική νεανική αντρική φορεσιά των νοτίων (και κυρίως νοτιοανατολικών) περιοχών της Μικρασίας μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. 
   Η συγκεκριμένη φορεσιά είναι το σήμα κατατεθέν (όπως αργότερα τα ζίπκας στα "καθ` ημάς" βόρεια) των Αρμενίων φενταγίν του Επαναστατικού Κόμματος Τασνάκ, κατά την περίοδο της εξέγερσης 1894-1896 στις περιοχές του Μους και του Σασσούν, στα δυτικά και νοτιοδυτικά της λίμνης Βαν. 
   Την ίδια ακριβώς φοράει σε δύο φωτογραφίες (τις οποίες ευτυχώς διαθέτουμε) ο ηγέτης των Αρμενίων Αντρανίκ Οζανιάν (από τη Νικόπολη του Πόντου) που έδρασε για 30 χρόνια σε όλες τις περιοχές που εξεγέρθηκαν οι Αρμένιοι και όχι μόνο (πχ έδρασε και στο Βαλκανικό μέτωπο εναντίον των Τούρκων, στις τάξεις του βουλγαρικού στρατού, με τη δική του "Αρμενική Λεγεώνα").
   Η παρέμβασή μου έχει στόχο την πληροφόρηση όσων ενδιαφέρονται και μόνο.


Νίκος Πετρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου