Νικόπολις - Γαράσαρη - Sebinkarahisar - Susehri.

Σας κάνουν ..κλικ; Καλώς ήρθατε!

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Γαράσαρη οτουράχ γαϊτέ - Gareysar oturak hava


Σπύρος Γαλετσίδης,
η ολοζώντανη μουσική κληρονομιά της Γαράσαρης,
από το Κοϊνίκι (Göynük) στον Πλατανότοπο Καβάλας.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλώς σας βρήκαμε.Θα θέλαμε τη βοήθειά σας αν μπορείτε,για τα παρακάτω επώνυμα οικογενειών,που κατέληξαν με την ανταλλαγή στην Αθήνα.Χερελίδης(γραμμένο κάποιες φορές και με αι το πρώτο)-Τογγελίδης-Τσαχουρίδου.Μαρία,και Σοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί φίλοι, χωρίς περισσότερες πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο να ταυτοποιήσουμε πρόσωπα και καταγωγές. Αν είναι εύκολο πείτε μας αν όντως ήταν από την περιοχή Νικόπολης αυτά τα επίθετα, βαφτιστικά ονόματα προγόνων, συγγενείς στην υπόλοιπη Ελλάδα ή χωριό καταγωγής αν ξέρετε.
    Με μια πρώτη προσέγγιση (μόνο στην περιοχή Νικόπολης) βρήκαμε τα εξής:
    Τα επίθετα Χαιρετίδης και Τογκελίδης (ή Χαιρατίδης και Τογγελίδης) απαντώνται στο χωριό Σουπάχ της Γαράσαρης και στην Ελλάδα ήρθαν στην Προσοτσάνη Δράμας και στο Άλωρο Αριδαίας. Υπάρχει επίσης Χαιρετίδης από το Μεσουτιγιέ, που ήρθε στο Λαχανά Θεσσαλονίκης.
    Το επίθετο Τσαχουρίδης συναντάται μαζικά στο χωριό Πιρί-τετε, το πιο νότιο χωριό που ανήκε στη Μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως και βρίσκεται βόρεια του Ίμρανλι. Πρόσφυγες ήρθαν στα Θεοδόσια Λαγκαδά.
    Εάν υπάρχει πληροφορία για συγγενείς που βρίσκονται στα ανωτέρω μέρη της Ελλάδας, μπορεί να βρούμε περαιτέρω πληροφορίες. Ό,τι νεώτερο συλλέξετε, ειδοποιήστε μας για να κάνουμε ταυτοποιήσεις. Καλώς ήλθατε στην παρέα μας.

    Houperin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και πάλι,και ευχαριστούμε για την απάντηση.Κάνουμε άλλη μια προσπάθεια,αλλά δεν έχουμε άτομα εν ζωή να μάθουμε πολλά.Σοφία του Παύλου και της Ευθυμίας Τεγγελίδου.Όνομα συζύγου Μαρκίδης.Ήρθε μόνη μέσω Ρωσίας ,με 3 μικρά ανήλικα παιδιά-Σόνια-Παρθένα και Παναγιώτης. Πριν τις εξορίες κατοικούσε στην πόλη της Τραπεζούντας,αλλά καταγόταν από άλλο σημείο,που μας είναι άγνωστο.
    Χαιρελίδης Νικόλαος,της Μαρίας Παυλίδη.Και αυτή ήρθε μέσω της Ρωσίας,πιθανόν με άλλο ένα μικρότερο παιδί.Ο Νικόλαος πρέπει να ήταν 2-3 ετών όταν ήρθε στην Ελλάδα.Και οι δύο οικογένειες κατέληξαν στον Πειραιά.
    Γνωρίζετε αν υπάρχουν τα αρχεία των ανταλλάξιμων και μπορούμε να βρούμε κάτι περισσότερο; Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το επίθετο Τεγγελίδης και Τεγκελίδης παραπέμπει στο Ελμάς της Αμάσειας. Αν έχετε συγγενείς στο Ακρινό της Δράμας ή στο Κορφοβούνι Σερρών, τότε είστε σίγουρα από εκεί. Μαρκίδηδες από το Πεπερέκ του Καρς ήρθαν στο Γυναικόκαστρο του Κιλκίς. Για το όνομα Χαιρελίδης ή Χερελίδης, δυστυχώς δε μπόρεσα να βρω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή