Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Γαρασαρέτ’κο μουχαπέτ – Πλατανότοπος Καβάλας


Με τον αειθαλή 90χρονο Σπύρο Γαλετσίδη στη ζουρνά, τη λούρα και το τραγούδι,
το γιο του Σταύρο και τον εγγονό του Σπύρο στο ταβούλ,
το Γρηγόρη Καβαζίδη στη λούρα και το Νίκο Καλογερίδη στο ταβούλ,
Γαρεσαρέτες από το Ασαρτσούχ, τη Λίτσασα, το Καταχώρ, την Καϊλούκα,
το Κοϊνίκ, τη Λάπα, την Κόρατσα, την Πάλτσανα κλπ,
τα έσπασαν μέχρι πρωίας εντάμα, με ομάλι, τίκι, τρομαχτόν, τάμζαρα, ούτς-αγιάχ
και πάνω απ’ όλα με γαρεσαρέτ’κη ψυχή!!!

2 σχόλια:

  1. θα ηθελα να ρωτησω εαν καποιος γνωριζει για το ανταρικο της περιοχης της γαρασαρης και εαν γνωριζει καποιον ανταρτη με το ονομα ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΟΖΙΑΔΗ. ο παππους μου καταγεται απο τη συγκεκριμενη περιοχη και εαν υπαρχουν στοιχεια θα ηθελα να τα συλλεξω γιατι προσπαθω να γραψω την ιστορια του για να μη ξεχαστει. το ονομα του ήταν ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΖΑΝΤΗΣ ή ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ δεν το γνωριζει ουτε ο ιδιος επακριβως αλλα ερχομενοι στον νομο αχαιας οι" εδω ιθυνοντες" θεωρησαν οτι το ονομα του ήταν ήταν πολυ τουρκικο καιτου το μετεφρασαν σε ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟ. ήταν γιος του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΖΑΝΤΖΗ ή ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ και της ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΠΟΖΙΑΔΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντάρτικο στην περιοχή της Νικόπολης δεν αναπτύχθηκε γιατί δεν το επέτρεπαν οι συνθήκες. Από τη Νικόπολη περνούσαν σημαντικοί στρατιωτικοί δρόμοι (από Ερζιγκιάν, από Κερασούντα, από Σεβάστεια, από Νεοκαισάρεια) και έτσι η παρουσία του στρατού ήταν έντονη. Αυτό διαπίστωσε και ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης όταν θέλησε να βοηθήσει για να οργανωθούν αντάρτικα σώματα στην περιοχή και τελικά εγκατέλειψε το σχέδιο. Έτσι, όλοι όσοι βγήκαν στο βουνό από τα χωριά της Γαράσαρης, έδρασαν σε άλλες περιοχές και όχι στην πατρίδα τους. Ιδιαίτερη περίπτωση συνιστά η περιοχή του Απές, όπου η συμμετοχή στο αντάρτικο ήταν μεγάλη, αλλά και πάλι η δράση τους αναπτύχθηκε δυτικότερα και βορειότερα, με αρχηγό το Βασίλ-ουστά (Βασίλειο Ανθόπουλο) από το χωριό Κιζίκ.

    Για το Στέφανο Ποζιάδη δυστυχώς δε γνωρίζουμε κάτι ιδιαίτερο. Πάντως όλοι οι Ποζιαδαίοι ή Ποζόγλου, ήταν από το χωριό Καγιατζίκ (ονομαζόταν και Χίντζιρι) της περιοχής Αλούτζαρας Νικοπόλεως και εγκαταστάθηκαν στο Κωστοχώρι της Βέροιας.
    Οι Καζαντζόγλου (ονομαζόταν και Καζαντζίδη ή Καζαντζή) υπήρχε επίσης στο Καγιατζίκ/Χίντζιρι της Αλούτζαρας και εγκαταστάθηκαν στη Βέροια (με το όνομα Καζαντζίδης, Καζαντζίογλου και Σιδηρόπουλος), στην Ολυμπιάδα Πτολεμαϊδας (με το όνομα Σιδηρόπουλος), στο Κωστοχώρι Βέροιας (με το όνομα Σιδηρόπουλος) και στο Λάππα Αχαϊας (Ανδρέας Σιδηρόπουλος του Απόστολου, Απόστολος Σιδηρόπουλος του Ανδρέα, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος του Ανδρέα, Ιορδάνης Σιδηρόπουλος του Νικολάου, Σάββας Σιδηρόπουλος του Νικολάου και Σπύρος Σιδηρόπουλος του Γεωργίου).
    Σιδηρόπουλοι από τα διπλανά χωριά Αναστός και Γάμισλη/Κάμισλη (που ήταν συγγενείς με αυτούς του Χίντζιρι), εγκαταστάθηκαν επίσης στο Κωστοχώρι Βέροιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή